11 Σεπ 2011

Ανακυκλωση


Η ανακύκλωση είναι η διαδικασία όπου τα απορριπτόμενα υλικά συλλέγονται, ταξινομούνται και μετατρέπονται σε πρώτη ύλη και στην συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Ουσιαστικά είναι η επαναφορά των χρήσιμων υλικών στο φυσικό και οικονομικό κύκλο. θεωρείτε ως μία πολύ σημαντική πρακτική αν την συγκρίνουμε με την ενέργεια που απαιτείται και την μόλυνση που παράγεται κατά την παραγωγή από παρθένα υλικά.
Μερικές βασικές πληροφορίες για την ανακύκλωση
Με τα σημερινά δεδομένα, στη χώρα μας παράγουμε κάθε χρόνο περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων (απορρίμματα που προέρχονται από κατοικίες και εμπορικές δραστηριότητες), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στις ποσότητες αυτές τα απόβλητα της γεωργίας, του οικοδομικού τομέα και της βιομηχανίας.Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοικος αυτής της χώρας παράγει κατά μέσο όρο 440 κιλά αστικά απορρίμματα ετησίως.Τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης
  • Εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.
  • Μείωση της ρύπανσης και των υγειονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την αποτέφρωση και την υγειονομική ταφή.
  • Μείωση της ποσότητας των αποβλήτων και του κόστους διάθεσης.
  • Κατά την ανακύκλωση προκύπτουν έξι θέσεις εργασίας, ενώ κατά την διάθεση των αποβλήτων με υγειονομική ταφή μόνο μία θέση εργασίας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανακύκλωση
  • Η παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό χρησιμοποιημένο χαρτί σε σχέση με την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παρθένες πρώτες ύλες (χαρτοπολτός):
    • Εξοικονομεί 17 δέντρα
    • Εξοικονομεί το 50% της ενέργειας και της κατανάλωσης νερού
    • Έχει ως αποτέλεσμα 74% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 35% λιγότερη ρύπανση του αέρα.
  • Δημιουργεί πενταπλάσιες θέσεις εργασίες.
  • Μειώνει δραστικά τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές και τις ουσίες που ελευθερώνονται στο νερό.
  • Δάση τα οποία χρειάστηκαν πάνω από 1000 χρόνια για να αναπτυχθούν μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε 12 λεπτά.
  • Αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως.
  • Αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε όλα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατοµµυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;
  • Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Με τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα µε ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα.
  • Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί µε την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες.
  • Για κάθε τόνο απορριμμάτων που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται, αποφεύγεται η έκλυση 260-470 κιλών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  • Σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προσωπικού υπολογιστή παράγονται 1.500 κιλά αποβλήτων, ενός φορητού υπολογιστή 400 κιλά και ενός κινητού τηλεφώνου 75 κιλά.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Θα πρέπει να ενημερωθούμε σιγά-σιγά, να μετεξελιχθούμε σε περιβαλλοντικά υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες-καταναλωτές, που μπορούμε να έχουμε σαν γενικές αρχές για τις αγορές μας τα παρακάτω:
  • Να αναζητούμε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζουμε.
  • Να συμμετέχουμε ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης της περιοχής μας και να πιέζουμε τους Δήμους μας και τους αρμόδιους φορείς αν δεν υπάρχουν τέτοια προγράμματα. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι η ανακύκλωση είναι η δεύτερη καλύτερη λύση, η αποφυγή δημιουργίας απορριμμάτων είναι η καλύτερη λύση.
  • Να προτιμούμε τις συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν και ναεπαναχρησιμοποιηθούν αντί των συσκευασιών μιας χρήσης.
  • Όσες συσκευασίες δεν μπορούν να επιστραφούν και ξαναχρησιμοποιηθούν, ας φροντίζουμε να της δίνουμε για ανακύκλωση, εάν ανακυκλώνονται.
  • Να αποφεύγουμε τα προϊόντα που έχουν υπερβολική συσκευασία.
  • Να επιλέγουμε, στα πλαίσια των αναγκών μας, το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος ενός προϊόντος, γιατί έχει αναλογικά την μικρότερη σε βάρος συσκευασία.
  • Να χρησιμοποιούμε τη δική μας πάνινη τσάντα ή δίχτυ ή οποιαδήποτε τσάντα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για τις αγορές μας.
  • Να προτιμάμε τα απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή, γιατί έχουν λιγότερη συσκευασία κι εκείνα που έχουν χάρτινη συσκευασία (ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη).
  • Να προσέχουμε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζουμε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
  • Να αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης που τόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως τα πλαστικά κυπελάκια ή πιάτα, οι πλαστικές ξυριστικές μηχανές μιας χρήσης.
  • Να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν συστατικά, τα οποία προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον.
  • Να χρησιμοποιούμε μπαταρίες που δεν έχουν κάδμιο ή υδράργυρο ή επαναφορτιζόμενες.
  • Να προτιμάμε λάμπες φωτισμού μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και χαμηλών ενεργειακών αναγκών.
  • Να ανακυκλώνουμε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου. Δώστε το στο συνεργείο και µη το ρίχνετε στην αποχέτευση.

Προσοχή στην παραπλανητική σήμανση!
Τα παρακάτω δύο σήματα αν και μοιάζουν μεταξύ τους, διαφέρουν πολύ στην ουσία τους. Το πρώτο αφορά προϊόντα που προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, ενώ το δεύτερο διατείνεται απλώς πως το προϊόν είναι «ανακυκλώσιμο» (πράγμα που σημαίνει πως το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί παρθένες πρώτες ύλες και η μελλοντική ανακύκλωσή του επαφίεται στην καλή βούληση του καταναλωτή).
Ανακυκλωμένο υλικό
Ανακυκλωμένο υλικό
Ανακυκλώσιμο υλικό
Ανακυκλώσιμο υλικό

Να διασώσουμε την τράπεζα ή τον εαυτό μας;

Να διασώσουμε την τράπεζα ή τον εαυτό μας;
ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, λέει μια παροιμία στηριγμένη στην εμπειρία. Και το νόημα είναι ότι και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, και κάθε «βρόμικο» μέσο επιτρέπεται, προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου, να κυριαρχήσεις, να κατακτήσεις τον άλλον. Τέτοιες μέρες διανύουμε παγκοσμίως (πολέμου και όχι έρωτα), γιατί η κρίση άλλους θα αφήσει δυνατότερους και άλλους ανίσχυρους. Τα χρέη με κάποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν, αλλά δεν γίνεται να κερδίσουν όλοι. Κάποιοι θα τα χάσουν όλα.



ΠΡΙΝ ΑΠΟ τρία χρόνια, ήταν οι κυβερνήσεις εκείνες που «έσωσαν» τις τράπεζες, οι οποίες προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Σε αυτά τα τρία χρόνια, οι τράπεζες ανέκαμψαν και απειλούν με χρεοκοπία τις χώρες. Κατάφεραν να εκλεγούν πολιτικοί που ευνοούν τα συμφέροντά τους και δεν διστάζουν να «θυσιάσουν» και ολόκληρες χώρες, προκειμένου να εξαφανίσουν τους μη αρεστούς πολιτικούς, οι οποίοι προτιμούν να σώσουν τις χώρες, τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κράτη. Η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα επιτέθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα και η αντιπαράθεση θα κριθεί υπό κανονικές συνθήκες στις επόμενες εκλογές. Ανάλογη μάχη διεξάγεται παγκοσμίως.



ΩΣ ΜΙΑ σημαντική μάχη θα πρέπει να θεωρήσουμε την «υποβάθμιση» των αμερικανικών ομολόγων από τη Στάνταρντ εντ Πουρς, η οποία έληξε εις βάρος του οίκου αξιολόγησης με τα αμερικανικά ομόλογα, αντί να υποτιμηθούν, να υπερτιμηθούν. Άλλη μια τέτοια αντιπαράθεση είναι η ανακοίνωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται μια ανακεφαλαιοποίηση, ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να σταθεί στα πόδια του. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία που δημοσιεύουν είναι ψεύτικα, τα τεστ αντοχής δεν είναι αξιόπιστα, η Ευρώπη είναι γυμνή και πρέπει είτε να εθνικοποιήσει τις σημαντικότερες τράπεζες, είτε να τις διασώσει με χρήματα των φορολογουμένων. Πάντως, οι τράπεζες δεν είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και πρέπει οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να τους δείξουν ποιος είναι το αφεντικό. Έχουν επεκταθεί πολύ, πέραν των δυνατοτήτων τους και πρέπει να συρρικνωθούν, αποδεχόμενες κυβερνητικά κεφάλαια και έλεγχο για να μην οδηγηθούμε σε παγκόσμια ύφεση.



ΕΙΝΑΙ ένα χτύπημα εναντίον της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες διαθέτουν μερικές τράπεζες (έχουν την έδρα τους στη Γαλλία και στη Γερμανία για την ακρίβεια) με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από το ΑΕΠ αυτών των χωρών, επομένως δεν είναι σε θέση να περιορίσουν τον συστημικό κίνδυνο μέσα στα σύνορά τους, αν καταρρεύσουν αυτές οι τράπεζες με τα πήλινα πόδια. Είναι μια κίνηση ισχύος των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ανάλογου μεγέθους τράπεζες ή και ακόμα μεγαλύτερες. Αλλά καμιά δεν ξεπερνά το 50% του αμερικανικού ΑΕΠ. Το μήνυμα είναι σαφές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να συρρικνωθούν και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να τις συρρικνώσουν στο μισό ή στο ένα τρίτο του μεγέθους τους, ώστε καμιά να μην ξεπερνάει το 50% του γερμανικού ή του γαλλικού ΑΕΠ.



ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ έχει δοθεί και η ίδια αγέλη των χρηματοπιστωτικών θηρίων άρχισε να επιτίθεται σε μερικά από τα μέλη της, τα οποία θεωρούνται αδύναμα. Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια άρχισαν να επιτίθενται στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που διασώθηκαν από τις κυβερνήσεις τους πριν από τρία χρόνια. Είναι ένα παιχνίδι με τεράστια κέρδη για όποιον νικήσει και με ελάχιστο ρίσκο, εφόσον οι κυβερνήσεις θα διασώσουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Απλώς θα βγουν από το γήπεδο μερικοί από τους αντίπαλους παίκτες. Όσοι απομείνουν θα είναι ακόμα πιο δυνατοί. Αυτοί είναι που στοιχηματίζουν τώρα στην πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, πουλώντας μετοχές που δεν έχουν, γιατί υπολογίζουν ότι σύντομα θα τις αγοράσουν φτηνότερα και θα κρατήσουν τη διαφορά. Η «μεταρρύθμιση», που θα απαγόρευε τις ανοιχτές πωλήσεις και τα σύνθετα παράγωγα CDO, ή και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας CDS, δεν έγινε ποτέ, κι αυτό πολλαπλασιάζει την ισχύ των χτυπημάτων κάτω από τη μέση.



ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ μπορούν να μετατραπούν από τη μια μέρα στην άλλη, από δανειστές των κρατών σε «οφειλέτες», που τους χρωστούν τη σωτηρία τους, χωρίς κανένα κόστος από τις ίδιες. Τα κράτη βρίσκονται έτσι υπερχρεωμένα και επομένως ελεύθερα για λεηλασία από τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα έχουν επιβιώσει είτε με δικά τους κεφάλαια (σπάνια) είτε με κεφάλαια των κυβερνήσεών τους, δηλαδή των ΗΠΑ που έχουν τη δυνατότητα.



ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ πληρώνουν διπλά. Πρώτα εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, οι οποίες τις διαχειρίζονται εν λευκώ ή με ελάχιστη επίβλεψη και έλεγχο εκ μέρους των κυβερνήσεων, που θα έπρεπε να προστατεύουν τα συμφέροντα των πολιτών, δηλαδή τις καταθέσεις τους. Άλλωστε οι κυβερνήσεις εγγυώνται τις καταθέσεις και όχι οι τράπεζες. Κι αφού οι τραπεζίτες καταφέρουν να οικειοποιηθούν αυτές τις καταθέσεις μέσω μισθών, μπόνους και μερισμάτων, τότε «διασώζονται» από τις κυβερνήσεις με χρήματα των φορολογουμένων. Οι φόροι των πολιτών οδηγούνται, έτσι, πάλι στις τράπεζες και στους ιδιοκτήτες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών κάθε είδους.



Ο ΚΑΘΕ πολίτης είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ελλάδα, δανείζει χαμηλότοκα τα χρήματά του στις τράπεζες και με τους φόρους του τις κρατάει στη ζωή, γιατί οι κάνουλες παραμένουν ανοιχτές και μεταβιβάζουν τον πλούτο που παράγεται από την εργασία σε όποιον ελέγχει τις κάνουλες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι κυβερνήσεις, αντί να προστατεύουν τα συμφέροντα των πολιτών τους και να εκδίδουν ομόλογα, που θα αγοράζουν οι πλούσιοι για να χρηματοδοτήσουν σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., εκδίδουν ομόλογα που τα πληρώνουν μέσω των φόρων οι πιο φτωχοί πολίτες και τα εισπράττουν οι πλούσιοι μέτοχοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτή η πλήρης απορρύθμιση των δυτικών δημοκρατιών δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα και σύντομα θα οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις. Το σύστημα είναι αδιέξοδο. Είναι μια κλειστή κατσαρόλα και στο εσωτερικό της η πίεση ανεβαίνει.

Πως επηρεάζουν τα κατοικίδια την σωματική και πνευματική μας υγεία!


Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Είναι γνωστό ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν πολύ θετικές επιπτώσεις στην ευημερία του ανθρώπου. Από τον 18ο αιώνα ακόμα μελέτες είχαν δείξει πως άτομα νοσηλευόμενα σε ψυχιατρικές κλινικές, παρουσίαζαν σημαντικά σημάδια βελτίωσης όταν περιτριγυρίζονταν από ζώα. Η παρουσία ζώων όπως κουνέλια, γλάροι και χήνες τείνουν να αυξάνουν τα ανθρωπιστικά μας συναισθήματα, τον αυτοέλεγχο και τα αισθήματα υπευθυνότητας. Επιπλέον, άλλα ζώα όπως τα πρόβατα, λαγοί και πίθηκοι κατευνάζουν τα πνεύματα και δημιουργούν μια λιγότερο επιθετική ατμόσφαιρα.

Η παρουσία ζώων έχει θετικές επιπτώσεις και στην σωματική μας υγεία. Οι κάτοχοι κατοικίδιων ζώων.....

έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές ασθένειες και να βιώσουν καρδιακά επεισόδια. Σημαντική μείωση υπάρχει και σε συμπτώματα άλλων ασθενειών όπως βήχας, πυρετός και ζάλη. Πιο προνομιούχοι φαίνεται να είναι οι κάτοχοι σκύλων καθώς σημειώνουν καλύτερη πορεία ανάρρωσης μετά από επεισόδια καρδιακών προσβολών, συγκριτικά με αυτή των κατόχων γατών.
Αν για κάποιους η φροντίδα του ζώου λειτουργεί σαν ανασταλτικός παράγοντας για την απόκτηση του, τότε μια άλλη εναλλακτική είναι ένα ενυδρείο με ψάρια! Τα ψάρια φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή πίεση.

Όποια και αν είναι η επιλογή του ζώου, οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση της πνευματικής και σωματικής μας υγείας. Λειτουργούν αγχολυτικά και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, πολλά είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν πως τα ζώα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση και διαχείριση νόσων όπως η κατάθλιψη. Δεν είναι τυχαίο πως στην θεραπεία της κατάθλιψης οι θεραπευτές συστήνουν κολύμπι με δελφίνια!

Κατσαούνη Μαρία, Ψυχολόγος Υγείας, MSc
πηγη 

Μακριά από επιπόλαιες γενετικές «αγορές»


Μύθος ή πραγματικότητα «ανάλυση της γενετικής προδιάθεσης» ;;;
Μύθος ή πραγματικότητα «ανάλυση της γενετικής προδιάθεσης» ;;;

Το ερώτημα δεν είναι μόνο αν θέλουμε να ξέρουμε από τι θα αρρωστήσουμε. Είναι και αν μπορούμε να το ξέρουμε με ασφάλεια. Και εδώ η απάντηση είναι συνήθως αρνητική. Ο εφιάλτης εξάλλου της πιθανής παθογένειας αποδεικνύεται λιγότερο επικίνδυνος από τον εφησυχασμό της «γενετικής υγείας»
Σας τηλεφώνησαν πρόσφατα για να σας «προσφέρουν» τη δυνατότητα να διαβάσουν το DΝΑ σας και να σας δώσουν το γενετικό προφίλ σας; Σας είπαν ότι έτσι θα μάθετε από τι ασθένειες κινδυνεύετε και πώς θα μπορέσετε να προστατευθείτε; Ακούγονταν όλα τόσο εύκολα που μπήκατε στον πειρασμό να κάνετε δώρο στον εαυτό σας τη συγκεκριμένη πληροφορία,έστω και αν την πληρώνατε κάπως ακριβά; Διαβάστε γιατί δεν πρέπει να «τσιμπήσετε» αυτό το δόλωμα.Θα διαπιστώσετε ότι τα ασκόπως ξοδευμένα χρήματά σας θα είναι το λιγότερο που μπορείτε να χάσετε. O ύπνος σας είναι η επόμενη αθώα απώλεια…Η έρευνά μας δείχνει ότι οι πολυδιαφημισμένες γενετικές εξετάσεις που υπόσχονται «απαντήσεις για όλα» είναι μια επικίνδυνη παγίδα όταν δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις και τη συμβουλή των γενετιστών.
«Υπηρεσία Προσωπικού Γονιδιώματος. Γνωρίστε το DΝΑ σας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι λίγο σάλιο ». « Gene-ius.Ενας έξυπνος τρόπος να κοιτάξετε την υγεία σας.Καινούργιο:τα γονίδια, τα φάρμακά σας ». « Αγοράστε τώρα:999 δολάρια για το πλήρες γενετικό προφίλ σας ». « Οδηγίες: ανοίξτε λογαριασμό (μέσω Διαδικτύου). Σύντομα θα λάβετε το πακέτο. Φτύστε στον ειδικό σωλήνα και στείλτε τον σε μας.Συνδεθείτε (μέσω του υπολογιστή σας) για να πάρετε την απάντησή σας ». Με αυτές και άλλες παροτρύνσεις, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες πουλούν υπηρεσίες γενετικής ανάλυσης από το Διαδίκτυο, επιχειρούν να προσελκύσουν πελάτες. Κάποια μάλιστα από αυτές προσπάθησε πρόσφατα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της: ερχόμενη σε συνεννόηση με τη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, επρόκειτο να αρχίσει την πώληση της εν λόγω υπηρεσίας μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς. Την τελευταία στιγμή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Αdministration, FDΑ) των ΗΠΑ ανέστειλε τα σχέδιά της. Γιατί άραγε; Μήπως τελικά οι γενετικές εξετάσεις δεν είναι και τόσο απλές; Λίγο σάλιο, πολλά… φούμαρα
Εκ πρώτης όψεως, τα πράγματα δεν φαίνονται και άσχημα: όποιος είναι περίεργος να μάθει τι λέει το γονιδίωμά του και διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα, μπορεί από την ησυχία του σπιτιού του να παραγγείλει τις γενετικές εξετάσεις του. Δεν χρειάζεται καν να δώσει αίμα, καθώς μέσα στο σάλιο μας υπάρχουν τα νεκρά κύτταρα του επιθηλίου του στόματος τα οποία διαθέτουν αρκετές ποσότητες DΝΑ για να γίνουν οι εξετάσεις. Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Προσπαθώντας να διερευνήσουμε την υπόθεση, επικοινωνήσαμε ηλεκτρονικά με κάποιες από τις εταιρείες, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να μας προσφερθούν. Προκειμένου δε να αποφύγουμε τις γενικότητες στις απαντήσεις, προσδιορίσαμε ότι ενδιαφερόμαστε για καρδιαγγειακές παθήσεις και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Δεν πετύχαμε τους στόχους μας! Οι απαντήσεις τους, αν και αναγγέλλονταν ως προσωπικές και απευθυνόμενες μόνο σε εμάς, ήταν γενικόλογες και διαφημιστικές. Παραδείγματος χάριν: « Με τη βοήθειά μας θα προσωποποιήσετε την υγεία σας και τις στρατηγικές πρόληψης ». Κάποιες εταιρείες (περισσότερες από μία) προσπάθησαν να μας καθοδηγήσουν στο να ανοίξουμε έναν λογαριασμό μαζί τους, είτε δελεάζοντάς μας με ένα δώρο (50 δολάρια έκπτωση στην παραγγελία μας) είτε απλώς παρασύροντάς μας μέσω ερωταπαντήσεων.
Προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη φύση του προσφερόμενου προϊόντος διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των διαφημιστικών τους αναγγελιών. Και εκεί εντοπίσαμε το πρόβλημα! Πράγματι, στις ημέρες μας είναι πολύ εύκολο να μπει κανείς στη διαδικασία να αναλύσει το γενετικό υλικό του μέσω Διαδικτύου. Το αληθινό πρόβλημα όμως έγκειται στο τι θα κάνει με τις απαντήσεις που θα πάρει.
Σύμφωνα με τις εταιρείες, η απάντηση θα περιέχει « μια ανάλυση της γενετικής προδιάθεσης για μια ποικιλία ασθενειών ». Στις λίστες με τις ασθένειες (οι οποίες αναφέρονται ως «health conditions») εντοπίζουμε από σοβαρές ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και διάφορους καρκίνους ως καταστάσεις που σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται ασθένειες όπως η φαλάκρα, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών(;) οι φακίδες αλλά και η αποφυγή λαθών (avoidance of errors)!
Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τη δεύτερη ομάδα. Στο κάτω-κάτω, αν κάποιος επιθυμεί ξοδέψει-πετάξει χρήματα για να αναλύσει το γενετικό υλικό του προκειμένου να δει αν έχει γενετική προδιάθεση για πράσινα μάτια και ξανθά μαλλιά ενώ βλέπει ότι η φύση τον προίκισε με καστανά μάτια και καστανά μαλλιά, ας το κάνει! Οι πιθανές συνέπειες θα έχουν να κάνουν μόνο με το πορτοφόλι του. Αλλά οι συνέπειες μπορούν να είναι πολύ σοβαρότερες σε ό,τι αφορά τη γενετική ανάλυση για πραγματικές ασθένειες.
Το βασίλειο της αβεβαιότητας
Μικρές αλλαγές στην αλληλουχία DΝΑ ευθύνονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθένα από εμάς.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ειδικότερα από την «ανάλυση της γενετικής προδιάθεσης». Τι θα πει αυτό; Εμείς, στις κλασικές εξετάσεις έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στον γιατρό και να πληροφορούμαστε ότι έχουμε ή δεν έχουμε προσβληθεί από έναν ιό, ότι έχουμε ή δεν έχουμε υψηλά επίπεδα σακχάρου ή χοληστερόλης στο αίμα μας. Εχουμε δηλαδή συνηθίσει να παίρνουμε μια απάντηση αρνητική ή καταφατική, αλλά πάντοτε οριστική. Τι θα πει όμως «έχω προδιάθεση για μια ασθένεια»; Οτι θα εμφανίσω την ασθένεια στα σίγουρα; Οτι θα την εμφανίσω υπό προϋποθέσεις; Οτι, αφού πρόκειται για γενετική προδιάθεση, θα την εμφανίσουν και τα αδέλφια μου, οι γονείς μου και τα παιδιά μου; Και αντίστοιχα, αν δεν έχω προδιάθεση για κάποια ασθένεια, σημαίνει αυτό ότι είμαι εντελώς ασφαλής, ότι δεν έχω καμιά πιθανότητα να την εμφανίσω; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω είναι σύμφυτα με τις γενετικές εξετάσεις, ακριβώς επειδή είναι γενετικές. Επειδή αναλύουν το DΝΑ, το μόριο που κάθε γενιά κληρονομεί από την προηγούμενη και κληροδοτεί στην επόμενη. Η διαδικασία κληρονόμησης του DΝΑ είναι «σχεδιασμένη» εξελικτικά, ώστε ο καθένας από εμάς να είναι μοναδικός. Ετσι τα DΝΑ δύο ανθρώπων μοιάζουν σε ποσοστά που μπορεί να ξεπερνούν και το 99,9%, ενώ η μοναδικότητα του καθενός εξασφαλίζεται από το υπόλοιπο 0,1%. Οι γενετικές εξετάσεις ανιχνεύουν μεταλλάξεις ή πολυμορφισμούς, τις μικρές δηλαδή αλλαγές στην αλληλουχία του DΝΑ που μας καθιστούν μοναδικούς. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι χωρίς συνέπειες. Υπάρχουν όμως και ορισμένες οι οποίες έχουν συνδεθεί με ασθένειες. Προκειμένου να ξετυλίξουμε το κουβάρι των πολυμορφισμών που συνδέονται με ασθένειες αλλά και με άλλες ιδιαιτερότητες του καθενός από εμάς, όπως στοιχεία του μεταβολισμού μας ή αντιδράσεις μας σε φάρμακα, ζητήσαμε τη βοήθεια της δρος Λίνας Φλωρεντίν, προέδρου του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος (ΣΙΓΕ).
« Ο όρος “προδιάθεση” είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τη φύση και το αποτέλεσμα που παίρνουμε από μια γενετική ανάλυσ η», μας είπε η κυρία Φλωρεντίν και εξήγησε: « Προδιάθεση λοιπόν μπορεί να σημαίνει ότι ένας εξεταζόμενος μπορεί να φέρει κάποια μετάλλαξη η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μιας νόσου. Προσέξτε! “Συνδεθεί” δεν σημαίνει σχέση αιτίου- αιτιατού.Σε καμιά περίπτωση η προδιάθεση δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εμφάνιση μιας νόσου.Κάποιος που έχει μια προδιάθεση για μια ασθένεια μπορεί να μην την εμφανίσει ποτέ,ενώ μπορεί να την εμφανίσει κάποιος που δεν έχει προδιάθεση.Αυτό συμβαίνει επειδή στην εμφάνιση πολλών ασθενειών συμβάλλει τόσο το γενετικό υπόβαθρο όσο και το περιβάλλον.Ετσι η πιθανολογική φύση των απαντήσεων των γενετικών εξετάσεων για προδιάθεση σε κάποια νοσήματα καθιστά απαραίτητο αυτές να γίνονται μόνο σε συνεργασία με γιατρό και ειδικά εκπαιδευμένο γενετιστή,ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η αρχική αναγκαιότητα της εξέτασης όσο και η καλή κατανόηση του αποτελέσματος από τον ενδιαφερόμενο ».
Χρήσιμες για ποιον και πότε
Απαντώντας στο ερώτημά μας για τη χρησιμότητα των εξετάσεων που διαφημίζονταν στο Διαδίκτυο, η κυρία Φλωρεντίν μάς είπε: « Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το σύνολο αυτών των εξετάσεων και, όπως προείπαμε, σε καμιά περίπτωση από το Διαδίκτυο και χωρίς τη βοήθεια ειδικών.Στις λίστες υπάρχουν πράγματι πολύ χρήσιμες εξετάσεις, όπως π.χ. αυτές που γίνονται εδώ και χρόνια στη χώρα μας για τη μεσογειακή αναιμία ή την κυστική ίνωση. Υπάρχουν επίσης και άλλες σημαντικές εξετάσεις οι οποίες αφορούν σπάνια γενετικά νοσήματα τα οποία πλήττουν συγκεκριμένους πληθυσμούς,όπως παραδείγματος χάριν τους εβραίους εσκενάζι. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να πραγματοποιηθούν τέτοιες εξετάσεις από δύο νέους εβραίους εσκενάζι που ετοιμάζονται να κάνουν οικογένεια,αλλά δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να τις κάνει ένας Ελληνας ».
Εκτός από τις εξετάσεις που αφορούν νοσήματα, οι λίστες περιλαμβάνουν και εξετάσεις που αφορούν αντιδράσεις σε φάρμακα. Σχετικά με αυτές, η κυρία Φλωρεντίν σημείωσε: « Η δυνατότητα των γιατρών να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν ένα φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό ή αν θα έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε έναν ασθενή μελετώντας το γενετικό υπόβαθρό του,αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα όπλα που προσφέρει η γενετική στην ιατρική φαρέτρα. Οι εξετάσεις τέτοιου είδους όμως πρέπει να παραγγέλλονται από τους γιατρούς μετά τη λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού που θα καθορίσει αν συντρέχει λόγος. Παραδείγματος χάριν, είναι σημαντικό να εξετάζεται για θρομβοφιλία μια νέα κοπέλα που σκοπεύει να πάρει αντισύλληψη ή μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση που σκοπεύει να πάρει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, καθώς ένα συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο δεν είναι συμβατό με συγκεκριμένα ορμονικά σκευάσματα.Δεν βλέπω όμως κανέναν λόγο κάποιος να πληροφορηθεί στα καλά καθούμενα για την πιθανή αντίδρασή του σε φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως βλέπω στις λίστες, όταν δεν έχει καρκίνο του παχέος εντέρου και δεν πρόκειται να λάβει το φάρμακο! ».
Η παγίδα του εφησυχασμού
Παίζοντας τον δικηγόρο του Διαβόλου, επαναφέραμε στην κυρία Φλωρεντίν το ερώτημα: «Αφού υπάρχει η δυνατότητα και κάποιος μπορεί να διαθέτει την περιέργεια και τα απαιτούμενα χρήματα, γιατί να μην πληροφορηθεί το γενετικό προφίλ του; Ποιος είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος που μπορεί να διατρέξει;». « Ο σοβαρότερος κίνδυνος δεν είναι μόνο ο προφανής. Δεν είναι δηλαδή το να χάσει τον ύπνο του πληροφορούμενος ότι έχει γενετική προδιάθεση να αναπτύξει μια ασθένεια που δεν έχει θεραπεία και να μην υπάρχει κάποιος να τον συμβουλεύσει σχετικά », μας είπε η ελληνίδα γενετίστρια και εξήγησε: « Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που μπορεί να προκληθεί από μια αρνητική απάντηση. Πάρτε για παράδειγμα την κυστική ίνωση:υπάρχει μια σειρά μεταλλάξεων στην οποία οφείλεται το 95% των περιστατικών κυστικής ίνωσης στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά μόνο το 75% των περιστατικών στη Νότια Ευρώπη.Μια αρνητική απάντηση για αυτές τις μεταλλάξεις δεν σημαίνει το ίδιο για έναν Βορειοευρωπαίο και έναν Ελληνα που μπορεί να φέρει, και ως εκ τούτου να κληροδοτήσει στους απογόνους του, άλλες εξίσου σημαντικές μεταλλάξεις που δεν περιλαμβάνονται στη γενική ανάλυση του προφίλ του.
Αντίστοιχα, μια αρνητική απάντηση για μεταλλάξεις στα γονίδια ΒRC1 και ΒRC2,τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να σταματήσει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με μαστογραφία, καθώς τα παραπάνω γονίδια συνδέονται με την εμφάνιση μόνο του 10% περίπου των καρκίνων του μαστού. Ελπίζω τα παραπάνω παραδείγματα να δείχνουν γιατί οι γενετικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται έπειτα από πρωτοβουλία γιατρών και από ειδικούς γενετιστές.Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η χρησιμότητά τους για κάθε περίπτωση και η σωστή εκτέλεσή τους. Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να παρέχεται πρόσβαση σε σύμβουλο γενετιστή ώστε τα ευρήματα να μπαίνουν στο σωστό πλαίσιο και ως εκ τούτου να λαμβάνει κανείς το μέγιστο που μπορεί από τις γενετικές εξετάσεις του ».
ΟΙ ΤΗΛΕΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η ενεργή προώθηση των γενετικών εξετάσεων απευθείας στον καταναλωτή (direct to consumer genetic testing) απασχόλησε εκτενώς το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής το οποίο έλαβε χώρα την εβδομάδα που πέρασε στη Σουηδία.Το θέμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Είναι επίσης υπαρκτό και στην υπόλοιπη Ευρώπη με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία της οποίας το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτρέπει τέτοια φαινόμενα. Οσο για τη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΙΓΕ, το φαινόμενο των τηλεπωλήσεων γενετικών εξετάσεων ολοένα αυξάνεται, ενώ έχουν καταγραφεί και προσπάθειες πωλήσεων των εξετάσεων αυτών σε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων ή κέντρων αισθητικής με σκοπό την προώθησή τους στους πελάτες τους.
Προκειμένου να προστατευτούν οι ευρωπαίοι πολίτες από τις «παρενέργειες» των ανεξέλεγκτων γενετικών εξετάσεων (που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται χωρίς να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο),η ειδική επιτροπή που συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής εξέδωσε μια σειρά οδηγιών σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται στη διενέργεια γενετικών εξετάσεων.Παραθέτουμε τις κυριότερες επισημάνσεις:
* Πιστοποίηση των εργαστηρίων που διενεργούν τις αναλύσεις τόσο σε επίπεδο τεχνικών όσο και σε επίπεδο ικανότητας του συνόλου του προσωπικού.
* Ανάγκη ύπαρξης ιατρικών ενδείξεων για τις εξετάσεις και εξατομικευμένης ιατρικής παρακολούθησης.
* Ενημέρωση πριν από τις αναλύσεις και υποστήριξη κατάλληλη για τον τύπο των αναλύσεων και την ασθένεια μετά από αυτές. * Διαφάνεια στους ισχυρισμούς σχετικά με τις αναλύσεις και δίκαιη (ορθή και ακριβής) διαφήμιση των αναλύσεων.
* Σεβασμός και διαφύλαξη των προσωπικών γενετικών δεδομένων.
* Προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 πηγη

ερευνα-τι αλλαξε στη ζωη μου λογω της κρισης

Αυτή την ερώτηση κάναμε σε παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα. Και τα περισσότερα μάς απάντησαν ότι έχουν αλλάξει πολλά. Παίρνουν λιγότερο χαρτζιλίκι, βγαίνουν λιγότερες βόλτες και μαζεύουν αποδείξεις. Πολλές αποδείξεις...

 

skitso1.jpg

 

Τα περιττά έξοδα κομμένα. Έξω τρώω σπάνια. Συχνά μαζευόμαστε στο σπίτι κάποιου και ανακαλύψαμε πως περνάμε πολύ καλύτερα. Γενικά μπορώ να πω ότι περνάμε μια χαρά και χωρίς λεφτά...  :)
Μυρσίνη, μαθήτρια, 15 χρονών



Αυτό το θέμα με τις αποδείξεις μού έχει γίνει έμμονη ιδέα. Έχω φτάσει σε σημείο να κοιτάω σε τραπεζάκια, πάγκους, μπαρ κλπ για αποδείξεις οι οποίες έχουν παραπέσει. Και, φυσικά, το ίδιο κάνει και η παρέα μου. Σκοτωνόμαστε κάθε φορά για το ποιος θα πάρει μια «καλή» απόδειξη!
Ostija, μαθήτρια, 17 χρονών



Πάει το κέρασμα της κοπέλας! Τώρα  πληρώνει ο καθένας τα δικά του.
MpantiBoy, μαθητής, 17χρονών




Για μένα τα λεφτά δεν άξιζαν ποτέ. Είναι μόνο χαρτιά και κέρματα. Με ένοιαζε μόνο να βγαίνω και να περνάω καλά με την παρέα μου. Την έβγαζα και με 15 ευρώ τη βδομάδα. Σιγά-σιγά, όμως, η μαμά μου τα ελάττωνε ακόμα κι αυτά. Κι εγώ άρχισα να δανείζομαι. Στην μάνα μου δεν είπα τίποτα, ήξερα ότι είχε μειωθεί ο μισθός της. Ποτέ μου δεν ήθελα να χρωστάω σε φίλους και έφτασα να χρωστάω ακόμα και σε φίλους φίλων... Τώρα όλο τα λεφτά σκέφτομαι.
Κλειώ, μαθήτρια, 15 χρονών



Να παραγγείλουμε πίτσα; Πάνε αυτά! Φτιάχνουμε μόνοι μας εκείνη τη ζύμη με τοn χαρούμενο ζυμαρούλη... Επίσης παλιά νοικιάζαμε και DVD να βλέπουμε, αλλά τώρα περιμένουμε να τα βγάλουν οι εφημερίδες. Ms Moriarty, μαθήτρια, 15 χρονών



Τώρα πια είναι σίγουρο. Αυτή η γαμημένη θέση στην ανεργία δεν πρόκειται να μου ξεφύγει με τίποτα! :P
Νina, μαθήτρια, 17 χρονών
moto3.jpg



Τα πρωινά του Σαββάτου που συνήθως πήγαινα για ψώνια, μένω σπίτι. Ανακάλυψα στο ίντερνετ κάποια second-hand μαγαζιά στο κέντρο που όχι μόνο ήταν εξευτελιστικά χαμηλές οι τιμές τους, αλλά βρήκα ρούχα καλύτερα κι από καινούρια! Ναυσικά, μαθήτρια, 18 χρονών



Δε θέλω να το παίξω «καημένο» αλλά είναι ζόρικα τα πράγματα! Περιορισμός στα ρούχα, στις βόλτες... και γενικά στο έξω! Αλλά τα φροντιστήρια... φροντιστήρια! Εμ....τι τώρα;... Να διακόψουν (οι γονείς) την πρόοδο των παιδιών τους;;; Εμάς δε μας ρωτάει κανένας τι θέλουμε να κόψουμε!
Νίκη, μαθήτρια, 16 χρονών



Τίποτα δεν άλλαξε. Είμαι ΠΛΟΥΣΙΑ!
Κατερίνα, μαθήτρια, 13 χρονών




Οι γονείς μου προτιμούν να στερηθούν οι ίδιοι παρά εγώ. Θέλουν, λένε, τα πράγματα να είναι όπως πριν (ενώ δεν είναι). Αλλά τους βλέπω να αγωνιούν για το πώς θα εξασφαλίσουν την πληρωμή των φροντιστηρίων και τις βασικές μου ανάγκες.
Ηρακλής, μαθητής, 17 χρονών 



Βασικά οι γονείς μου έχουν χωρίσει και γι’ αυτό ο καθένας έχει διαφορετική οικονομική κατάσταση. Ο μπαμπάς μου προς το παρόν είναι ΟΚ. Από την άλλη η μαμά μου την επόμενη εβδομάδα μάλλον χάνει τη δουλειά της. Το μαγαζί που δουλεύει κλείνει λόγω οικονομικής κρίσης και απ' ό,τι μου έχει πει είναι πανδύσκολο να βρει δουλειά.
Nkn, μαθήτρια, 16 χρονών




Εγώ δεν είχα νιώσει τη διαβόητη οικονομική κρίση, ώσπου μια μέρα περνώντας από το περίπτερο της γειτονιάς μου, υπέπεσα στον πειρασμό να αγοράσω το DVD της Τζούλιας. Όταν είδα την τιμή τα πάντα γύρω μου μαύρισαν και το στομάχι μου έσφιξε... Λυπημένος γυρνάω σπίτι, μπαίνω στη γνωστή πειρατική ιστοσελίδα και ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, το κατέβασα!! Παρανόμησα για τα μάτια (και όχι μόνο) της Τζούλιας! ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!!!! Νότης, φοιτητής, 19 χρονών

moto5.jpg


Εμένα η μητέρα μου δουλεύει στο Δημόσιο και είναι 51 ετών. Για την ακρίβεια είναι νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου υπάρχουν απίστευτες ελλείψεις σε προσωπικό (τη δουλειά 7 ατόμων την κάνει μόνο ένας ή δύο σε κάποιες βάρδιες). Εν ολίγοις πεθαίνει στη δουλειά και στην ορθοστασία και το ξέρω γιατί τη βλέπω πώς έρχεται σπίτι. Εγώ ούτως ή άλλως δούλευα (σερβιτόρα) και η μητέρα μου έψαχνε και για δεύτερη δουλειά γιατί τα τελευταία χρόνια με την ακρίβεια πιέζεται αρκετά. Μια μέρα έρχεται και μας λέει: «Παιδιά δε βγαίνω και από του χρόνου δε θα μπορώ να πληρώσω το φροντιστήριο για τον αδελφό σας. Αυτό θα είναι άδικο όμως, γιατί εσείς οι μεγαλύτερες αδελφές του πήγατε, οπότε αποφάσισα να φύγω για Αγγλία να δουλέψω».  Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται. Θα δούμε τι θα γίνει...
Ειρήνη, φοιτήτρια, 19 χρονών



Η μητέρα μου δουλεύει πια μέχρι τις 9-10 η ώρα και δεν προλαβαίνω να τη βλέπω.
Κώστας, μαθητής, 13 χρονών




Καταρχάς έχω κόψει το φαγητό στο σχολείο. Και στις εξόδους μπυρίτσα και ξηροκαρπία στο λιμάνι!
Νάνσυ, μαθήτρια, 16 χρονών




Έχω αρχίσει να νιώθω λίγο άδικα! Είχα κάνει τόσα όνειρα για τις σπουδές μου και τώρα...
Στις εξετάσεις για το Erasmus πέρασα πρώτος και οι γονείς μου μού κάνουν παράπονα για το αν πρέπει η όχι να φύγω έξω... Το εκνευριστικό είναι ότι κάποιοι πανηλίθιοι ζουν ακόμα στην κοσμάρα τους! ΜΑΡΙΑ ΞΥΠΝΑ! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΣΑΝΤΑ YSL ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
G.V., φοιτητής, 18 χρονών


Εγώ έπιασα δουλειά γιατί γουστάρω, όχι λόγω κρίσης. Γενικά είμαι σχεδόν το ίδιο και πιστεύω πως σχεδόν όλοι (εκτός από τα κατώτερα στρώματα) δεν έχουν βιώσει κρίση. Απλά έχουν υιοθετήσει τη σκέψη ότι βρίσκονται σε αυτήν. Η κρίση είναι η μαρκίζα που μας προβάλλουν οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα κεφάλια για να μας δικαιολογούν χωρίς πολλά-πολλά τις μίζες, τα φακελώματα και τα λεφτά που μας έχουν ξεζουμίσει τόσα χρόνια. Είναι μια πρόφαση για να φοβίσουν τον κόσμο και να κλειστεί σπίτι του. RESISTENCIA!
Γιώργος, φοιτητής, 19 χρονών



Έπιασα δουλειά σε μια ό,τι να 'ναι καφετέρια τύπου ΚΑΠΗ, δεν τρώω πια έξω, οι δικοί μου γκρινιάζουν διαρκώς, μάλωσα για χρήματα, σταμάτησα τα μαθήματα γερμανικών... Το χειρότερο είναι ότι σταμάτησα και τα μαθήματα κιθάρας που ήταν η μόνη μου ελπίδα για το μέλλον, καθώς μας βλέπω στο πεζοδρόμια να παίζουμε Σιδηρόπουλο και να μαζεύουμε «tips» cent per cent.
Χριστίνα, μαθήτρια, 16 χρονών




Όλη η οικογένεια μου είναι σκατά λόγω οικονομικής κρίσης! Αδελφές: Απελπισμένες πτυχιούχες, και άνεργες. Μπαμπάς: Απελπισμένος σκέτο και άνεργος. Μαμά: Από στιγμή σε στιγμή άνεργη!
Της πουτάνας! Και εγώ που επιτέλους βρήκα κάτι να μ’ αρέσει πολύ στη ζωή μου (την κιθάρα) δεν έχω την ευκαιρία να πηγαίνω πλέον στο ωδείο γιατί «no money no funny» που λένε...! Έχω ξενερώσει.
Απ’ την άλλη, όλα αυτά που λέω είναι μαλακίες. Απορώ με τον εαυτό μου... Εδώ άνθρωποι αυτοκτονούν, δεν έχουν να φάνε, χάνουν τα σπίτια τους κι εγώ παραπονιέμαι γιατί δεν κάνω μαθήματα κιθάρας...!
Εμμανουέλα, μαθήτρια, 16 χρονών


skitso3.jpg



H κρίση χτύπησε και το συγκρότημά μου... Χάσαμε το φετινό Schoolwave... Παίρναμε όλοι λιγότερο χαρτζιλίκι και έτσι καταλήξαμε να μην έχουμε λεφτά να ηχογραφήσουμε ένα demo για να το στείλουμε συμμετοχή... Πέτρος, μαθητής,17 χρονών



Τελευταία οι γονείς μου μού ξεκαθαρίσανε ότι αν δεν τελειώσω τη σχολή σε 4 χρόνια, μετά δεν πληρώνουν τίποτα.
M.G. , φοιτήτρια, 19 χρονών
moto6.jpg


Κρίση και αηδίες. Τρομοκρατία των media. Αυτό έχω να πω εγώ! Εντάξει, ζοριζόμαστε λιγουλάκι τον τελευταίο χρόνο, αλλά εντάξει μην το χέσουμε κιόλας. Ούτε εξόδους μου κόψανε, ούτε διακοπές, ούτε μαρίμπα (μουσικό όργανο) . Το μόνο που με ζόρισε είναι που διώξαμε την κυρία που καθάριζε το σπίτι ρε γαμώτο. Αυτό πόνεσε! Πολύ! Αλλά παλεύεται η κατάσταση.
Το θέμα είναι σε γενικότερο πλαίσιο. Εμείς η μέση τάξη θα τη βγάλουμε για λίγο ακόμα. Ο κοσμάκης ο φτωχός τι θα κάνει, οεο;;;; 
Flip, μαθήτρια, 18 χρονών



Μαλακίες! Τα λένε για να τρομάζουν τον κόσμο!!! Φυσικά και υπάρχει διαφορά, αλλά είναι τόσο αμελητέα που δεν την καταλαβαίνεις. Μην τους πιστεύετε. Αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες. Τα παρουσιάζουν όλα τόσο μαύρα έτσι ώστε να έχουν άλλοθι για να ξανακλέψουν.
Γιώργος, μαθητής, 17 χρονών



Τέρμα τα σουβλάκια και ο ναργιλές :P
Aλέξης, μαθητής, 16 χρονών



Αυτό που εγώ έχω να πω είναι πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει μόνο τη μάνα μου! Βλέπει συνεχώς ειδήσεις και όταν την ρωτάω: «Μάνα, εμάς μας επηρέασε η οικονομική κρίση;», μου λέει «Μα και βέβαια! Δεν έχουμε την ίδια άνεση με παλιά!». Όταν, όμως, ζητάω από τον πατέρα μου λεφτά, αυτός μου δίνει άνετα. Αλλά αμέσως πετάγεται η μάνα μου: «ΓΙΑΝΝΗ, ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ;;; ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ..!»
the alienson


1ον δεν πήρα Playstation 3
2ον δεν πήρα Xbox 360
3ον δεν πήρα MP4
4ον δεν πήρα προπληρωμένη κάρτα για το Ebay
5ον δεν πήρα την μπάλα του Ronaldinho.
Βαγγέλης, μαθητής, 13 χρονών



Έχω γίνει τζαμπατζής. Πήγα για παράδειγμα 4ημερη εκδρομή με το σχολείο και παίζει να ξόδεψα το πολύ 10 ευρώ!
Όλγα, μαθήτρια, 16 χρονών



Ο πατέρας μου δε βρίσκει δουλειά εδώ και δύο χρόνια. Τον απολύουν συνέχεια! Ευτυχώς που η μάνα μου δουλεύει και συντηρεί την οικογένειά μου. Τώρα ειδικά που μας κόψανε και το επίδομα ανεργίας δεν έχει χαρτζιλίκι πια για μένα και την αδερφή μου. Ούτε κάρτα για το κινητό... Βέβαια τους καταλαβαίνω και γι’ αυτό δεν τους ζητάω και τίποτα.
Ελένη, μαθήτρια, 16 χρονών


moto7.jpg


Με το που τελείωσα το λύκειο αναγκάστηκα να ψαξω δουλειά. Τηλεφωνήτρια, διανομή φυλλαδίων κ.λ.π.... Το σπίτι μου είχε ανάγκη από λεφτά. Λεφτά, λεφτά... Έκανα δύο δουλειές, δούλευα 14ωρο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ κάθε μέρα για να παίρνω 800 ευρώ. Χωρίς άδειες, ούτε ρεπό. Κατέρρευσα, ένα μήνα νοσοκομείο. Τολμάνε κάποιοι να μας λένε «γενιά των 700 ευρώ». Έχουν διανοηθεί αυτοί που μας κατηγοριοποιούνε ότι ούτε καν 700 δεν παίρνουμε;
Άννα Μαρία, 19 χρονών



Τώρα τα 20 ευρώ χαρτζιλίκι έγιναν με το ζόρι 10... Με 10 ευρώ ούτε από την εξώπορτα δεν βγαίνω! Τόσο κάνει μόνο το εισιτήριο για το σινεμά!! Άσε που ούτε καν το συζητάνε να δουλέψω... «Είσαι μικρή, έχεις τα μαθήματά σου». Επειδή θέλω να πιάσω δουλειά δε σημαίνει ότι θα σταματήσω να είμαι η μαθήτρια που είμαι!!!
Πλέον η μόνη διασκέδαση και έξοδος που κάνω με τους φίλους μου είναι μέχρι το φροντιστήριο που τη βγάζουμε με τρία πατατάκια 6- 7 άτομα!!! Τραγικό...
Ειρήνη, μαθήτρια, 15 χρονών   

 πηγηfoto_tzoulia.jpg
Είναι κάποια μικροπράγματα που μου υπενθυμίζουν την οικονομική κρίση. Όπως το βλέμμα της μαμάς όταν της ζητάω να μου δώσει λεφτά. Ή η ανησυχία που αισθάνομαι όταν αργά το βράδυ συζητάει με τον μπαμπά για λογαριασμούς, το δάνειο και του λέει «σήμερα απέλυσαν 7 από τη δουλειά και την επόμενη εβδομάδα θα απολύσουν άλλους 10».
Εκεί όμως που το αντιλήφθηκα πραγματικά (ίσως γιατί εκεί με ένοιαξε πιο πολύ) ήταν όταν της είπα ότι ήθελα πάρα πολύ να πάω σε δύο συναυλίες. Η απάντησή της, «πρέπει να διαλέξεις μία από τις δύο», ήταν τόσο απόλυτη που έπνιξα μέσα μου το ναζιάρικο «έλα ρε μαμάααα» και αποφάσισα από εδώ και στο εξής να κάνω τον δικό μου έλεγχο στα έξοδά μου.
Μαριάνθη, μαθήτρια, 16


Έπρεπε να βλέπατε τη φάτσα μου όταν ανακάλυψα ότι μία κρέμα σώματος κάνει 18 ευρώ! :-o (και το κλάμα που ακολούθησε βέβαια για τα ωραία μου λεφτά που ακόμα θυμάμαι με αγάπη:-P).
Ιωάννα, μαθήτρια,17 χρονών



Καταρχάς αναγκάστηκα να αλλάξω τσιγάρα, πήρα καπνό για να σώζω λεφτά. Και δεν έμαθα ακόμα να στρίβω, άρα αναγκάζομαι να καπνίζω μούφες τσιγάρα. Πηγαίνω σπάνια για καφέ και παίρνω εσπρέσο, επειδή είναι ο πιο φτηνός. Έχε γεια καπουτσίνε διπλέ με πεντάευρο! Μόλις τελειώσουν και τα ενδοσχολικά (δίνω Πανελλήνιες φέτος), θα ψάξω για δουλειά, οτιδήποτε και οπουδήποτε, γιατί κάπως πρέπει να πάω διακοπές.
Η μάνα μου κάθε μέρα μού λέει ότι σε 5-6 μήνες θα φύγουμε για το χωριό με κότες και ντομάτες γιατί αλλιώς δεν θα επιβιώσουμε.
Η φιλόλογος μου είπε ότι θα ζητήσει μετάθεση για το εξωτερικό μπας και τα βγάλει πέρα.
Κι εγώ δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Έχω φρικάρει.
Cho2499, μαθήτρια, 18 χρονών

skitso2.jpg
Τα Χριστούγεννα ο Άι-μπαμπάς μού έφερε κάτι παπούτσια αντί για PS. :( Grrrrrr!
Βασίλης, μαθητής, 13 χρονών

moto1.jpg


Μπορεί πια να βγαίνω μόνο Παρασκευή-Σάββατο, αλλά και πάλι βλέπω τη μάνα μου να ζορίζεται καθώς απλώνω το χέρι...Τι να κάνω λοιπόν; Ένιωθα και ντροπή να ζητάω χρήματα για πάρτη μου και να πουλάω μούρη στις γκόμενες κάνοντας κουμάντο με λεφτά που δεν είναι δικά μου... Έτσι έπιασα δουλειά από 14 χρονών!! Δούλεψα αρκετούς μήνες ως σερβιτόρος. Αλλά βλέπετε η κρίση δεν κάνει διακρίσεις, οπότε έκλεισε το μαγαζί που δούλευα. Έπιασα κι άλλες δουλειές, μέχρι και dj έγινα (ναι, ντρέπομαι που το λέω, απαρνήθηκα τους Κillswitch Εngage για να παίζω Ina και Lady Gaga!!). Αλλά δυστυχώς έφευγα από παντού, είτε από κλείσιμο είτε από έλλειψη ρευστού (ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!). Το αστείο είναι ότι έχω τσακωθεί με τους δικούς μου για χρήματα... Νομίζετε για πολλά; Για το αστρονομικό ποσό των 10 ΕΥΡΩ όταν το ζητάω να βγω ένα Σαββατόβραδο!
Ηθικό δίδαγμα; Τα λεφτά χαλάνε τις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν αξίζουνε τα γαμημένα, ένα κομμάτι κωλόχαρτο είναι, που δυστυχώς μας ρυθμίζει τη ζωή... Αυτά από μένα.
Ctathic Carbonarac, μαθητής, 14 χρονών 


moto2.jpg

Πάλι καλά που έχουμε την οικονομική κρίση και δε θα μπορούμε το καλοκαίρι να πάμε στην Πολωνία να δούμε το σκατόσογο! Και πάλι καλά που έχω λεφτά από το χαρτζιλίκι μου στην άκρη και το καλοκαίρι θα πάω με την κολλητή μου διακοπές. Μεθώνη σου 'ρχόμαστε!!
Λεμονιά, μαθήτρια, 17 χρόνων




Πλέον σε οποιοδήποτε καυγά με τους γονείς μου (δημόσιοι υπάλληλοι), έχουνε το οικονομικό θέμα ως ατράνταχτο επιχείρημα («Δε θα πληρώνω σαν μαλ**** για να κάθεσαι και να μην περνάς μαθήματα!»).
JOHNAKAS, φοιτητής, 17 χρονών



Τελευταία κάποιοι φίλοι δεν μπορούν να έρθουν σινεμά. Αλλά πάντα βάζουμε οι άλλοι χρήματα και έρχονται όλοι στο τέλος.
Condagi, 16 χρονών




Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην γκρίνια του πατέρα, αλλά ευτυχώς και στο έξτρα χαρτζιλίκι από τη συνονόματη γιαγιά. Γενικά σκέφτομαι να πιάσω δουλίτσα και προσπαθώ να αποταμιεύω λεφτά γιατί το καλοκαίρι αυτό θα είναι μεγάλο (τελειώνω τη Γ’ Λυκείου, γειααααααααα). Επίσης οι διακοπές μου για φέτος θα είναι μόνο οι 4 μέρες Αθήνα (SCHOOLWAVE) και αντί για κάποιο «in» νησί θα τη βγάλω με tour στη Χαλκιδική στο εξοχικό της κολλητής μου και σε κάνα camping.
Και το πιο σημαντικό: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ!!!! Μέχρι τώρα ξεχνούσε φώτα ανοιχτά, άφηνε τη βρύση να στάζει και τα πολύμπριζα ανοιχτά. Πλέον κάνει έλεγχο στο σπίτι για να δει ποια φώτα και πολύμπριζα είναι αναμμένα. Για να μην αναφερθώ στο πολικό ψύχος που επικρατούσε το Πάσχα. Κάναμε οικονομία στο πετρέλαιο και αναγκαζόμουν να κυκλοφορώ σαν κρεμμύδι μέσα στο σπίτι. Επίσης έφτιαξε την βρύση για την οποία τον έπρηζα κι εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό. Πλέον μπορώ να πω ότι εν όψει οικονομικής κρίσης το σπίτι μας έχει γίνει φιλικό προς το περιβάλλον!!!
Μαρία, μαθήτρια, 18 χρονών




Άσε ρε φίλε, τι να σου πω, έχω γίνει ρεζίλι. Μαζεύω από παντού αποδείξεις γιατί πρέπει να μαζέψουμε ενα σωρό. Όλοι στην παρέα γελάνε. Άσε σου λέω...
«Μαϊμουδάκι», μαθητής, 15 χρονών moto4.jpg



Από εκεί που μου έδιναν 10 ευρώ να βγω σαν άνθρωπος, τώρα μου δίνουν 5 και δεν μπορώ να κάνω τις οικονομίες μου! Για να καταλάβετε μάζευα τρεις μήνες λεφτά για να πάρω το εισιτήριο για τους U2!
Kαι δε φτάνει αυτό, έχω και τη μάνα μου κάθε πρωί να βάζει τέρμα τον Αυτιά να ακούσει πρώτα τον καιρό και μετά για την οικονομική κρίση και κάθε τόσο να μονολογεί: «Πόσο πήγαν τα αγγούρια, πόσο πήγαν οι ντομάτες, πόσο ήρθε το ρεύμα, πόσο το νερό, και ΓΙΑΤΙ  πήγε το γάλα 1,5 ευρώ»!
Ρένα, μαθήτρια, 18 χρονών 




Η αλήθεια είναι πως η κρίση έχει πιάσει μόνο εμένα και όχι τον μικρό μου αδερφό. Όποτε χρειάζομαι εγώ λεφτά, οι γονείς μου ή δε μου δίνουν καθόλου ή μου δίνουν λίγα και αυτά με γκρίνια. Όταν όμως ζητάει ο μικρός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην του δώσουν - και αυτό είναι που με εκνευρίζει περισσότερο. Ή έχουμε λεφτά ή δεν έχουμε! Τι αναξιοκρατία είναι αυτή;
Psycho, μαθήτρια, 17χρονών



Είναι καταθλιπτικό να βλέπεις τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω σου. Σε οικογενειακό επίπεδο το μόνιμο θέμα συζήτησης είναι αυτό. Τσακωμοί, αγωνία, φωνές… Δεν μπορούμε να συζητήσουμε άλλο τίποτα παρά το πότε θα πάρει ο μπαμπάς σύνταξη για να βγάλουν περισσότερα λεφτά, ποια ακίνητα πρέπει να πουλήσουμε… Aυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι ότι θέλουν να μου επιβάλλουν το μέλλον μου, δηλαδη τι πρέπει να σπουδάσω για να βγάζω πολλά λεφτά, άσχετα αν μου αρέσει ή όχι.
Μαρία, μαθήτρια, 16 χρονών




Πριν την κρίση είχα πάντα στην άκρη καμιά 50αριά ευρώ τουλάχιστον. Τώρα αν ανοίξεις το πορτοφόλι μου, ζήτημα αν θα βρεις κάνα πεντάευρο.
Ηλίας, μαθητής, 17 χρονών




Μας έχει επηρεάσει η κρίση αλλά εγώ ποτέ μου δε ζήταγα λεφτά, μονάχα 1 ευρώ για το σχολείο. Και έτσι δε με έχει επηρεάσει.
Γιώργος, μαθητής, 13 χρονών 



Σταμάτησα μερικές ασχολίες μου (το μπαλέτο και τα γαλλικά). Αλλά δε με νοιάζει, έτσι κι αλλιώς δε μ’ άρεσαν.
Εύη, μαθήτρια, 13 χρονών  

Χτυπάνε τα τηλέφωνα στο σπίτι από τράπεζες...
Νίκος, μαθητής, 16 χρονών


Δεν γίνεται να είμαι φοιτήτρια στην πόλη μου, να ζω στο σπίτι μου και παρόλα αυτά να δυσκολεύομαι να τα βγάλω πέρα.
Aπό τους γονείς μου χαρτζιλίκι δεν έχει πέσει καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτό που είχα κόπηκε πλέον στα δύο! Εντάξει, θα μου πείτε, κοριτσάκι μου παλουκώσου σπιτάκι σου για μία μέρα και μην κάνεις το Steps (φοιτητομπαράκι) δεύτερο σπίτι. Μην αγοράσεις το 32ο μπλουζάκι από το Zάρα και όταν έχεις κενό πριν το εργαστήριο, μην αγοράσεις κάτι από το κυλικείο - τράβα σπίτι και φάε.
Και όντως τα έκανα όλα αυτά για πολλούς λόγους: 1ον για να το παίξω καλή κόρη μπας και χαρτζιλικωθώ.  2ον για να μη με πρήζει η μάνα μου. 3ον επειδή είχα αρχίσει να έχω προβλήματα με τη συνείδησή μου. Γιατί λέω: Κάτσε ρε φίλε, αν εγώ (που με ντύνουν και με ταΐζουν οι γονείς μου) έχω πρόβλημα, ο Κωστάκης που ήρθε εδώ για να σπουδάσει από Ρόδο, πώς στο διάολο τα βγάζει πέρα; Ε, λοιπόν το σκέφτηκα και κατάλαβα ότι τον Κωστάκη τον βλέπαμε πια μόνο στη σχολή και κυρίως στα εργαστήρια που είναι υποχρεωτικά. Έξω δεν τον έχει δει ανθρώπου μάτι!
Μαρίτα, φοιτήτρια, 19 χρονών


Το μόνο που μου λένε φέτος είναι: «Διάβασε να περάσεις Αθήνα, δεν έχουμε χρήματα για επαρχία».
Νίκος, μαθητής, 17 χρονών


Πιο παλιά σε πορτοφόλια – κουμπαράδες – κλειδωμένα ντουλάπια κτλ είχα πάντα κάποια χρήματα. Τώρα δεν ξέρω πού πήγαν. Τα έφαγα όλα;;
Βασιλίνα, μαθήτρια, 16 χρονών



Το χαρτζιλίκι για το κυλικείο ελαττώθηκε. Πίσω στο παλιό σπιτικό τοστάκι. Αλλά το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι η μάνα μου όλη την ώρα με πρήζει για τη χρήση του υπολογιστή. Την απασχολεί μονίμως μην τυχόν αυξηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ...
Πάνος, μαθητής ,17 χρονών



Η δική μου οικογένεια βρισκόταν από πάντα σε οικονομική κρίση, οπότε τώρα δεν είναι χειρότερα. Μάλλον δεν πάει και πολύ παρά πέρα...
Εύα, μαθήτρια, 15 χρονών



Αυτό που άλλαξε είναι ότι έμαθα τι παίζει με την οικονομία που είχα μαύρα μεσάνυχτα. Πίστευα το κλασικό ελληνικό «δεν τρέχει τίποτα, πολιτικά παιχνίδια, μια χαρά είμαστε, όλα κομπλέ». Μέχρι που μου λέει ο φάδερ: «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε κλαμπ, πρέπει να τρως στη λέσχη που είναι δωρεάν και γενικά να κόψεις, γιατί έπεσε ψαλίδι σε μισθό. Δεν μπορείς να σκορπάς λεφτά κάθε μέρα όταν άλλοι στην οικοδομή για 8-10 ώρες παίρνουν 20 γιούρα».
Ορέστης, φοιτητής, 19 χρονών
 

Πηγαίνω στην πρόσθετη του σχολείου αντί για φροντιστήριο.
Αντρέας, μαθητής, 19 χρονών


Θα πιάσω δουλειά το καλοκαίρι για να τα βγάλω πέρα με τα λεφτά που χρωστάω σε φροντιστήρια. Το συνολικό ποσό για τα φροντιστήρια μιας χρονιάς είναι κοντά στα 5 χιλιάρικα. Έλεος. Και μετά κάνουμε και χαρούλες που έχουμε δωρεάν παιδεία…
Κώστας, μαθητής, 18 χρονών

Φυσικες μασκες ομορφιας με υλικα απο τη κουζινα μας

spa στο σπιτι με υλικα που υπάρχουν στην κουζίνα μας.Σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. 
Για όλους μας είναι πιο απλό και εύκολο να πάμε στα Hondos Center να αγοράσουμε μια μάσκα ματιών, ένα peeling σώματος και να πάμε σπίτι μας. Όμως είναι όλα αυτά τα προϊόντα σωστά για την επιδερμίδα μας? και τελικά μπορούν να αντικαταστήσουν τις φυσικές μάσκες? Σ’αυτό το αφιέρωμα το KLIK εξασφάλισε για σας μάσκες για το πρόσωπο, τα μάτια, τα χείλη, τα μαλλιά και το σώμα όλες από υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας και δεν είναι δύσκολο να τα βρούμε στην αγορά. Η φύση μπορεί και μας δίνει τόσα υλικά που με τη σωστή εφαρμογή και χρήση δίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και επειδή είναι καλοκαίρι θα εστιάσουμε κυρίως στην ενυδάτωση και τον καθαρισμό.
ΠΡΟΣΩΠΟ

Maska

Καθαρισμός με χαμομήλι
Το χαμομηλάκι χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου καθώς έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και για να ξανθαίνουν τα μαλλιά. Ιδανικό για κρύες κομπρέσες σε ερεθισμένα(έπειτα από ένα ξεβάψιμο ματιών) και κουρασμένα μάτια.
Μάσκα Σύσφιξης με αυγό
Χτυπάτε ελαφρά δύο ασπράδια αυγών και στη συνέχεια τα απλώνετε στο πρόσωπο σας(όχι στη περιοχή των ματιών).Αφήνετε να δράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να σας τραβάει και μετά ξεβγάζετε με χλιαρό νερό που σιγά σιγά θα γίνεται κρύο.
Μάσκα με μέλι
Για ξηρή, θαμπή και αφυδατωμένη επιδερμίδα απλώστε στο πρόσωπο σας μια στρώση μέλι και αφήστε να δράσει για 15 λεπτά. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.
Μάσκα με πορτοκάλι
Πολτοποιείτε ένα πορτοκάλι και στη συνέχεια το χρησιμοποιείται σαν μάσκα για 10-15 λεπτά και την ξεβγάζετε. Είναι ιδανική για ένα δέρμα λαμπερό, απαλό, γυαλιστερό και καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων.
Μάσκα με μήλο
Αλέθετε ένα μήλο ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και μέχρι το μείγμα να γίνει λείο το απλώνετε στο πρόσωπο σας και το αφήνετε για 15 λεπτά να δράσει στο τέλος την ξεπλένεται.
Peeling με αλάτι & ελαιόλαδο
Αναμιγνύεται 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με αλάτι. Έπειτα με το μείγμα αυτό τρίβετε το πιγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη και το μέτωπο για να καθαρίσουν οι πόροι και τα μαύρα στίγματα τέλος ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
Peeling με μέλι
Ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας μέλι με 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα σε σκόνη και μισό κουταλάκι του γλυκού λεμόνι. Τρίβετε απαλά το πρόσωπο και ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.
Γάλα για κουρασμένα μάτια
2 στρογγυλά βαμβάκια τα βουτάτε μέσα σε λίγο κρύο γάλα και τα τοποθετείτε στα κλειστά μάτια σας για 10 λεπτά τέλος ξεβγάζετε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό.

ΜΑΛΛΙΑ

Maska

Τα μαλλιά είναι το στέμμα μιας γυναίκας και γι’αυτό καθεμία πρέπει να τα φροντίζει και να τα περιποιείται. Ειδικά το καλοκαίρι που φθείρονται από την έκθεση στον ήλιο, από τα συχνά λουσίματα τα μαλλιά αφυδατώνονται σπάνε και γίνονται θαμπά.
Μάσκα με ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα μαγικά αγαθά που μας δίνει η φύση. Πολλές εταιρείες το χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό τους γιατί το λάδι της ελαίας έχει τονωτική και θεραπευτική δράση. Έτσι είναι η μάσκα που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα!! Χρησιμοποιείται ένα πινέλο ή βαμβάκι και απλώνετε το λάδι στο δέρμα και σε όλο το μήκος των μαλλιών σας. Τα τυλίγετε με μια ζεστή πετσέτα την αφήνετε τουλάχιστον 30 λεπτά (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο) και πλένετε τα μαλλιά σας κανονικά.
Μάσκα με μπίρα
Ανακατεύετε 30ml μπίρα με ένα αυγό και τα απλώνετε σε βρεγμένα μαλλιά έπειτα από 20’ τα ξεβγάζετε. Με αυτή τη μάσκα δυναμώνει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά.
Lotion μετά τη θάλασσα
Μετά από το μπάνιο σας ξεπλύνετε τα ταλαιπωρημένα μαλλιά σας με ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει 1 κουταλιά ξίδι.
Lotion μελιού για λάμψη
Θα χρειαστείτε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό με και διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Λουστείτε κανονικά και αφού σκουπίσετε τα μαλλιά σας με μια πετσέτα απλώστε τη lotion χωρίς να την ξεβγάλετε και χτενιστείτε.

ΣΩΜΑ

Body

Μπάνιο με αλάτι
Ρίξτε στο νερό του μπάνιου μια χούφτα αλάτι έτσι θα σας ξεκουράσει και θα καθαρίσει τους πόρους σας.

Μπάνιο με μέλι
Αντίστοιχα διαλύστε μες στο νερό μισό φλιτζάνι του τσαγιού μέλι και μουλιάστε για 20’. Θα μαλακώσει και χαλαρώσει το δέρμα σας.
Μπάνιο με άργιλο
Βοηθάει στη λιποδιάλυση! Μία φορά το μήνα γεμίστε την μπανιέρα σας με χλιαρό νερό και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας άργιλο σε σκόνη, βυθιστείτε μόνο για 5’!!
Λάδι σώματος
Μέσα σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο ρίχνετε λεβάντα και το αφήνετε 3 εβδομάδες. Μετά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για επάλειψη ύστερα από την ηλιοθεραπεία ή όταν σας έχει κάψει ο ήλιος.
Τόνωση σε κουρασμένα πόδια
Παίρνετε 3 κουτ. ελαιόλαδο και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και τα ανακατεύεται. Με το μείγμα αυτό κάνετε μασάζ στα πόδια μέχρι τους μηρούς. Ξεκουράζει και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος καθώς βοηθάει και στην σύσφιξη του δέρματος.

σαλμονελα σε χαλβα του lidl



Ο μικροοργανισμός της σαλμονέλας εντοπίστηκε σε χαλβά έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΦΕΤ.
Πρόκειται για χαλβά με γεύση βανίλια, με την εμπορική επωνυμία «ΝΑΥΣΙΚΑ», σε συσκευασία των 400 g, με αριθμό παρτίδας L01 222 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 01.12.2013, το οποίο παράγεται, για λογαριασμό και με ευθύνη της «Lidl Hellas», από την επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε.».
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν