6-7 Μήλα (όσα παίρνει μια μέτρα κατσαρόλα)
6-7 κ. γλ. ζάχαρη (όσα και τα μήλα)
κανέλα σκόνη
1/2 ποτήρι νερού κονιάκ
προαιρετικά: καρύδια
Καθαρίζουμε ολόκληρα τα μήλα. Αν δεν έχουμε το ειδικό εργαλείο για να βγάλουμε τα κουκούτσια από το κέντρο, τα βγάζουμε προσεχτικά με ένα μυτερό μαχαίρι.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, να είναι όρθια και στριμωχτά μεταξύ τους.
Τα βρέχουμε στο κέντρο με το κονιάκ καθώς το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Σε κάθε τρύπα μήλου βάζουμε 1 κ. γλ ζάχαρη και κανέλλα (εγώ ανακάτεψα 7 κ. γλ. ζάχαρη με κανέλλα και τα έβαζα έτσι μαζί).
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, με καπάκι στην κατσαρόλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: επειδή το υγρό με το οποίο τα βράζουμε είναι λίγο, είναι εύκολο να καούν αν ξεχαστούμε. 10 λεπτά είναι αρκετά για να γίνουν. Ανοίγουμε την κατσαρόλα ενδιάμεσα και δοκιμάζουμε με πηρούνι αν τρυπιούνται. Αν τρυπιούνται, είναι έτοιμα.
Στη συγκεκριμένη συνταγή, επειδή δεν είχα κονιάκ, τα έκανα με τεντούρα.
Είναι ένα ελαφρύ γλύκισμα και γίνεται γρήγορα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξινόμηλα.