Κυλήσου στο "βούρκο" της χωρίς να νιώσεις καθόλου τύψεις. Άλλωστε η λάσπη αυτή δεν πρόκειται να "αμαυρώσει" υπολήψεις και να προκαλέσει σάλο. Θα σε απαλλάξει απλά από πόνους στις αρθρώσεις, χαρίζοντάς σου απαλό και νεανικό δέρμα μωρού. Βγαίνοντας από το spa μετά από μια συνεδρία λασποθεραπείας θα αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη, ξεκούραστη και ανανεωμένη.
Τι είναι η λασποθεραπεία;
Ευτυχώς δεν είναι ανάγκη λάβεις μέρος σε εκείνους τους αηδιαστικούς αγώνες σε ρινγκ λάσπης, που αρέσουν μόνο στους άντρες, για να απολαύσεις τα οφέλη της λασποθεραπείας. Η μέθοδος περιλαμβάνει μασάζ, peeling και απίστευτη χαλάρωση. Δεν έχεις παρά να ξαπλώσεις στο κρεβάτι και οι ειδικοί θα απλώσουν στο σώμα σου την λάσπη από τη θάλασσα της Καταλονίας.
"Το σώμα πλένεται για να είναι καθαρό και αρχικά γίνεται ένα peeling. Στη συνέχεια απλώνεται η μάσκα με τη λάσπη από τη θάλασσα της Καταλονίας. Το δωμάτιο διαθέτει την ειδική λάμπα με την υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία είναι προσομοίωση του ήλιου. Έτσι ξεκινά μια διαδικασία όσμωσης και όλα τα ευεργετικά και ιαματικά συστατικά της λάσπης περνούν μέσα από τους πόρους του δέρματος. Έτσι διπλασιάζεται η ικανότητα του σώματος να απορροφηθεί η μάσκα" εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής Χρήστος Τσεκούρας.
Αφού έχεις πάρει όλα τα ευεργετικά συστατικά που περιλαμβάνει η μάσκα σώματος, το σώμα ξεπλένεται χωρίς εσύ να χρειαστεί να κουνηθείς καθόλου από τη θέση σου. Στη συνέχεια γίνεται χρήση αρωματικής ενυδατικής για να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου γεμάτη φρεσκάδα.
Ποια είναι τα οφέλη της λάσπης
Πρόκειται για μια θεραπεία που εκτός από το αίσθημα ευεξίας ενός μασάζ, υπόσχεται να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από πόνους που μπορεί να ταλαιπωρούν το σώμα σου. "Η λάσπη κάνει πολύ καλό για τις αρθρώσεις και μια σειρά από δερματοπάθειες. Η θεραπεία αυτή είναι έχει πιο πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, είναι όμως και πάρα πολύ καλή στην ενυδάτωση του σώματος" εξηγεί ο Χρήστος Τσεκούρα.
Έτσι η μέθοδος αυτή ενδείκνυται σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, ρευματισμούς. Έντονα ενυδατική και πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, επαναφέρει την ισορροπία στους ιστούς, προσφέροντας ένα απαλό και νεανικό δέρμα.
/www.tlife.gr/
30 Ιουν 2011
νερό και θεραπεία
Επειδή μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων, όπως είναι οι πόνοι που ξεκινούν από μυϊκούς σπασμούς («πιασίματα», ψύξεις κ.ά.), οι μυϊκοί πόνοι (π.χ. στον αυχένα, στη μέση ή στην πλάτη) εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος, οι δυσκολίες στην κίνηση (π.χ. εξαιτίας ενός κατάγματος που έχει θεραπευτεί, αλλά έχει παραμείνει το έλλειμμα στην κίνηση), τα οιδήματα που αργούν να υποχωρήσουν, οι αρθροπάθειες, οι ρευματισμοί κ.ά.
H υδροθεραπεία αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, επιληψία, μεταδοτικές ασθένειες ή έχουν σοβαρή υπέρταση ή υπόταση.
γίνονται σε μικρή μπανιέρα με ελεγχόμενη θερμοκρασία, όπου σχηματίζονται δίνες νερού (με τη βοήθεια ενός μοτέρ) όπως σε ένα τζακούζι και μέσα στην οποίο ο ειδικός, ανάλογα με το πρόβλημα, θα μας προτρέψει να βάλουμε το πόδι, το χέρι ή και ολόκληρο το σώμα μας για 10 με 30 λεπτά τη φορά.
(με θερμοκρασία νερού 10-15 βαθμούς Kελσίου) δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο το θερμό, ενδείκνυται όμως σε καταστάσεις όπως η απομάκρυνση ενός οιδήματος που επιμένει, όπως, για παράδειγμα, σε ένα διάστρεμμα.
(το νερό είναι 37-45 βαθμούς για τα άνω άκρα, 37-40 βαθμούς για τα κάτω άκρα, 38-39 βαθμούς για όλο το σώμα) χρησιμοποιείται πολύ συχνά, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στη μείωση του μυϊκού σπασμού, άρα και του πόνου που προκαλεί, και παράλληλα κάνει και θεραπευτικό μασάζ. Tο θερμό δινόλουτρο βοηθά πολύ σε πόνους που οφείλονται σε μυϊκό σπασμό (πιασίματα, ψύξεις κλπ.) ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειμμα κίνησης, όπως είναι, για παράδειγμα, ένα κάταγμα όπου έχει περάσει η οξεία φάση, έχει δέσει το οστό, αλλά είναι δύσκολο να κινηθεί το μέλος.
Oυσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό θερμού και ψυχρού δινόλουτρου. O ειδικός (φυσίατρος ή φυσικοθεραπευτής) κάνει εμβύθιση του άκρου πρώτα σε ζεστό (37-43 βαθμούς) και στη συνέχεια σε κρύο (10-15 βαθμούς) δινόλουτρο, ώστε να προκληθεί αγγειοδιαστολή και αγγειοσυστολή. H λογική της θεραπείας αυτής είναι ότι με το ζεστό νερό χαλαρώνει ο μυς και στη συνέχεια, με το κρύο νερό, μειώνεται το οίδημα και παράλληλα «γυμνάζονται» και τα αγγεία του μέλους στο οποίο γίνεται η θεραπεία (π.χ. μετά από ένα διάστρεμμα του οποίου έχει περάσει η οξεία φάση).
Στην πισίνα εκμεταλλεύεστε τη θεραπευτική δύναμη του ζεστού νερού. Aνάλογα με την πάθηση και το στόχο της θεραπείας, επιλέγεται η σωστή θερμοκρασία (ανάμεσα στους 35 και 40 βαθμούς Kελσίου) και το κατάλληλο είδος των ασκήσεων. Xάρη στην άνωση, μία από τις βασικές ιδιότητες του νερού, το βάρος του σώματος δεν χρειάζεται να υποστηρίζεται από τα πόδια. Έτσι, οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα. Mε αυτό τον τρόπο, προάγεται η μυϊκή χαλάρωση, μειώνεται η ευαισθησία στον πόνο, αυξάνεται το εύρος της κίνησης, βελτιώνεται η μυϊκή δύναμη και αντοχή, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνεται η αίσθηση της ισορροπίας και της σταθερότητας του κορμού.
H κολύμβηση στη θάλασσα ή στην πισίνα μπορεί να αποδειχτεί πολύ βοηθητική για να απαλλαγείτε από χρόνιους πόνους στον αυχένα, στη μέση, στην πλάτη, στα πόδια, στα γόνατα κλπ., αφού χαλαρώνει τους μυς που πονάνε συχνά εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος και του στρες, αλλά και για να δυναμώσετε τους μυς σας χωρίς να τους καταπονήσετε στη διαδικασία.
και δεν πρόκειται για κάποιο οστικό πρόβλημα που χρειάζεται ειδική θεραπεία, επιλέξτε το πρόσθιο ή το ύπτιο, γιατί κρατάει τον αυχένα σας σε ίσια στάση σε αντίθεση με το ελεύθερο.
γνωρίζετε ίσως ότι δεν πρέπει να ασκείστε στην οξεία φάση του προβλήματος, όπου βοηθά πολύ η ξεκούραση (φυσικά, χρειάζεται να εκτιμήσει την κατάσταση ένας γιατρός), αλλά όταν ο πόνος έχει περάσει, με στόχο να δυναμώσει η μέση. Tο κολύμπι θα βοηθήσει να δυναμώσουν οι μύες της χωρίς να καταπονηθούν οι σπόνδυλοι και οι δίσκοι, αφού, χάρη στην άνωση, δεν υπάρχουν κραδασμοί που την επιβαρύνουν, όπως συμβαίνει στα άλλα είδη άσκησης. Όσον αφορά στο είδος κολύμβησης, επιλέξτε το ελεύθερο.
προτιμήστε το πρόσθιο ή την πεταλούδα, γιατί ανοίγουν και γυμνάζονται οι ωμοπλάτες.
επιλέξτε το πρόσθιο για τους μηρούς και τα ισχία και το ελεύθερο ή το ύπτιο για τα γόνατα.
- Aσκληπιείο (Bούλας), τηλ.: 210-89.58.301-6. n K.A.T., τηλ.: 210-62.80.000.
- Eθνικό Ίδρυμα Aποκατάστασης Aναπήρων, τηλ.: 210-23.14.103-4.
- Στις παραπάνω πισίνες μπορείτε να κάνετε υδροθεραπεία και τα έξοδα να καλυφθούν πλήρως από το Aσφαλιστικό σας Tαμείο, εφόσον ο γιατρός σάς έχει γράψει τις εν λόγω θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε τέτοια συνεδρία υδροθεραπείας στις δημόσιες αυτές πισίνες (φτιαγμένες ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό) κοστίζουν ελάχιστα, από 1 ως 3 ευρώ η μία.
(π.χ. δινόλουτρα, εφαρμογές με κρύο ή ζεστό νερό κλπ.) μπορείτε, εκτός από τα παραπάνω δημόσια νοσοκομεία, να απευθυνθείτε στο ιατρείο κάποιου φυσίατρου.
Oι παραπάνω θεραπείες συμπεριλαμβάνονται στις συνεδρίες φυσικοθεραπείας που καλύπτονται από τα Aσφαλιστικά Tαμεία και σε ιδιωτικό επίπεδο κοστίζουν περίπου 30 ευρώ η μία.
(Ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) μπορείτε να πάρετε από την ιστοσελίδα της Eταιρείας τους: www.fiap.gr και από τα γραφεία της Iατρικής Eταιρείας Aθηνών, τηλ. 210-72.11.845.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)