6 Ιουν 2011

Οικονομία στη κουζίνα-Δεν πετάμε τίποτα



1.Kρατήστε τα κόκαλα για να κάνετε ζωμούς. Είναι πολύ καλύτεροι από τους έτοιμους και γίνονται εξαιρετικά εύκολα.

2.Κρέας από ψητό (στο φούρνο ή κατσαρόλας), γαλοπούλα ή και κοτόπουλο που, αν και καλομαγειρεμένο, περίσσεψε, συνδυάζεται με άλλα υλικά για να γίνει σουφλέ, μπλανκέτ, κεφτεδάκια ή κροκετάκια, μπαίνει κρύο σε σαλάτες και σε σάντουϊτς.

3.Το κεφάλι των μεσαίων ή μεγαλύτερων ψαριών, αν δεν ανήκετε σ’ αυτούς που τρώνε μέχρι και το μυαλό του και καταλήγει ντεκόρ στο σερβίρισμα, γίνεται νοστιμότατη ψαρόσουπα. Κρατήστε το λοιπόν και μαγειρέψτε το χωριστά.


4.Τα κοτσάνια των λαχανικών και οι βλαστοί, πέραν του ότι αξιοποιούνται σε πολλές συνταγές, γίνονται γκρατέν και πουρές ή μπαίνουν σε ζωμούς και τους αρωματίζουν με την φρεσκάδα τους.

5.Το μπαγιάτικο ψωμί αντικαθιστά την έτοιμη γαλέτα σε κάθε συνταγή και χρησιμοποιείται για πανάρισμα, γέμισμα ή ωραιότατα κρουτόν.

6.Τα μαγειρεμένα όσπρια σε συνδυασμό με λαχανικά, τυριά ή αλλαντικά γίνονται νοστιμότατες τάρτες.

7.Τα κατακάθια του καφέ (ελληνικού, γαλλικού και εσπρέσο) γίνονται λίπασμα για τα φυτά.

8.Οι κόρες των σκληρών τυριών και ειδικά της παρμεζάνας ή της γκράνα μπαίνουν στις σούπες ή σε ζωμούς και δίνουν έξτρα γεύση.

9.Τα περισσότερα φαγητά καταψύχονται. Αν για κάποιο λόγο είχατε υπερβολική έμπνευση στην ποσότητα, ό,τι απ’ την αρχή δείχνει πως θα περισσέψει βάλτε το φρεσκομαγειρεμένο (μόλις κρυώσει) στην κατάψυξη.

10.Τέλος, μαγειρέψτε φρέσκα και βάλτε στην κατάψυξη τα υλικά που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα χρησιμοποιήσετε όσο η φρεσκάδα τους διαρκεί. Σούπες, σάλτσες, μαγειρευτά κρέατα, γεμιστές κρέπες, λαχανικά κ.λπ. διατηρούνται άνετα για αρκετό διάστημα και θα είναι όταν ζεσταθούν σωστά σαν να τα έχετε μόλις φτιάξει. Έτσι και δεν πετάτε όσα πληρώσατε και εξοικονομείτε χρόνο κάποια άλλη στιγμή, έχοντας ήδη ένα ωραίο φαγητό έτοιμο.

Πηγή: Pandespani
Τίποτα δεν ακούγεται δελεαστικότερο από ένα αχνιστό πακέτο delivery τα βράδια που γυρνάμε αργά στο σπίτι από τη δουλειά. Αν, βέβαια, μπορούσαμε να γλιτώσουμε τις έξτρα θερμίδες και τα χρήματα μαγειρεύοντας κάτι που να απαιτεί ελάχιστο έως μηδαμινό χρόνο και κόπο, κανείς δεν θα έλεγε όχι.

Ιδού μερικά απλά tips που θα σας γλιτώσουν όχι μόνο χρόνο αλλά και χρήμα –εξοικονομώντας ενέργεια– στο μαγείρεμα, και θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε σωστά τα μαγειρικά σας sessions, για να ενδίδετε όσο το δυνατόν λιγότερο στον πειρασμό του έτοιμου φαγητού.

  • Κόψτε τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια. Όσο μικρότερα είναι, τόσο λιγότερο νερό ή λάδι χρειάζεται να απορροφήσουν, επομένως τόσο γρηγορότερα μαγειρεύονται.
  • Εξοικονομήστε ενέργεια, γεμίζοντας τον φούρνο κάθε φορά που τον ανάβετε. Σε κάθε άναμμα, ο φούρνος καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας είτε είναι γεμάτος είτε μισογεμάτος.
  • Οργανώστε, λοιπόν, τα ψησίματά σας έτσι ώστε να ετοιμάσετε τα φαγητά δύο ημερών, ή να ψήσετε κέικ ή πίττες μαζί με το φαγητό σας.
  • Σκεπάστε τις κατσαρόλες όταν μαγειρεύετε, για να μειώσετε τον χρόνο του μαγειρέματος και την ενέργεια που σπαταλιέται άδικα. Το ίδιο ισχύει με την πόρτα του φούρνου: κάθε φορά που την ανοίγετε, η θερμοκρασία του μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να ξοδεύεται έξτρα χρόνος και ρεύμα για να ξαναφτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Καθαρίστε καλά το τζάμι της πόρτας, για να μπορείτε να βλέπετε αν το φαγητό είναι έτοιμο χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε τον φούρνο.
  • Σβήστε τα μάτια της κουζίνας και τον φούρνο λίγα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Τα 'υπολείμματα' ενέργειας –για τα οποία οι μαμάδες φώναζαν να μην αφήνουμε τα παλαιού τύπου μάτια της κουζίνας να κρυώνουν μόνα τους– θα ολοκληρώσουν το μαγείρεμα, κι εσείς θα σπαταλήσετε λιγότερη ενέργεια.
  • Ο καταψύκτης καίει επίσης λιγότερο ρεύμα όταν είναι γεμάτος. Ένας ακόμη λόγος για να μαγειρεύετε μεγαλύτερες ποσότητες, να τις αποθηκεύετε σε ξεχωριστές μερίδες και να ζεσταίνετε κάθε φορά όσο θέλετε να φάτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Θα γλιτώσετε, έτσι, επιπλέον χρήματα, αποφεύγοντας τον πειρασμό του delivery.

Η αγορά κάποιων μικρών 'κουζινικών' συμφέρει πολύ. Για παράδειγμα, η τσαγιέρα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα σε σχέση με το να βράζετε νερό για να φτιάξετε κάθε κούπα τσάι ξεχωριστά, ενώ η φρυγανιέρα χρησιμοποιεί το ένα δέκατο του ρεύματος που χρειάζεται η τοστιέρα σας για να ψήσει τις ίδιες φέτες ψωμιού.
 πηγη:mednutrition

Παίζουμε Μαζι


Τα περισσότερα παιδιά περνούν το μισό θα έλεγα μέρος της σχολικής χρονιάς να ονειρεύονται τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά μετά απο λίγες μέρες διακοπών αρχίζουν να βαριούνται θανάσιμα! Εδώ, μου φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά...Μια μαμά πρέπει να φροντίζει να έχει το μυαλό του παιδιού της σε εγρήγορση, τα χέρια του απασχολημένα και να βρίσκει, συνεχώς, νέους τρόπους να το απασχολήσει δημιουργικά...Με αυτόν τον τρόπο, μόνο, το καλοκαίρι των ονείρων του παιδιού μας, θα είναι απολαυστικό!


 1.Φτιάξετε με το παιδί σας μία καλοκαιρινή εφημερίδα!

Κόψτε αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά και συνθέστε την δική σας μοναδική, καλοκαιρινή εφημερίδα γεμάτη νησιά, θάλασσα, πολιτισμό...γεμάτη με εικόνες από την υπέροχη Ελλάδα μας...


2.Μετατρέψτε ένα κουτί χάρτινο σε σπιτάκι, ψυγείο, τρένο ή ότι άλλο θέλετε!

Πάρτε ένα κουτί και διακοσμήστε το με ζωγραφιές και εικόνες όπως σας αρέσει και φτιάξτε με το παιδί σας την δική σας υπέροχη κατασκευή!


3. Περπατήστε με το παιδί σας στο δάσος!

Μαζέψτε πετρούλες, λουλουδάκια και οτι πολύτιμο άλλο από τα δώρα της φύσης...Εμπειρία ανεπανάληπτη...


4. Φτιάξτε το δικό σας κουκλοθέατρο!

Πάρτε  ένα κουτί, χαρτιά και χαρτόνια και φτιάξτε την δική σας ιστορία παραμυθιού...


5. Γεμίστε μερικούς κουβάδες με τέμπερες και αφήστε το παιδί σας να ζωγραφίσει τα χέρια!

Δραστηριότητα υπέροχη και πολύ απελευθερωτική, για μικρούς και μεγάλους. 


6. Φτιάξτε με το παιδί σας την δική σας πλαστελίνη!

Θα χρειαστείτε δύο φλιτζάνια αλεύρι, ένα φλιτζάνι αλάτι, 2 ποτήρια νερό, 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι, 2 κουταλιές της σούπας κρέμα ταρτάρ. Προσθέστε τα αγαπημένα σας χρώματα ζαχαροπλαστικής.


7. Βγείτε στον κήπο, στην βεράντα και φυτέψτε με το παιδί σας!

Δεν υπάρχει, τίποτα, πιο μαγικό για ένα παιδί από το να παρατηρεί πως μεγαλώνουν τα φυτά...


8. Βάλτε το παιδί σας να γράψει ένα γράμμα σε ένα φίλο του.

Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο σε ηλικία, κάντε το μαζί! Θα λατρέψει όλη την διαδικασία! Και θα έχει  και την γλυκιά προσμονή να λάβει απάντηση...


9. Φτιάξτε με το παιδί σας ένα ξενοδοχείο εντόμων!

Πιστέψτε με θα το εκτιμήσει δεόντως!

10. Φτιάξτε μαζί τους λεμονάδα!

Συνδυάστε για κάθε ένα φλιτζάνι λεμονιού, ένα φλιτζάνι, ζάχαρης και ένα φλιτζάνι νερό. Μην ξεχάσετε τον πάγο! Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες ιδέες...


Καλό καλοκαίρι να έχουμε! 

το ειδαμε:http://paizoumemazi.blogspot.com