13 Σεπ 2011

Διώξτε το άγχος σε ένα 10λεπτο


Άγχος- Στρες
«Όλα είναι στο κεφάλι σου. Μη δίνεις σημασία». Κάπως έτσι προσπαθούμε να προσπεράσουμε ως άνευ σημασίας το άγχος και τη νευρικότητα που προκαλούν τα καθημερινά προβλήματα και η κακή ψυχολογική κατάσταση. Ο καθηγητής στο Χάρβαρντ δρ Χέρμπερτ Μπένσον, ο πρώτος γιατρός από τη Δύση που έγραψε εγχειρίδιο κατά του στρες, επιμένει πως το μυαλό επηρεάζει σημαντικά το σώμα «κι ας μην το πιστεύουν οι περισσότεροι».
Η δυσκολία στην αναπνοή, η ταχυκαρδία και τα καρδιαγγειακά, το μεταβολικό σύνδρομο, ακόμη και η αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα του καθημερινού στρες, δηλώνει ο δρ Μπένσον- η βεβαιότητα στη φωνή του δεν αφήνει περιθώριο για δεύτερες σκέψεις. Τονίζει επίσης ότι το στρες διαταράσσει τον οργανισμό με αποτέλεσμα είτε να προκαλεί παθήσεις είτε να επιτείνει τα συμπτώματα, φορτώνοντας τους ασθενείς με αφόρητους πόνους.
Το ανθρώπινο σώμα είναι πιο προνοητικό από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε- σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή- πώς να χρησιμοποιούμε το 100% των δυνατοτήτων του. «Ο οργανισμός όταν αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε συνθήκες αγχώδεις, έχει την ικανότητα να ανακινεί έναν μηχανισμό που αντιδρά κατά του στρες. Δεν χρειάζονται φάρμακα ούτε χειρουργικές επεμβάσεις, αφού τα έχει προβλέψει όλα», τονίζει στα «ΝΕΑ».
Η απόδειξη
Η επιστημονική απόδειξη όσων υποστηρίζει ο δρ Μπένσον βρίσκεται στις «φωτογραφίες» των γονιδίων, που έχει συλλέξει ύστερα από έρευνες ετών.
«Έχει αποδειχθεί πως η δραστηριότητα των γονιδίων αλλάζει όταν οι άνθρωποι υποβάλλουν τον εαυτό τους καθημερινά σε ασκήσεις ηρεμίας. Μάλιστα, η αλλαγή που παρατηρείται είναι η ακριβώς αντίθετη, σε σχέση με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση στρες. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση η δραστηριότητα των γονιδίων λειτουργεί ευεργετικά για το σώμα, ενώ στη δεύτερη δρα αρνητικά φθείροντας τον οργανισμό» λέει.
Είναι ενδεικτικό πως 60%- 90% των Αμερικανών που επισκέπτονται τον γιατρό τους, αποφασίζουν να κλείσουν ραντεβού καθώς ταλαιπωρούνται από ασθένειες που συσχετίζονται με το μακροχρόνιο στρες. Η Ελλάδα είναι ο «καθρέφτης» όσων περιγράφει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, ένας στους τέσσερις Έλληνες νιώθει παγιδευμένος λόγω άγχους.
Σύντομη άσκηση
Η μέθοδος που προτείνει ο δρ Μπένσον ώστε να τεθεί σε κίνηση αυτός ο φυσικός μηχανισμός είναι απλή και συνεπώς μπορεί να χωρέσει στο καθημερινό πρόγραμμα ακόμη και των ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερα φορτωμένο 24ωρο.
«Η επανάληψη είναι το παν, για να ωφεληθεί κάποιος από τη συγκεκριμένη άσκηση. Αρχικά, εντοπίζουμε μία λέξη, μία εικόνα, έναν ήχο, μία πρόταση, μία προσευχή ή μία κίνηση- π.χ. στάσεις γιόγκαπου προκαλούν ηρεμία στον οργανισμό και στο μυαλό. Στη συνέχεια, κλείνουμε τα μάτια και επαναλαμβάνουμε στον νου μας το “σωσίβιο” χαλάρωσης που έχουμε επιλέξει. Σε αυτή την προσπάθεια είναι βέβαιο πως άλλες σκέψεις θα τρυπώσουν στο νου. Τότε είναι που πρέπει να πούμε στον εαυτό μας “δεν πειράζει” και να του δώσουμε τον χρόνο να χαλαρώσει».
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτού του δεκάλεπτου; «Το μυαλό γαληνεύει, ο μεταβολισμός πέφτει, η αρτηριακή πίεση μειώνεται και η αναπνοή χαλαρώνει».
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ, ηθοποιός
Χαλαρώνω στη βεράντα
Είμαι ο ορισμός του άγχους. Μπορεί να ξεφυσάω όλη μέρα επειδή δεν στράγγιξε καλά ο νεροχύτης. Δεν θέλω να σκέφτομαι καθόλου τις βραδιές της πρεμιέρας, γιατί το άγχος χτυπάει…κόκκινο. Αυτό που με χαλαρώνει- για λίγο- είναι να πλατσουρίζω στα νερά στη βεράντα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, καθηγητής Πνευμονολογίας
Η γυμναστική είναι «φάρμακο»
Στις μέρες μας το στρες δεν είναι μία παθολογική συνθήκη αλλά τρόπος ζωής. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταπολεμήσει κανείς είναι η σωματική άσκηση. Αυτό τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Πόσω μάλλον όταν η άσκηση συνδυάζεται με μία βόλτα στη φύση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΜΠΙΤΣΙΩΤΗΣ, τραπεζικός υπάλληλος
Όταν μπλοκάρω, κάνω διάλειμμα
Το πρόγραμμα στη δουλειά είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Εργάζομαι στο ταμείο που είναι δύσκολο πόστο. Φυσικά δεν είναι μόνο οι συναλλαγές και οι άπειρες μαθηματικές πράξεις, αλλά και η επαφή με τόσους ανθρώπους. Όταν φτάνω στα όριά μου, για να ξεμπλοκάρω φεύγω για λίγο από το ταμείο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗΣ, ηθοποιός- σεναριογράφος
Πίνω ένα ουίσκι και κάνω τον σταυρό μου
Αγχώνομαι πολύ όταν βιάζομαι να φύγω από το σπίτι, ψάχνω κάτι συγκεκριμένο και δεν το βρίσκω. Το άγχος μου μεγαλώνει όταν έχω κάποιο ραντεβού. Η προοπτική ότι μπορεί να καθυστερήσω κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Όταν φτάσω στα όριά μου για να απαλλαγώ από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα φεύγω χωρίς αυτό που ψάχνω. Το πιο έντονο στρες το αισθάνομαι κάθε φορά που έχω πρεμιέρα στο θέατρο. Για να βγω στη σκηνή πίνω ένα ουίσκι και κάνω τον σταυρό μου.
Οι αγχολυτικές ασκήσεις είναι αναγκαίες και στα σχολεία
Το άγχος στην καθημερινότητα των μαθητών έχει αποδειχθεί πως είναι αγκάθι για τις επιδόσεις και για την ψυχολογία τους.
Έρευνες έχουν δείξει, όπως επισημαίνει ο δρ Μπένσον, ότι το στρες που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι, πίσω από το οποίο συνήθως κρύβονται οικογενειακά προβλήματα αλλά και οι αρνητικές σκέψεις που προκαλεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, έχει αρνητικές συνέπειες για την σωματική και την ψυχική υγεία τους.
Ειδικότερα, προκαλεί συναισθηματική ένταση και κατάθλιψη, ενώ παράλληλα ευθύνεται για τη χρήση τοξικών ουσιών, την κατάχρηση αλκοόλ, την εκδήλωση παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς και την έξαρση αυτοκτονικών ιδεασμών.
Και βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλγμα για τους μαθητές, όπως παραδέχονται, είναι η εξεταστική περίοδος. Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (υπεύθυνη καθηγήτρια: Λίζα Βάρβογλη) καταγράφει πως 95% μαθητών της Γ΄ Λυκείου έχει άγχος για τις εξετάσεις.
Από αυτούς, πέντε στους δέκα κάνουν λόγο για έντονη ψυχολογική φόρτιση. Οι ενδείξεις του στρες στον οργανισμό τους είναι εμφανείς: ταλαιπωρούνται από γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκεφάλους και ζαλάδες (θολούρα), ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να κοιμηθούν και αποκτούν την κακή συνήθεια να εκτονώνονται μέσω του φαγητού.
«Να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτές ώστε να πέσουν τα επίπεδα στρες στην τάξη», αυτή είναι η πρόταση που κάνει ο δρ Μπένσον, ο οποίος εφαρμόζει εδώ και χρόνια τη μέθοδο αυτή σε σχολεία της Αμερικής. Μάλιστα, στόχος του είναι να αρχίσει η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος και στην Ελλάδα, γι΄ αυτό και έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
«Αυτό που κάνουμε είναι να μάθουμε στους καθηγητές τρόπους χαλάρωσης, ώστε να χαλιναγωγήσουν το στρες. Στη συνέχεια, εκείνοι διδάσκουν με τη σειρά τους στα παιδιά ασκήσεις ηρεμίας». Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη του προγράμματος δρ Μέριλιν Γουίλτσερ.
Έχει παρατηρηθεί πως όταν το μυαλό ηρεμεί από αρνητικές σκέψεις που το μπλοκάρουν, τότε είναι πιο «ανοιχτό» στην κατανόηση και την επεξεργασία νέων δεδομένων, βελτιώνεται η διαδικασία της μάθησης και έτσι, μοιραία, βελτιώνονται και οι επιδόσεις στο σχολείο. Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα παιδιά αποκτούν μια στάση ζωής που θα τους βοηθήσει στο μέλλον.
Ρεκόρ πωλήσεων για τα χάπια κατά του στρες
Η ασπιρίνη έρχεται δεύτερη και… καταϊδρωμένη στις πωλήσεις, αφού την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα αγχολυτικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από το 1995 έως το 2003 η χρήση ηρεμιστικών αυξήθηκε κατά 138% στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύει πως οι Έλληνες προσπαθούν με κάθε μέσο να «ξορκίσουν» το άγχος.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μάριος Μαρσέλος, παραμένει η προκατάληψη όσον αφορά τη χορήγηση αγχολυτικών φαρμάκων. «Πολλές φορές η χρήση τους είναι επιβεβλημένη, όπως τα αντιπυρετικά στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τον πυρετό».
Παρατηρεί ωστόσο πως δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν αυτά τα φάρμακα- χωρίς μάλιστα συνταγή γιατρού – χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασκήσεις ηρεμίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν «λιμανάκι» ηρεμίας.
«Όταν τα αγχολυτικά επιλέγονται ως η εύκολη λύση, τότε αρχίζει η κατάχρηση, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την εξάρτηση. Και βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να υποβόσκει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο παραμένει αδιάγνωστο καθώς τα συμπτώματα αδρανοποιούνται, ενώ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κάποια θεραπεία».

φτιαχνω φυσικο λιπασμα

Πώς να κάνουμε οικιακή κομποστοποίηση.Δείτε το ντοκυμαντέρ!







E.coli και ακτινοβολία!

 
 
 
Το ευρωπαϊκό E.coli μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής μηχανικής. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανικής γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων. Έχει δημιουργήσει την αιτία («πραγματική ή διαφημισμένη») για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να προχωρήσουν για λογαριασμό των εταιρικών συμφερόντων με την "λύση" που λεει να ακτινοβολούνται τα φρέσκα τρόφιμα. Και με τα λόγια του Gomer Pyle, «Έκπληξη! Έκπληξη!» - κάνουν ακριβώς αυτό.

Ο Χένρι Κίσινγκερ μίλησε για τα πλεονεκτήματα που θα αποκόμιζαν εκείνοι που ενδιαφέρονται να ελέγχουν τα πράγματα, «εάν  λεγόταν στους [ανθρώπους] ότι υπήρχε μια εξωτερική απειλή από κάπου, είτε πραγματική ή διαφημισμένη, η οποία απειλούσε την ίδια μας την ύπαρξη ...» Αυτός, δύο φορές, υπονοεί την πιθανή απάτη, και όσον αφορά  την πραγματικότητα της απειλής όσο και την αναφορά σε αυτήν.

Η ακτινοβόληση της τροφής θα παγίωνε τον έλεγχο των τροφίμων από τις εταιρίες και θα ήταν το τέλος της φρέσκιας, της βιολογικής και της τοπικής τροφής.

Είναι το E.coli τρομοκρατία εκ μέρους της εταιρικής γεωργίας και της συγκεντροποίησης της τροφής; Με ένα δώρο στην πυρηνική βιομηχανία, η οποία θα κάνει περισσότερα κέρδη ακτινοβολώντας τα τρόφιμα και θα βρει μια χρήση για τις χρησιμοποιημένες της ράβδους καυσίμου τις οποίες «πουθενά δεν μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια».

Πέρα από το να αναρωτιόμαστε από που προήλθε το E.coli και το να ψάχνουμε το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτό, σοβαρά ερωτήματα τίθεται σχετικά με την προσφερόμενη «λύση» - την ακτινοβοληση της τροφής - ειδικά μετά την καταστροφή της Fukushima.
 

ΤΙ ΔΕΝ γνωρίζουμε!

kosmos

Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που δεν τα σκεφτόμαστε, και κάποιες λεπτομέρειες που δεν μπορούμε να φανταστούμε! Είναι αυτονόητα και συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας. Μια λίστα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μας θυμίζει κάποια πράγματα που ίσως κανείς από εμάς να μην γνώριζε, και όμως:

Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη μύτη και το στόμα ταυτόχρονα.

Μεταξύ Ιράν και Πακιστάν υπάρχει ένα κράτος που λέγεται Βελουχιστάν! Κανείς δεν το έχει ακουστά -και όμως υπάρχει.

Η ηρωίνη το 1898 ήταν φάρμακο για τον βήχα.

Η Pepsi Cola σαν εταιρεία έχει πτωχεύσει δύο φορές.

Ο Mell Plank ήταν η φωνή του Bugs Bunny, αλλά ήταν αλλεργικός στα καρότα!

Το "μαύρο κουτί" στα αεροπλάνα έχει χρώμα πορτοκαλί.

Δεν μπορούμε να φταρνιστούμε χωρίς να κλείσουμε τα μάτια μας.

Το ένα από τα πλοκάμια του χταποδιού είναι το... πέος του!

Ο μέσος άνδρας, σε όλη του την ζωή, παράγει 18 κιλά σπέρμα.

Τα μηριαία οστά στον άνθρωπο είναι πιο ανθεκτικά και από το τσιμέντο.

Το 98,5% του DNA του ανθρώπου είναι ίδιο με του χιμπαντζή.

H συγγραφέας του Harry Potter, J K Rowling, κερδίζει 10 δολάρια το δευτερόλεπτο (και ανεβαίνει...).

Ένα ανθρώπινο σώμα περιέχει 0,2mg χρυσού. (Για βάρος 70 kg).

Ένα κομμάτι χαρτί δεν μπορεί να διπλωθεί παραπάνω από 7 φορές. (Μμμ, για να δούμε)

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το όριο φτώχειας είναι τα 22ευρώ την ημέρα. Ενώ ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 18ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή 4 ευρώ χαμηλότερα από το όριο φτώχειας.

Τα φίδια Ανακόντα δεν σταματούν να μεγαλώνουν μέχρι να πεθάνουν.

O μέσος άνδρας βγάζει ένα κιλό γένια σε περίπου 30 χρόνια.

Εάν κόψεις το κεφάλι μίας κατσαρίδας, αυτή μπορεί να συνεχίσει να ζει για μέρες.

Η Coca Cola θα ήταν πράσινη, εάν δεν πρόσθεταν χρώμα μέσα της.

Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν "σοφέρ", δηλ. θερμαστές (γαλλ. Chauffer = θερμαίνω) γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν.

Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο (στον παράμεσο), γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά.

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου, ο Kopi Luwak, φτιάχνεται από κόπρανα.

Το σαλάμι ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες, όπως και διάφορα καπνιστά και κρέατα. Ακόμα και ο Όμηρος περιγράφει είδη αλλαντικών στην Οδύσσεια. Το σαλάμι πήρε το όνομά του από την Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου παράχθηκε για πρώτη φορά.

Οι 4 κύκλοι της AUDI προέρχονται από την ένωση τεσσάρων εταιριών: Της Horch, της Audi, της Wanderer και της DKW.

Ο Γερμανός Ferry Porsche, το 1949 πλήρωσε ένα εκατομμύριο φράγκα, ώστε να αποφυλακίσει τον πατέρα του, Ferdinand Porsche (ιδρυτή της Porsche), που ήταν αιχμάλωτος των Γάλλων.

Tα αγγούρια είναι κατά 97% νερό.

WC σημαίνει Water Closet.

52 χιλιάδες αγγλικές λέξεις, είναι ελληνικές.

Οι δεξιόχειρες ζουν σύμφωνα με έρευνες κατά μέσο όρο 9 χρόνια περισσότερο από τους αριστερόχειρες.

Το ηφαίστειο της Καλντέρας στην Σαντορίνη είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει ύψος 300 μέτρα και διάμετρο 11 χιλιόμετρα.

Από όλες τις φυλές του κόσμου οι μόνες που δεν χρησιμοποιούν τη φωτιά είναι οι Adaman και οι Πυγμαίοι.

Το έμβλημα της ΒΜW είναι ένας έλικας αεροσκάφους.

H Coca Cola όταν ανακαλύφθηκε το 1886 προοριζόταν για φάρμακο εναντίον του πονοκεφάλου.

O ιδιοκτήτης της Αdidas και ο ιδιοκτήτης της Puma ήταν αδέρφια (τσακωμένα).

Το αεροδρόμιο Kansai στην Ιαπωνία είναι χτισμένο μέσα στην θάλασσα.

H μαμά του Χίτλερ πήγε να κάνει έκτρωση, αλλά ο γιατρός δεν την άφησε και έτσι γεννήθηκε ο μικρός Αδόλφος.

Το Bacardi έχει σαν σύμβολό του την νυχτερίδα, γιατί τις νύχτες έμπαιναν στο αποστακτήριο παραγωγής του ποτού πάρα πολλές νυχτερίδες.

Το λάμα εάν σε συμπαθήσει μπορεί να σε φτύσει.

Ο Ειρηνικός ωκεανός απέκτησε το όνομά του από τον Μαγγελάνο, ο οποίος δεν συνάντησε καμία κακοκαιρία όσες φορές τον διέσχισε.

Η έρημος Ατακάμα στην Χιλή, είναι το πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη. Bρέχει περίπου 1 χιλιοστό των χρόνο.

Κρεμλίνο στα ρωσικά σημαίνει φρούριο.


Η Wall Street πήρε το όνομά της από έναν τοίχο ο οποίος κατασκευάστηκε με σκοπό να εμποδίζει τα γουρούνια από το να μπαίνουν στην πόλη.

Ο μικρότερος πίθηκος που υπάρχει είναι ο Cebuella pygmaea, ο οποίος έχει μήκος σώματος 13,6 εκατοστά με ουρά από 17 έως 23 εκατοστά. Το βάρος του είναι 120 γραμμάρια.

Η Αφροδίτη είναι ο μόνος πλανήτης που γυρίζει γύρω από τον εαυτό του με την φορά του ρολογιού.

Οι Ρώσοι ασφάλισαν την πτώση του διαστημικού σταθμού MIR με 200 εκατομμύρια δολάρια, σε περίπτωση που φτάνοντας στην γη, προκαλούσε ζημιές.

Το logo της Goodyear βγαίνει από τον φτεροπόδαρο αγγελιοφόρο θεό Ερμή.

Marlboro λεγόταν η οδός στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο του Φίλιπ Μόρις.

Τις αναλογίες της Barbie τις έχει μία στις 100.000 γυναίκες, ενώ τις αναλογίες του Ken ένας στους 50 άντρες.

Στην αρχή, όλες οι ζώνες του καράτε ήταν άσπρες. Με τον καιρό όμως οι άσπρες ζώνες γίνονταν μαύρες (από την βρωμιά). Έτσι ο παλιός καρατέκα είχε μαύρη ζώνη.

H κλίμακα Scoville μετράει πόσο καυτερή είναι μία πιπεριά.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι οι έκτοι μεγαλύτεροι καταρράκτες στον κόσμο. Ο ψηλότερος καταρράκτης είναι ο Άνχελ στην Βενεζουέλα, με ύψος 979 μέτρα.

Τα νεύρα μας έχουν μήκος 70 χιλιόμετρα.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης δικαιούται θέση δενδροκηπουρού στον Δήμο Κηφισιάς, λόγω κατάκτησης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Ελλάδος.

Το Marlboro το 1924 ξεκίνησε ως γυναικείο τσιγάρο με σλόγκαν ʽMild as Mayʼ (ελαφρύ σαν τον Μάη).

Ο λόγος που οι Μεξικανοί βάζουν μία φέτα λεμόνι στο στόμιο της μπύρας είναι, για να απωθούν τις μύγες.

Από που βγαίνει το ΙΚΕΑ; Από τα αρχικά: Του ιδιοκτήτη της ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad, Ελμτάριντ (η φάρμα στην οποία μεγάλωσε ο Ingvar Kamprad) Αγκουναρίντ (το όνομα του χωριού του Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Το σήμα της Lamborghini είναι το ζώδιο του ιδρυτή της, Ferucio Lamborghini, ο ταύρος.

Μέχρι το 1664 η Νέα Υόρκη λεγόταν Νέο Άμστερνταμ.

Η ταχύτητα ενός σαλιγκαριού είναι 5 μέτρα/ώρα.

Ο Ferdinand Porsche (ιδρυτής της Porsche) γεννήθηκε το 1875 και ήταν φίλος του Χίτλερ.

Ο Bluetooth ήταν Δανός Βίκινγκ Βασιλιάς.

Ο Marlboro man Ντέιβιντ Μακλίν πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων το 1995.

Στον εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής, όταν οι Βόρειοι κατέλαβαν την πόλη των Νότιων, όπου ζούσε ο Τζακ Ντάνιελ, δεν πείραξαν καθόλου τον Τζακ, γιατί δεν ήθελαν να ξεμείνουν από ουίσκι.

Η ανόρθωση των τριχών (όταν κάνει κρύο) εμποδίζει την μεταφορά θερμότητας προς το περιβάλλον.

Ο Ian Hibbell, από τα πιο μεγάλα ονόματα στον χώρο της ποδηλασίας, είχε γυρίσει τα τελευταία 40 χρόνια όλο τον κόσμο με το ποδήλατό του. Από την Ανταρκτική μέχρι τον Αμαζόνιο και από την Αλάσκα μέχρι την Ινδονησία. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 έπεσε θύμα ασυνείδητου οδηγού στην Εθνική οδό, στο ύψος της Βαρυμπόμπης. Ο άτυχος Βρετανός άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ Κηφισιάς.

Το ακρωνύμιο FBI σημαίνει Federal Bureau of Investigation.

Στον Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει στεριά κάτω από τον πάγο.

Όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 80χλμ/ώρα, η μισή βενζίνη που ξοδεύει, χρησιμοποιείται, για να ξεπεράσει τις αεροδυναμικές αντιστάσεις.

Οι Κινέζοι γιορτάζουν τα γενέθλια τους κάθε 10 χρόνια.

H καμηλοπάρδαλη μπορεί να καθαρίσει τα αυτιά της με την μισού μέτρου γλώσσα της.

Στα Starbucks όταν παραγγέλνουμε ένα καφέ Venti σημαίνει ότι η ποσότητα που πέρνουμε είναι 20 ουγκιές. "Venti" = "Είκoσι".

Ο Charles Stewart Rolls ήταν ο πρώτος βρετανός που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν 33 ετών (1910).

Το Paintball ανακαλύφθηκε το 1980 όταν από την Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ δημιούργήθηκε ένα πιστόλι που μάρκαρε τα δέντρα.

Στο στούντιο που δούλευε ο WALT DISNEY, υπήρχε ένα ποντίκι το οποίο δεν φοβόταν και συχνά εμφανιζόταν ζητόντας τροφή. Αυτό το ποντίκι έδωσε την ιδέα στον Γουόλτ Ντίσνεϊ για την δημιουργία του Μίκυ Μάους.

Ο Τζάκ Ντάνιελ ήταν συνέτερος με έναν ιεροκύρικα και έφτιαχναν μαζί ουίσκι. Ο ιεροκύρικας, πούλησε όλο του το μερίδιο στον Τζάκ, όταν ο Τζάκ ήταν 13ων .

Το 1867 οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από την Ρωσία για 7,2 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ποντικοί ιδρώνουν μόνο από την ουρά τους.

Για να φτιαχτούν τα χαρτονομίσματα (ή αλλιώς τραπεζογραμμάτια) χρησιμοποιείται ειδικό χαρτί, το οποίο περιέχει ίνες από ρύζι, μετάξι, βαμβάκι και λινό.

To 1989 ένας αστεροειδής με διάμετρο 300μ και όνομα 4581 Asclepius πέρασε 700.000 χλμ. μακριά από την γη. Ο αστροειδής πέρασε από το σημείο που η γη βρισκόταν 6 ώρες πριν.

Τα γουρούνια δεν ιδρώνουν ποτέ.


Πηγη 

Οι τροφές που θέλουν… «μέτρο»



Λουκάνικα με πατάτες τηγανητές, αναψυκτικό και μετά γλυκό για επιδόρπιο: μοιάζει με το τέλειο γευστικά γεύμα, αλλά ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να το τρώμε όσο συχνά θέλουμε. Γιατί;



Από μικρά παιδιά γνωρίζουμε πως αν καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια και καθαρά, ντόπια, ανεπεξέργαστα κρέατα, θα μπορέσουμε να σβήσουμε πολλά κεράκια στην τούρτα μας – κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Από την άλλη, όμως, μας κυνηγούν οι πειρασμοί τους οποίους μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να αποφεύγουμε. Όσο νόστιμες κι αν είναι κάποιες τροφές κι όσο κι αν θα θέλαμε να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας, οι ειδικοί συστήνουν να τις καταναλώνουμε συγκρατημένα και με μέτρο, έτσι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Τηγανητές πατάτες: ένας νόστιμος, τηγανητός κίνδυνος
Όταν οι τροφές ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν τοξίνες, μια εκ των οποίων είναι και η ακρυλαμίδη. Η χημική αυτή ουσία δημιουργείται όταν τροφές που περιέχουν άμυλο τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες και σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων, όταν περνάει συστηματικά στον οργανισμό μας. Σε διάφορες αναλύσεις μάλιστα που έχουν γίνει από το αμερικάνικο Center for Science in the Public Interest σε πατατάκια ή πατάτες από fast food ή εστιατόρια, βρέθηκε ότι η ακρυλαμίδη σε μια μεγάλη μερίδα ξεπερνούσε 300 φορές το επιτρεπτό όριο. Συν του ότι όλες οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερίνη και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον τηγανητό αυτό πειρασμό και να περιορίζεστε «τσιμπώντας» μερικές πατάτες ή πατατάκια από τους άλλους, από το να καταναλώνετε ολόκληρη μερίδα.
Αναψυκτικά: δροσιστικά αλλά παχυντικά
Ένα μέσο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, 150 θερμίδες, 30 με 55 mg καφεΐνης και διάφορα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά. Όσα μάλιστα είναι διαίτης, περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ανθυγιεινές και επιμένουν να αντιμετωπίζουμε τα αναψυκτικά γι’ αυτό που είναι: γλυκό σε υγρή μορφή. Με την ίδια λογική που δεν σας επιτρέπει να τρώτε προφιτερόλ και πάστες καθημερινά, πρέπει να αντιμετωπίζετε και τα αναψυκτικά στη ζωή σας, καταναλώνοντάς τα μια στο τόσο και όχι σε καθημερινή βάση, αν θέλετε να μείνετε μακριά από τους κινδύνους που εγκυμονούν, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, τερηδόνα κ.ά.
Ντόνατς: ο γλυκός πειρασμός
Σίγουρα είναι ένα από τα πιο νόστιμα και απολαυστικά γλυκά, η… γλύκα του, όμως, δεν είναι αρκετή για να αγνοήσουμε τα αρνητικά του χαρακτηριστικά. Το αγαπημένο σνακ όλων των αστυνομικών στις ταινίες φαίνεται να μην είναι τίποτα παραπάνω από επεξεργασμένη ζάχαρη και αλεύρι, τεχνητές γεύσεις και μερικώς υδρογονωμένο λάδι, το οποίο περιέχει τρανς λιπαρά, ενώ δεν έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την κατάσταση. Γι’ αυτό και κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι το «πιο υγιεινό πράγμα στα ντόνατς, είναι η τρύπα που έχουν στη μέση».
Συσκευασμένα κέικ και μπισκότα: το πάρτι των τρανς λιπαρών
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλα τα συσκευασμένα ψητά γλυκά, όπως τα κέικ και τα μπισκότα κι αυτό που τα κατατάσσει στην κατηγορία των τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά οξέα και άλλα πρόσθετα συστατικά, όπως συντηρητικά, σιρόπι, τεχνητές γεύσεις και χρωστικά. Στην πραγματικότητα τα μαζικής κατανάλωσης κέικ και τα παρόμοια ζαχαρώδη παρασκευάσματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα περισσότερα τρανς και συνήθως παρασκευάζονται με υδρογονωμένα έλαια. Αν δεν είστε έτοιμοι να αποχωριστείτε το κέικ ή το μπισκότο σας με τον πρωινό καφέ, προτιμήστε να το προμηθευτείτε από τον φούρνο της γειτονιάς ή να τα φτιάξετε μόνοι σας.
Χοτ ντογκ και επεξεργασμένα κρέατα: απαγορευμένη… αγάπη
Λουκάνικα, μπέικον, πεπερόνι, ζαμπόν… Όσο κι αν πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε μόνο με αυτά για πάντα και να είμαστε ευτυχισμένοι, δυστυχώς η πραγματικότητα μας προσγειώνει άτσαλα. Ο λόγος είναι ότι οι παραπάνω τροφές περιέχουν ένα συστατικό, το νιτρώδες νάτριο, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν έχει καμία θέση στη διατροφή μας. Σύμφωνα, μάλιστα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθήθηκαν 200 χιλιάδες άνθρωποι για 7 χρόνια, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τις πιο επεξεργασμένες τροφές (όπως χοτ ντογκ και λουκάνικα), παρουσίασαν 67% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες ή καθόλου επεξεργασμένες τροφές από κρέας.
Τρόφιμα σε κονσέρβα: μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα
Αν και είναι το τελευταίο πράγμα που θα περιμένατε να πάθετε ανοίγοντας μια κονσέρβα προκειμένου να μην μαγειρέψετε, πράγματι οι κονσέρβες ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα των αντρών. Ο λόγος είναι η χημική ουσία βισφενόλη Α, την οποία συναντούμε σε κονσέρβες και διάφορες συσκευασίες και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όσοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδά της στον οργανισμό τους, φανερώνουν αντίστοιχα μειωμένα ποσοστά σπερματοζωαρίων μέχρι και 23%, όπως και βλάβες στο DNA του σπέρματός τους. Ακόμη, στις κονσέρβες και σε διάφορα υλικά συσκευασίας τροφίμων, χρησιμοποιούνται συνθετικές ορμόνες, οι οποίες εισέρχονται στις λειτουργίες του οργανισμού διαταράσσοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του. Μια κονσέρβα στο τόσο, δεν πρόκειται φυσικά να σας κάνει κακό, η συστηματική κατανάλωσή της, όμως, ενδεχομένως να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. 

πηγη 

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

  Είναι τονωτικό για την καρδιά, βοηθά στην αναιμία, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό, ιδιαίτερα χρήσιμο σε νευρικές κρίσεις και ζαλάδες.
Χρησιμοποιείτε για τη δυσπεψία, το στρες και την ένταση.
και ασκεί τονωτική επίδραση στη καρδιά και το κυκλοφοριακό, προκαλώντας διαστολή των περιφερειακών αγγείων.Μαλακωνει τους πονους της περιοδου.

Γλυκόριζα

   Η γλυκοριζα χρησιμοποιηται ως  αντιφλεγμονώδης, αντιβηχική, μαλακτική και αποχρεμπτική. Ως προσθετη  σε πνευμονίες, βρογχίτιδες, βήχα και άσθμα.
Στην φαρμακευτικη χρησιμοποιηται και  για την θεραπεία γαστρικών έλκων,
γιατί επηρεάζει τις γαστρικές εκκρίσεις.Αρκετα φαρμακα για το στομαχι περιεχουν
γλυκοπιζα.
Η Γλυκιριζίνη (ένα σαπωνίδιο 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη) που περιεχει,
κανει τη γλυκόριζα ενα φυσικο γλυκαντικο για τα  ροφήματα αντί για ζάχαρη!!!

10 ανορθόδοξες συμβουλές για καλύτερο ύπνο




10 ανορθόδοξες συμβουλές για καλύτερο ύπνοΈχω μια χρόνια δυσκολία να πέφτω για ύπνο το βράδυ και να παραμένω κοιμισμένος. Δεν πάσχω από κάποια ασθένεια που να σχετίζεται με την αϋπνία ή διαταραχές ύπνου, αλλά του εγκεφάλου μου του αρέσει να συνεχίζει να δουλεύει όταν το σώμα μου έχει την ευκαιρία να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί.
Έψαξα στο internet για συμβουλές ύπνου, αλλά το μόνο που βρήκα κυρίως ήταν λίστες από συμβουλές τόσο προφανείς που καταντάει κουραστικό, όπως «απέφυγε τον καφέ το βράδυ» ή «κάνε το δωμάτιο σου σκοτεινό». Μου πήρε λίγο καιρό αναζήτησης, αλλά τελικά και βρήκα μια σειρά από πράγματα που με βοήθησαν πραγματικά στο να μπορέσω κοιμηθώ, αρκετά και καλά, ώστε να νιώθω ξεκούραστος και ανανεωμένος το πρωί. Ονόμασα τις παρακάτω συμβουλές ανορθόδοξες γιατί δεν έχω δει να τις προτείνουν πουθενά. Στην πραγματικότητα βλέπω συχνά να συνιστάται το ακριβώς αντίθετο.
  • Να παίρνεις έναν υπνάκο κάθε μέρα.
Σε αντίθεση με όλες τις πηγές που λένε να αποφεύγεις να κοιμάσαι κατά την διάρκεια της ημέρας, για να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ, πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να παίρνεις έναν υπνάκο κάθε μέρα. Αλλά για να δουλέψει αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να τηρηθούν αυτοί οι τρεις κανόνες:
1) Με το να κοιμάσαι ίδια ώρα κάθε μέρα, το σώμα σου θα αυτορυθμιστεί να θέλει να πέσει για έναν υπνάκο εκείνη την ώρα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να σε πάρει ο ύπνος.
2) Φρόντισε να είναι σύντομος. Κοιμήσου για περίπου 20 λεπτά. Αυτό το διάστημα είναι ακριβώς όσο χρειάζεσαι για να νιώθεις ανανεωμένος και σε πνευματική εγρήγορση, χωρίς να πέσεις σε βαθύ ύπνο (κάτι που έχει επίδραση στον βραδινό ύπνο).
3) Βεβαιώσου ότι θα το κάνεις νωρίς το απόγευμα. Κατά προτίμηση 20-30 λεπτά μετά το γεύμα, όπου είναι φυσικό για το σώμα σου να αισθάνεται υπνηλία και αρκετά νωρίς για να μην επηρεάζει τον βραδινό ύπνο.
  • Απέφυγε το ζεστό μπάνιο.
Υπάρχουν πολλές συμβουλές που λένε να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσεις για ύπνο για να χαλαρώσεις. Δεδομένου όμως ότι το σώμα του ρίχνει την θερμοκρασία του για να πέσει σε ύπνο, ένα ζεστό μπάνιο δεν βοηθάει και τόσο.
Αν βρίσκεις ότι το ζεστό μπάνιο σε χαλαρώνει, απόλαυσε το 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, έτσι ώστε το σώμα σου να έχει αρκετή ώρα για να ρίξει την θερμοκρασία του. Βεβαιώσου ότι δώσεις στο σώμα σου τουλάχιστον μια ώρα για να κρυώσει μετά το μπάνιο  και πριν ξαπλώσεις.
  • Κάνε το δωμάτιο σου πιο κρύο. Ρίξε την θερμοκρασία του δωματίου.
Παρόμοιο με το από πάνω. Το σώμα χρειάζεται να ρίξει την θερμοκρασία του για να κοιμηθείς, οπότε κάνε ότι μπορείς για να κάνεις το δωμάτιο πιο κρύο. Εμένα, ένα δροσερό υπνοδωμάτιο μου δίνει το πλεονέκτημα να κοιμάμαι σαν πουλάκι κάτω από ένα βαρύ πάπλωμα και το βρίσκω πολύ χαλαρωτικό.
  • Έντονη άσκηση.
Όχι μόνο ασκήσου, αλλά κάνε το έντονα. Σε σημείο να νιώσεις σωματική εξάντληση. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι πιθανώς το καλύτερο πράγμα για ένα βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο. Όταν λέω έντονη, εννοώ σε σχέση με τις δυνατότητες σου. Για κάποιον αυτό σημαίνει να τρέξει 10 χιλιόμετρα. Για κάποιον άλλον σημαίνει ένα περίπατο 20 λεπτών ώστε να ανέβει ο καρδιακός του ρυθμός.
Η σωματική κούραση είναι απολύτως απαραίτητα για έναν καλό βραδινό ύπνο.
  • Περιορίσου σε ένα ποτήρι κρασί.
Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα με το κόκκινο κρασί. Πίνοντας παραπάνω από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένας σίγουρος τρόπος για να διακοπεί ο ύπνος κατά την διάρκεια της νύχτας και το κάνει δύσκολο να ξανακοιμηθείς. Ιδιαίτερα αν είσαι πάνω από 30.
  • Να εκθέτεις τον εαυτό σου σε έντονο φως ή το φως του ήλιου σύντομα μετά το ξύπνημα.
Όταν ξυπνήσεις, μην χουζουρεύεις στο κρεβάτι. Μην μένεις καν μέσα. Αν είναι δυνατόν βγες έξω στον ήλιο σύντομα μετά το ξύπνημα. Το έντονο ηλιακό φως (ή οποιοδήποτε έντονο φως) λέει στο φυσικό βιολογικό ρολόι του σώματος ότι είναι ώρα να ξυπνήσει. Το ίδιο ρολόι θα είναι ρυθμισμένο να σου πει μετά από  14-16 ώρες ότι είναι ώρα για ύπνο.
  • Μην βλέπεις τηλεόραση.
Απέφυγε να παρακολουθείς τηλεόραση (ή την οθόνη του υπολογιστή) τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πας για ύπνο. Πολλές πηγές με συμβουλές ύπνου προτείνουν να βλέπεις τηλεόραση ή να κάνεις κάτι παρόμοιο, όπως η πλοήγηση στο διαδίκτυο, για να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς. Νομίζω ότι αυτό είναι κακή συμβουλή. Βλέποντας τηλεόραση ή σερφάροντας είναι ψυχικά και οπτικά  τονωτικό. Μπορεί να αισθάνεσαι σωματική ξεκούραση, αλλά αυτές οι δραστηριότητες διεγείρουν τον εγκέφαλο αντί να τον βοηθήσουν να πέσει για ύπνο.
  • Απέκλεισε τους θορύβους.
Ο λευκός θόρυβος είναι ξεκούραση και το πιο σημαντικό, σημαίνει ότι δεν θα ξυπνήσω με τον παραμικρό θόρυβο που ακούγεται στο σπίτι. Ένας ανεμιστήρας είναι ιδανικός γιατί κάνει διπλή δουλειά. Και κάνει έναν απαλό θόρυβο και δροσίζει το δωμάτιο. Υπάρχουν επίσης και συσκευές λευκού θορύβου. Πήρα μια με 15€, από την οποία μπορώ να επιλέξω διάφορους ήχους όπως βροχή, ρυάκι ή ένα θάλασσα.
  • Βρες ένα τελετουργικό που δουλεύει σε εσένα.
Ζεστό γάλα; Τσάι; Όχι ευχαριστώ. Αυτά συνήθως προτείνονται για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Εγώ λέω να βρεις μια ρουτίνα που δουλεύει για σένα και να το κάνεις κάθε βράδυ. Για εμένα δουλεύει το να προετοιμάζω το σπίτι. Σβήνω όλα τα φώτα, μαζεύω πεταμένα πράγματα, σχεδιάζω το πρωινό μου και κλειδώνω τις πόρτες. Αυτό με βοηθάει να νιώθω λιγότερο άγχος. Αυτή η απλή ρουτίνα λέει στο σώμα μου ότι πλησιάζει η ώρα για ύπνο. Και αυτό πραγματικά βοηθάει.
Βρες τι σε βοηθάει να νιώθεις λιγότερο άγχος στο τέλος της μέρας και ενσωμάτωσε το σε ένα νυχτερινό «τελετουργικό».
  • Κάνε ότι χρειάζεται για να διαχειριστείς το άγχος της ζωής σου.
Σε κάποια σημεία η ζωή μας επιβαρύνεται από μεγάλη πίεση. Μπορεί να είναι ένας χρόνιος πόνος ή μια άλλη κατάσταση υγεία, μια οικογενειακή ή εργασιακή κατάσταση, οικονομική πίεση ή όλα μαζί. Και η αγχωτική κατάσταση μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Αλλά κάνε ότι μπορείς για να πάρεις τον έλεγχο του στρες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Σου συνιστώ να δοκιμάσεις μερικούς και να συνεχίσεις να δοκιμάζεις μέχρι να τι δουλεύει σε σένα.
Ο απλός διαλογισμός δουλεύει καλύτερα για εμένα. Κάνει το μυαλό μου να επικεντρωθεί σε κάτι, καθαρίζοντας όλα τα άλλα θέματα που επιπλέουν μέσα σε αυτό. Για άλλους αυτό γίνεται είτε με την βοήθεια ειδικού ή με ένα cd, με ένα μασάζ, γιόγκα ή τάι τσι, χαλαρωτική μουσική ή ένα περίπατο μετά την δουλειά. Όλοι έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις, Βρες κάτι που σου ακούγεται ενδιαφέρον αλλά αν σου φαίνεται δύσκολο ή δεν σου αρέσει τελικά, δοκίμασε κάτι άλλο.
  • Κράτα ένα στυλό και ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι.
Συχνά όταν ξαπλώνω ή ακόμα και όταν κοιμάμαι, μου έρχεται μια νέα ιδέα για την δουλειά ή θυμάμαι κάτι σημαντικό που ξέχασα να κάνω κατά την διάρκεια της μέρας. Αντί να προσπαθώ να το θυμηθώ το πρωί (κάτι που προκαλεί άγχος) το σημειώνω έτσι ώστε να είναι γραμμένο σε ένα χαρτί αντί να το έχω μέσα στο κεφάλι μου. Αν έχω ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι μου, το βρίσκω πιο εύκολο να το γράψω.
Για όσους είναι περίεργοι έχω δοκιμάσει φάρματα και πολλά άλλα βοηθήματα ύπνου, αλλά ο συνδυασμός των παραπάνω συμβουλών λειτούργησε καλύτερα. Στην τελική αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να συνδέσει θετικά την διαδικασία του «ξαπλώνω» με τον ύπνο, το οποίο τελικά είναι μια μορφή αδρανοποίησης του εγκεφάλου.
Οι προηγούμενες συμβουλές λειτούργησαν τέλεια για εμένα και ελπίζω να σου δώσουν τουλάχιστον κάποιες ιδέες για το τι μπορεί να βοηθήσει και εσένα.

Όνειρα γλυκά…

10 πράγματα που τα supermarket δεν θέλουν να γνωρίζεις




10 πράγματα που τα supermarket δεν θέλουν να γνωρίζειςΤα ψώνια στο supermarket φαίνονται σαν μια ακίνδυνη δραστηριότητα. Είναι μια αγγαρεία, αλλά είναι ένα πράγμα που όλοι μας το κάνουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία για το τι γίνεται πίσω από τα ράφια.
Το πώς ψωνίζουμε έχει μετατραπεί σε επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς. Οι «ερευνητές της αγοράς» έχουν εργαστεί για χρόνια για να βρουν τρόπους ώστε οι πελάτες να αγοράζουν όσο περισσότερα προϊόντα γίνεται. Επειδή, «όσο περισσότερα βλέπουν, τόσο περισσότερα αγοράζουν», λέει ο Marion Nestle, συγγραφέας του “What to Eat”.
Για αυτό λοιπόν, μετέτρεψε τον εαυτό σου σε έξυπνο αγοραστή και μάθε τα κορυφαία κόλπα και άλλα μυστικά που κρύβονται στους διαδρόμους των supermarket.
1)  Τα καροτσάκια έχουν «μικρόβια».
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στα καροτσάκια, περισσότερα από το 80% υποθάλπουν κολοβακτηρίδια (το είδος που πιο συχνά συναντάμε  στο καπάκι μιας κοινής/δημόσιας τουαλέτας). “Αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από ωμές τροφές ή από τα μικρά παιδιά που κάθονται στα καρότσια.”, αναφέρει ο Chuck Gerra, μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. “Απλά σκέψου το γεγονός ότι πριν από λίγα λεπτά ακουμπούσε ο πισινός ενός παιδιού εκεί που έχεις βάλει τα λαχανικά σου.” Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν από τον Gerba και τους συνεργάτες του, τα καροτσάκια είχαν περισσότερα μικρόβια από διάφορα άλλα αντικείμενα που μελέτησαν, όπως κυλιόμενες σκάλες, δημόσια τηλέφωνα και δημόσια λουτρά. Για να αποφύγεις αυτά τα βακτήρια, ο Gerba συνιστά να χρησιμοποιείς αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίσεις το χερούλι και να πλένεις τα χέρια σου αφού τελειώσεις τα ψώνια.
2)  Οι ημερομηνίες έχουν ανοιχτή ημερομηνία.
Με εξαίρεση την δοσολογία και τις τροφές των βρεφών, η ημερομηνία λήξης δεν θεωρείται απαραίτητη από τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς (σε μερικές πολιτείες της Αμερικής μάλιστα χρησιμοποιούν δικούς τους κανονισμούς σχετικά με την χρονολόγηση των προϊόντων). Οι ετικέτες που γράφουν «Ανάλωση κατά προτίμηση» είναι περισσότερο κάτι σαν πρόταση παρά κανόνας ασφαλείας. Το προϊόν θα έχει καλύτερη γεύση αν καταναλωθεί μέσα στην προτεινόμενη ημερομηνία., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία αυτή. Αν ένα προϊόν έχει πάνω ετικέτα «Πώληση έως» ή «Διάθεση έως», αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί το supermarket να πουλάει το προϊόν αυτό.
3)  Τα φαγητά για παιδιά είναι επίτηδες τοποθετημένα σε σημείο που να μπορούν να τα φτάσουν.
Οποιοσδήποτε ψωνίζει μαζί με το παιδί του (ή τα παιδιά του) πρέπει να έχει το νου του για προϊόντα που αυτό αρπάζει και τα πετάει στο καλάθι. “Πάντα λέω στους γονείς να μην φέρνουν τα παιδιά μαζί τους όταν πάνε για ψώνια.”, λέει ο Nestle, “Τα πακέτα με τα καρτούν συχνά είναι τοποθετημένα στα χαμηλά ράφια που ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να τα φτάσουν.”. Μια βόλτα στο διάδρομο με τα δημητριακά θα το επιβεβαιώσει αυτό. “Τα ζαχαρούχα δημητριακά βρίσκονται στο ύψος των ματιών του παιδιού, ενώ τα πιο υγιεινά είναι στα ψηλότερα ράφια.”, αναφέρει η Tara Gidus, εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Οργανισμού Διαιτολόγιας. Το ίδιο συμβαίνει και μπροστά από τα ταμία, όπου οι καραμέλες και οι τσίχλες είναι στατιστικά τοποθετημένες ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ζητάνε από τους γονείς τους να τους αγοράσουν.
4)  Κόβουν μερίδες έτσι ώστε να μπορούν να χρεώσουν περισσότερο.
Στο μανάβικο του supermarket, υπάρχουν φρούτα και λαχανικά κομμένα και έτοιμα σε μερίδες για μαγείρεμα καθώς και έτοιμες σαλάτες. Στον πάγκο με τα κρέατα, υπάρχουν κοτόπουλα και βοδινό κρέας μαριναρισμένα και έτοιμα για ψήσιμο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι έτοιμες τροφές κάνουν την ζωή απίστευτα εύκολη. Και οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι, αν οι άνθρωποι έτσι τρώνε πιο υγιεινά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχε υπόψη σου όμως ότι πληρώνεις σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από ότι αν έπαιρνες τα προϊόντα και τα ετοίμαζες μόνος σου.
5)  Οι καλές τροφές απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να τις φτάσεις.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα προϊόντα με τις πιο δελεαστικές συσκευασίες είναι πάντα στα ράφια που βρίσκονται στο ύψος των ματιών και συνήθως δεν είναι στην λίστα με τα ψώνια σου. Έτσι, προφανώς σε ενθαρρύνουν να τα φτάσεις. Ακόμα και στον διάδρομο με τα ζυμαρικά θα βρεις τα πιο δημοφιλή στο ύψος των ματιών σου. Κοίταξε στα πιο ψηλά ή τα πιο χαμηλά ράφια αν θες να βρεις κάτι πιο υγιεινό.
6)  Οι ταμπέλες και οι οθόνες στο τέλος των διαδρόμων είναι εκεί για να σου αποσπάνε την προσοχή.
“Οι εταιρείες τροφίμων πληρώνουν τα καταστήματα για να τοποθετούν τα προϊόντα τους σε σημεία που μπορεί να τα δει κάποιος πιο εύκολα, όπως σε μια οθόνη ή ταμπέλα στο τέλος ενός διαδρόμου.”, αναφέρει ο Nestle. Και παρότι τις περισσότερες φορές στο τέλος των διαδρόμων τοποθετούνται προϊόντα που είναι σε προσφορές, οι καταναλωτές οι καταναλωτές θα αγοράσουν από εκεί ακόμα και αν δεν υπάρχει καμία έκπτωση. “Υπάρχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αγοράσει κάποιος κάτι από το τέλος του διαδρόμου απ’ ότι στην μέση, επειδή πιστεύει ότι στο τέλος υπάρχουν καλύτερες προσφορές”, λέει ο Brian Wansik, διευθυντής του εργαστηρίου τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Cornell.
7)  Οι προσφορές δεν είναι πάντα ευκαιρίες.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια προσφορά όπως “Αγόρασε 3, πάρε 1 δώρο” ή “3 στην τιμή του 1€”; Προφανώς πολύ λίγοι. Κάθε φορά που βλέπεις νούμερα σε μια ταμπέλα, υπάρχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αγοράσεις παραπάνω από ότι θα αγόραζες συνήθως. Αν για παράδειγμα, ψάχνεις για μια σούπα και υπάρχει μια ταμπέλα που γράφει “Όριο αγοράς: 12 τεμάχια ανά άτομο” σίγουρα θα αγοράσεις περισσότερα από όσα σκόπευες αρχικά. Και αν αγοράσεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι, τότε σίγουρα δεν είναι προσφορά. Ή ακόμα χειρότερα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκαταναλωτισμό. “Απρόσεκτα ψώνια, οδηγούν σε απρόσεκτη διατροφή.”, λέει ο Wansik, ”Από την στιγμή που τα προϊόντα αυτά θα βρεθούν στο σπίτι, κάποια στιγμή θα καταναλωθούν είτε το θέλεις είτε όχι”.
8)  Θα κινηθείς στο κατάστημα όπως θέλουν αυτοί.
Δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο σχετικά με την διάταξη του καταστήματος. Σίγουρα κάποια πράγματα είναι πρακτικά τοποθετημένα (όπως τα κρέατα που βρίσκονται κοντά στα ψυγεία της αποθήκης), αλλά τα περισσότερα είναι μελετημένα και έτσι τοποθετημένα ώστε να σε «βοηθήσουν» να ξοδέψεις μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σου. Με την είσοδο σου, θα βρεθείς αντιμέτωπος με πράγματα που είναι δύσκολο να αντισταθείς (και δεν είναι στην λίστα σου), όπως φρεσκοκομμένα λουλούδια ή φρεσκοψημένα καρβέλια ψωμί. Απλά προσπάθησε να φτάσεις μέχρι τον πάγκο με τα γάλατα χωρίς να έχεις βάλει κάτι άλλο στο καλάθι σου εκτός από αυτά που έχεις στην λίστα σου. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν  δείξει ότι το 60%-70% καταλήγει με πράγματα που δεν είχε προγραμματίσει να αγοράσει.
9)  Οι έτοιμες σαλάτες δεν είναι και τόσο υγιεινές.
Οι έτοιμες σαλάτες και οι άλλες προμαγειρεμένες τροφές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποθάλπουν επιβλαβή βακτήρια (E. Coli, salmonella, norovirus). “Οι μεγαλύτεροι συντελεστές για μη ασφαλή τρόφιμα είναι οι μη κατάλληλες θερμοκρασίες, ο χειρισμός των τροφίμων από άτομα με κακή υγιεινή και η επαναχρησιμοποίηση δοχείων και συσκευασιών για φρέσκα τρόφια.”, λέει ο Michael Doyle, διευθυντής του Κέντρου Ασφαλείας Τροφίμων και Βελτίωσης Ποιότητας του Πανεπιστημίου της Georgia. Συστήνει στους καταναλωτές να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα, την φρεσκάδα (όλα τα έτοιμα φαγητά πρέπει να πετάγονται αν δεν έχουν πωληθεί μέχρι το τέλος της ημέρας) και την σωστή αποθήκευση.
10) Δεν καθαρίζουν όσο συχνά θα έπρεπε.
Οι επιθεωρητές υγείας κάνουν επισκέψεις ρουτίνας στα supermarket, αλλά όχι όσο συχνά θα έπρεπε. Μπορείς και μόνος σου να κάνεις έναν έλεγχο. Μύγες στο τμήμα κρεάτων θα μπορούσε να είναι πηγή βακτηρίων. Κατσαρίδες να τριγυρνάνε στο πάτωμα θα μπορούσαν επίσης να υποθάλπουν δεκάδες διαφορετικές ασθένειες. Και φυσικά έλεγξε τα ράφια για βρωμιές και δοχεία καλυμμένα από σκόνη, σημάδι ότι έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό.