15 Μαΐ 2011

Τρόποι να χαλαρώσουμε το μυαλό και το σώμα

  Ηρεμία είναι αυτό που θέλουμε όλοι περισσότερο, αυτές τις δύσκολες μέρες. Η πίεση και το άγχος της καθημερινότητας μάς έχουν καταρρακώσει την ψυχολογία. Εμείς αναζητήσαμε τρόπους που μπορούν να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα χωρίς να αδειάσουν το πορτοφόλι σας και πάνω από όλα χωρίς να κουνήσετε ρούπι από το σπίτι, και θέλουμε να τις μοιραστούμε με εσάς. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε βήμα βήμα τις οδηγίες χαλάρωσης που βρήκαμε στο Bioathens.com, που πραγματικά είναι εξαιρετικές και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικές.

1 Αρωματοθεραπεία για το σπίτι  Καθαρίστε την  ατμόσφαιρα με μερικές συνταγές αρωματοθεραπείας που θα φέρουν στο χώρο σας την ευωδιά της αναζωογόνησης. O πιο απλός τρόπος για να αρωματίσετε το σπίτι με αιθέρια έλαια είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες μέσα σε νερό που βράζει. Αφήστε σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέστε όσο νερό χρειάζεται όταν εξατμιστεί. Ιδανικά για χαλάρωση είναι η λεβάντα, το γεράνι, το χαμομήλι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια για την καθαριότητα του σπιτιού καθώς ορισμένα είναι ισχυρά μικροβιοκτόνα. Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο από ευκάλυπτο, λεμόνι, πεύκο, θυμάρι, λεβάντα ή κυπαρίσσι σε ένα βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι θα εξασφαλίσει απόλυτη καθαριότητα σε όλες τις επιφάνειες.
Για να εξαφανίσετε από την κουζίνα τις οσμές της μαγειρικής, ψεκάστε το χώρο με ένα σπρέι που θα ετοιμάσετε αναμειγνύοντας λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, δεντρολίβανο, λεμόνι, ευκάλυπτο σε ένα μπουκάλι νερό.
Για πιάτα που λάμπουν από καθαριότητα, προσθέστε στο συνηθισμένο σας απορρυπαντικό μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκάλι, περγαμόντο ή λεβάντα.
Για γλυκό ύπνο, ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο από χαμομήλι ή λεβάντα σε ένα χαρτομάντιλο που θα αφήσετε δίπλα στο κομοδίνο.
Για ρομαντική ατμόσφαιρα προτιμήστε το αιθέριο έλαιο από τριαντάφυλλο, γιασεμί, μοσχοκάρυδο. Τα αρώματα των αιθέριων ελαίων στο χώρο μπορεί να λειτουργήσουν τονωτικά, αποφορτίζοντας την ένταση.
Ορισμένες συνταγές με αιθέρια έλαια, προκειμένου να ψεκάσετε το χώρο όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες:
Για την ενίσχυση των ενδοκρινών αδένων και την καταπολέμηση της κούρασης: Σε 300 ml νερό, ρίξτε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντα, 2 σταγόνες κέδρο και 5 σταγόνες έλατο. Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για να ψεκάζετε το χώρο σας καθημερινά.
Για τόνωση και ευεξία: Σε 300 ml νερό, προσθέστε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι, 1 σταγόνα γιασεμί και 2 σταγόνες κόλιαντρο. Ψεκάστε το χώρο σας με αυτό το μείγμα.
  2. Για το σώμα μας
Εάν καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (γλυκά, αρτοσκευάσματα, άσπρο ψωμί κ.ά.), τότε είναι αναμενόμενο να παρουσιάζετε… σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και την ενεργητικότητά σας (νιώθετε δηλαδή τόνωση για 1 ώρα και μετά ατονία για 2-3 ώρες, οπότε καταφεύγετε πάλι σε κάτι ζαχαρούχο για να τονωθείτε). Αυτός ο φαύλος κύκλος επηρεάζει και την ενδοκρινική σας ισορροπία, δεδομένου ότι η υπερφόρτωση του οργανισμού με σάκχαρα οδηγεί σε υπερέκκριση αδρεναλίνης και σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, μια κατάσταση που τελικά προκαλεί εξάντληση. Για να ξεπεράσετε το πρόβλημα, καλό είναι να προτιμάτε τροφές που διατηρούν σε ισορροπία τα σάκχαρα στο αίμα, χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις. Το μυστικό είναι να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να προτιμάτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας τα σνακ που σας προτείνουμε: – Συνδυάστε φρούτα με ξηρούς καρπούς (όχι ψημένους), π.χ. ένα μήλο με έξι αμύγδαλα ή τρία καρύδια με ένα ροδάκινο ή μια χούφτα φουντούκια με μία μπανάνα. Oι ξηροί καρποί παρέχουν ωφέλιμο λίπος που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών από τα φρούτα.
 Α) Ετοιμάστε έναν τονωτικό πράσινο χυμό. Ρίξτε στο μπλέντερ ή στον αποχυμωτή ένα αγγουράκι, ένα καρότο, μια πράσινη πιπεριά και ένα μήλο. O χυμός αυτός παρέχει πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ δεν ευνοεί τη γρήγορη άνοδο των σακχάρων στο αίμα. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ποτήρια την ημέρα.
Β) Πιείτε ένα τονωτικό ρόφημα
Oι «κλέφτες» της ενεργητικότητας δεν είναι ίδιοι για όλους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το στρες και η μελαγχολική διάθεση, καθώς και ορισμένα οργανικά αίτια, όπως η χαμηλή πίεση ή η μειωμένη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Το ευχάριστο είναι ότι για καθεμία από τις περιπτώσεις αυτές μπορείτε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με το κατάλληλο βότανο, που συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ενέργειας. Σας προτείνουμε:
Μελισσόχορτο: Ενισχύει κυρίως το νευρικό σύστημα και ανήκει στα βότανα με ηρεμιστική δράση. Είναι κατάλληλο για όσους εχουν  το άγχος και   πόνο στην κοιλιά.
Δεντρολίβανο: Συμβάλλει στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος. Είναι κατάλληλο στην περίπτωση που η ατονία σας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη χαμηλή σας πίεση.
Γλυκόριζα: Ρυθμίζει τους ενδοκρινείς αδένες, η κακή λειτουργία των οποίων συχνά ευθύνεται για το αίσθημα της κόπωσης, της ατονίας και της μειωμένης ενεργητικότητας (μην την επιλέξετε αν έχετε υπέρταση).
Πελαργόνιο το εύοσμο : Συμβάλλει στην ψυχική τόνωση και θεωρείται κατάλληλο για όσους έχουν «άδειες μπαταρίες» λόγω μελαγχολίας και διαρκούς ανησυχίας.
Πώς να τα πιείτε : Πίνετε έως δύο ροφήματα την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα για 2-3 εβδομάδες, κάνοντας ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας. Για την προετοιμασία του βοτάνου της επιλογής σας, βράζετε ένα φλιτζάνι νερό και ρίχνετε μια κουταλιά από τα φύλλα του φυτού. Σκεπάζετε το φλιτζάνι για 5-6 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.
 Γ)Για χαλάρωση και ηρεμία : Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο   ρίξτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι, 2 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες μέντα και 1 σταγόνα κανέλα. Βάλτε δύο κουταλάκια από το μείγμα στην μπανιέρα ή ένα κουταλάκι σε μια λεκάνη με νερό, εάν θέλετε να κάνετε ποδόλουτρο.
Για μεγαλύτερη ενεργητικότητα : Σε 300 ml νερό, ρίξτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο, 4 σταγόνες μέντα, 3 σταγόνες βασιλικό και 1 σταγόνα πιπερόριζα. Χρησιμοποιήστε το ως σπρέι για να ψεκάσετε το χώρο σας. Η συνοδεία ενός κεριού και μιας απαλής μουσικής στο στερεοφωνικό σας, θα ελαφρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα θα σας ξεκουράσει.
Για να απαλύνετε το ξηρό δέρμα σας, ενδείκνυται να δοκιμάσετε να προσθέσετε ένα φλιτζάνι γάλα σε σκόνη μέσα στην μπανιέρα. Κάτι παραπάνω από μας ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε γάλα στο μπάνιο της!
Επίσης ένας καλός τρόπος για να γευτείτε ανέξοδα την πολυτέλεια είναι να προσθέσετε σταγόνες από αρώματα – που ενδεχομένως να έχετε σε δειγματάκια – μέσα στο νερό. Με αυτόν τον τρόπο το μπάνιο σας θα αποτελέσει μια όαση ανακούφισης και πολυτέλειας.
 Μία ή δύο φορές την εβδομάδα κάντε απολέπιση, για να χαρίσετε λάμψη στην επιδερμίδα  Η απολέπιση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό σαν το βελούδο.
Αν νιώθετε αρκετά γενναία, αφήστε κρύο νερό να τρέξει πάνω σας για 30 δευτερόλεπτα. Θα αναζωογονήσει και θα συσφίξει μοναδικά το σώμα σας!
Μετά το ντους χρησιμοποιήστε ένα γαλάκτωμα που θα προσφέρει ενυδάτωση.
4. Ανθοϊάματα: αντίδοτα στην κούραση
Τα 38 ανθοϊάματα του λονδρέζου γιατρού δρ. Edward Bach (1886-1936) επιδρούν ευεργετικά σε ψυχικό και διανοητικό επίπεδο και θεωρούνται κατάλληλα για την αντιμετώπιση του στρες, ενός από τους κυριότερους παράγοντες που απομυζούν την ενεργητικότητά μας. Τα ανθοϊάματα παράγονται από άνθη φυτών, θάμνων και δέντρων. Είναι απολύτως ασφαλή, γι’ αυτό δίνονται και στα μωρά. Μπορείτε να τα βρείτε στα φαρμακεία και να τα χρησιμοποιήσετε άφοβα για όσο καιρό τα έχετε ανάγκη, π.χ. για 1 μήνα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα τέσσερα ανθοϊάματα που σας προτείνουμε, ανάλογα με το λόγο για τον οποίο νιώθετε εξαντλημένοι:
Olive: Βοηθά όσους αισθάνονται έντονη -και δικαιολογημένη- σωματική και ψυχική κόπωση μετά από μεγάλη προσπάθεια, π.χ. λόγω φορτωμένου καθημερινού προγράμματος.
Hornbeam: Εάν ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας κουρασμένοι, χωρίς εσωτερική δύναμη και κέφι, με βαρύ κεφάλι, νοητικά εξαντλημένοι και απελπισμένοι, τότε σας ταιριάζει το Hornbeam, που θεωρείται το άνθος της κούρασης. White Chestnut: Εάν συνηθίζετε να κάνετε αρνητικές σκέψεις, που σας προκαλούν ένταση και σας εξαντλούν υποβάλλοντας τον εαυτό σας σε διαρκή διανοητική κόπωση, τότε το ανθοΐαμα που σας ταιριάζει είναι το White Chestnut, που βοηθά το νου να ηρεμήσει.
Impatiens: Εάν σας διακρίνει μεγάλη ανυπομονησία, γεγονός που σας προκαλεί εσωτερική ένταση και εξάντληση, τότε σας ταιριάζει το ανθοΐαμα Ιmpatiens.
Πώς λαμβάνονται τα ανθοϊάματα: Ρίχνετε τέσσερις σταγόνες στη γλώσσα σας ή τις αναμειγνύετε με λίγο νερό και τις καταναλώνετε, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα. Μπορείτε να συνδυάσετε ακόμη και έξι ανθοϊάματα μεταξύ τους. Το μυστικό, βέβαια, είναι να επιλέξετε το ανθοΐαμα που σας ταιριάζει, ανάλογα με την προσωπικότητά σας – τυχόν λάθος επιλογή, όμως, δεν θα σας βλάψει, απλώς δεν θα δράσει.
5.) Για άμεση αναζωογόνηση
Μια απλή τεχνική της αρχαίας ιαπωνικής θεραπευτικής μεθόδου Τσιν Σιν Τζιούτσου υπόσχεται ηρεμία και αναζωογόνηση: Κρατήστε τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού σας ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλα του αριστερού χεριού   . Επαναλάβετε στο άλλο χέρι. Με την άσκηση αυτή, θεωρείται ότι αποφορτίζεται η ένταση και αναζωογονούνται τα όργανα του σώματος.
6)Θεραπευτικά χτυπήματα ενέργειας
Πολλές εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι προτείνουν τεχνικές που βασίζονται σε χτυπηματάκια με τα χέρια σε διάφορα σημεία του σώματος, με στόχο την αποφόρτιση της έντασης και την ενεργειακή εξισορρόπηση του οργανισμού. Βασίζεται σε ελαφριά ρυθμικά χτυπήματα με τα ακροδάχτυλα στο κεφάλι, το πρόσωπο, τον κορμό και τα χέρια. Χτυπάτε κάθε σημείο εφτά φορές:
 Α) Αρχικά, χτυπάτε ρυθμικά και εναλλάξ με τα ακροδάχτυλά σας την κορυφή του κεφαλιού (ένα σημείο που σχετίζεται με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καταπολέμηση του άγχους και των πονοκεφάλων).
 Β) Συνεχίζετε τα χτυπηματάκια πάνω από τα φρύδια και μετά στους κροτάφους (οι περιοχές αυτές σχετίζονται με την ανακούφιση των πονοκεφάλων και των οφθαλμικών ενοχλήσεων).
 Γ) Χτυπάτε στο πλάι της μύτης – δύο δάχτυλα κάτω από το κέντρο κάθε ματιού (σημεία που αντιστοιχούν στο στομάχι και σχετίζονται με την ανακούφιση των πόνων στο πρόσωπο).
 Δ) Στη συνέχεια, χτυπάτε ρυθμικά με τα ακροδάχτυλα του ενός χεριού το σημείο ανάμεσα στο άνω χείλος και τη μύτη και μετά ψηλά στο πιγούνι, κάτω από το κάτω χείλος (περιοχές που σχετίζονται με την τόνωση της ψυχικής διάθεσης και την ανακούφιση από τους πόνους).
 Ε) Έπειτα, χτυπάτε με τα ακροδάχτυλά σας ρυθμικά δεξιά και αριστερά του στέρνου, ακριβώς κάτω από τις δύο κλείδες (σημεία που αντιστοιχούν στους πνεύμονες και ανακουφίζουν από το βήχα και τους πόνους στο στήθος). 6. Προχωράτε κάτω από τις μασχάλες – στο ύψος των θηλών για τους άνδρες και εκεί που τελειώνει ο στηθόδεσμος για τις γυναίκες (τα σημεία αυτά αντιστοιχούν στη χολή και η ενεργοποίησή τους συμβάλλει στην ανακούφιση του πεπτικού συστήματος).
ΣΤ)Τέλος, χτυπάτε τους καρπούς σας μεταξύ τους (σημεία που σχετίζονται με την ανακούφιση του αυχενικού πόνου και αντιστοιχούν σε τρεις μεσημβρινούς: της καρδιάς, του περικαρδίου και των πνευμόνων. Επίσης, αντιστοιχούν στο σημείο   που «ελέγχει» το λεπτό έντερο).
7.Αναπνεύστε σωστά
Oι αναπνευστικές τεχνικές της γιόγκα σάς βοηθούν να έχετε ευεξία, πιο ήρεμη ανταπόκριση στην ένταση, γρηγορότερα αντανακλαστικά και καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Μία από τις τεχνικές που σας βοηθούν να πετύχετε τα παραπάνω είναι η «γαλήνια αναπνοή», η οποία διακρίνεται σε τέσσερα μέρη:
 Εισπνοή από τη μύτη, έτσι ώστε να γεμίσει με αέρα η κοιλιά.
  Κράτημα της ανάσας παραμένοντας ακίνητοι.
 Εκπνοή από το στόμα.
  Άπνοια, όπου παραμένετε ακίνητοι αμέσως μετά την εκπνοή, χωρίς να εισπνεύσετε αέρα. O ρυθμός της «γαλήνιας αναπνοής» είναι 2-1-2-1. Παραμένετε, δηλαδή, το ίδιο χρονικό διάστημα στην εκπνοή και την εισπνοή και το μισό χρόνο στο κράτημα και την άπνοια. Ανάλογα με το εύρος της αναπνοής του καθενός, ο ρυθμός 2-1-2-1 μπορεί να «μεταφραστεί» π.χ. σε 4’’-2’’-4’’-2’’ ή 32’’-16’’-32’’-16’’ (για πιο εξασκημένους πνεύμονες!).

Το βρηκαμε : Bioathens.com

Σε εφαρμογή η οδηγια της ευρωπαικής ένωσης για τα φυτικά προιόντα από την 1-4-2011

ο κώδικας διατροφής εδώ κ περισσότερο από 10 χρονιά επιταχύνεται κ επεκτείνεται. 185 χώρες έχουν ενσωματώσει τον κώδικα διατροφής στα νομικά τους συστήματα. στην πλήρη εφαρμογή του αν καταφέρουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις μας, θα είναι καταστρεπτικές για την ανθρωπότητα και γενικά για τη ζωή μας. Προς το παρόν γίνονται "εμβολιασμοί" με οδηγίες προς τα κράτη, με θέσπιση νόμων που καλλιεργούν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του. Ίσως απ' το 2017 να δούμε πράματα κ θάματα. Από 1 Απριλίου 2011 μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης η οποία θα εφαρμοστεί και απ' την Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει τα φαρμακευτικά παραδοσιακά προϊόντα φυτικής προέλευσης.


Στην Ελλάδα ψηφίστηκε από "επιτροπή", κατά τον προσφιλή τρόπο, προκειμένου να διατηρείται η ανωνυμία. Απ' τις 1 Απριλίου 2006 και για τα επόμενα 5 χρονιά δόθηκε περιθώριο να κατοχυρωθούν φυτικά προϊόντα. Κατοχυρώθηκαν λοιπόν μόλις 183. Μονό αυτά τα προϊόντα αποτελούν εμπορεύσιμο είδος κ κατά "ναπολεόντειο" νομό το εμπόριο άλλων φυτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνει η λίστα είναι παράνομο, επομένως δε θα υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων. Αν υπάρξει κατανάλωση κάποιου φυτικού προϊόντος στο σπίτι, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και ως εκ τούτου δεν έχει περάσει από έλεγχο φαρμακοβιομηχανίας, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόβλημα με το νόμο. Ναι, μπορεί να μηνυθεί π.χ. μια μητέρα για το τσάι που έφτιαξε στο παιδί κ αυτό έπαθε ενδεχομένως μια άσχετη αρρώστια κτλ. Επίσης η οδηγία απαγορεύει συμπληρώματα διατροφής, απαγόρευση εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας, κλείσιμο των σχολών ομοιοπαθητικής που ως γνωστό αυτός ο τρόπος θεραπείας είναι φιλικός προς το σώμα μας κ όχι επιθετική ιατρική με παρενέργειες. Απαγόρευση βιβλίων σχετικά με τη χρήση βοτάνων και ιχνοστοιχείων κ.α.


Το φυτικά προϊόντα έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής καθώς είναι προϊόντα της φύσης. εφόσον όμως εμπορευτούν ως εκχύλισμα, επεξεργασία, συσκευασία κτλ από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ανεβαίνει 1000 φορές πάνω η αξία τους. 1 στρέμμα ελληνικής αγρίας φύσεως η φαρμακευτική εταιρία υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει κέρδος το χρόνο από 10000-20000 €. Πρόσφατα η κυβέρνηση θέλησε να ψηφίσει νομό για τις περιοχές νατούρα οι οποίες ήδη καταλαμβάνουν το 23% της Ελλάδος όταν στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου δεν υπερβαίνει το 4%. Αυτές οι περιοχές είναι έτοιμες να παραδοθούν προς εκμετάλλευση από φαρμακευτικές κ λοιπές εταιρίες και για τον ίδιο λόγο πρέπει να σκεφτούμε αν είναι τυχαία η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών καθώς εμπεριέχει ορούς που τείνουν στα παραπάνω.


Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι ενέργειες του πρωθυπουργού μας Γ.Α.Π. που δε χάνει ευκαιρία να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα κ να αποδεικνύει για ποιους δουλεύει. Πριν λίγους μήνες υπέγραψε την εισαγωγή μεταλλαγμένο σπόρο πατάτας, ειδικώς για τη χωρά μας και όχι για τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης. Έρευνες γνωστών έδειξαν πως ο μεταλλαγμένος αυτός σπόρος πατάτας προκαλεί γεννητικές μεταλλάξεις.


Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως η νέα τάξη πραγμάτων τα τελευταία λίγα χρονιά προχωράει με βήματα γοργά. Κάτω απ’ το δόγμα του σοκ που υποβάλλουν τον άνθρωπο μας περιμένουν αλλαγές που δε μπορεί ο μέσος νους να συνειδητοποιήσει. Ενδεχομένως ο μέσος νους να είναι αποχαυνωμένος απ’ τον έλεγχο κ την προπαγάνδα που του ασκείται με ποικίλους τρόπους . Έτσι αδυνατούν να αντιληφθούν το βαθμό έλλειψης συνειδητότητας.
Στον «κώδικα διατροφής» ταιριάζει περισσότερο η ονομασία «κώδικας διαστροφής». Σε κάποιους θα φανούν ακραία όλα αυτά που διάβασαν. Μήπως όμως δε γνωρίζουμε την ιστορία του παρανοϊκού συλλογικού νου? Ας είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση κ ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας υπερασπιζόμενοι τα φυσικά δικαιώματα μας.



Το ειδαμε : ( http://www.on-news.gr/2011/02/2011_24.html )

Απαγόρευση οικιακών καλλιεργειών με νομο




  Εάν υπάρχει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τον άνθρωπο, αυτό είναι η ίδια του η τροφή, το αγαθό με το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωση του. Πίσω απ' τον περίφημο διατροφικό κώδικα κρύβεται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Ο κώδικας ισχύει επίσημα από το 1963 με τη σύμπραξη του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAQ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπου και δημιουργήθηκε η επιτροπή που λειτουργεί πίσω απ' τον κώδικα, επιτροπή η οποία υπάγεται στον Ο.Η.Ε..Η ιστορία του κώδικα alimentarius αρχίζει το 1893 στην Αυστροουγγαρία. Αιτία ήταν τα προβληματα που είχαν προκύψει κατά την εκδίκαση υποθέσεων για θέματα διατροφής και τροφίμων τα οποία έκαναν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός κανονισμός. Ο κανονισμός αυτός, εφαρμόστηκε επιτυχώς έως το 1918, όταν διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία.


Ο κώδικας όμως δεν ξεχάστηκε. Χρόνια αργότερα έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα του ελέγχου του πληθυσμού μέσα από τη διατροφή. Ιθύνων νους της νέας ιδέας ήταν ο Fritz derMeer. Πρόεδρος της εταιρίας I.G.FARBEN. Η εταιρία I.G.FARBEN κατασκεύαζε όπλα, πυρομαχικά για το ναζιστικό στρατό καθώς και ειδικό το αέριο μαζικής εξόντωσης των κρατούμενων. Ο Fritz derMeer καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά λίγα χρόνια μετά αποφυλακίστηκε. Λίγους μήνες μετά πρότεινε την επαναφορά του κώδικα Alimentarius ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού μέσω της τροφής. Ο ΟΗΕ με απόφαση του, το 1962 ενεργοποιεί ξανά τον κώδικα με το επιχείρημα της προστασίας των καταναλωτών. Η "φονική" εταιρία του δεν εξαφανίστηκε, αλλά διασπάστηκε σε τρεις νέες μεγάλες εταιρείες φαρμάκων: τις πολύ γνωστές Bayer, Hoechst και Basf!




Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (USA: Νόμος S-510)
Το θέμα δε θα ήταν φοβερό αν ο κώδικας όντως ακολουθούσε την αρχική του λογική. Ο κώδικας αναγράφει πλέον μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται και ορίζει αυτομάτως παράνομη κάθε παρέκκλιση απ' τα επιτρεπόμενα.


Έως και σήμερα η υιοθέτηση όλων των διατάξεων του κώδικα δεν ήταν υποχρεωτική για όλα τα κράτη. Ωστόσο, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής το 2008 στην Ελβετία, όπου οι ΗΠΑ τέθηκαν επικεφαλής της επιτροπής, οι παράγραφοι για τα πολυβιταμινούχα τρόφιμα ενεργοποιήθηκαν και η εφαρμογή του κώδικα γίνεται πλέον υποχρεωτική για όλες τις χώρες του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).


Κάθε χώρα που θα υποδεχτεί τον κώδικα θα είναι υποχρεωμένη να μην εμποδίζει με κανένα τρόπο την ελεύθερη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ζώων και επικίνδυνων χημικών. Οποιαδήποτε αντίσταση στον κώδικα θα θεωρείται συγκαλυμμένη παρεμπόδιση του εμπορίου και θα έχει ως συνέπεια οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα που θα αντιδράσει. Επίσης η χώρα εκείνη δε θα μπορεί να εισάγει ή να εξάγει κανένα προϊόν διατροφής. Στην Ελλάδα εισάγουμε το 60% της διατροφής μας. Μια αντίσταση λοιπόν στον κώδικα θα σήμαινε οικονομική καταστροφή. Λύση υπάρχει αν αξιοποιήσουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά πλέον δεν υπάρχουν κίνητρα εξασφάλισης και διαβίωσης του αγρότη κι έτσι η γη ηθελημένα ερημώνει για να δοθεί μια νύχτα σε επιτηδείους.


Η Ελλάδα εκτός του ότι συμμετέχει στον ΠΟΕ , τυγχάνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, που σημαίνει ότι επίσημος διαπραγματευτής σε όλες τις συμφωνίες είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα τηρούν σιγή ιχθύος. Γνωρίζουν αλλά επικαλούνται τη θέση τους και δε θέλουν να μιλήσουν (πρόεδρος ΕΦΕΤ κ.α.)




ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Με την εφαρμογή του κώδικα, βιταμίνες A, B, C, D, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο θα είναι παράνομα, όταν οι ποσότητές θα είναι θεραπευτικές. Ο νέος κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες ή μέταλλα οι οποίες λαμβάνονται για πρόληψη ή την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Αυτές οι ουσίες θα χαρακτηρίζονται ως τοξικές και δηλητήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται ακόμη και η συνταγή γιατρού, που δίνει συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα με βιταμίνες, ακόμα κι αν κάποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη. Συγκεκριμένα η δοσολογία θα περιορίζεται μονό στο 15% της συνιστώμενης ποσότητας. Η θεραπεία θα υπάρχει με άλλα φάρμακα των εταιριών τα οποία θα κοστίζουν πολύ περισσότερο. Το ίδιο απαγορευμένες θα είναι και οι διατροφικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διατροφής, μέσω της λήψης θρεπτικών ουσιών. Τα τρόφιμα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ελέγχους για τις ποσότητες που εμπεριέχουν και θα τροποποιούνται με ακτινοβολία, έτσι ώστε να αποβάλλουν οποιαδήποτε πλεονάζουσα "τοξική" ουσία. η λίστα των θρεπτικών ουσιών που θα επιτρέπονται θα είναι αρκετά περιορισμένη.
Εκτός του ότι ο κώδικας θα θέσει εκτός λίστας, σημαντικά συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή, την ίδια στιγμή προστίθενται σ' αυτές κάποιες επιβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα το φθόριο, το οποίο παράγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Ήδη το 66% του νερού των ΗΠΑ φθοριώνεται.


[Το φθόριο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Γκουλάγκ επειδή ανακαλύφθηκε ότι οι κρατούμενοι που έπιναν νερό με φθόριο ήταν συγκαταβατικοί κ μπορούσες έτσι εύκολα να τους ελέγξεις και να τους χειραγωγήσεις. Πλέον το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις οδοντόκρεμες κ αρκετά κράτη πλέον φθοριώνουν το νερό].


Πέρα από τη λίστα των παράνομων "τοξικών" συστατικών των τροφών, η επιτροπή Alimentarius ανοίγει το δρόμο στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και ζώα που θα παράγουν την τροφή μας.


Ο νέος κώδικας προβλέπει ότι οι αγελάδες που θα παράγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα λαμβάνουν υποχρεωτικά την αυξητική ορμόνη rBGH της διαβόητης πολυεθνικής Monsato. Ήδη το αγελαδινό γάλα αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο ασθενειών του πλανήτη. Κάθε ζώο που θα χρησιμοποιείται για τη διατροφή μας θα υφίσταται αγωγή με υποκλινικά αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες επίσης υποχρεωτικά. Ο κώδικας απαιτεί κάθε είδους τροφής να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία εκτός κ αν καταναλώνεται ωμό και σε τοπικό επίπεδο. Ο κώδικας συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα βιολογικά προϊόντα που πλέον βιολογικά θα θεωρούνται όταν και σε αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί κτηνιατρικά φάρμακα, αυξητικές ορμόνες κτλ. κατά συνεπεία μάλλον οποίος θέλει θα το βαφτίζει βιολογικό.


Ακόμη και εξαιρετικά επικίνδυνα εντομοκτόνα όπως το DDT, για το οποίο στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί σάλος όταν αποδείχτηκε η καρκινογόνα επίδρασή του, θα εισαχθούν και πάλι στο εμπόριο. Το DDT, η διελδρίνη η αλδρίνη, το εξαχλωροβενζόλιο και το camphechlor κρίθηκαν από 176 χώρες επικίνδυνα και απαγορευτήκαν το 1991 στη σύνοδο της Στοκχόλμης. Και όμως, επιστρέφουν κανονικά και με το νόμο 7 απ' τα 9 απαγορευμένα επικίνδυνα εντομοκτόνα!!! Πολλές λειτουργίες και συστήματα ενζύμων του ανθρώπου μοιάζουν με αυτά των εντόμων, οπότε ο νοών νοητό...διαφορές παθήσεις που οφείλονται στην υποδιατροφη και στους προαναφερθέντες παράγοντες, είναι οι πλέον επικερδείς όπως ο καρκίνος, ο ζαχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.


Άλλη μια ουσία που θα επιτρέπεται με το νέο κώδικα, είναι η αφλατοξίνη, καθώς επίσης και η συσσώρευσή της σε υψηλά ποσοστά στο γάλα. Η συγκεκριμένη ουσία είναι η δεύτερη πιο καρκινογόνα και συναντάται σε μουχλιασμένες ζωικές τροφές.


Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ' τον κώδικα. θυμίζουμε, ότι ο εμπνευστής του κώδικα ήταν ο ιδρυτής τριών πανίσχυρων σήμερα φαρμακοβιομηχανιών.


Το ειδαμε : ( http://www.on-news.gr/2011/02/2011_24.html )

Τί είναι τα Υβρίδια και πόσο "αθώα"είναι

Υβρίδια καλούνται τα φυτά, τα οποία προκύπτουν από τη διασταύρωση δυο διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου είδους και παρουσιάζουν “βελτιωμένα” χαρακτηριστικά σε σχέση με τα φυτά από τα οποία προέρχονται.
Τα “βελτιωμένα” αυτά χαρακτηριστικά εξυπηρετούν εμπορικούς σκοπούς όπως αύξηση της παραγόμενης ποσότητας, αύξηση του μεγέθους των καρπών, ανθεκτικότητα σε ασθένειες, ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ομογενοποίηση των παραγόμενων προϊόντων για τη διευκόλυνση της τυποποίησής τους, μορφοποίησή τους προς χάρη της καταναλωτικής αισθητικής κ.λ.π.

κάθε χώρα διαθέτει εκτός των άλλων και ένα μεγάλο φυσικό θησαυρό, την γενετική ποικιλότητα, δηλαδή ποικι­λία λαχανικών και φρού­των, καθώς και σπάνια είδη ζώων, προσαρμοσμέ­να όλα στις κλιματικές συνθήκες κάθε χώρας, με την έλευση των μονοπω­λίων βλέπουμε τις ποικι­λίες που κληροδοτήθηκαν από γενιά σε γενιά, να εγκαταλείπονται, χάρη του φτηνού σπόρου που αγο­ράζει ο αγρότης από το μαγαζί. Με λίγα λόγια η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου σπόρων χτυπάει τις ποικιλίες που ήταν προσαρμοσμένες στις ειδι­κές ανάγκες της περιοχής και έτσι καλλιεργούμενες ποικιλίες προϊόντων, επί­πονης προσπάθειας αιώ­νων, κινδυνεύουν σοβαρά από ολοσχερή εξαφάνιση.


Οι παραδοσιακοί γεωρ­γοί είχαν φτάσει με τον καιρό να έχουν μια ποικι­λία για σχεδόν κάθε ανά­γκη, π.χ. μια ποικιλία που θα την φύτευαν αν προ­βλεπόταν ξηρασία ή μια ποικιλία που θα άντεχε σε κάποια αρρώστια.


Ήξεραν πως να απομο­νώσουν κάποιο επιθυμητό χαρακτηριστικό. Όταν όμως οι Εταιρείες Σπόρων δημιούργησαν τα υβρίδια, ανθεκτικά μεν στα ζιζανιο­κτόνα και στα λιπάσματα, αλλά με άλλες απαιτήσεις (π.χ. συνεχές πότισμα) φρόντισαν να έχουν το α­ποκλειστικό δικαίωμα εκ­μετάλλευσης τους (the
patenting of plants) και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, η Ε.Ε. κατάρτισε κατάλογο ποικιλιών που επιτρέπονται να πωλού­νται στις χώρες-μέλη.

Έτσι ποικιλίες που δεν είναι υβρίδια, όλο και πε­ρισσότερες αποκλείονται από τον κατάλογο. Επίσης και χωριάτικες ποικιλίες που αδυνατούν να ορι­στούν, ποικιλίες που δεν αντέχουν στη μεταφορά και δεν μπορεί το προϊόν τους να μαζευτεί με μη­χανές, όπως οι παλιές Ελ­ληνικές τομάτες, που ήταν μεν πεντανόστιμες, αλλά δεν άντεχαν στην μετα­φορά, εν αντιθέσει με τις σημερινές τομάτες υβρίδια με την χοντρή φλούδα.


Προβλέπεται δυστυχώς ότι το 90% των παραδο­σιακών Ευρωπαϊκών ποι­κιλιών θα εξαφανιστεί και η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη. Ήδη οι παραδοσιακές ποικιλίες εξαφανίστηκαν από τη Γερμανία και στην Αγγλία έχουν εξαφανιστεί από την αγορά 1500 ποικιλίες.


η ίδια εταιρεία που έχει πατεντάρει το υβρίδιο, που γενεές ολόκληρες γεωργών είχαν παλέψει να απομονώσουν το συγκε­κριμένο γονίδιο τους, πουλάει και το ζιζανι­οκτόνο που αντέχει το φυτό όπως και τα ανάλογα λιπάσματα; Και δεν είναι μόνο οι γεωργικές ποικι­λίες που κινδυνεύουν να πατενταριστούν παγκό­σμια μέσο της ΟΑΤΤ, αλλά όλη η γενετική ποικιλότητα του πλανήτη. Αλλά το χειρότερο θα είναι όσον αφορά την τροφή μας, ότι όχι μόνο τα υβρίδια θα είναι κάποτε πανάκριβα, αλλά και το ότι όταν μια χώρα δεν ελέγχει τους δικούς της σπόρους, είναι καταδικασμένη σε πολιτική και οικονομική εξάρτηση.


Τα υβρίδια παρουσιάζουν επίσης ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, ότι συνήθως παράγουν στείρους σπόρους κι αν όχι τότε τα φυτά που προέρχονται από σπόρους υβριδίων κατά κανόνα δεν εμφανίζουν τα “βελτιωμένα” χαρακτηριστικά στην επόμενη γενιά.



Ευτυχώς κάτι έχει αρχίσει και κινείται από τους νέους αγρότες πια, αυτούς που μοχθούν στα βιολογικά αγροκτήματα και δεν θεωρούν πολιτικά απαράδεκτο να ασχολούνται με τη γη, παρ' όλη την προσπάθεια-οδηγία της Ε.Ε. για περαι­τέρω μείωση του αγροτι­κού μας πληθυσμού, δημι­ουργώντας την πρώτη Τράπεζα Σπόρων από ντό­πιες ποικιλίες. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί σπόροι πά­νω από 2000 ποικιλίες και οι υπεύθυνοι βιοκαλλιεργητές είχαν επισκεφθεί και την Κέρκυρα για να βρουν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες.


Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο περίεργα υβρίδια φρούτων και λαχανικών, που δεν απέχουν πολύ από το τραπέζι μας…
Μώβ Πατάτες..

                                                         Ραπανάκι Καρπούζι..
                                                           Μπρόκολο..
                                                         Κίτρινο Καρπούζι..

                                                                               

Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών & υπηρεσιών χωρίς χρήματα

Το δίκτυο Φασούλι είναι ένα δίκτυο για όλους εμάς τους κακοπληρωμένους ή άνεργους νέους της Αθήνας. Εμάς, τη γενιά των 700, των 600, των 300 ή και των καθόλου ευρώ, που πρέπει να ζήσουμε σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ακριβός. Είναι ένας τρόπος να βρούμε εμείς, η «χαμένη γενιά» ο ένας τον άλλον και να αλληλοβοηθηθούμε.

Το κάθε μέλος του δικτύου προσφέρει στους άλλους υπηρεσίες και προϊόντα. Οι προσφορές του ανακοινώνονται στο δίκτυο μέσα από ταξινομημένες αγγελίες. Η πληρωμή του γίνεται σε Φασούλια, ένα εικονικό νόμισμα που η χρήση του περιορίζεται μέσα στο δίκτυο. Ένα Φασούλι αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Η διαφορά είναι ότι σκοπός εδώ δεν είναι να μαζέψεις όσα πιο πολλά Φασούλια μπορείς αλλά μάλλον να προσπαθείς να παίρνεις όσα περίπου Φασούλια έχεις δώσει. Δηλαδή εδώ δεν ισχύει το «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» αλλά μάλλον το «κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό».
Κάθε λογαριασμός μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός. Θετικός λογαριασμός σημαίνει ότι κάποιος έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει πάρει (και μάλλον έχει έρθει η ώρα να πάρει) και αρνητικός ότι έχει πάρει περισσότερα από όσα έχει δώσει (και μάλλον έχει έρθει η ώρα να δώσει). Ούτως ή άλλως οι λογαριασμοί δεν μπορούν να εξαργυρωθούν σε ευρώ, υπάρχουν μόνο για να κρατάμε λογαριασμό πόσα έχουμε δώσει και πόσα έχουμε πάρει.
Δεν θα πω περισσότερα, αν θες κάνε μια εγγραφή στο δίκτυο και δες μόνος σου. Όταν γραφτείς, θα σου ζητηθεί να γράψεις δύο πράγματα που μπορείς να προσφέρεις στους άλλους. Εδώ μπορεί να κολλήσεις και να μην μπορείς να σκεφτείς κάτι, αλλά σκέψου ότι αυτό δεν αφορά τις επαγγελματικές σου δεξιότητες αλλά πράγματα που είσαι καλός σε αυτά και τα κάνεις ούτως ή άλλως για τον εαυτό σου και για τους φίλους σου. Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα:
- Έχεις μπλακεντέκερ; Μπορεί κάποιος να χρειάζεται τη βοήθειά σου για να βάλει ράφια στο σπίτι του.
- Αν έχεις μια λεμονιά στην αυλή σου και βγάζει πολύ περισσότερα λεμόνια απ’ όσα χρειάζεσαι, πρόσφερέ τα στους άλλους στο δίκτυο. Κάποια στιγμή μπορεί να πάρεις πίσω πορτοκάλια.
- Θέλεις να αδειάσεις το σπίτι σου και έχεις πολλά πράγματα που θέλεις να τα ξεφορτωθείς; Βάλτα κι αυτά, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που θα τα θέλει.
- Μπορείς ακόμα να προσφέρεις μαθήματα σε οτιδήποτε είσαι καλός: κιθάρα, μπουζούκι, αγγλικά, ισπανικά κλπ.
- Μπορείς ακόμα, αν τα πας καλά με τα παιδιά, να κάνεις babysiting, ή να προσφέρεις βοήθεια σε όποιον θέλει να ανακαινίσει το σπίτι του.
- Αν είσαι καλός στις επισκευές κινητών γράψτο. Αν έχεις κάποιο παλιό κινητό που δεν το χρειάζεσαι βάλτο κι αυτό.
- Αν ξέρεις να κάνεις τέλεια κουλουράκια, βάλτα κι αυτά, απλώς την επόμενη φορά που θα φτιάξεις ίσως χρειαστείς δύο πακέτα αλεύρι!
- Αν είσαι καλός στο να βάζεις μουσική στα πάρτυ μπορείς να το βάλεις κι αυτό.
- Ξέρεις να αλλάζεις λάμπες; Ίσως υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει!
- Αν είσαι καλός στο να φτιάχνεις blogs ίσως κάποιος σε χρειάζεται (εγώ πάντως σε χρειάζομαι σίγουρα, για να τελειώσω αυτό το blog ;) )

Να είσαι καλά και ελπίζω να τα πούμε στο δίκτυο!
Tο βρήκαμε : http://fasouli.wordpress.com/

Οικονομία σε δύσκολους καίρους


Όσο οι οικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν, καλούμαστε να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο ζωής μας στην καθημερινότητα και στα σπίτια μας. Υπάρχουν πολλά και απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά να βοηθήσουμε ταυτόχρονα και τον πλανήτη! Άλλωστε, οικολογία και οικονομία πάνε μαζί!




Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο, λίγη ώρα πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα. Η θερμότητα που ήδη υπάρχει, αρκεί για να ολοκληρώσετε το ψήσιμο ή το μαγείρεμα και εξοικονομείτε σημαντικά ενέργεια και χρήμα.
  • Από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι είναι ο θερμοσίφωνας, αλλά και ό,τι παράγει θερμότητα. Εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, χρησιμοποιήστε τέτοιες συσκευές μετά τις 11 το βράδι, ώστε να χρεωθείτε με το νυχτερινό τιμολόγιο. Για παράδειγμα, λειτουργήστε το πλυντήριο πιάτων τη νύχτα.
  • Κάνετε σωστή συντήρηση στις συσκευές, όπως το ψυγείο σας, ώστε να έχετε τις σωστές θερμοκρασίες για φρέσκα τρόφιμα, χωρίς όμως σπατάλη ενέργειας.
  • Μην φορτώνετε υπερβολικά το ψυγείο σας με τρόφιμα. Πετάτε τα ληγμένα και προτιμήστε να αγοράζετε συχνότερα μεγάλες ποσότητες.
  • Ανακυκλώστε μέσα στο σπίτι! Σκεφτείτε πριν πετάξετε κάποια άδεια συσκευασία και αναζητήστε δημιουργικούς τρόπους για μια νέα χρήση της! Για παράδειγμα, ορισμένες συσκευασίες ή κουτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια χαρά ως μολυβοθήκες ή αποθηκευτικά κουτιά για μικροαντικείμενα, αφού τα καλλωπίσετε ή τα βάψετε.
  • Εάν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, εκμεταλλευτείτε τον όσο μπορείτε! Τις ημέρες ηλιοφάνειας σας δίνει άφθονο ζεστό νερό και διαρκώς! Αν καταναλώσετε όλο το ζεστό νερό π.χ. το μεσημέρι, ως το βράδι θα έχετε ξανά δωρεάν ζεστό νερό!
  • Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες απορρυπαντικών πιάτων, ρούχων ή απορρυπαντικών καθαρισμού. Ρυπαίνετε το περιβάλλον και ζημιώνετε την τσέπη σας. Χρησιμοποιήστε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα.
  • Ξανασκεφτείτε εάν χρειάζεστε ανοιχτή την  τηλεόραση στο διπλανό δωμάτιο και αν όχι, σβήστε την. Το ραδιόφωνο είναι πολύ πιο οικονομική παρέα.
  • Δοκιμάστε μικρότερες θερμοκρασίες στο πλυντήριο ρούχων και εάν καθαρίζουν τα ρούχα σας, συνεχίστε έτσι!
  • Εάν έχετε τη δυνατότητα (π.χ. έχετε αυτόνομη θέρμανση) ρυθμίστε χαμηλά τον θερμοστάτη.
  • Ντους και φύγαμε! Κρατήστε το μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα για πιο ιδιαίτερες στιγμές!
  •  Όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, ρυθμίστε τον να εισέρχεται σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Τη  νύχτα σβήστε τις συσκευές σε αναμονή. Για να μην παιδεύεστε με μία μία συσκευή (τηλεόραση, DVD, κτλ.) χρησιμοποιήστε πολύπριζο με διακόπτη.
  • Τέλος, οδηγήστε οικονομικά & οικολογικά! Πώς; Οδηγείτε ομαλά, με τον κινητήρα ούτε σε πολύ υψηλές, αλλά ούτε σε πολύ χαμηλές στροφές, για εξοικονόμηση καυσίμου. Επίσης, προσέξτε να μην αυξάνετε την κατανάλωση με το να κουβαλάτε στον χώρο αποσκευών πράγματα με βάρος, ενώ δεν τα χρειάζεστε. Ακόμα καλύτερα, αφήστε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιήστε μέσα μαζικής μεταφοράς,  ποδήλατο ή περπατήστε!
  •  
  • Το βρήκαμε: http://www.mamakid.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=891:2011-01-14-20-07-08&catid=78:-a-&Itemid=116

Φυσικές λύσεις για το σπίτι μας



Εαν μεγαλώνετε παιδι,εάν έχετε κατοικίδιο η απλά αγαπάτε τον φυσικό τρόπο ζωής και απεχθάνεστε οποιοδήποτε χημικό προιόν,παρακατω θα βρείτε μερικους τρόπους να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικα ζουζούνια που τρυπώνουν σπιτι μας.



Μύγες


Γεμίστε ένα υφασμάτινο σακουλάκι με φύλλα δάφνης η μέντα αποξηραμένα και τοποθετήστε τα κοντά στις πόρτες η τα παράθυρα του σπιτιού σας.Οι μύγες θα μετακομίσουν.


Κουνούπια


Ο βασιλικός η Αρτεμισία το γαρύφαλλο το θυμάρι το γεράνι  απωθούν τα κουνούπια.Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε που τα παλιά τα χρόνια δεν υπήρχε ουτε ένα σπίτι χωρίς μερικές γλάστρες με βασιλικό.Το καμενο δεντρολίβανο μπορεί άνετα να αντοικαταστήσει το γνωστο φιδακι του εμπορίου για την προστασια σας στον κηπο η στο μπαλκονι σας.Στην νυχτερινή σας έξοδο καντε επαλειψη στα γυμνα σημεια τους σώματος σας(συνήθως χερια & ποδια)με έλαιο λεβάντας θα μυρίζετε ομορφα και θα κρατήσει μακριά σας τα κουνούπια για αρκετές ώρες.



Σκόροι
 

Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία). Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο.Είναι αποτελεσματικό, ασφαλές, οικονομικό και μυρωδάτο.

Κατσαριδες


Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε βόρακα (ορυκτο) σε μορφή σκόνης.Ανακατέψτε τον με ίση ποσότητα ζάχαρης και ψεκάστε το μίγμα στα σημεία που περνανε οι κατσαρίδες.Ένας άλλος τρόπος να εξαφανιστούν οι κατσαρίδες από το σπίτι σας είναι η Νεπέτα (βοτανο).Τρίψτε φύλλα νεπέτας σε νερο αφήστε το 20 λεπτά να ξεκουραστει,μετά σουρώστε και ψεκάστε στο σημειο που θέλετε.


Μυρμήγκια


Γεμίστε το ψεκαστήρι σας με σαπουνόνερο και ψεκαστε πανω τους,εάν έχετε εντοπίσει το σημείο που τρυπώνουν σπίτι σας τοποθετήστε στο κενο ωμό σκορδο.Τα μυρμηγκια επίσης απεχθάνονται την μυρωδιά της ρίγανης.

Τα βότανα στην αρχαιότητα

   Η πρώτη γραπτή ενδειξη για την σπουδαιότητα των βοτάνων στη δύση έρχεται απο τους Σουμέριους και τους Αιγυπτιους.Ο Ναβουχοδονοσορ Β' (605-563 πΧ),βασιλιάς των Σουμερίων,έφτιαξε τους μυθικούς κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας,ένα από τα θάυματα του αρχαίου κόσμου.Μερικά απο τα φυτά που περιλάμβαναν οι κρεμαστοί κήποι ηταν χουρμαδιές,καρυδιές,αμπέλια και συκιες.
   Οι Αιγύπτιοι πηραν απο τους Βαβυλώνιους και τους Ινδούς βότανα και μπαχαρικά μαζι με τη γνώση της χρήσης τους.Το σκόρδο.ο άνηθος,το άγριο κύμινο,ο κρόκος(σαφράν)ο κορίανδρος και το θυμάρι χρησιμοποιούνταν σε φαγητά,φάρμακα,καλλυντικά,αρώματα και απολυμαντικά,και στη διαδικασίσα της ταρίχευσης.Αυτές τις παραδόσεις πήραν οι Αρχαίοι Ελληνες.Περίπου στα 500πΧ ο Ηρώδοτος περιέγραψε περίπου 700 βότανα και τις χρήσεις τους πολλές απο τις οποίες ισχύουν και σήμερα.
   Τον  1ο μΧ αιώνα ο Διοσκουρίδης συγκρότησε ένα βοτανολογικό οδηγό ο οποίος ακόμη και σήμερα αναφέρεται από τους ασχολούμενους με την φυσίκη θεραπευτική.Ο ιπποκράτης (460-375π.Χ περ.)ήταν μάλλον ο πρώτος που άσκησε την Ιατρική με επιστημονικές μεθόδους.Πίστευε οτι στην φύση υπήρχαν τα απαραίτητα θεραπευτικά μεσα και συχνά εφάρμοζε την δίαιτα και τα βότανα στις θεραπευτικές αγωγές του.
Πηγη:βιβλιο Growing Herbs