13 Ιουλ 2011

δροσερό σπίτι το καλοκαίρι






Τις ζεστές ημέρες, τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού, το όνειρο κάθε Αθηναίου, και δη εκείνου που δεν ζει δίπλα σε …κήπο και πισίνα, είναι το δροσερό σπίτι.

Αν ψάχνετε τρόπους να νικήσετε τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν έχετε την τύχη να ζείτε σε βιοκλιματικό σπίτι, ακολουθήστε μικρές συμβουλές, που θα μετατρέψουν τον χώρο σας σε μικρή όαση, στο τσιμέντο της πόλης.

Τα αιρ κοντίσιον είναι αποτελεσματικά, αλλά δεν αγαπούν το περιβάλλον. Οι ανεμιστήρες οροφής θεωρούνται ιδανική λύση, καθώς μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά 6-7ο Κελσίου, και εξοικονομούν ενέργεια μέχρι και 70%.

Το κόστος τους δεν είναι μεγάλο, υπολογίζεται ότι ακόμη και ο πιο δυνατός ανεμιστήρας θα σας στοιχίσει περίπου 10€ μηνιαίως στην έσχατη περίπτωση της χρήσης 12 ώρες την ημέρα, καταναλώνει περίπου την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας.

Μην υποτιμάτε τους ανεμιστήρες δαπέδου, κάνουν και αυτοί δουλειά, καθώς η ήπια κίνησή τους ρίχνει κατά 3-4ο τη θερμοκρασία.

Αν παρόλα αυτά επιλέγετε το κλιματιστικό, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η χρήση του ενδέχεται να αυξήσει τον λογαριασμό του ρεύματος μέχρι και 50%. Φροντίστε να τοποθετήσετε την εξωτερική μονάδα του κάτω από σκιά_ έτσι, χρησιμοποιεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Προσπαθήστε να μειώσετε την εσωτερική υγρασία του σπιτιού, προκαλεί ζέστη. Μπορείτε να το επιτύχετε είτε μέσω αφυγραντήρα, είτε αποφεύγοντας το μαγείρεμα, το πλυντήριο, ακόμη και το μπάνιο το μεσημέρι.

Η δροσιά... φυτεύεται

Είναι αυτονόητο: δεν υπάρχει όαση χωρίς δέντρα. Οι θερμοκρασίες σε πράσινες γειτονιές μπορεί να κυμανθούν κατά 3-6ο χαμηλότερα.

Φυτέψτε πρασινάδα, σε όποια μορφή προτιμάτε, το όφελος είναι και οικονομικό, καθώς ελάχιστα και μόνον δέντρα μπορούν να σας γλιτώσουν από δαπάνη της τάξης των 200 ευρώ, τόσο σε ψύξη, όσο και σε θέρμανση τον χειμώνα.

Τα φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά, όπως η κληματαριά, ο παρθενόκισσος, η μπουκαμβίλια, βοηθούν ιδιαίτερα τα διαμερίσματα που …πυρακτώνονται Ιούλιο - Αύγουστο.

Σκιάστε όσα περισσότερα παράθυρα μπορείτε. Τοποθετήστε λευκά στόρια, κουρτίνες ή περσίδες, έτσι ώστε να αντανακλούν την θερμότητα μακριά από το σπίτι_ δέον είναι να τα κρατάτε κλειστά όσες ώρες πέφτει ο ήλιος προς τη μεριά τους.

Κρατήστε τη ζέστη έξω

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, είναι να κρατήσετε τη ζέστη έξω.

Την ημέρα πρέπει τα παράθυρα να μένουν κλειστά, ώστε να διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου, που είναι χαμηλότερη από την εξωτερική.

Αντιθέτως το βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, ωφελεί το άνοιγμα των παραθύρων και ο διαμπερής αερισμός.

Βάψτε τους εξωτερικούς τοίχους σε ανοικτά χρώματα. Αν έχετε μονοκατοικία, προτιμήστε το λευκό για την ταράτσα. Στην Ελλάδα, οι ακτίνες του ήλιου είναι κατά κύριο λόγο κάθετες, με αποτέλεσμα να «χτυπούν» απευθείας τις οροφές των σπιτιών.

Επιχειρήστε μόνωση του οικήματος. Η αύξηση της μόνωσης από 5 σε 20 εκατοστά μπορεί να μειώσει το κόστος ψύξης κατά 10%.

Κλείστε όσο το δυνατό περισσότερα φωτιστικά ή οικιακές συσκευές, παράγουν θερμότητα. Επίσης, μην τοποθετείτε φωτιστικά, τηλεόραση ή άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα δίπλα στον θερμοστάτη, «αναγκάζετε» το κλιματιστικό να δουλεύει πιο δυνατά χωρίς ουσιαστικό λόγο.
 
πηγη:http://www.tovima.gr