26 Σεπ 2011

σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεωκοπίας


 
Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για το νέο περιβάλλον που θα προκύψει, αν προχωρήσει, και τις συνέπειες για τη χώρα και τους Έλληνες.

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και την Ευρώπη να μιλά ανοικτά, πλέον, για το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεωκοπίας της Ελλάδας μέσω μιας σκληρής αναδιάρθρωσης του χρέους, η Realnewsέθεσε 10 ερωτήματα σε οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς με στόχο να χαρτογραφηθούν το νέο περιβάλλον που θα προκύψει και οι συνέπειες αυτής της πράξης για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες.

1. Πώς θα γίνει η ελεγχόμενη χρεωκοπία;

Το σχέδιο που εξελίσσεται για την Ελλάδα προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, δηλαδή θα διαγραφεί χρέος ύψους 170 δισ. ευρώ! Το θετικό για τη χώρα, σε αντίθεση με τον ακαριαίο θάνατο της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας, είναι ότι η ελεγχόμενη θα γίνει με την Ελλάδα στο ευρώ και υπό τον πλήρη έλεγχο των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης.

2. Ποιοι θα χάσουν από το κούρεμα της τάξης του 50% και την ελεγχόμενη χρεωκοπία;

Οι τράπεζες εντός και εκτός συνόρων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, θα υποστούν ζημία ίση με το 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν. Οι ζημίες θα είναι πραγματικές, δηλαδή πρέπει να περάσουν στους ισολογισμούς τους και τόσο οι τράπεζες όσο και τα ταμεία θα χρειαστούν στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η στήριξη θα προέλθει από τα κεφάλαια του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF), οι τράπεζες θα ανακεφαλαιωθούν όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Ποια θα είναι τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο;

Η Ελλάδα θα χρωστά τα μισά, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τόκοι, τα χρεολύσια και το χρέος να είναι διαχειρίσιμο. Εφόσον, μάλιστα, η οικονομία παράξει πλεόνασμα, λογικά θα είναι σε θέση να μειώνει και μέρος του κεφαλαίου.

4. Ποιο θα είναι το τίμημα αυτής της πράξης;

Για να «κουρέψουν» ελεγχόμενα εντός του ευρώ το χρέος κατά 50%, το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα και οι πολίτες της είναι η υποτίμηση κατά 50% του βιοτικού επιπέδου. Διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και θα αποτυπωθεί με ακρίβεια στο Μνημόνιο 3. Επί της ουσίας, το χρέος που θα κουρευτεί δεν έχει ισόποσο αντίκτυπο σε ΑΕΠ και αποτελεί μία φούσκα δανεισμού, άρα το βιοτικό μας επίπεδο θα πέσει στις δυνατότητες του ΑΕΠ της χώρας.

5. Τι επίπτωση θα έχει στους μισθούς και τις συντάξεις;

Το πρώτο δυνατό βήμα έγινε με τις εξαγγελίες των τελευταίων μέτρων. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 50%, όπως και ο δημόσιος τομέας. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα στηριχθούν από τον EFSF και θα περιορισθεί δραστικά ο αριθμός τους.

6. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις;

Η ελεγχόμενη χρεωκοπία εντός του ευρώ εγγυάται τις καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), θα ανακεφαλαιωθούν και δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις.

7. Τι θα γίνει με τα δάνεια;

Μολονότι οι μισθοί θα περιορισθούν έως και 50%, το ύψος του δανείου θα παραμείνει το ίδιο, ανάλογα με την προτέρα οικονομική κατάσταση. Οι τράπεζες, ωστόσο, συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων, με μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης, επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, προκειμένου να μη «σκάσουν» από την αδυναμία των δανειοληπτών να πληρώσουν τις δόσεις τους.

8. Τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων;

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μετά την ολοκλήρωση της ελεγχόμενης χρεωκοπίας, θα υπάρξει σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων. Δεν αποκλείεται, όπως υπογραμμίζουν, η μείωση να φθάσει και το 50%. Και επειδή οι κρίσεις κρύβουν ευκαιρίες, ο έχων μετρητά θα μπορεί να αγοράσει σε χαμηλές τιμές. Το οξύμωρο στην περίπτωση των κατοικιών είναι ότι η πλειονότητά τους έχει αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια και ο ιδιοκτήτης θα βλέπει αφενός την αξία του σπιτιού του να πέφτει, αφετέρου το ύψος του δανείου να είναι πολύ υψηλότερο αυτής.

9. Τι θα γίνει με τις τιμές των προϊόντων και αγαθών;

Η αγορά εκτιμούν ότι θα ευθυγραμμισθεί με το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων οδηγεί αυτόματα σε αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης. «Επειδή, όμως, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται με βάση το κέρδος, έτσι θα προχωρήσουν αναπόφευκτα και σε μείωση των τιμών, προκειμένου όσες δύναται να επιβιώσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

10. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο λιανεμπόριο;

Πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι δεν θα αντέξουν. Ήδη τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις είναι δεκάδες χιλιάδες και το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί. Με κυνικό τρόπο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει στην «R» ότι «μετά τη δεκαετία του ’70, εξαιτίας της διαστρωμάτωσης της κοινωνίας, όσοι δεν μπορούσαν να διοριστούν στο Δημόσιο άνοιγαν ένα μαγαζάκι. Σε καμία δυτική πρωτεύουσα, π.χ., Λονδίνο, Ρώμη κ.α., δεν υπάρχουν τόσο μικρά μαγαζιά». Εφόσον, λοιπόν, περιοριστεί το βιοτικό επίπεδο, θα περιοριστεί και το λιανεμπόριο, σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες θα μπορούν να επιβιώσουν δίνοντας ελκυστικές τιμές.

 πηγη

δηλητηριώδη χορτα της φύσης


Εκτός από τα φαγώσιμα χόρτα, καλό είναι να αναγνωρίζουμε και ποια είναι επικίνδυνα/δηλητηριώδη. Ένα από αυτά και ίσως από τα πιο γνωστά, είναι το διαβολόχορτο.
Οικογένεια: Solanaceae
Γένος: Datura
Είδος: Datura stramonium ή δατούρα το στραμμώνιο ή τάτουλας ή βρωμόχορτο ή διαολόχορτο.
Είναι πολύ δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του, μια και περιέχει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τα ζώα ακόμη και στο νέκταρ των ανθέων. Περιέχει τα πολύ επικίνδυνα αλκαλοειδή υοσκυαμίνη, ατροπίνη και σκοπολαμίνη.
Έχει φαρμακευτική αξία ενώ παράλληλα είναι ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες (δημιουργεί ψευδαισθήσεις), ενώ αν συλλεχθεί κατά λάθος μαζί με άλλα χόρτα είναι ένας λόγος τουλάχιστον σοβαρής δηλητηρίασης σε αυτόν που θα το καταναλώσει. Λίγα φυτά σε στέλνουν στον Άδη.
Κάποιοι λαοί το χρησιμοποιούν ως αφροδισιακό ενώ σε άλλους λαούς είχε εξέχουσα θέση σε τελετές μαγείας. Στη αρχαία Ελλάδα, στο μαντείο των Δελφών, οι ιέρειες το μασούσαν και βέβαια μετά άρχιζαν να λένε άλλα αντ’ άλλων.
Διαβολόχορτο
Αριστερά Βλήτα, δεξιά διαβολόχορτο
Ο καρπός του διαβολόχορτου

τί μπορούμε να μάθουμε από τα κατοικίδια

Οι γάτες και οι σκύλοι δεν θέλουν πολλά για να νιώσουν ευτυχία: Τροφή, νερό, χάδια και παιχνίδια είναι κάποια μόνο από αυτά που μπορούν να τα κάνουν να χοροπηδάνε χαρούμενα όλη την ημέρα. Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί κάποιες συνήθειες των ζώων κάνουν καλό στην ζωή μας και πώς μπορούμε να τις «κλέψουμε». 
Γιατί να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Όταν οι σκύλοι, για παράδειγμα, έχουν ένα πράγμα να κάνουν, δίνουν σε αυτό την αμέριστη προσοχή τους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford βρήκαν πως πολύ καλά κάνουν, γιατί η μνήμη και η προσοχή όσων ταχυδακτυλουργούν ανάμεσα σε e-mails, δουλειά και σερφάρισμα στο διαδίκτυο, πάσχει σε αντίθεση με όσους αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ένα «έργο» κάθε φορά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι τελικά χάνουν χρόνο όταν προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. 

Πάρτε έναν υπνάκο Έχετε δει κανένα κατοικίδιο να «βγάζει» τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ενδιάμεσους ύπνους; Υιοθετήστε αυτόν τον τρόπο ζωής από τις γάτες. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 24.000 άτομα έδειξε ότι όσοι συνηθίζουν να παίρνουν έναν μεσημεριανό υπνάκο έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο καρδιακό νόσημα. Επιπλέον, ο σύντομος ύπνος μπορεί να βελτιώσει την ετοιμότητα κάποιου και την απόδοσή του στην δουλειά. 

Περπατάτε καθημερινά Είτε κανείς έχει δύο πόδια είτε τέσσερα το περπάτημα είναι ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος να κάψετε θερμίδες και να τονώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Επιπλέον, το καθημερινό περπάτημα θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, να χάσετε βάρος, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και να τονώσετε το μυοσκελετικό σας σύστημα. 

Καλλιεργήστε τις φιλίες σας Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και οι φιλίες, άπειρες έρευνες το έχουν αποδείξει, έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα μεγάλης ηλικίας, έδειξε πως αυτοί με τους περισσότερους φίλους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε αντίθεση με άτομα χωρίς φίλους. 

Ζήστε την κάθε στιγμή Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τα ζωάκια μας. Μελέτη του Πανεπιστημίου Oxford με θέμα «A Wandering Mind Is an Unhappy Mind» (ένα μυαλό που περιπλανιέται είναι ένα δυστυχισμένο μυαλό), έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι όταν συμμετέχουν σε δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό απασχολημένο, όπως το σεξ ή η άσκηση. Ο προγραμματισμός, η αναπόληση ή οι σκέψεις για οτιδήποτε άλλο εκτός από την τρέχουσα δραστηριότητα μπορούν να υπονομεύσουν την ευτυχία.

«Κουνήστε την ουρά σας!» Με την έννοια ότι, όταν είστε χαρούμενοι… δείξτε το! Χαμογελάστε, περπατήστε λίγο πιο ζωηρά, νιώστε ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που μπορεί να σας συμβαίνουν. Οι επιστήμονες λένε πως τα άτομα που χαίρονται πραγματικά τα καλά της ζωής είναι και αυτά με την καλύτερη συμπεριφορά προς τους άλλους, ασκούνται περισσότερο και παραπονούνται σπανιότερα για σωματικούς πόνους. 

Η περιέργεια δεν σκότωσε την γάτα Αντίθετα, είναι αυτή που κάνει τον κόσμο να γυρίζει –μαζί με το χρήμα, φυσικά, αλλά αφού χρήμα δεν υπάρχει… Οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι με περιέργεια για όσα συμβαίνουν γύρω τους είναι αυτοί που διαθέτουν καλύτερη αίσθηση του νοήματος της ζωής. Άλλες έρευνες συνδέουν την περιέργεια με την ψυχολογική ευεξία και την επέκταση των προσωπικών γνώσεων και ικανοτήτων του ατόμου. 

Αφεθείτε στα χάδια Η δύναμη του αγγίγματος είναι σπουδαία, πόσο μάλλον του μασάζ, το οποίο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, μπορεί να ανακουφίσει από πόνους, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως το άσθμα και ο διαβήτης. Το άγγιγμα ενός αγαπημένου προσώπου είναι ακόμα πιο ωφέλιμο. Έρευνα έδειξε πως παντρεμένες γυναίκες που χρειάστηκε να υποστούν ηλεκτροσόκ βίωσαν πολύ λιγότερο άγχος όταν κρατούσαν το χέρι του συζύγου τους. 

Φερθείτε… ανόητα Εντάξει, όχι πάντα, αλλά λίγη ανοησία εν είδη παιχνιδιού στις προσωπικές στιγμές της καθημερινότητάς μας μπορεί και να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Καρδιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Maryland βρήκαν ότι τα άτομα με ισχυρή αίσθηση του χιούμορ υποφέρουν λιγότερο από καρδιακά νοσήματα, σε αντίθεση με όσους δεν έχουν χιούμορ. Κατέληξαν, όπως πολλές ακόμα έρευνες, πως το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. 

Όταν διψάτε πιείτε νερό Οι σκύλοι δεν πίνουν αναψυκτικά όταν διψούν. Ούτε εσείς τα χρειάζεστε μετά από την γυμναστική, ή τις μέρες με πολλή ζέστη. Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, χωρίς να επιβαρυνθείτε με θερμίδες. 

Τρώτε ψάρια Οι περισσότερες γάτες θα αντάλλαζαν ακόμα και την πιο γκουρμέ κονσέρβα για ένα φρέσκο φιλέτο ψαριού –ακόμα και για μία κονσέρβα τόνου. Κάτι ξέρουν… Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αρθρίτιδας. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Rush βρήκε ότι τα άτομα που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. 

Δείξτε την αγάπη σας Οι σκύλοι δεν το «παίζουν δύσκολοι». Όταν αγαπούν ένα πρόσωπο στην οικογένεια το δείχνουν με την πρώτη ευκαιρία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Personal Relationships υποστηρίζει πως μικρές, καθημερινές πράξεις αγάπης παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο δεμένα και ικανοποιημένα νιώθουν ορισμένα ζευγάρια. 

Παίξτε Το παιχνίδι δεν αφορά μόνο τα παιδιά και τα γατάκια. Στο βιβλίο του Play, ο ψυχολόγος Stuart Brown, γράφει ότι το παιχνίδι είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη , όπως ο ύπνος και το φαγητό. Το παιχνίδι ενισχύει τη νοημοσύνη, την δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές επιδεξιότητες. Πάρτε, λοιπόν, παράδειγμα από το ζωάκια σας και αφεθείτε σε μία δραστηριότητα που μοναδικό σκοπό έχει να σας διασκεδάσει. 

Απολαύστε την φύση Μία βόλτα στο δάσος είναι ο ορισμός της απόλυτης ευτυχίας για έναν σκύλο, όμως έχει και αμέτρητα οφέλη και για το ανθρώπινο πνεύμα και σώμα. Το να περνά κανείς χρόνο στην φύση μπορεί να ενισχύσει την φυσική του κατάσταση, να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό και να μειώσει το στρες. Επιπλέον, το να παίζουν τα παιδιά στην φύση έχει βρεθεί πως τους προσφέρει καλύτερη μακρινή όραση, λιγότερα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και καλύτερη απόδοση στο σχολείο. 

Τεντωθείτε Το λεγόμενο stretching βοηθά να είστε εύκαμπτοι, όμως τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ. Μελέτη διάρκειας δέκα εβδομάδων έδειξε πως οι εθελοντές που δεν ασκούνταν αλλά έκαναν διατάσεις τακτικά παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στην φυσική τους κατάσταση: Πέρα από περισσότερη ελαστικότητα, αύξησαν την μυϊκή τους δύναμη και αντοχή. Μπορεί η έρευνα να ήταν περιορισμένη, όμως τα αποτελέσματα δεν αφήνουν αμφιβολία πως, ακόμα κι αν δεν γυμνάζεται κανείς, το stretching μόνο καλό μπορεί να κάνει.