8 Ιουν 2011

Εμφιαλωμένο νερό VS Νερο βρύσης




Μύθοι και πραγματικότητα για ένα σημαντικό θέμα της υγείας μας


Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να υπάρχει ζωή στη γη. Το πίνουμε, μαγειρεύουμε με αυτό, πλένουμε και πλενόμαστε και καθαρίζουμε τα πάντα με την βοήθειά του. Παρά ταύτα, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για το νερό που χρησιμοποιούμε καθημερινά.


Όλοι γνωρίζουμε ότι πίνοντας ακάθαρτο, μολυσμένο νερό θα ασθενήσουμε. Υποθέτουμε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι η καθαρότερη μορφή δεδομένου ότι είναι υγιεινά παρασκευασμένο και σφραγισμένο για να εμποδίζονται οι διάφορες προσμείξεις. Στη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού των 60 δις δολαρίων έχει υπάρξει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Οι διαφημίσεις εμφιαλωμένων ισχυρίζονται ότι πίνοντας νερό από πλαστικά μπουκάλια μας κάνουν να δείχνουμε λεπτοί, sexy, υγιείς, εύποροι και περιβαλλοντικά υπεύθυνοι. Τα πλαστικά μπουκάλια έχουν ήδη γίνει αξεσουάρ μόδας.

Σκεφτείτε το πάλι!

Ουσιαστικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο! Πίνοντας εμφιαλωμένο νερό όχι μόνο κάνει ζημιά σε μας αλλά και στο περιβάλλον… Διαβάστε κάποιους μύθους για τα εμφιαλωμένα:

  1. Είναι ασφαλές: Πολύς κόσμος το θεωρεί πιο ασφαλές από το νερό βρύσης. Δεν υπάρχει τέτοια εγγύηση. Έχουν αρρωστήσει άνθρωποι από εμφιαλωμένα λόγω υψηλών ενδείξεων από κολοβακτηρίδια. Έρευνα αποκάλυψε ότι το περισσότερο εμφιαλωμένο νερό είναι περίπου ισοδύναμο με το νερό βρύσης σε σχέση με τα μικρόβια και την χημική του σύσταση. Μία άλλη έρευνα προσδιόρισε ότι τουλάχιστον το 25% των εμφιαλωμένων (συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σημάτων) είναι ουσιαστικά φιλτραρισμένο νερό βρύσης!
  2. Είναι υγιές και εύγευστο: Βιταμίνες, ορυκτά, βότανα, πρωτεΐνες και όλα τα υπόλοιπα πρόσμικτα στο νερό πραγματικά δεν είναι τίποτα παρά ένα τέχνασμα του marketing. Τα ενισχυμένα νερά συνήθως περιλαμβάνουν ζάχαρες και τεχνητές γεύσεις για να γλυκαίνουν το αποτέλεσμα…
  3. Είναι καθαρό: Οι ταμπέλες σε πολλά μπουκάλια με τις ενδείξεις «φυσικό» και «καθαρό» μπορεί να είναι παραπλανητικές. Έρευνες σε κάποιες εταιρίες βρήκαν στα νερά βακτήρια (όχι από αυτά που δημιουργούν πρόβλημα) και κάποια περιείχαν τοξικά βαρέα μέταλλα πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Δεν είναι μόνο αυτοί οι μύθοι, αλλά και οι ακόλουθοι λόγοι για να αποφεύγετε το εμφιαλωμένο νερό:

  1. Είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον: Κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκ τόνους πλαστικό κατασκευάζεται για την παγκόσμια αγορά, χρησιμοποιώντας μεθόδους που απελευθερώνουν τοξικά όπως νικέλιο, αιθυλοβενζόλιο, αιθυλικό οξύ και βενζόλιο. Το πλαστικό των μπουκαλιών ονόματι πολυαιθυλένιο terepthalate (PET) αλλοιώνεται μετά από 400-1000 χρόνια. Ακόμα, πάνω από 80% από αυτά τα μπουκάλια πετώνται στα σκουπίδια αντί να ανακυκλώνονται. Εκτός από τις χωματερές, πολλά μπουκάλια καταλήγουν στους ωκεανούς, θέτοντας σε ρίσκο την θαλάσσια ζωή. Επίσης, η κατασκευή και μεταφορά τους σημαίνει επιπλέον έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  2. Επηρεάζει τους υδάτινους πόρους: Το εμφιαλωμένο νερό «μαζεύεται» από νερό που ρέει φυσικά στην επιφάνεια της γης από έναν υπόγειο σχηματισμό, ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων υπογείων υδάτων. Καμιά φορά προέρχεται από παγετώνες που σημαίνει ότι καταστρέφεται ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Επίσης, κατά το φιλτράρισμα (διήθηση) εκτιμάται ότι 2lt νερού πετώνται για κάθε lt που εμφιαλώνεται (καθαρίζεται).
  3. Κρυφά κόστη: Χρησιμοποιούνται πάνω από 17εκ. βαρέλια από πετρέλαιο για να δημιουργηθούν πλαστικά μπουκάλια. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να παράξει ενέργεια για πάνω από 2,5εκ. σπίτια ή να κινήσει 1εκ. αυτοκίνητα το χρόνο. Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα απαιτούμενα καύσιμα για να μεταφερθούν τα μπουκάλια! Κυριολεκτικά «πίνουμε πετρέλαιο» στην προσπάθειά μας να βρούμε καθαρό νερό!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να μην είμαστε μέρος αυτής της παραφροσύνης!

-          Τοποθετήστε ένα φίλτρο καθαρισμού νερού στο σπίτι σας. Πίνοντας φιλτραρισμένο νερό είναι οικονομικότερο από το να πίνετε εμφιαλωμένο.
-          Επιλέγετε νερό βρύσης (δικτύου) αντί για εμφιαλωμένο όπου υπάρχει η δυνατότητα.
-          Χρησιμοποιείτε γυάλινα μπουκάλια για να τα ξαναγεμίζετε με νερό βρύσης.
-          Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια.
-          Πείστε τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο!

Τώρα που γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά διαφορά ανάμεσα σε εμφιαλωμένο νερό και νερό βρύσης, πηγαίνετε στη βρύση σας και πιείτε μια γουλιά νερό! Εάν θέλετε να πιείτε 100% καθαρό νερό που θα δώσει σε εσάς και την οικογένειά σας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προμηθευτείτε ένα καλό σύστημα επεξεργασίας – καθαρισμού νερού. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνετε λίγη έρευνα και θα βρείτε ένα σύστημα που θα σώσει το περιβάλλον και την τσέπη σας!

το ειδαμε:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ http://technologianerou.blogspot.com/2011/01/h.html

Τράπεζα Σπόρων - Η Κιβωτός του Αιγαίου



Κόκκινη κρητικιά πατάτα, λευκό και κόκκινο καλαμπόκι, κρεμμύδι «μελάθι», μωβ κέχρος, κατσούνι (φάβα), ξερικά αγγούρια και καρπούζια... Μοιάζουν να είναι άγνωστα αγροτικά προϊόντα αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν πολιτιστικές κατακτήσεις των νησιών του Αιγαίου. Με επιλογές και φυσικές διασταυρώσεις οι κάτοικοι των νησιών μας αλλά και πολλών ορεινών περιοχών δημιούργησαν εκατοντάδες ποικιλίες βρώσιμων φυτών και λαχανικών, που είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις δύσκολες εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.

Η διαδικασία δημιουργίας ανθεκτικών και αποδοτικών ποικιλιών έχει αρχίσει στο Αιγαίο από τη νεολιθική εποχή, εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια, δημιουργώντας πολύ δυνατές ποικιλίες σε είδη όπως το σιτάρι, το κριθάρι, το κρεμμύδι ή αρακάς, που έθρεψαν εκατοντάδες γενιές Ελλήνων και στήριξαν τον ελληνικό πολιτισμό. Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε και με τα είδης που ήρθαν από την αμερικανική ήπειρο (ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, κλπ), δημιουργώντας ποικιλίες άριστα προσαρμοσμένες στις ξηροθερμικές συνθήκες και τα φτωχά εδάφη της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας.
Αυτά συνέβαιναν μέχρι πριν 30 χρόνια περίπου. Με την εφαρμογή των εντατικών καλλιεργειών, της αλόγιστης χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και, κυρίως, με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων, έχει χαθεί πλέον το 98% των σπόρων ελληνικών ποικιλιών. Σήμερα το ζητούμενο από τους καταναλωτές είναι πλέον τα καθαρά αγροτικά προϊόντα, δηλαδή αυτά που ονομάζονται «βιολογικά», η καλλιέργεια των οποίων βασίζεται σε παραδοσιακές καλλιέργειες και σε φυσικούς μη μεταλλαγμένους σπόρους.

Την ανησυχητική ερμηνεία τoυ ποσοστού (98%) των χαμένων σπόρων και τις νέα καταναλωτικά πρότυπα αντιλήφθηκε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», που έχει έδρα στην καρδιά του Αιγαίου, την Ικαρία. Με στόχο την προστασία του ελληνικού φυτογενετικού υλικού, δημιούργησε το 2005 στην Ικαρία την Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου.

Η δράση της ξεκινά με την συγκέντρωση και τη μακροχρόνια φύλαξη σπόρων και επεκτείνεται με τον πολλαπλασιασμό και την διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών. Πρόκεται για μια μεγάλη και συστηματοποιημένη προσπάθεια διάσωσης τοπικών ποικιλιών, καλλιεργήσιμων φυτών και επιστροφής στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

Η καλή διατροφή δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά αγαθό στο οποίο έχουμε όλοι δικαίωμα. Η φύση φρόντισε να εξασφαλίσει την ποσότητα. Στο χέρι μας είναι να διασφαλιστεί και η ποιότητα, αρκεί να υπάρξει οργάνωση απέναντι στον δρομολογημένο έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου από ορισμένους. Η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου: «Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τη φυσική μας κληρονομιά και να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές».


Η ΔΡΑΣΗ
Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές της «Κιβωτού», όπως την αποκαλούν, φυλλάσουν υπό κατάλληλες συνθήκες τους σπόρους και παρακολουθούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Είναι όντως καθαρή; Είναι το βλαστοκύτταρο δυνατό και υγιές; Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η συντήρηση και καλλιέργεια ενός ασθενούς ή επιμολυσμένου σπόρου.
Σε δεύτερη φάση έρχεται η σποροπαραγωγή με την συνεργασία των καλλιεργητών. «Ενθαρρύνουμε τους καλλιεργητές, δίνοντάς τους καθαρούς σπόρους και ελέγχοντας τις συνθήκες των χωραφιών τους, ώστε να αποκλείεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης από ξένες ποικιλίες αλλά και η χρήση φυτοφαρμάκων» λέει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, επίτιμος ερευνητής, και διευκρινίζει: «Πάντοτε με δικά μας έξοδα. Δεν μας αρέσουν οι δοσοληψίες και δεν θέλουμε να μπαίνει το χρήμα ανάμεσα μας».
Σημασία έχει να δημιουργηθεί ένα καλά ελεγχόμενο δίκτυο καλλιεργειών – καλλιεργητών, ώστε να υπάρξει παραγωγή σπόρων. Το τελικό στάδιο είναι αυτό της διανομής. Από την στιγμή που ένα είδος μπει στην Τράπεζα, θα φτάσει στον καταναλωτή έπειτα από δύο τουλάχιστον χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, είναι συγκεντρωμένες στην Τράπεζα περισσότερες από 700 ταυτοποιημένες ποικιλίες, μερικές από τις οποίες προέρχονται από τα ίδια είδη.
Το φυτογενετικό υλικό είναι από ολόκληρη την χώρα, με έμφαση στην νησιωτική Ελλάδα. Η γεωγραφική απομόνωση των νησιών, οδήγησε στην ανάπτυξη διαφορετικών ποικιλιών, προσαρμοσμένων στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Η ιδιαιτερότητα και η «χάρη» των τοπικών ποικιλιών είναι ότι αναπτύσσονται έχοντας καλή απόδοση ενώ παράλληλα οι ανάγκες τους σε νερό και θρεπτικά συστατικά είναι περιορισμένες. Επιπλέον, μπορούν να αμύνονται στους φυσικούς εχθρούς, χωρίς να χρειάζονται χημικά πρόσθετα.
Το «Αρχιπέλαγος» προτιμά την «κατά μέτωπο επίθεση» και όχι τα πλάγια μέσα. Καμία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού δεν έχει γίνει. Η δράση και η πράξη έχουν μεγαλύτερη αξία από την δημιουργία εντυπώσεων μέσα από τα ΜΜΕ. Η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου απευθύνεται κυρίως στις κοινωνίες των νησιών και στους ευαισθητοποιημένους καλλιεργητές, που θα εκμεταλευτούν τις ακίνδυνες μεθόδους καλλιέργειας των αναντικατάστατων ποικιλιών και θα διασφαλίσουν το είδος.

Στο έργο της Τράπεζας Σπόρων Αιγαίου επενδύουν την ενέργειά τους 30 περίπου ερευνητές, 25 εκ των οποίων είναι εθελοντές, από διάφορα μέρη της Ευρώπης. «Έχουμε ένα καλό πρωτόκολλο συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια, το οποίο ορίζει και τους στόχους μας. Μας ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος και όχι η εκπαίδευση των φοιτητών. Τα Πανεπιστήμια, μας στηρίζουν γιατί ένα μέρος της δουλειάς μας, αφορά αυτό που θα ήθελαν τα ίδια να κάνουν. Δεν είμαστε μία ΜΚΟ που κολλάει αυτοκόλλητα και παράγει σλόγκαν. Τεκμηριώνουμε τα πάντα» μας επισημάνει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης.



Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ
Υπεύθυνα για τον αφανισμό ποικιλιών σε δενδρώδη, κηπευτικά, σιτηρά, ψυχανθή, αμπέλια και βότανα, είναι τα υβρίδια. Οι σπόροι δηλαδή του εμπορίου, προκάλεσαν σύγχυση στην φυσική εξέλιξη των τοπικών ποικιλιών και κατ’ επέκταση στις διατροφικές μας συνήθειες. Οι ντόπιες ποικιλίες διασταυρώνονται με τα υβρίδια και αρχίζουν να αποκτούν σταδιακά παρόμοια χαρακτηριστικά. Οι φυσικοί σπόροι γίνονται αδύναμοι, ώσπου κάποια στιγμή παύουν να αναπαράγονται.
Κατά την γονιμοποίηση των υβριδίων, μέσω των εντόμων ή του αέρα, μπορεί να επιμολυνθούν τοπικές ποικιλίες που βρίσκονται έως και 3 χιλιόμετρα μακριά. Έτσι, ποικιλίες, που κάποιοι ευσυνείδητοι αγρότες προσπαθούν να διατηρήσουν «αγνές», συχνά επιμολύνονται εν αγνοία τους. Μια ποικιλία που χρειάστηκε αιώνες για να εξελιχθεί, μπορεί να αφανιστεί ακόμα και σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο. Η επιμόλυνση όμως, μπορεί να συμβεί μόνο ανάμεσα σε φυτά του ίδιου είδους και όταν αυτά ανθοφορούν την ίδια περίοδο.
«Ακούμε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να αναμασούν θεωρίες και σλόγκαν για τα μεταλλαγμένα. Δεν λένε όμως στον κόσμο τι θα τρώει εφόσον χαθούν οι τοπικές ποικιλίες. Δεν θα υπάρχει πλέον το δίλλημα μεταλλαγμένα ή όχι. Δεν θα έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής» διαμαρτύρεται σε ήπιους τόνους ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης και προσθέτει: «Όταν ο άνθρωπος πεινάει, θα φάει τα πάντα. Σημασία έχει να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Το πρόβλημα ξεκινά από την παραπλάνηση των αγροτών, που αποδέχτηκαν τα υβρίδια ως σωτήρια λύση στο θέμα της ανάγκης για αυξημένη παραγωγή και της επιθυμίας για μέγιστη, φαινομενικά τουλάχιστον, ποιότητα.
Οι γεωπόνοι όμως παρέλειψαν να ενημερώσουν ότι το υβρίδιο για να αποδώσει χρειάζεται άφθονο νερό, σκευάσματα – δηλητήρια, που θα το προστατεύουν από τις αρρώστιες στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, και ότι έχει διάρκεια ζωής ένα μόνο χρόνο. Δηλαδή, φυτρώνει, βγάζει τα προϊόντα του, τον επόμενο όμως χρόνο έχει πεθάνει. Επομένως, ο αγρότης είναι αναγκασμένος να αγοράσει και πάλι φυντάνια. Επιπλέον, το υβρίδιο κοστίζει. «Για αυτό ο κόσμος δεν καλλιεργεί πια. Εισάγουμε ντομάτες από το Βέλγιο και την Πολωνία. Μας συμφέρει να έλθει το προϊόν από αλλού παρά να το φυτέψουμε» λέει ο κ. Τσιμπίδης.
«Το υβρίδιο είναι για τον αγρότη αλλά και για τον καταναλωτή δώρο άδωρον. Οι άνθρωποι της επαρχίας εξαπατήθηκαν. Είναι πια αναγκασμένοι να αγοράζουν κάτι το οποίο εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι θα αρρωστήσει» συνεχίζει το συλλογισμό του ο κ. Τσιμπίδης.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Για την σημασία των βιολογικών προϊόντων που έχουν μπει τόσο ενεργά στις διατροφικές μας συνήθειες ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης λέει: «Γιατί για να είναι καλό ένα προϊόν πρέπει να είναι και βιολογικό; Το αυτονόητο είναι να μην ρίχνουμε δηλητήριο στο φαγητό μας. Είτε είναι βιοδιασπώμενο είτε είναι χημικό. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε καλό και καθαρό φαγητό. Εμείς δεν ενθαρρύνουμε σώνει και καλά την βιολογική καλλιέργεια. Πιστεύουμε στην λογική καλλιέργεια».
Οι αυθεντικοί, παλιοί αγρότες των νησιών δεν γνωρίζουν τι σημαίνει βιολογική καλλιέργεια. Δεν έχουν υπόψη τους κανένα είδος φαρμάκου. Καλλιεργούν όπως καλλιεργούσαν πριν από εκατοντάδες χρόνια, αποδεσμευμένοι από οποιαδήποτε νεωτεριστική τάση. Ο τρόπος είναι ένας: δυνατό χωράφι και δυνατές κοπριές, ώστε το φυτό να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να είναι γερό. «Όπως ο άνθρωπος, έτσι και το φυτό χρειάζεται δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα».
Επιστροφή στη φύση λοιπόν είναι η λύση για να «μεγαλώσουμε γερά παιδιά. «Ο καταναλωτής πρέπει να έρθει και πάλι σε επαφή με τον παραγωγό. Όσο ανάμεσα τους υπάρχει το εμπόριο, θα υπάρχει και το συμφέρον. Εάν το προϊόν είναι φθηνότερο στην Γερμανία, θα το αγοράσει ο καταναλωτής από την Γερμανία. Πρέπει ο παραγωγός να βρει τον καταναλωτή και ο καταναλωτής τον παραγωγό» καταλήγει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης.

Τελειώνοντας την κουβέντα μας μαζί του και φτιάχνοντας μια σαλάτα για μεσημεριανό, η ντομάτα δεν μας φαινόταν το ίδιο γευστική όπως την προηγούμενη μέρα. Ενώ η πιπεριά ήταν καχύποπτα αρωματική. Σίγουρα έχουμε χάσει την αξία της καλής διατροφής και ο οργανισμός μας έχει πλέον προσαρμοστεί στην κατανάλωση «δηλητηρίων». Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει οτιδήποτε όταν υπάρχει ανάγκη. Θα φάμε και ποντίκια αν χρειαστεί. Όταν όμως υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσουμε καλό φαγητό γιατί να επιλέξουμε τα «σκουπίδια»;
το ειδαμε:το μικρο σπιτι στο λιβαδι

Πρός αναζήτηση νερού




Φυτά που μας δείχνουν ότι υπάρχει νερόΌπου είναι λυγαριές ή κόνυζα(ψυλλίστρα), ή ραγάζια, ή καλάμια λεπτά και μαλακά, ή κολλιτσίδα μόνη της φυτρωμένη, ή τριφύλλι, ή βρύα, ή βούρλα μόνα τους φυτρωμένα, υπάρχει ελπίδα να βρούμε νερό και εκεί πρέπει να σκάψουμε.
Νερά υπάρχουν όπου φυτρώνουν η αγριάδα, το πεντάνευρο, οι ήλιοι, το βούτημο, οι βάτοι, το
 κοντυλόχορτο, ο αγριοδιόσμος, το πολυτρίχι, το νυχάκι, το ξυνολάπαθο, το πολυγόνατο, το βρωμόχορτο, το χιλιόχορτο, η χαμολεύκα, η κύπερη, ο χαμολειός και το άγριο τριφύλλι. Επίσης το περιπλοκάδι, η αγριοσυκιά, η αγριοφτελιά, το κοντυλόχορτο και τα χρυσάνθεμα.
Όπου υπάρχουν τα φυτά αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει και νερό υπόγειο. Και όπου είναι μαραμένα, τα νερά είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αδύνατα και όχι διαρκή. Όταν είναι πιο πολλά και χλωρά και τα νερά είναι βαθειά και διαρκή.
Όταν τα φυτά αυτά είναι πολλά μαζί, πυκνά, χλωρά και θρεμμένα, πολλά θα είναι και τα νερά. Όπου είναι μαύρη η γη και βαθειά είναι διαρκέστερα και αδρότερα τα νερά.
Και από τα χώματα όσα είναι πολύ λασπερά, έχουνε περισσότερα νερά και ακόμα πιο πολλά όσα χώματα γλυκίζουν.

Με ποιόν τρόπο δοκιμάζουμε ότι υπάρχει νερό
Σκάβουμε λάκκο στο μέρος που θέλουμε να βρούμε νερό, βάθους ενάμιση μέτρου και φτιάχνουμε ένα αγγείο από μολύβι σε σχήμα ημισφαιρίου ή παίρνουμε μια χύτρα και την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος αλείφουμε με λάδι το αγγείο που θα έχουμε. Κατόπιν παίρνουμε μαλλί πλυμένο, ξερό και καθαρό μήκους έως οχτώ εκατοστών του μέτρου και στη μέση του μαλλιού δένουμε ένα μικρό λιθάρι. Το μαλλί το κολλούμε από το μέσα μέρος του αγγείου με κερί. Έπειτα το βάζουμε αναποδογυρισμένο μέσα στο λάκκο και προσέχουμε ώστε το μαλλί να κρεμαστεί έως τα μισά του αγγείου όταν θα το γυρίσουμε.
Το αγγείο το σκεπάζουμε με χώμα σε ύψος μισού μέτρου και το αφήνουμε εκεί την νύχτα.
Την αυγή πριν βγει ο ήλιος, ξεσκεπάζουμε το αγγείο και το γυρίζουμε και αν ο τόπος έχει νερό θα βρούμε και το αγγείο από μέσα ιδρωμένο και το μαλλί γεμάτο νερό. Και αν είναι πολλή η υγρασία ώστε να βγαίνουν και δάκρυα το νερό το νερό είναι κοντά. Αν όμως φανεί μόνο υγρασία υπάρχει νερό, αλλά είναι σε βάθος. Αν δεν υπάρχει καθόλου υγρασία πρέπει να δοκιμάσουμε με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα μέρη που πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα να βρούμε νερό.
Μερικοί για να καταλάβουν αν υπάρχει νερό χρησιμοποιούν την εξής μέθοδο. Ανοίγουν λάκκο βάζουν ένα σφουγγάρι στεγνό και το σκεπάζουν με χλωρά φύλλα καλαμιάς ή με άλλο χορτάρι μαλακό και το αφήνουν εκεί τρεις ώρες. Και αν το σφουγγάρι έχει υγρασία όταν θα το βγάλουν, υπάρχει νερό. Αν όμως είναι ξηρό δεν υπάρχει καθόλου.

Που αλλού βρίσκουμε νερό
Τα ψηλά βουνά και όσα έχουν πολλές κορυφές, έχουν νερά και κυρίως οι πλαγιές των βουνών που είναι κατά το βοριά ή κατά το βορειοανατολικό μέρος. Οι πλαγιές που βλέπουν κατά τον βορρά έχουν περισσότερα νερά από όσες βλέπουν κατά το νοτιά. Και οι πλαγιές που βλέπουν κατά την ανατολή ή κατά την δύση έχουν νερά όσα και οι βορινές και περισσότερα από τις πλαγιές που είναι γυρισμένες νότια. Και τα κατάφυτα βουνά έχουν περισσότερα νερά γιατί έχουν ίσκιο.
Επίσης νερά έχει και η μαύρη και παχιά γη και αν ακόμη είναι γεμάτη πέτρες και ιδίως αν έχει πέτρες μαύρες ή κοκκινωπές. Στους κάμπους που είναι ασπρόχωμα και έχει χαλίκια και ελαφρόπετρα και η όψη της γης είναι κατάξερη και γυμνή, δεν υπάρχει νερό. Επίσης δεν έχει νερό όπου είναι κεραμιδόχωμα και όπου η γη διώχνει τα νερά και τις βροχές. Όπου όμως η γη κρατάει το νερό και το ρουφάει υπάρχει περισσότερη υγρασία.
Επίσης αν ανεβούμε σε ψηλότερο μέρος με τις πρώτες αχτίδες του ηλίου, πριν ασπρίσει η μέρα, κοιτάζουμε και δούμε να ανεβαίνει ψηλά κάτι σαν καταχνιά, χωρίς να αραιώνετε, υπάρχει ελπίδα να βρούμε νερό. Παρατηρούμε ακόμα και τα κουνούπια μόλις βγει ο ήλιος και αν πετούν προς τα επάνω και στριφογυρίζουν σαν το αδράχτι, σημαίνει ότι υπάρχει νερό.
Πρέπει κυρίως να παρατηρεί κανείς από ψηλό μέρος. Κατά το καλοκαίρι , το μεσημέρι που είναι η ατμόσφαιρα καθαρή και η γη εντελώς ξηρή, στα μέρη που υπάρχει νερό βγαίνει ατμός και φαίνεται σαν μικρό σύννεφο. Το χειμώνα ο τόπος αυτός έχει καταχνιά, σαν αυτή που υπάρχει στα ποτάμια, στις λίμνες και στα πηγάδια, όχι όμως τόσο πυκνή, αλλά λεπτή και αραιή.

Φυσικές λύσεις για την τριχόπτωση


Τις βλέπετε παντού: Να κρέμονται στα ρούχα σας, διασκορπισμένες στο πάτωμα ή στην μπανιέρα μετά το λούσιμο. Για να μην ασχολείστε με... τρίχες, μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο την παροδική τριχόπτωση, που κάνει συνήθως πιο αισθητή την εμφάνισή της άνοιξη και φθινόπωρο.




Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια, που φτάνουν μέχρι αυτόν μέσω του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.
• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο.
• Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Αν, ωστόσο, έχετε αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας. Η κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο καθημερινά. Προτιμήστε το συσκευασμένο (που έχει περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους) και προσέξτε την όψη του: πρέπει να έχει άσπρο και λαμπερό χρώμα. Στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε βασιλικό πολτό φρέσκο ή κατεψυγμένο, αλλά και σε αμπούλες, αναμεμειγμένο με άλλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.


Μία φορά τη βδομάδα, πριν το λούσιμο, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι ελιάς για μερικά λεπτά και στη συνέχεια απλώστε το λάδι μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα και για καλύτερο αποτέλεσμα καλύψτε τα μαλλιά με ένα σκουφάκι ή ζεστή πετσέτα, καθώς η ζέστη ενισχύει την τονωτική και θεραπευτική δράση του. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε δαφνέλαιο, που περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το οποίο επίσης ενδείκνυται για την τόνωση των μαλλιών, επειδή προστατεύει και ενισχύει και τη δομή της τρίχας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή λάδι αβοκάντο. Έχετε ωστόσο υπόψη ότι, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, ενδέχεται τα λάδια (και ειδικά το δαφνέλαιο) να βαρύνουν την τρίχα και να εντείνουν τη λιπαρότητα. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα λούζετε προσεκτικά. Το μυστικό για να απαλλαγείτε πιο εύκολα από το λάδι μετά τη θεραπεία είναι να μη βρέξετε τα μαλλιά πριν βάλετε το σαμπουάν. Ρίξτε όσο σαμπουάν χρειάζεστε στην παλάμη σας, αναμείξτε το με λίγο ζεστό νερό και μετά απλώστε το στα λαδωμένα μαλλιά. Η χρήση λαδιού πριν το λούσιμο θα σας «απαλλάξει» και από τη μαλακτική κρέμα.


• Ανακατέψτε ένα κεσέ γιαούρτι με έναν κρόκο αυγού και κάντε μασάζ στο κεφάλι σας. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
• Φτιάξτε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 1 φλιτζάνι του ελληνικού μέλι (το οποίο θα έχετε πρώτα ζεστάνει για να ρευστοποιηθεί) και 4 κούπες ζεστό νερό. Απλώστε τη λοσιόν στα μαλλιά μετά το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
• Φτιάξτε 100 γρ. αφέψημα από χαμομήλι (γνωστό για τις μαλακτικές του ιδιότητες) και ανακατέψτε το με 200 γρ. άχρωμη χένα σε μορφή σκόνης, 4 κουταλιές ελαιόλαδο (αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, μειώστε τις σε δύο) και 1 κρόκο αυγού. Απλώστε την παχύρρευστη μάσκα στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα.


Ylang-ylang:
Θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.
Πατσουλί:
Θεωρείται θαυμάσιο τονωτικό τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.
Θυμάρι:
Περιορίζει την τριχόπτω- ση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.
Δεντρολίβανο:
Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.
Λεμόνι:
Προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.
Αγριοκυπάρισσο:
Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.
Φασκόμηλο:
Από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.


• Αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.

• Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.
• Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
• Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.
• Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.


Oι διαφορετικοί τύποι μαλλιών απαιτούν και διαφορετική φροντίδα. Τα μείγματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε κάθε φορά ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε τις απαιτούμενες σταγόνες αιθέριων ελαίων για να κάνετε μασάζ.

Για ξηρά μαλλιά:
Προσθέστε 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 7 σανταλόξυλο.
Για λιπαρά μαλλιά:
Προσθέστε 4 σταγόνες άρκευθο και 6 πετιγκρέιν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.
Για κανονικά μαλλιά:
Προσθέστε 4 σταγόνες λιβάνι και 6 πορτοκάλι.
Για θαμπά μαλλιά:
Προσθέστε 4 σταγόνες πατσουλί και 6 παλμαρόζα. Εναλλακτικά, προσθέστε σε 20 ml δαφνέλαιο 30 σταγόνες λεμόνι.
Για πιτυρίδα:
Προσθέστε 4 σταγόνες μελαλεύκα και 6 γεράνι.

Τι να αποφεύγετε:
• Το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σας, γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα.

• Το κάπνισμα.
• Το άγχος.
• Το καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι.
• Τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά.


Oι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες ωστόσο αναπληρώνονται καθώς στη θέση τους φυτρώνουν νέες. Πολλές φορές, όμως, αυτή η καθημερινή ρουτίνα μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν χάνουμε περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες). Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας πέφτουν με ανησυχητικούς ρυθμούς για αρκετό καιρό, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο. Oι πιο συνηθισμένοι λόγοι της τριχόπτωσης στις γυναίκες εντοπίζονται στην ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, στην έλλειψη φυλλικού οξέος, σε διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στη λήψη φαρμάκων. O γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε διαταραχές στην περίοδό σας και πολυκυστικές ωοθήκες, αν έχετε περάσει πρόσφατα μια σοβαρή λοίμωξη ή έχετε υποστεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές, ο λόγος της έντονης τριχόπτωσης είναι πολύ πιο απλός, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό σας από πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες. Μαζί με την αγωγή που θα σας δώσει, θα υπογραμμίσει τη σημασία της σωστής διατροφής, που συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μαλλιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην αγχώνεστε: Σύμφωνα με έρευνες, το στρες συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες -της παροδικής, ευτυχώς- τριχόπτωσης. 
το ειδαμε:www.vita.gr

Όταν ΜΜΕ "θάβουν" θέμματα Ζωής η Θανάτου!



3 Ιουνίου και ενώ σε όλη την Ευρώπη πεθαίνουν άνθρωποι λόγω μολύνσεως λαχανικών με το μικρόβιο e-coli, ο ΕΦΕΤ δημοσιεύει την ακόλουθη είδηση στην Ιστοσελίδα του.
"Προληπτική ανάκληση συσκευασμένης σαλάτας, σε πρώτη ύλη της οποίας ανιχνεύτηκε το βακτήριο Listeria monocytogenes". Ανοίγοντας το αρχείο PDF διαβάζεις για την
«ΑΒ Σαλάτα Μαρούλι, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «Μπάρμπα-Στάθης – Green Food» λογαριασμό της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος». Ελάχιστοι από τους δημοσιογράφους ίσως γνωρίζουν την επικινδυνότητα του Listeria monocytogenes, αλλά σίγουρα όλοι τρέμουν στην ιδέα να δημοσιεύσουν αρνητική είδηση με τις ανωτέρω επιχειρήσεις, που είναι από τους δυνατούς χορηγούς. Αναζητώντας την είδηση μέσω Google στο διαδίκτυο, παρατηρούμε ότι με εξαίρεση τα ΝΕΑ online, κανένα γνωστό (κερδοσκοπικό) ΜΜΕ δεν τόλμησε να αναδημοσιεύει την είδηση.
Ευτυχώς τα Ελληνικά Blogs, που όλο και περισσότερα κερδίζουν τους πολίτες , πληροφόρησαν τον κόσμο.
Αυτή είναι η ανεύθυνη στάση πολλών ΜΜΕ , και έλλειψη συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς. Σ ε κρίσιμα θέματα που η άμεση ενημέρωση των Πολιτών είναι θέμα ζωής η θανάτου, οι επισκέπτες της Ελλάδος , όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι εκτεθειμένοι .


Φυσική λέυκανση στα δόντια

PDF Εκτύπωση




Συνταγή 1
Αναμίξτε λεμόνι με μαγειρική σόδα και με το μίγμα βουρτίστε τα δόντια σας κάθε μέρα για 20 ημέρες το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Συνταγή 2
Προσθέστε μερικές φράουλες σε βραστό νερό και αφού κρυώσει στραγγίξτε το έγχυμα σε αποστηρωμένο μπουκαλάκι στο οποίο θα προσθέσετε και τον χυμό ενός λεμονιού. Το διάλυμα αυτό μπορείτε να το συντηρίσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Χρησιμοποιείστε σε κάθε βουρτσισμα σας στην οδοντόβουρτσα λίγο από το παραπάνω διάλυμα το οποίο λόγω του σαλικυλικού οξέος που περιέχουν οι φράουλες θα βοηθήσει στην φυσική λεύκανση των δοντιών σας.

Συνταγή 3
Για να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά και ασταφτερά βουρτσίστε τα καθημερινά με θαλασσινό αλάτι και λεμόνι και ξεβγάλτε με άφθονο νερό. Το λεμόνι βοηθά στην αποδέσμευση των λεκέδων που δήμιουργούν οι χρωστικές του καφέ και του τσιγάρου ενώ το αλάτι σφύγγει τα ούλα.