11 Σεπ 2011

Πως επηρεάζουν τα κατοικίδια την σωματική και πνευματική μας υγεία!


Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Είναι γνωστό ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν πολύ θετικές επιπτώσεις στην ευημερία του ανθρώπου. Από τον 18ο αιώνα ακόμα μελέτες είχαν δείξει πως άτομα νοσηλευόμενα σε ψυχιατρικές κλινικές, παρουσίαζαν σημαντικά σημάδια βελτίωσης όταν περιτριγυρίζονταν από ζώα. Η παρουσία ζώων όπως κουνέλια, γλάροι και χήνες τείνουν να αυξάνουν τα ανθρωπιστικά μας συναισθήματα, τον αυτοέλεγχο και τα αισθήματα υπευθυνότητας. Επιπλέον, άλλα ζώα όπως τα πρόβατα, λαγοί και πίθηκοι κατευνάζουν τα πνεύματα και δημιουργούν μια λιγότερο επιθετική ατμόσφαιρα.

Η παρουσία ζώων έχει θετικές επιπτώσεις και στην σωματική μας υγεία. Οι κάτοχοι κατοικίδιων ζώων.....

έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές ασθένειες και να βιώσουν καρδιακά επεισόδια. Σημαντική μείωση υπάρχει και σε συμπτώματα άλλων ασθενειών όπως βήχας, πυρετός και ζάλη. Πιο προνομιούχοι φαίνεται να είναι οι κάτοχοι σκύλων καθώς σημειώνουν καλύτερη πορεία ανάρρωσης μετά από επεισόδια καρδιακών προσβολών, συγκριτικά με αυτή των κατόχων γατών.
Αν για κάποιους η φροντίδα του ζώου λειτουργεί σαν ανασταλτικός παράγοντας για την απόκτηση του, τότε μια άλλη εναλλακτική είναι ένα ενυδρείο με ψάρια! Τα ψάρια φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή πίεση.

Όποια και αν είναι η επιλογή του ζώου, οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση της πνευματικής και σωματικής μας υγείας. Λειτουργούν αγχολυτικά και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, πολλά είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν πως τα ζώα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση και διαχείριση νόσων όπως η κατάθλιψη. Δεν είναι τυχαίο πως στην θεραπεία της κατάθλιψης οι θεραπευτές συστήνουν κολύμπι με δελφίνια!

Κατσαούνη Μαρία, Ψυχολόγος Υγείας, MSc
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου