20 Νοε 2011

Σπιτικοί Κύβοι Λαχανικών


Δεν υπάρχει τέλος στο είδος και τον αριθμό των υλικών, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τους δικούς μας, σπιτικούς κύβους λαχανικών.  Κρεμμύδια, καρότα, σκόρδα, πράσα, πατάτες, σέλινο, μαϊντανός, μανιτάρια, μπρόκολα, κολοκυθάκια, πιπεριές, σπανάκι, αρακάς, ντομάτες κ.α.  Δείτε εδώ, τι άλλα υλικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά, που επιλέξατε, καθαρά και πολύ καλά πλυμένα.  Προσθέστε νερό, μόλις που να τα σκεπάζει.  Βράστε τα λαχανικά σκεπασμένα, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.  Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά (δυόσμος, ρίγανη, δάφνη κ.α.) και αφήστε τα να βράσουν άλλη μισή ώρα σε δυνατή φωτιά, με ανοιχτή την κατσαρόλα, να εξατμιστεί όσο περισσότερο νερό γίνεται.  Σουρώστε τον ζωμό μέσα από μια σίτα, πιέζοντας τα λαχανικά, να βγάλουν όλο το ζουμί τους.  Αυτό το βήμα είναι ουσιώδες για να είναι ο ζωμός διάφανος και επομένως κατάλληλος για πολλές χρήσεις.  Πετάξτε τα λαχανικά, αδειάστε τον ζωμό σε παγοθήκες και βάλτε τον στην κατάψυξη.  Θα διατηρηθεί εκεί, περίπου 2 μήνες.  Βγάζετε τους "κύβους" όταν τους χρειάζεστε, να θυμάστε όμως ότι έχουν αλάτι.

Πλεονέκτημα: Μια πολύ υγιεινή επιλογή, που αντικαθιστά τους έτοιμους κύβους και παράλληλα αξιοποιεί υλικά, που θα πετάγαμε.

Οικονομικά… Χριστούγεννα


Τα Χριστούγεννα φτάνουν και όλοι ανυπομονούμε να περάσουμε ευχάριστα αυτές τις γιορτινές ημέρες. Για πολλούς είναι ευκαιρία να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Για άλλους να βρεθούν με φίλους και οικογένεια. Και για όλους  είναι η εποχή των δώρων. Τα εμπορικά καταστήματα έβαλαν τα γιορτινά τους και σας περιμένουν για ….ξέφρενες αγορές. Όλα ωραία….. Όταν όμως το πορτοφόλι αδειάζει και δεν υπάρχει… ρευστό για δώρα και περιττά έξοδα ;
Εν όψει εορτών, λοιπόν ,σας  παραθέτουμε  κάποιους  απλούς τρόπους για το πώς να κάνετε οικονομικά και ταυτόχρονα όμορφα Χριστούγεννα.
Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.
1.  Εάν δεν έχετε κάνει καμία διακόσμηση, μπορείτε να αγοράσετε στολίδια προς το τέλος  των Χριστουγέννων, όταν αρχίσουν να πωλούντε σε χαμηλότερες τιμές.
2.  Μπορείτε, επίσης, να κάνετε υπομονή και μετά τα Χριστούγεννα να αγοράσετε χριστουγεννιάτικα κατά 75% χαμηλότερα από την αρχική τιμή τους και να τα αποθηκεύσετε για το επόμενο έτος.
3.  Εάν έχετε παιδιά στολίστε τα στολίδια που φτιάχνουν στο σχολείο κάθε χρόνο. Μετά από λίγα χρόνια θα έχετε ένα σπίτι με δωρεάν και ουσιαστικό διάκοσμο. Και ,φυσικά, τα παιδιά θα αισθάνονται μεγάλη ευχαρίστηση αφού το έργο τους εκτιμήθηκε.
4.  Πέρα από τα κλασικά στολίδια, υπάρχουν και τα λούτρινα, τα οποία επιλέγουν κυρίως όσοι έχουν παιδιά. Πολλοί γονείς προτιμούν στολίδια – παιχνίδια, ώστε και τα παιδιά να χαίρονται, και το σπίτι να στολίζεται. Επιπλέον, μία νέα τάση, είναι τα στολίδια που φτιάχνονται από οικολογικά υλικά, τα οποία τοποθετούνται κάτω από το δέντρο.
5. Υπάρχουν  ατελείωτες διακοσμήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι σας. Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο για ωραίες ιδέες  και θα εκπλαγείτε. Πραγματικά μπορείτε  να ομορφύνετε το σπίτι σας χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα λεπτό αυτά τα Χριστούγεννα.(περισσότερες ιδέες για «Σπιτικά δώρα»  θα βρείτε εδώ  http://frugalliving.about.com/od/christmas/tp/Make_Your_Own_Gift_Wrap.htm )
6. Χρησιμοποιήστε  διακοσμήσεις από οπτικές ίνες .Οπτικών ινών δέντρα είναι πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης.Ακρόαση
7. Στα πλαίσια εξοικονόμησης χρημάτων στο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων συμπεριλαμβάνονται και…..τα ανάμενα φώτα του δέντρου. Μπορείτε να περιμένετε να τα ενεργοποιήσετε μέχρι να  σκοτεινιάσει, και απενεργοποιήστε τα προτού πάτε για ύπνο, έτσι χρησιμοποιείτε πολύ λιγότερη ενέργεια.
8. Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο πολλές άλλες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις καταναλώνουν  ηλεκτρική ενέργεια ,και για αυτό όμως υπάρχει λύση. Ένα χρονόμετρο στο μηχανισμό τους για να περιοριστεί η ώρα λειτουργιά τους.
9.  Σβήστε τα φώτα στο σαλόνι, όταν το δέντρο είναι αναμμένο.
10. Για τον εξωτερικό φωτισμό, χρησιμοποιήστε τα λαμπιόνια που είναι συνδεδεμένα παράλληλα. Έτσι, όταν για κάποιο λόγο χαλάσει ένα από τα λαμπάκια , τα υπόλοιπα εξακολουθούν να λειτουργούν και δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί ολόκληρο.
11. Χρησιμοποιήστε μικρότερους λαμπτήρες που έχουν χαμηλότερη τιμή ισχύος για εξοικονόμηση ενέργειας.
Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα για τις Χριστουγεννιάτικες Κάρτες.
1. Αγοράστε κάρτες στις εκπτώσεις μετά τα Χριστούγεννα και αποθηκεύστε τες για το επόμενο έτος.
2. Προτιμήστε  αντί την αποστολή μιας κάρτας, να καλέσετε αυτόν που επιθυμείτε αντ ‘αυτού. Μια συζήτηση επτά λεπτών θα κόστιζε λιγότερο και από τα γραμματόσημα που θα χρειαζόσασταν για κάποια κάρτα, και το αγαπημένο σας πρόσωπο θα εκτιμήσει περισσότερο  να ακούσει τη φωνή σας από το να λάβει μια κάρτα.
3. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικες κάρτες μόνοι σας χρησιμοποιώντας φθηνά υλικά ή ακόμα και αντικείμενα που έχετε σπίτι.
4. Βγάλτε μια οικογενειακή φωτογραφία με το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας και  γράψετε ένα μήνυμα στο πίσω μέρος.
5. Μπορείτε, επίσης, να βγάλετε μια ψηφιακή φωτογραφία και να τη στείλετε με email αντί για μια κάρτα. Είναι ακόμη φθηνότερα (σχεδόν δωρεάν) και ξέρετε ότι θα φτάσει στην ώρα τους!
6. Χρησιμοποιήστε  Skype για να καλέσετε συγγενείς  που βρίσκονται μακριά. Είναι δωρεάν, έτσι θα κοστίσει λιγότερο από την αποστολή μιας κάρτας Χριστουγέννων.
Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα για τα χριστουγεννιάτικα δώρα.
1. Ένα πρωτότυπο και οικονομικό δώρο είναι τα «κουπόνια -Αγάπης». Εκτυπώστε  κάρτες-κουπόνια στις οποίες θα προσκαλείτε τον παραλήπτη , στο πίσω μέρος της κάρτας, για  κινηματογραφικές βραδιές (στο σπίτι φυσικά), baby sitting, βόλτα με  το κατοικίδιο σας ή ακόμα και πλύσιμο πιάτων! Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.
2. Μην πάρετε τα παιδιά μαζί σας στα χριστουγεννιάτικα  ψώνια,  αντιμέτωπα με όλες τις εορταστικές λιχουδιές και λαμπερά στολίδια θα θέλουν τα πάντα και θα το βρείτε δύσκολο να αρνηθείτε.
3. Συμφωνήστε να αγοράσετε δώρα μόνο  για τα παιδιά. Αυτός είναι ένας τρόπος για να περικόψετε πολλές από τις δαπάνες των Χριστουγέννων.
4. Φτιάξτε ένα καλάθι. Γεμίστε το με σπιτικές σοκολάτες, μαρμελάδες, καραμέλες ή σάλτσες. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να δημιουργήστε  κάτι τέτοιο, και θα είστε πάντοτε μέσα στα πλαίσια της εξοικονόμηση χρημάτων ενώ παράλληλα θα δωρίζετε ένα πολύ ωραίο δώρο.
5. Ένας πρωτότυπος τρόπος να γλιτώσετε επί του παρόντος χρήματα αλλά και να διδάξετε στα παιδιά για την αποταμίευση, είναι ένα «ομόλογο αποταμίευσης». Τίποτα δεν είναι άχρηστο, και δίνει κάτι για το μέλλον.
6.  Ανακυκλώστε περσινά κουτιά μπισκότων γεμίζοντας τα με φρεσκοκομμένα κουλουράκια (ή να αγοράσετε από κάποιο κατάστημα).
7.  Προσθέστε σε ένα άλμπουμ ή σε ένα CD τις αγαπημένες σας ψηφιακές φωτογραφίες ή τα βίντεο σας, γεμάτο από εικόνες του παρελθόντος  που περάσατε μαζί με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο .  Προσθέστε τα αγαπημένα σας τραγούδια ή κάποια ρομαντική μουσική και χαρίστε το σε αυτόν/ή που επιθυμείτε. Συμπεριλάβετε σημειώσεις ή σουβενίρ που σχετίζονται με τα γεγονότα στις φωτογραφίες.

Ακoλουθούν κάποιες ιδέες για δώρα με κόστος λιγότερο των 20€.

1. Οικογενειακό κολάζ φωτογραφιών.
2. Ένα ημερολόγιο ή ένα ωραίο στυλό ή κάρτες σημειώσεων.
3. Σπιτικά ψημένα μπισκότα, κέικ και με τη συνταγή!
4. Μια διάσημη οικογενειακή συνταγή, πλαισιωμένη ή σε ένα βιβλίο συνταγών.                                                                                                        
5. Ένα εξυπηρετικό μπολ ή μια πιατέλα, με φρούτα ή άλλα γλυκίσματα σε αυτή.
6. Διακοσμητικές χαρτοπετσέτες με κρίκους για πετσέτες.
7. Κουτί με σοκολάτες, τυλιγμένες ή δεμένες μαζί.
8. Σπόρους λουλουδιών με το ποτιστήρι, ή με γάντια κηπουρικής .
9. Μια  συλλογή από διάφορα περιοδικά δεμένα μεταξύ τους.
10. Ένα κουτί για τα αναμνηστικά.
11. Χριστουγεννιάτικα στολίδια(από εσάς φτιαγμένα)είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα φτηνά δώρα, είναι πολύ προσωπικό και ο παραλήπτης θα σας θυμάστε κάθε χρόνο.
12. Βέβαια δώρο μπορεί να μην είναι αναγκαστικά κάποιο υλικό αγαθό, όπως κάποια βοήθεια στο σπίτι.
Διασκέδαση και εξοικονόμηση χρημάτων.
1. Την περίοδο των Χριστουγέννων στην τηλεόραση προβάλλονται πολλά αφιερώματα.(εδώ θα βρείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christmas_films).
2.  Μαζέψτε την οικογένεια σας, ή απλά το/τη σύζυγό σας για να τους προσφέρετε ένα ωραίο δείπνο δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
3. Επισκεφθείτε  ή  προσκαλέστε κάποιον που ποτέ δεν θα τον σκεφτόσασταν. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα είναι μόνο αυτά τα Χριστούγεννα, και καλώντας κάποιον να γιορτάσει μαζί σας μπορεί να είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσατε ποτέ να δώσετε.
4. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια ή  μοιραστείτε τις ιστορίες σας. Θα βρίσκεστε  με τους αγαπημένους σας, θα εξοικονομήσετε χρήματα και όλα αυτά διασκεδάζοντας.
5. Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, και περπατήστε γύρω από τη γειτονιά για να δείτε τα φώτα των Χριστουγέννων, στη συνέχεια μαζευτείτε σπίτι με μια ζεστή κούπα σοκολάτας.
6. Τραγουδήστε  Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από κοινού. Παρακολουθήστε μια ομάδα της κοινότητας ή της εκκλησίας και συμμετέχετε σε Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες που δεν κοστίζουν.
7. Μαζέψτε όλη την οικογένεια για να διακοσμήσετε μαζί το δέντρο.
8 . Ενώ ξοδεύετε χρόνο μαζί με την οικογένεια σας(ή αν είστε σε διακοπές), αποσυνδέστε ηλεκτρονικές συσκευές .Οι τηλεοράσεις, τα DVD players, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, και τα ραδιόφωνα εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες.
9. Καθόλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε κάθε μέρος πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις (καρουζελ για τα παιδιά, παζάρια κ.α). Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χριστουγεννιάτικο χωριό «Christams Magic City» στη Θεσσαλονίκη. ( περισσότερα http://tro-fodo-tiko.blogspot.com/2010/11/christmas-magic-city.html)
10. Την περίοδο των Χριστουγέννων πολλά καταστήματα ανακοινώνουν προσφορές για μικρά χρονικά διαστήματα. Μάθετε τέτοιες προσφορές για το μέρος στο οποίο ζείτε στο site που ακόλουθη: http://www.groupon.gr/sites/www.groupon.gr/lp/lp/006/index.php?timg=christmas_voucher&CID=GR_SEM_1_101_3409_0&keyw=%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1&matc=p&crea=6855814677&gclid=COO86r7gr6UCFYw14wod6He4aA
 Εάν κάποιος θέλει να έχει απόλυτη επίγνωση του πόσα χρήματα θα ξοδέψει την περίοδο των εορτών , ακλουθεί μια πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα που συμπληρώνοντας κάποιες ερωτήσεις προκύπτει το πόσο θα σας κοστίσουν οι Χριστουγεννιάτικες Γιορτές:
http://www.asxetos.gr/Default.aspx?tabId=279&c=10&aid=53
Στο διαδίκτυο ,επίσης, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία εορταστικών αντικειμένων καθώς και πολλές προσφορές σε χριστουγεννιάτικα ειδή(δέντρα, στολίδια κ.α), κάποιοι ισότοποι είναι  :
http://www.bigstore.gr/main.php?cPath=497_500
http://www.perfectoys.gr/sprodcat.php?cat=409
http://www.efishop.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=445#2
http://www.ladieswall.com/diakosmisi/best-christmas-ornaments-for-decor/
http://www.myseason.gr/index.php?cPath=58_720_722
Όπως αναφέραμε μία νέα τάση, είναι τα στολίδια που φτιάχνονται από οικολογικά υλικά:
http://www.bynature.gr/com_eshop/christmas-decoration/404.html
Εάν προγραμματίζετε λιτά Χριστούγεννα φέτος και  έχετε κάποιες δικές σας ιδέες για να προστεθούν σε αυτή τη λίστα, θα θέλαμε να τις ακούσουμε από εσάς στα σχόλια….
Καλά Χριστούγεννα!
Anti-Stress Tea με λουίζα και λεβάντα

Μια απλή συνταγή του tsai.gr που αναμιγνύει δύο πασίγνωστα βότανα που φημίζονται για την υπέροχη γεύση τους και τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες. Επιλέξαμε την λεμονάτη λουίζα και την λεβάντα που έχει πιο λουλουδάτη "floral-tasting" γεύση, για ένα υγιεινό, γευστικό ρόφημα. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5-6 φύλλα λουίζας
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα
  • 1 κούπα φυσικό μεταλλικό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Πως το κάνουμε:

  1. Βράστε το φυσικό μεταλλικό νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουίζας και τα άνθη λεβάντας.
  2. Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και, αφού το σουρώσετε και το σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα, προσθέστε το μέλι.
  3. Χαλαρώστε και απολαύστε το.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε το ρόφημα του ενός λίτρου και να το βάλετε στο ψυγείο. Έτσι θα απολαύσετε το χαλαρωτικό ποτό σας παγωμένο ακόμα και στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φτιάξτε παγάκια από το ρόφημα που ετοιμάζετε και όχι από νερό, καθώς έτσι θα διατηρήσετε τη γεύση του ποτού σας αναλλοίωτη.

Εύκολα μαλακά και πανάλαφρα ψωμάκια!!!



Bread rolls

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κούπες αλεύρι (όλες τις χρήσεις)
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά



Πως το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγιά με χλιαρό γάλα και τη ζάχαρη. Αφήστε δέκα λεπτά να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα στη μαγιά, ανακατέψτε καλά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι με το αλάτι, ανακατέψτε λίγο, κάντε μια λακκούβα στην μέση, προσθέστε το υγρό και αρχίστε να ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη χωρίς να κολλάει. Κάντε τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα απλώστε λίγο λαδάκι από πάνω, καλύψτε με καθαρή πετσέτα και αφήστε για μια ωρίτσα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.
  4. Μετά από μια ώρα αφού έχει φουσκώσει πάρτε τη ζύμη και ζυμώστε την λίγο. Αφήστε αλλά δέκα λεπτά.
  5. Χωρίστε σε κομμάτια και φτιάξτε μικρές μπαλίτσες, βαλτέ τα σε ένα ταψί, σκεπάστε και αφήστε μερικά λεπτά. (μην ξεχνάτε ότι θα φουσκώσουν και κατά το ψήσιμο).
  6. Χτυπήστε ένα αυγό και προσθέστε λίγο νερό. Απλώστε πάνω στις μπαλίτσες και βάλτε τα στους 220 για 15-20 λεπτά. Λιώστε το βούτυρο,και όταν τα βγάλετε από τον φούρνο απλώστε από πάνω. Καλή σας όρεξη.

Biscotti κανέλας

 

 

Τι χρειαζόμαστε:

    Biscotti κανέλας
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 135 γρ. ζάχαρη
  • 85 γρ. βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 αυγό + 1 κρόκος
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό (για να τα αλείψουμε πριν ψηθούν)
Πασπαλίζουμε με:
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

 

Πως το κάνουμε:

  1. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την κανέλα, το baking powder και το αλάτι.
  2. Στο μπολ του μίξερ, χτυπούμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια και τα αυγά και χτυπούμε για άλλα 3 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι (κουταλιά-κουταλιά).
  5. Βάζουμε σε μεγάλο ταψί λαδόκολλα και αφού βρέξουμε τα χέρια μας, μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και την τοποθετούμε στο ταψί σχηματίζοντας 2 κορμούς (23 x 4 εκ περίπου ο κάθε κορμός).
  6. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.
  7. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να περάσουν 10 λεπτά για να κρυώσουν κάπως οι κορμοί.
  8. Μεταφέρουμε τους δύο κορμούς σε σανίδα κοπής και τους κόβουμε σε διαγώνιες λεπτές φέτες.
  9. Τοποθετούμε τις φέτες στο ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρούνται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.