6 Οκτ 2011

Μαγειρική σε Θερμός


Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι τα περισσότερα δημητριακά και οι σπόροι, μπορούν να φαγωθούν ωμά με ένα απλό μούλιασμα ή προβλάστημα  με νερό, κάτι που αφ ενός διπλασιάζει την ποσότητα της τροφής μας και αφετέρου με τη μη καταστροφή των ενζύμων και βιταμινών με το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μας παρέχουν υψηλή διατροφική αξία.
Ταυτόχρονα έχουμε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό για την χώνευσή τους, αφού τα ένζυμα δεν έχουν καταστραφεί και η τροφή διασπάτε και απορροφιέται από τον οργανισμό χωρίς την ανάγκη του συκωτιού και της χολής …

Μπορείτε να μαγειρέψετε πανεύκολα δημητριακά χωρίς κόπο και χρόνο στην κουζίνα, όταν πρέπει να φύγετε βιαστικά για τη δουλειά, το σχολείο, την εκδρομή σας, ή την εργασία στο χωράφι σας.
Από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετήστε αμαγείρευτα δημητριακά σε ένα θερμός. Προσθέστε αρκετό βραστό νερό και σφραγίστε το θερμός. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο…
Το επόμενο πρωί, το δημητριακά σας θα έχουν μαγειρευτεί και θα είναι έτοιμα.

Η μαγειρική σε θερμός δεν είναι μόνο πρακτική, αλλά αποφεύγει και τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας που καταστρέφει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

 Ένα άλλο πλεονέκτημά της είναι ότι καθιστά περιττά τα ακριβά, επεξεργασμένα δημητριακά τα οποία, πέρα απ' όλα τα άλλα, δεν περιέχουν θρεπτικές ουσίες.


Η μέθοδος αυτή σας επιτρέπει να παίρνετε μαζί σας οπουδήποτε ζεστά δημητριακά. Επίσης, είναι ιδανική για διακοπές σε κάμπινγκ, ή εργασία σε εξωτερικούς χώρους, αφού δεν χρειάζεται μαγειρικά σκεύη  που καθαρίζουν δύσκολα.
Ταυτόχρονα κάνετε και εξοικονόμηση ενέργειας αφού δεν χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι ασφαλή



Οι ορμόνες, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για να προφυλάξει την υγεία του είναι τόσο μικρά που ουσιαστικά δεν τον προστατεύουν. Ο καταναλωτής, όπως άλλωστε και ο ειδικός επιστήμονας, είναι αδύνατον να καταλάβει διά γυμνού οφθαλμού αν το φρούτο ή το λαχανικό που αγοράζει περιέχει ή όχι υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Το «σύνδρομο» του σκουληκιασμένου μήλου, που έχει «χτυπήσει» τον μισό ελληνικό πληθυσμό, μπορεί να έχει κάποια βάση, δεν κατοχυρώνει όμως τον αγοραστή. Ενας παραγωγός μήλων ψεκάζει τα δέντρα του με εντομοκτόνα κατά μέσον όρο οκτώ φορές. «Αν ένας ψεκασμός δεν πετύχει, μπορεί να χτυπήσει το σκουλήκι» επισημαίνει ο κ. Καράτζος.
Οσο για το άλλο κλισέ, ότι «τα μικρά σε μέγεθος φρούτα ή λαχανικά δεν περιέχουν ορμόνες», δεν ισχύει πάντα, αφού συχνά οι παραγωγοί κόβουν τους καρπούς όταν είναι ανώριμοι και μικροί. Οπως και να 'χει όμως, τα μικρά σε μέγεθος οπωροκηπευτικά αποτελούν κάποια εξασφάλιση.
Αυτό δεν αφορά τις μπανάνες, αφού έρχονται άγουρες από το εξωτερικό. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο είδος και για να μην αλλοιωθούν ταξιδεύουν με... πράσινο χρώμα. Ο λεγόμενος αποπρασινισμός γίνεται με αιθυλένιο σε ειδικούς θαλάμους απλώς και μόνο για λόγους αισθητικούς. Οι κίτρινες μπανάνες του μανάβη και οι πράσινες που φυλάσσονται μήνες σε αποθήκες για να διοχετευθούν κάποια στιγμή στην αγορά δεν διαφέρουν ως προς τη γεύση, αφού ο αποπρασινισμός επηρεάζει μόνο τη φλούδα ενώ το εσωτερικό παραμένει εξίσου άγουρο. Γι' αυτόν τον λόγο οι μπανάνες που βρίσκει ο επισκέπτης στις χώρες της Ανατολής είναι νοστιμότερες, αφού ωριμάζουν στο δέντρο.
Ενας άλλος ψευδής «κανόνας» που διαδίδεται από στόμα σε στόμα είναι ότι τα λαχανικά που βρίσκονται κάτω από τη γη (πατάτες, καρότα, παντζάρια κ.ά.) γίνονται ακίνδυνα αν αφαιρέσουμε ένα παχύ εξωτερικό στρώμα. «Αυτό ίσχυε πριν από πολλά χρόνια. Τα σύγχρονα φυτοφάρμακα είναι διασυστηματικά, δηλαδή κυκλοφορούν μέσα στον οργανισμό του φυτού και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Το να αφαιρέσεις λοιπόν τον εξωτερικό φλοιό δεν σε προστατεύει, αφού το φυτοφάρμακο περιέχεται και στον υπόλοιπο κόνδυλο. Η αλήθεια πάντως είναι ότι όσα βρίσκονται κάτω από τη γη απορροφούν περισσότερα δηλητήρια» λέει ο γεωπόνος της ΔΗΩ (οργανισμός πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων) κ. Ηλίας Κάνταρος.
Σε κάθε περίπτωση, ένα είδος προστασίας αποτελεί το ζεμάτισμα των λαχανικών. Το απλό πλύσιμο επαρκούσε σε άλλες εποχές, όταν οι αγρότες χρησιμοποιούσαν χαλκό και θειάφι. «Σε όσα τρώγονται κυρίως βραστά (μπρόκολο, κουνουπίδι κ.ά.) καλό είναι κάνουμε ένα πρώτο βράσιμο, να πετάμε το νερό και να τα ξαναβράζουμε. Τα λαχανικά που καταναλώνουμε σε ωμές σαλάτες θα ήταν προτιμότερο να τα βουτάμε για δευτερόλεπτα σε καυτό νερό όπου έχουμε προσθέσει λίγο ξίδι. Το ξίδι διασπά όλα τα φάρμακα» λέει ο κ. Καράτζος και προσθέτει: «Οσον αφορά τα φρούτα, για να μη χάνουμε τις πολύτιμες βιταμίνες που περιέχονται στη φλούδα, μπορούμε προτού τα καταναλώσουμε να τα πλύνουμε με λίγο απορρυπαντικό. Ούτως ή άλλως τα φυτοφάρμακα, αν υπάρχουν, θα περιέχονται και στο εσωτερικό του φρούτου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Το παράδοξο είναι ότι αν υπήρχε σωστή ενημέρωση οι αγρότες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το 1/5 των φυτοφαρμάκων αξιοποιώντας το σύστημα ολοκληρωμένης καταπολέμησης το οποίο εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Μια κάποια δικλίδα ασφαλείας αποτελεί η καλλιέργεια και βεβαίως η κατανάλωση ντόπιων ποικιλιών, όπως είναι τα φιρίκια Βόλου, οι μπάμιες Πυλαίας, η τσακώνικη μελιτζάνα κ.ά. Τα ξένα υβρίδια δεν προσαρμόζονται απόλυτα στο κλίμα και στο έδαφος της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι αγρότες να χρησιμοποιούν περισσότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως υπάρχει στα φυλλώδη λαχανικά. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Γεωργίας, οι συγκεντρώσεις νιτρικών (από χρήση λιπασμάτων) στα δείγματα σπανακιού που εξετάστηκαν κατά την τριετία 1997-1999 ξεπερνούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις τα όρια που έχουν θεσπισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης στο Εργαστήριο Γεωργικών Υπολειμμάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους ανιχνεύτηκαν σε βρώσιμες ελιές υπολείμματα paraquat πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Τα βιολογικά τρόφιμα
«Δυστυχώς βασιζόμαστε στην κοινωνική ευθύνη των καλλιεργητών» λέει ο κ. Καφάτος και τα λόγια του βρίσκουν σύμφωνο και τον κ. Κάνταρο: «Ανεξαρτήτως αν επιτρέπεται ή όχι σε συγκεκριμένες καλλιέργειες η χρήση φυτοφαρμάκων,γίνεται χρήση, και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις, ανεξάρτητα από τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείας. Ελεγχος στο χωράφι, στις συμβατικές καλλιέργειες,ουσιαστικά δεν υφίσταται». Ωστόσο, εκτός από τους παραγωγούς, χρήση εντομοκτόνων γίνεται και από τους εμπόρους, σε είδη που πρέπει να συντηρηθούν, όπως είναι το κριθάρι, το σιτάρι, οι φακές, τα φασόλια κ.ά. «Εχετε αναρωτηθεί γιατί τα όσπρια που αγοράσατε από τον αγρότη του χωριού και τα φυλάτε στο σπίτι αναπτύσσουν σκουλήκια ενώ του μπακάλη σας όχι;» διερωτάται ο ίδιος.
Συχνά στα φρούτα που διατηρούνται σε ψυγεία (κυρίως εσπεριδοειδή) γίνεται χρήση μυκητοκτόνων. Επίσης η γυαλάδα που έχουν κάποια πορτοκάλια οφείλεται στη χρήση κεριού παραφίνης, το οποίο χρησιμοποιείται για να τα προστατεύει από τις αλλοιώσεις. «Τη λύση μπορεί να δώσει η βιολογική γεωργία» λέει ο κ. Κάνταρος. Οι ποσότητες όμως, κυρίως των νωπών προϊόντων, δεν επαρκούν, οπότε οι καταναλωτές αναγκάζονται να στραφούν στα προϊόντα της συμβατικής γεωργίας. Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα βρίσκεται στις κατώτερες θέσεις της λίστας των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ποσοστό 0,44% ­ όταν η Ιταλία έχει 27%, η Γερμανία 16% κτλ. Το μόνο θετικό είναι ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο αυξάνονται με μέσο ρυθμό 26% τον χρόνο. Αντικίνητρο όμως αποτελούν οι ακριβότερες τιμές των βιολογικών τροφίμων.
πηγη

Καλλιεργώντας Φύτρα γιατί & πώς



Φύτρα Mung Beans 5 ημερών
Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησα καλλιέργεια φύτρων στην κουζίνα μου. Τα φύτρα είναι όπως ξέρετε, τα μικρά βλασταράκια που παράγονται όταν ένας σπόρος αρχίζει να αναπτύσσεται και να μετατρέπεται σε λαχανικό. Θυμόσαστε φαντάζομαι όλες την άσκηση με τις φακές και τα φασόλια στο δημοτικό που τα βάζαμε σε ένα άδειο κεσεδάκι από γιαούρτι με λίγο βρεγμένο βαμβάκι για να φυτρώσουν … 
Στο εξωτερικό τα οφέλη των φύτρων είναι γνωστά και τα χρησιμοποιούν πολύ στην διατροφή τους. Είναι μάλιστα διαθέσιμα ακόμα και στα σούπερ μάρκετ έτοιμα σε μικρά δισκάκια. Εδώ πάλι στη Ελλάδα ελάχιστοι γνωρίζουν αυτόν το διατροφικό θησαυρό και ούτε συζήτηση για να το βρούμε διαθέσιμο στην αγορά. Μπορούμε όμωςπανεύκολα να καλλιεργήσουμε φύτρα στο σπίτι μας! 

Τι μας προσφέρουν τα φύτρα
Τα φύτρα είναι μια υπέρ συγκεντρωμένη πηγή ζωντανών ενζύμων, αναγκαία για τις βιοχημικές
αντιδράσεις στο σώμα αλλά δυσεύρετα στην σημερινή μας διατροφή μιας και χάνονται τελείως με την διαδικασία του μαγειρέματος. Δυστυχώς ελαττώνονται με γρήγορο ρυθμό και από όλα τα λαχανικά από την στιγμή που θα κοπούν από το έδαφος. Αυτή λοιπόν η περιεκτικότητα τους σε ζωντανά ένζυμα, τα τόσο πολύτιμα στην διατροφή μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που μας προσφέρουν.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, ωφέλιμα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τον εκφυλισμό του DNA και μας προστατεύουν από τα σημάδια της γήρανσης (έξτρα bonus ;) )  Περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, και φυτικές ίνες.
Τα φύτρα κάποιων σπόρων όπως του μπρόκολου, άλφα-άλφα, ραπανακιού, και φασολιών σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα που έχουν παρόμοια δράση με τα ανθρώπινα χωρίς όμως τις παρενέργειες. Είναι πολύτιμα έτσι για μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού γιατί συμβάλλουν στην μετρίαση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου αλλά και των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.
Σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, ντοματίνια,  και φύτρα Mung beans 
Τα φύτρα είναι λοιπόν, χωρίς υπερβολή, μια εξαιρετική τροφή και μάλιστα μπορούμε να τα καλλιεργούμε όλον τον χρόνο στο σπίτι μας και να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά στην διατροφή μας! Είναι τέλειο συμπλήρωμα σε κρύα σάντουιτς και σε σαλάτες (στην σαλάτα της φώτο πιο πάνω έχω  βάλει μαρούλι, ρόκα, ντοματίνια,  και φύτρα Mung bean με βαλσάμικο ξύδι και ελαιόλαδο) Μερικοί τα χρησιμοποιούν και στην μαγειρική (ιδιαίτερα στην κινέζικη κουζίνα) αλλά δεν το συνιστώ γιατί έτσι χάνονται τα οφέλη των ενζύμων τους.

Πως καλλιεργούμε τα φύτρα

Η καλλιέργεια των φύτρων είναι τόσο απλή και πανεύκολη υπόθεση και τα οφέλη τόσα πολλά που πραγματικά αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια να αρχίσετε την δική σας πράσινη και βιολογική μάλιστα καλλιέργεια στην ιδία σας την κουζίνα.

Θα χρειαστείτε

  1. Σπόρους για καλλιέργεια: Δυστυχώς τα φασόλια και οι φακές δεν ενδείκνυνται για φύτρα γιατί ο σπόρος που μένει προσκολλημένος στο «νεογγένητο» φύτρο είναι πολύ σκληρός για να καταναλωθεί. Υπάρχει όμως μια πολύ μεγάλη ποικιλία λαχανικών δημητριακών και άλλων οσπρίων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Τα πιο συνηθισμένα και πιο εύκολα να φυτρώσουν είναι τα άλφα-άλφα και τα Mung beans (γνωστά με τις ονομασίες μάχος ή ροβίτσες). Πάντως μπορείτε να δοκιμάσετε και με άλλους σπόρους όπως μπρόκολου, ραπανάκια κτλπ. Τα φύτρα εννοείται πως έχουν διαφορετική γεύση μεταξύ τους όπως άλλωστε και οι καρποί τους. Σπόρους μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε καταστήματα on line.
  2. Ένα γυάλινο βάζο: Στο βάζο αφήνετε τους σπόρους για μούλιασμα και για φύτρωμα.
  3. Τούλι ή σουρωτήρι: Για να στραγγίζετε το νερό μετά το ξέπλυμα των σπόρων.
Η Διαδικασία
  1. Αφήνετε τους σπόρους όλο το βράδυ μέσα στο βάζο με νερό για να μουλιάσουν.
  2. Την άλλη μέρα ξεπλένετε και στραγγίζετε του σπόρους καλά και τους αφήνετε σε σκιερό μέρος με το στόμιο του βάζου απλά καλυμμένο με το τούλι (χρησιμοποιήστε ένα λαστιχάκι για να το στερεώσετε. Κάθε μέρα απλά ξεπλένετε και στραγγίζετε καλά(μία έως δυο φόρες) τους σπόρους .
  3. Σε δύο με τρεις μέρες εμφανίζονται τα φύτρα και σε τέσσερεις με πέντε μπορείτε να τα καταναλώσετε.
Τόσο απλό!!!
Στην σημερινή εποχή που η διατροφή μας έχει υποστεί σοβαρή ζημιά με πλήθος χημικών να βομβαρδίζουν όλες τις καλλιέργειες και την έλλειψη ζωντανής τροφής και ενζύμων πιστεύω πως είναι καταπληκτικό να μπορούμε να φέρουμε πάλι στο τραπέζι μας κάτι τόσο ζωντανό, φρέσκο και αγνό!
πηγη

Μερικές πρακτικές και οικονομικές προτάσεις.


Τρόποι να περάσουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά μέσα από
αυτή την προσωρινή(?) περίοδο.


 Να απλοποιήσουμε την ζωή μας. Να μάθουμε να ζούμε με
αυτά που έχουμε – μέσα στις δυνατότητες μας και όχι με δάνεια και
κάρτες. Να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και χαρά με τα βασικά της ζωής.
Θα είμαστε το ίδιο ή και περισσότερο ευτυχισμένοι.


Να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνία με αλληλεγγύη,
συνέπεια, μεράκι και το φιλότιμο στον χώρο της εργασίας. Το παρά-
δειγμα μας είναι το καλύτερο μήνυμα.


Να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με
αγάπη και ανιδιοτέλεια. Μερικά σύντομα παραδείγματα είναι:


 Να δημιουργήσουμε σε κάθε γειτονιά συνεταιρισμούς για να
αγοράζουμε χοντρικά αυτά που χρειαζόμαστε.


 Σε κάθε γειτονιά οι κάτοικοι να συνεργαστούν και να γνωρί-
ζονται μεταξύ τους ώστε να προστατεύουν όλοι μαζί τα σπίτια του
καθενός.


Η γειτονιά να μοιραστεί τη φροντίδα αυτών στην περιοχή της
που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.


 Να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας προϊόντα, ταλέντα, ικανότη-
τες, παροχές και γνώσεις χωρίς ή με πολύ λιγότερα χρήματα.


Να μοιραστούμε στην εργασία μας τη δαπάνη της μεταφο-
ράς – πηγαίνοντας πολλοί και όχι ένας σε ένα αυτοκίνητο.


 Να ζούμε πιο οικονομικά
α. Να βασίσουμε τη διατροφή μας στα όσπρια και στα δημη-
τριακά, όπως ρύζι, φακές, ρεβίθια, πλιγούρι και φασόλια. Είναι
πάρα πολύ φτηνά, υγιεινά, θρεπτικά και χορταίνουν. (Για να πά-
ρουμε ένα κιλό κρέας από ένα ζώο πρέπει να δαπανήσουμε περίπου
2000 λίτρα νερού και 16 κιλά δημητριακά. Είναι αντιοικονομικό και
ανθυγιεινό.)
β. Να μάθουμε να φτιάχνουμε φύτρα από τα δημητριακά όπως
σιτάρι, μηδική και τα πράσινα φασόλια. Τα φύτρα έχουν πάρα πολ-
λές βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα απαραίτητα για την υγεία.


Να αξιολογήσουμε την πιθανότητα να περπατάμε ή να οδη-
γούμε ποδήλατο προς την εργασία ή για ψώνια. Είναι πιο οικονο-
μικό, καλό για το περιβάλλον και πολύ καλό για την υγεία μας.


Να παίξουμε με την ιδέα του να μεταφερθούμε στη φύση –
στα χωριά όπου η ζωή είναι απλή, οικονομική, ευχάριστη και
όμορφη.


Να ζούμε σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Είναι πιο οικο-
νομικό και χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα να συντηρούμε και να
ζεσταίνουμε τους χώρους. Από το 1960 το μέγεθος των σπιτιών
έχουν αυξηθεί 140%. Αυτό σημαίνει ότι αν τότε είμαστε καλά και ευ-
τυχισμένοι με 50 μ2, τώρα απαιτούμε 120 μ2. Καταλαβαίνετε τη
διάφορα στο κόστος, στην ενέργεια και τον χρόνο που δίνουμε για
το ενοίκιο ή αγορά, θέρμανση, φροντίδα και συντήρηση. Ζούμε
μέσα στο σπίτι μας – ή ζούμε για το σπίτι μας;


Να μάθουμε να κάνουμε μαστορέματα μόνοι μας. Υπάρχουν
βιβλία και το ίντερνετ με άφθονες οδηγίες σχετικά με το πως να
φτιάξουμε κάτι στο σπίτι μας ή στο αυτοκίνητο.


Να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα και το νερό, κλείνοντας
βρύσες, φώτα και συσκευές που δεν χρειάζονται να είναι ανοικτά.


 Μερικοί θα επιλέξουν να ενωθούν σε συνειδητές κοινότητες
ανθρώπων που μοιράζουν κοινά ιδανικά, όπου η επιβίωση τους θα
είναι πιο ασφαλής, εύκολη, οικονομική, ευχάριστη, όμορφη και
πνευματική. Συχνά τέτοιες κοινότητες επιλέγουν να υπηρετούν το
καλό του συνόλου.




Πουλήστε ή χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε πια. Ανανεώστε τη
ζωή σας.


 Σκεφθείτε δημιουργικά και διαφορετικά, βρείτε νέους
πρωτότυπους για σας τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να αυξή-
σετε τα έσοδα σας. Ίσως μπορείτε να φτιάξετε πράγματα με τα
χέρια σας, να μαγειρεύετε ή να φτιάχνετε ρούχα.


Να είστε εφευρετικοί και δυναμικοί και να χαίρεστε την πρόκληση του νέου τρόπου
δημιουργίας της ευημερίας σας.
ακούγεται τρελό, αλλά όσο περισσότερα δίνεις, τόσο περισσότερα το
σύμπαν σου επιστρέφει. Δίνοντας στους άλλους με αγάπη (χωρίς να
περιμένεις κάτι πίσω) είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να
αυξήσεις την εισροή από το σύμπαν προς εσένα..

«Ριζώνει» η ελονοσία στη χώρα μας



Αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας, με την περιοχή της Λακωνίας να «πολιορκείται» στενά από το... παράσιτο «πλασμώδιο», το οποίο προκαλεί τη νόσο. Άλλωστε, στη Λακωνία καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος λόγω ελονοσίας σε 70χρονο πριν από δύο εβδομάδες.

Η υψηλή για τα επίπεδα της εποχής θερμοκρασία, η αύξηση της δραστηριότητας των «ανωφελών κωνώπων» (πρόκειται για το πολυπληθέστερο είδος κουνουπιού που ενδημεί την χώρα μας και που ταυτόχρονα αποτελεί τον κατεξοχήν μεταδότη της ασθένειας) και, κυρίως, η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στη χώρα θεωρούνται από τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τη δημόσια υγεία.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στη Λακωνία ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας ανέρχεται πλέον σε 41 -ο αριθμός έχει διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς είναι Έλληνες (περί τους 22 ασθενείς κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες) ενώ έχουν αναφερθεί και 19 αλλοδαποί ασθενείς με ελονοσία.

Σχετικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στη Λακωνία μπορείτε να διαβάστε και στο apela.gr

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πρώτη φορά από τότε που εκριζώθηκε η ασθένεια από την Ελλάδα, το 1974, που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός Ελλήνων ασθενών με ελονοσία, και μάλιστα ασθενών που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε περιοχές ενδημικές για την ελονοσία!

Την ίδια στιγμή, μεμονωμένα περιστατικά ελονοσίας καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δύο κρούσματα αναφέρονται στην Εύβοια, δύο στην Ανατολική Αττική και άλλα δύο στον Ορχομενό Βοιωτίας και την Αγιά Λάρισας αντιστοίχως.

Εστία μόλυνσης οι μετανάστες

Ήδη, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται από τον περασμένο μήνα στη Λακωνία και υποβάλλει σε εξετάσεις τον πληθυσμό της περιοχής, ιδίως τους μετανάστες που υπάρχουν εκεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του νόμου, οι παράνομοι μετανάστες ξεπερνούν τους 4.000, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Πακιστανοί και Αφγανοί.

Όπως προκύπτει από την εργαστηριακή ανάλυση και διάγνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το συγκεκριμένο παράσιτο της ελονοσίας (υπάρχουν τέσσερα είδη πλασμωδίων που μολύνουν με ελονοσία τον άνθρωπο) που εντοπίζεται σε όλα τα κρούσματα της Λακωνίας ενδημεί κυρίως στις ασιατικές χώρες, ανάμεσα σε άλλες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Η καταπολέμηση της νόσου μέσω της μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία σύντονα θα προστεθεί και κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η μία παράμετρος της «μάχης» κατά της ελονοσίας που αρχίζει το υπουργείο Υγείας.

Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα αναμένεται να έχει η επιβολή προστίμων σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και δεν φροντίζουν για την εξέταση ή τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, από 10.000 έως και 100.000 ευρώ θα πληρώνουν Ελληνες εργοδότες εάν εντοπίζονται στην εργασία τους αλλοδαποί με ελονοσία κατά τον έλεγχο των αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, ΣΕΥΥΠ, ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ).
http://hellas.net

Η επιστήμη των "σουπερμπακάλικων"!-Οδηγίες προς ναυτιλομένους




-Αποφασίσατε, λοιπόν, να πάτε για ψώνια. Από ανάγκη ή από συνήθεια. Γιά τα Ψώνια της εβδομάδας. Μπράβο σας! καλοί μου.. σημειώσατε σε χαρτάκι τι ΑΚΡΙΒΩΣ χρειάζεστε; Όταν θα τελειώσετε πρέπει να έχετε «αγοράσει» έστω και ένα λιγότερο. Όχι περισσότερα. Μην προσπαθήστε να «αγοράσετε» άλλο προϊόν ή παρόμοιο ή υποκατάστατο, από αυτό πού έχετε σημειωμένο. Δεν πειράζει. Υπάρχει και το μπακάλικο της γειτονιάς, θα το έχει σίγουρα.. Είστε έτοιμοι, το έχετε εμπεδώσει, πήρατε μαζί σας τα ανάλογα μετρητά (ποτέ πιστωτικές κάρτες) και ξεκινήσατε. Όμως πρέπει να γνωρίζετε ΟΤΙ στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα σουπερμπακάλικα (εκ του υπέρ φαγείν καλώς > μπακάλης) συμβαίνει:

Η είσοδος είναι στα δεξιά του γιγαντοκτιρίου,εντούτοις εσείς περπατάτε αριστερά
!!!
Σε όλα τα σύγχρονα σουπερμάρκετ ο σκλάβος ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσει μία αριστερόστροφη φορά (αντίθετη από τους δείκτες του ρολογιού). Να ακολουθήσει συγκεκριμένη σειρά για άρμεγμα, όπως οι προβατίνες. Το 95% του κόσμου έχει μια ελαφριά ατελή ισορροπία: κλείνει προς τα αριστερά. Εάν αφήστε κάποιον μόνον του στην ερημιά (μην το κάνετε), θα αρχίσει να στρέφεται τριγύρω κατά την αριστερόστροφη φορά. Αυτός είναι ο λόγος που ΟΛΑ τα σύγχρονα σουπερμάρκετ έχουν μια αριστερόστροφη διαρρύθμιση(προσέξτε το) η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει άλλες συνέπειες και καμουφλαρισμένες σημασίες, όπως θα δείτε παρακάτω.

Γιατί ξεκινούν πάντα με φρέσκα φρούτα;
Ο πρώτος λόγος: οι άνθρωποι (άγνωστοι μεταξύ αγνώστων δήλα-δή οχλοποιημένοι, αστικοποιημένα βλαχαδερά, νεόπλουτοι και νυν νεόφτωχοι) που μπαίνουν μέσα σε ένα σουπερμάρκετ, έχουν την τάση να διατηρήσουν την ταχύτητα που είχαν στο
δρόμο, στη δουλειά, στην καθημερινότητα, και θα προσπερνούσαν έτσι χωρίς να παρατηρήσουν τα πρώτα εμπορεύματα, αν δεν τους σταματούσε μια έκρηξη χρωμάτων και μυρωδιών, που μόνο τα φρέσκα φρούτα μπορούν να προσφέρουν. Ο δεύτερος λόγος είναι να νιώσει αμέσως ο «πελάτης» τη σιγουριά, ότι βρίσκεται σε ένα μαγαζί με φρέσκα και καλά πράγματα και όχι σε ένα οποιοδήποτε παρακατιανό κατάστημα με αμφισβητήσιμης ποιότητας προϊόντα. Παρέκβαση: Προτιμάτε τον μανάβη της γειτονιάς ή της συνοικίας. Ευκαιρία να πείτε και μια ανθρώπινη καλημέρα στον γείτονα. Φροντίστε να ενημερωθείτε για τον βιολογικό κύκλο του κάθε λαχανικού ή φρούτου.(πότε φυτεύεται – σπέρνεται πότε αναπτύσσεται, παράγει καρπούς, πότε τρώγονται) Είναι υβριστικό να συνυπάρχουν και να χλαπακιάζονται ολοχρονίς οι ντομάτες και τα αγγούρια με άλλα εποχικά, ιδιαίτερα τον Χειμώνα. Σημειώστε ότι, η διάταξη των φρούτων και των λαχανικών δεν είναι τυχαία. Ολόκληρο το ζήτημα στις τεχνικές υποδούλωσης που χρησιμοποιούν τα σουπερμάρκετ είναι ότι, τα πολύ λίγα πράγματα που είναι πραγματικά χρήσιμα και πρέπει να αγοραστούν, κατακλύζονται από μια πληθώρα άλλων εντελώς άχρηστων προϊόντων σε πολύ πιο δαπανηρές ποικιλίες και ιδιότητες, εξαιτίας των τεράστιων κερδών που αφήνουν στους άπληστους Μίδες και των μικρότερων κερδών που αφήνουν τα βασικά προϊόντα.

Επιμελημένος Φωτισμός και ανάλογη Μουσική ύπόκροση
Πορτοκάλια και μήλα (όλο το Χρόνο) με πολλούς καθρέφτες, μπανάνες και αχλάδια σε ένα πράσινο περιβάλλον, σαλάτες και πατάτες με καθαρό φως, κόκκινο για το κρέας (διότι το άσπρο φως θα το έκανε αποκρουστικά –μπλιάχ γκρίζο) κ.λ.π. Υπάρχει και ο κασάπης (εκ του κεάζω > κόπτω, τεμαχίζω) της συνοικίας Ρίξτε μια ματιά στα τεχνάσματα του φωτισμού που χρησιμοποιούν την επόμενη φορά που θα πάτε στο σουπερμάρκετ. Σημειώστε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η απαλή μουσική, γιατί διαφορετικά το σουπερμάρκετ θα φαινόταν νεκρό χωρίς αυτήν. Κάπου- κάπου μια γλυκιά φωνούλα κράζει για προσφορές, ιδιαίτερα στις παραμονές εορτών – διακοπών. Αυτή η μουσικούλα δεν πρέπει να είναι εντούτοις πολύ δυνατή, και θα πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την ώρα. Βλέπετε ξέρουν πότε πάνε-για άρμεγμα- οι μικρότεροι και πότε οι μεγαλύτεροι δούλοι - καταναλωτές για να καταναλώσουν και τήν διαμορφώνουν ανάλογα.

Το ακριβό είναι το εύκολο και το φτηνό το δύσκολο!
Τα προϊόντα, σκευάσματα, παρασκευάσματα και λοιπά καταναλωτικά κερδώα!!! προς πώληση «αγαθά» τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα ακριβά να είναι πάντα προς την κατεύθυνση της πορείας του σκλάβου-καταναλωτή και στο καλύτερο ύψος για να πιαστούν. Αντίθετα, οι φτηνότερες ποικιλίες των ίδιων προϊόντων είναι πάντα από πίσω και λίγο χαμηλότερα ή λίγο ψηλότερα στα ράφια. Σταματήστε τώρα, και κοιτάξτε τις ποικιλίες ενός δοσμένου είδους προϊόντος, ας πούμε ενός απορρυπαντικού για πλυντήρια. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν τη συνήθεια να κοιτάνε από τα αριστερά προς τα δεξιά, όπως ακριβώς γράφουν και διαβάζουν, έτσι οι φτηνότερες ποικιλίες ενός προϊόντος τοποθετούνται στ' αριστερά και οι ακριβότερες στα δεξιά, εκεί ακριβώς που τελειώνει το σκανάρισμα με τα μάτια σας, με την ελπίδα ότι τα χέρια σας θα είναι γρηγορότερα από το μυαλό σας και θα ακολουθήσουν όχι την αρχική και ξεχασμένη πια, αλλά την πιο πρόσφατη, τελική οπτική εντύπωσή σας.. Πόσο επίκαιρο τό .. «πρός γάρ το τελευταίον εκβάν» τού Δημοσθένη!!! Θα έχετε παρατηρήσει, επίσης, ότι όλα τα γιγαντιαία τους ψυγεία ανοίγουν με ένα «παράξενο» τρόπο. Οι πόρτες τους είναι έτσι φτιαγμένες ώστε, να αναγκάσουν τον σκλάβο-καταναλωτή να δεί κι άλλα προϊόντα αμέσως μόλις κλείσει μία, να «ανοίξει» άλλη. Παρατηρήστε επίσης τη διάταξη των προϊόντων στο δάπεδο. Δεν είναι τυχαία, όπως μπορείτε να δείτε. Παρατηρείστε πόσο μακριά είναι εκείνα τα προϊόντα και πόσο εύκολο είναι να πιάσετε αυτά εδώ; Για δείτε τις τιμές τους για να καταλάβετε τη διαφορά..

Μπορώ να μην σας εξυπηρετήσω; - Οι απόμακροι υπάλληλοι
Ποτέ δε θα ακούσετε κυρίως την εντυπωσιακή με καμπύλες και ζουμερή υπάλληλο του σουπερμάρκετ να σας ρωτά, όπως σε άλλα καταστήματα, το γνωστό "μπορώ να σας εξυπηρετήσω, παρακαλώ;" Ή εκείνο το γλοιώδες «κάτι άλλο;» με το καρφιτσωμένο χαμόγελο, εκτός και αν θέλετε πραγματικά τη βοήθειά της και την «κυνηγήσετε» για να σας τη δώσει (;), αν βρείτε κάποια, καμιά φορά μπροστά σας, γιατί συνήθως είναι άφαντες!. Ο λόγος που αποφεύγουν και δεν σας μιλούν είναι για να μην σπάσουν τη μαγεία της ύπνωσής σας και περιορίσουν έτσι την πιθανότητα να αγοράσετε ένα σωρό άχρηστα αντικείμενα που δεν τα χρειάζεστε ή, το χειρότερο για τα αφεντικά τους, ξαφνικά να "ξυπνήστε" και να αρχίστε να αδειάζετε ένα μεγάλο μέρος από το ήδη εξευτελιστικά παραφουσκωμένο καροτσάκι σας. Οι υπάλληλοι είναι επίσης πολύ!!! απασχολημένοι με το να τοποθετούν τα διάφορα προϊόντα στη "σωστή" θέση τους. Πρέπει αυτά να βρίσκονται σε μια προκαθορισμένη απόσταση.. πάρα πολλοί άνθρωποι βλέπετε σε ένα στενό χώρο και μερικοί σκλάβοι θα βάλλουν ξανά στο ράφι το προϊόν που είχαν στα χέρια τους, αντί για το καροτσάκι τους.. Αλήθεια ξέρετε ότι το 35% των «προϊόντων» που αγοράζετε για το ψυγείο σας, θα πάνε κατευθείαν από αυτό στο σκουπιδοτενεκέ σας; κι όχι στη γάστρα σας!!! Αυτό ακριβώς είναι το ποσοστό του κάθε προϊόντος που πετιέται! στα σκουπίδια. Δεν βλέπετε χρόνια τώρα τους «αρμοδίους» να ερίζουν περί ΧΥΤΥ - ΧΥΤΑ, χωματερών, περί ανακύκλωσης, αντί του ορθού ανακύκληση!!! Και να γίνεται της Κερατέας; Δεν βλέπετε πού καταντήσαμε ένας απέραντος σκουπιδότοπος; Προτιμάτε συσκευασίες ή περιτυλίγματα χάρτινα κι όχι ζελατίνες. Γυάλινες φιάλες κι όχι πλαστικές. Έχετε σκεφτεί πόσα παντελώς «άχρηστα» πράγματα υπάρχουν σήμερα στο σπίτι σας;

Οι Πάγκοι των Προσφορών
Οι περισσότεροι σκλάβοι-δούλοι έρχονται στο σουπερμάρκετ τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Κυρίως τις μέρες μισθοδοσίας (16 – 30 ή 31 κάθε μήνα) ή τα Σάββατα. Δεν θέλουν να βλέπουν πάντα τα ίδια πράγματα στις ίδιες θέσεις, πράγμα που θα μπορούσε επίσης να τους οδηγήσει στο σωστό συμπέρασμα ότι εκπαιδεύονται να αγοράζουν(ακόμα και όταν θέλουν να βρίσκουν εύκολα ένα πράγμα που ζητούν και να ξέρουν τη συνηθισμένη θέση του). Πρέπει, λοιπόν, ένα μέρος των προϊόντων να μένει στη θέση του και ένα άλλο να μετακινείται. Αυτό το ρόλο παίζουν οι πάγκοι των προσφορών.. Σαμπουάν σήμερα, απορρυπαντικό αύριο. Γενικώς αποφεύγετε τις όποιες προσφορές. Υποκρύπτεται πιθανός κερδοφόρος δόλος. Αποφεύγετε, τα φανταχτερά σκευάσματα, τα αλλαντικά, τις κονσέρβες,(διάβάζετε προσεχτικά τις ετικέτες των συσκευασιών και τα ψιλά γράμματα, ιδιαίτερα εκείνα με τα καρκινογόνα ΄Ε΄) τα διαφημιζόμενα από την βέβηλη καί μουρόχαβλη τηλεόραση. Σκεφτείτε Ελληνικά και προτιμήστε τα προϊόντα της δικιάς Γης, τον κόπο και ιδρώτα των δικών μας ανθρώπων. Καιρός είναι!!! να ξυπνήσουμε, επιτέλους…από τον ύπνο των μοσχαριών!

Κλάψε Μπέμπη, Κλάψε Μπέμπα, κλάψτε..μυξιάρικα!
Το τελευταίο ψάρεμα των βαλαντίων του σκλάβου-καταναλωτή γίνεται στους πάγκους, μπροστά από τα ταμεία, όπου είναι αναγκασμένος να σταματήσει περιμένοντας στην ουρά. Ξέρουν, ότι μια και πάει στο ταμείο να πληρώσει, είναι αποφασισμένος να μην αγοράσει τίποτε άλλο, αλλά αυτοί οι πάγκοι δεν απευθύνονται στη μαμά ή στο μπαμπά, αλλά στο μικρό παιδί τους, στό σπλάχνο τους. Δείτε τι ακριβώς περιέχουν: γλειφιτζούρια, ματζιούνια, τσίχλες, καραμέλες, μέντες, και άλλα φανταχτερά διαφημιζόμενα από τηλεοράσεως μπιχλιμπίδια …κάτι που δεν ενδιαφέρουν συνήθως τους μεγάλους παρά μόνο τα μικρά παιδιά. Δείτε και τις τιμές τους, αν υπάρχουν!!!!. Αυτές είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις τιμές των ίδιων προϊόντων σε άλλα μέρη του μαγαζιού, όπου δεν τα παρατηρείτε συνήθως ποτέ, γιατί δεν προτίθεσθε να τα αγοράσετε. Τι γίνεται, λοιπόν, εδώ στους πάγκους, μπροστά από τα ταμεία, καθώς περιμένετε στην ουρά; Το μικρό παιδί σας τα λιμπίζεται και ξερογλείφεται τη σοκολάτα ή το κουτί με τις τσίχλες που υπάρχει εκεί, και το παίρνει και το βάζει και αυτό στο καροτσάκι σας ή στο στόμα!!!. Και εάν τυχόν το βάλετε ξανά πίσω στο πάγκο, λέγοντάς του ότι δεν το χρειαζόσαστε αυτό το πράγμα, αρχίζει τα μυξοκλάματα και τη φασαρία, ενοχλώντας τον κόσμο γύρω του, μέχρι να αναγκαστείτε να του το πάρετε για να σωπάσει.. δείχνοντας έτσι την «ευγενική» σας δουλοπρεπή δειλία.

Πώς να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;
Εκπαιδεύστε (;) απλά από πριν το παιδί σας (εάν αναγκαστήκατε να το πάρετε μαζί στα ψώνια σας και το αγαπάτε πραγματικά) να κάνει κάποια σκανδαλιά στο πάγκο, όπως το να ανακατέψει τα επιμελώς φτιαγμένα εκεί πράγματα. Η ελευθερία στη σκανδαλιά είναι πολύ πιο ελκυστική γι' αυτό το νιάνιαρο, από τη γεύση της σοκολάτας ή του μικροπαχνιδιού. Ή χαλάστε τεχνηέντως οι ίδιοι την όμορφη διακόσμηση αυτού του πάγκου, εγκαταλείποντας για παράδειγμα εκεί άγαρμπα ένα από τα πράγματα που έχετε πάρει στο καροτσάκι σας και το οποίο δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα. Αν μάλιστα διαλέξτε να αφήσετε επίτηδες ένα αναποδογυρισμένο κουτί παγωτό, τότε θα έχετε πάρει καλύτερα την «εκδίκησή» σας για όσες σοκολάτες και τσίχλες αναγκαστήκατε να ακριβοπληρώσετε τη τελευταία στιγμή μπροστά στο ταμείο μέχρι τώρα, ή μην πηγαίνετε με το βλαστάρι σας για ψώνια, μην το παίρνετε μαζί σας. Εκείνοι οι πλαστικοί παιδότοποι πού υπάρχουν σε πολλά τέτοια σουπερμπακάλικα μαλθακοποιούν και κακομαθαίνουν το παιδί σας, αδειάζουν το πορτοφόλι σας.

Εσείς έχετε πάρει Κερδοκάρτα;
Όχι ευχαριστώ, δε θέλω! Αυτό είναι ένα ύποπτο και φτηνό τέχνασμα για να μαζέψουν ένα μεγάλο πλήθος προσωπικών δεδομένων σας, χωρίς να κουραστούν στο ελάχιστο από μέρους τους. Στο εξής θα ξέρουν αναλύοντας τα προϊόντα που αγοράζετε κάθε φορά πότε και τι τρώτε, πότε και τι πίνετε, πότε πλένεστε ή πότε πηδιέστε-πηδάτε, εντελώς τζάμπα και θα γεμίζουν τις βάσεις δεδομένων τους με πολύτιμες πληροφορίες για τις καταναλωτικές σας συνήθειες. Άλλωστε δεν κερδίζετε και τίποτα σπουδαίο με τις σχεδόν μηδαμινές εκπτώσεις τους, μπροστά στις πολύτιμες πληροφορίες που παίρνουν κρυφά και τζάμπα από σας!.

- Λοιπόν τι λέτε; θα ξαναδείτε τα σουπερμάρκετ ή τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα με το ίδιο μάτι, μετά από αυτό;. Θα ξαναπάτε απροετοίμαστοι για ψώνια; Σκεφτήκατε ποτέ ότι είστε Άνθρωποι, συνειδητοποιημένοι Έλληνες Πολίτες κι όχι καταναλωτές σκλάβοι, δούλοι καί του εαυτού σας!!! και απεπτομηχανές συνάμα; Είδατε πόσο απλό ήταν η αποστασιοποίηση και η απομάκρυνση από τα αφειδώς διανεμόμενα γυαλιστερά φεϊγ-βολάν, περιοδικά λαϊφ-σταϊλ και άλλα εμετικά φίλτρα της πλανεύτρας ξετσίπωτης Κίρκης και της σαγηνεύτρας Λάμιας Σειρήνας!!! .-

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπερ της ζωής!




Τα προβιοτικά και κυρίως το κεφίρ και το ζωντανό γιαούρτι (όχι αυτό που πήζει με ζελατίνη αλλά με μικροοργανισμούς με την διαδικασία της ζύμωσης) είναι μια από τις καλύτερες τροφές και μάλιστα τις συμπεριλαμβάνει και ο γνωστός δερματολόγος Perricone ως μία από τις τροφές στην λίστα του με τις 10 σούπερ τροφές!
Τι είναι όμως τα προβιοτικά; Τα προβιοτικά είναι τα φυσικά φιλικά βακτήρια που υπάρχουν
στο έντερο μας και βοηθούν την πέψη, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τα επίπεδα ενέργειας. Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμα τους μέσα από τη γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος επιστημονικών μελετών εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού πιθανών ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Σε κείμενο του σε ενημερωτικό έντυπο ο φαρμοκοποιός Λυμπερόπουλος Αναστάσιος αναφέρει

«Στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός βακτηριδίων, που συνιστούν την λεγόμενη μικροβιακή χλωρίδα. Αυτή ακριβώς η χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και χωρίς αυτή, η διαβίωση ενός οργανισμού θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη. Όσο παρέχουμε σε αυτά τα ευεργετικά βακτήρια σωστή διατροφή (και συνήθως αυτό που είναι για εμάς σωστή διατροφή είναι και για αυτά), και τα διατηρούμε σε καλή υγεία, αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση της δικής μας καλής υγείας.
Ο όρος προβιοτικά, αναφέρεται σε φιλικούς προς το έντερο μικροοργανισμούς που προμηθευόμαστε μέσω της διατροφής, Η υγεία των εντέρων μας εξαρτάται από την καλή ισορροπία των φιλικών και των κακών βακτηρίων.
Παρόλα αυτά, η ισορροπία αυτή είναι ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από παράγοντες όπως:
  1. αντιβιοτικά,
  2. αντισυλληπτικά χάπια,
  3. ταξίδια στο εξωτερικό,
  4. συντηρητικά και ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή μας,
  5. παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες,
  6. γήρανση,
  7. κακή διατροφή και ειδικότερα όταν αυτή βασίζεται σε λιπαρές τροφές,
  8. αλκοόλ
  9. πολύ λίγες φυτικές ίνες,
  10. τροφικές δηλητηριάσεις από βακτηρίδια όπως σαλμονέλα που προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

    Έρευνες και κλινικές μελέτες δείχνουν ότι:
    Υπάρχουν διάφορα είδη φιλικών βακτηρίων που έχουν διαφορετικές ιδιότητες, δράσεις και οφέλη. Καταναλώνοντας συχνά προβιοτικά (δηλ προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια) μπορεί να έχουμε μια σειρά από ευεργετικές δράσεις όπως:
  1. ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και με την καταστροφή τοξικών ουσιών,
  2. ενίσχυση του οργανισμού όσον αφορά την αντίσταση του στις μολύνσεις (π.χ. εμποδίζοντας τη διάρροια),
  3. βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη,
  4. βελτίωση στην ποιότητα ζωής, καταστολή της δράσης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προϊόντα κρέατος και τα οποία στον άνθρωπο μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες,
  5. αντιμετώπιση των επιπλοκών της θεραπείας με αντιβιοτικά φάρμακα,
  6. συμβολή στην σύνθεση και αφομοίωση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ καθώς και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και τέλος
  7. βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής καθώς και στη μείωση των αερίων του πεπτικού.
Παραδείγματα προβιοτικών τροφίμων είναι τα «ζωντανά» γιαούρτια, το κεφίρ, το τυρί, το ξυνόγαλο, και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης, ή ακόμα και λαχανικά με ζύμωση όπωςπίκλες και ποτά όπως το κρασί.
Πρέπει να πάρω προβιοτικά;
Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν όσους παίρνουν αντιβίωση, όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μυκητιάσεις. Πλήθος κλινικών μελετών επισημαίνουν ότι τα προβιοτικά είναι 100% ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους.»

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα το σημείο όπου αναφέρει την χρήση προβιοτικών σε όσους παίρνουν αντιβίωση. Η αντιβίωση μαζί με τα ανεπιθύμητα μικρόβια καταστρέφει ταυτόχρονα και τα ωφέλιμα δηλ την απαραίτητη χλωρίδα του γαστρεντερικού μας σωλήνα. Φροντίστε λοιπόν όταν παίρνετε εσείς ή δίνεται στα παιδιά σας αντιβίωση να καταναλώνετε και κάποιο γιαουρτάκι, εννοείται παραδοσιακό και όχι αυτά τύπου επιδόρπιου!
Δείτε και ένα παραστατικό βίντεο με κινούμενα σχέδια που δείχνει την γαστρεντερική χλωρίδα και τον τρόπο δράσης τον προβιοτικών. (δυστυχώς για να το κατανοήσετε χρειάζεται να γνωρίζετε αγγλικά μιας και η περιγραφή είναι στην αγγλική γλώσσα)