7 Μαρ 2012

Ταραμοκεφτέδες


Ο ταραμάς είναι από τα πιο συνηθισμένα νηστίσιμα υλικά που χρησιμοποιεί η κουζίνα μας. Η πιο συνηθισμένη του εφαρμογή είναι βέβαια η ταραμοσαλάτα  και οι ταραμοκεφτέδες.Οι κεφτέδες με ταραμά είναι ένα πικάντικο νηστίσιμο μεζεδάκι που σηκώνει οινοπνεύματα… Ο λευκός ταραμάς είναι σαφώς  πιο ποιοτικός από τον ροζ.  Είναι λίγο ακριβότερος αλλά αξίζει το έξοδο. Ούτως ή άλλως οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε είναι μικρές άρα το κόστος του όλου παρασκευάσματος δεν είναι μεγάλο. Ο ροζ περιέχει χρωστικές,  δίνει όμως πιο δελεαστικό χρώμα  στη σαλάτα και στους κεφτέδες. Ίσως  αυτό το ωραίο χρώμα -εκτός  από την χαμηλή τιμή του- να είναι η αιτία που  καθιερώθηκε εύκολα μετά από το 1950  που άρχισε η παραγωγή του, και να κυκλοφορεί ακόμη ευρέως.
Χαβιάρι του φτωχού μπορεί να χαρακτηριστεί ο ταραμάς αφού αυγά ψαριών είναι κι αυτός όπως το μαύρο ξαδελφάκι του. Βέβαια αυγά φτηνότερων ψαριών (κυπρίνου και μπακαλιάρου). Η κατανάλωση του όμως θέλει μια κάποια προσοχή από τους υπερτασικούς (γιατί είναι πλούσιος σε νάτριο) αλλά και απ’ όσους φοβούνται τις θερμίδες. 400 θερμίδες στα 100 γραμμάρια δεν είναι και λίγες! Αν λάβουμε υπόψη και την μεγάλη ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται στην ταραμοσαλάτα δεν τη λέμε διαιτητικό έδεσμα!
Και οι ταραμοκεφτέδες δεν είναι για χόρταση εδώ που τα λέμε. Αλλά ένα ουζάκι ή ένα κρασάκι το συνοδεύουν θαυμάσια σαν ορεκτικό! Επίσης είναι ωραίο συνοδευτικό όταν το κύριο πιάτο μας είναι όσπριο ή λαδερό.

Υλικά:

200 γραμμάρια ταραμάς
1 μπαγιάτικο ψωμί του μισού κιλού (κατά προτίμηση προζυμένιου)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές άνηθο ή δυόσμο επίσης ψιλοκομμένα
Πιπέρι
Αλεύρι για το τύλιγμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Λεμόνι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:
Μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό το ψωμί.

Βάζουμε σε μπολ τον ταραμά με το ελαιόλαδο και τον χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ώστε να σπάσει λίγο. Αυτό μπορεί να γίνει και στο multi, και μετά να τον αδειάσουμε σε μπολ.
Παίρνουμε το μουσκεμένο ψωμί, αφαιρούμε την κόρα που δεν έχει μαλακώσει  και το στύβουμε πολύ καλά. Το προσθέτουμε στον ταραμά. Προσθέτουμε επίσης τα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, τα μυρωδικά και το πιπέρι.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο καμιά ωρίτσα τουλάχιστον, αφενός για να σφίξει και αφετέρου για να αναμειχθούν οι μυρωδιές. Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους αλευρώνουμε καλά...
και τους τηγανίζουμε  σε καυτό λάδι .Τους  γυρίζουμε να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυό πλευρές

Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας

Τους σερβίρουμε ζεστούς με μπόλικο λεμόνι.

Παρατηρήσεις:
1) Συνηθίζω να προσθέτω λίγο ροζ ταραμά στο λευκό, για πιο όμορφο χρώμα.Δεν είναι βέβαια απαραίτητο. Αν δεν έχω, δεν τους βλάπτει καθόλου...
2) Προφανώς δεν βάζουμε καθόλου αλάτι!
3)Αν το μείγμα είναι σφικτό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη, αν είναι αραιό λίγη τριμμένη φρυγανιά. Πάντως αν είναι στυμένο το ψωμί δεν χρειάζεται φρυγανιά

πηγη