9 Ιουν 2011

Φτηνές διακόπες.Είναι εφικτό;



Ιούνιος.Ήδη η ζέστη έχει ταράξει το νευρικό μας σύστημα (μην υπολογίσουμε κ όλα τα άλλα ,οικονομικά,εθνικά κτλ χτυπήματα της μοίρας).το πορτοφόλι άδειο και οι υποχρεώσεις τρέχουν.. Μα έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε έστω και για λίγες μέρες.Πώς θα γίνει αυτό;Γιά να δούμε..

Οικονομικές Διακοπές


Ψάχνοντας στο νετ ανακαλύψαμε αυτή τη προσφορά   http://www.clubagiaanna.gr/images/docs/1000%20PAKETA%20-%201000%20ANERGOI%20-%20CAA.jpg 


Ένας άλλος τρόπος για οικονομικές διακοπές ειναι οι διακοπές με εισιτήριο τον εθελοντισμό.Με ένα μικρό ποσό που καλύπτει στέγη,φαγητό,ξενάγηση..εργασία και χαρά πάνε πακέτο στην κρήτη,ζαγόρι κτλ      
http://www.wwf.gr./index.php?option=com_content&view=article&id=782:2011-06-08-07-46-59&catid=70:2008-09-16-12-10-46&Itemid=90

Λόγω κρίσης κυκλοφορούν στο νετ πολλα πακετα προσφορών.Σας δίνω ένα παράδειγμα
http://www.clubagiaanna.gr/images/docs/NEWSPAPER-JUNE-2011.pdf


Διακοπές με ιστιοφόρο.Δείτε εδώ γιατί συμφέρει
''Διακοπές με ιστιοφόρο'' , μία φράση που από μόνη της φέρνει στον νου μας υπέροχες εικόνες...

Όπως ....πεντακάθαρα, διάφανα, γαλήνια νερά, ήλιο, μπάνιο, χαλάρωση, απόλαυση, δελφίνια, έρωτα, διασκέδαση, mohito, margarita, ........!!!! Όλα αυτά όμως και ακόμα περισσότερα ίσως, είναι αυτά που ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν έναν τέτοιο τρόπο διακοπών !!!!









Οι διακοπές με ένα ιστιοφόρο σκάφος ξεκινάνε από την στιγμή που θα επιβιβαστείτε και λύσετε τους κάβους...
Η ηρεμία που επικρατεί η χαμηλή ταχύτητα η σχεδόν αθόρυβη μηχανή του και οι πολύ χώροι έξω σίγουρα θα σας βολέψουν να πιάσετε την καλύτερη θέση που εσείς νομίζεται και να ξεκινήσετε να ζείτε το όνειρό σας...

Όλα αυτά βέβαια μετατρέπονται στο απόλυτο μόλις το σκάφος ανοίξει πανιά και αρχίσει να γλιστράει στο νερό χωρίς μηχανή και θορύβους....

Να δούμε λοιπόν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διακοπών για το Ιόνιο το οποίο μπορεί να έχει αφετηρία την μαρίνα της Λευκάδας και προορισμό τα δεκάδες μικρά ή και μεγαλύτερα νησιά που υπάρχουν στο τρίγωνο Λευκάδας - Αστακού - Ιθάκης ή διαφορετικά από Λευκάδα μπορείτε να πάτε και βόρεια προς Πρέβεζα - Πάργα - Σύββοτα - Παξούς - Αντίπαξους κ.α. Ανάλογα με την διάθεση και τον χρόνο σας !

Το πιο παρεξηγημένο κομμάτι της όλης ιστορίας όμως είναι το κόστος του συγκεκριμένου τρόπου διακοπών, κάτι το οποίο θα προσπαθήσω να σας αναλύσω όσο καλύτερα μπορώ, μιας και βρίσκομαι στον χώρο από το 1995 και σαν Skipper! (=κυβερνήτης ιστιοφόρου σκάφους)
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα λοιπόν, έχουμε και λέμε ,
το να ενοικιάσεις ένα ιστιοφόρο σκάφος με όλες τις ανέσεις και 3 καμπίνες με 1 η 2 wc, σε φουλ σεζόν θα έχει ένα αρχικό κόστος περίπου 1000-1300 ευρώ συν 910 - 1000 ευρώ για τον skipper περίπου για μία εβδομάδα . Το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 3 ζευγάρια συν τον skipper (εάν δεν έχει τουλάχιστον ο ένας εξ' αυτών δίπλωμα ιστιοπλοϊας ανοικτής θαλάσσης και να υπάρχει άλλος ένας που να φτιάξει μία δήλωση ότι έχει γνώσεις ιστιοπλοϊας ).yacht-inside
Το κόστος επιβαρύνεται με ένα ποσό που δίνεται σε μετρητά ή με χρέωση σε πιστωτική κάρτα ως εγγύηση. Το οποίο ποσό επιστρέφεται όταν το σκάφος το ''παραλάβει'' στο γραφείο στην ίδια κατάσταση που αυτό το παρέδωσε!
Που σημαίνει ότι θα είναι και γεμάτο με καύσιμα ένα κόστος περίπου 150ευρώ περίπου.

Δηλαδή έχουμε 2000ευρώ(σκάφος και Skipper) + 150ευρώ(καύσιμα) = 2150ευρώ/6άτομα = 360ευρώ/άτομο/βδομάδα!!!!
Και δεν έχεις άλλα έξοδα μετακίνησης, δεν βασανίζεσαι με μετακινήσεις καράβια,αεροπλάνα,τρένα ουρές καθυστερήσεις, ζέστη, ιδρώτα κλπ, δεν πας στην παραλία ή την πισίνα του ξενοδοχείου για μπάνιο απλά βουτάς ότι ώρα γουστάρεις , δεν έχεις πρόγραμμα πότε θα φας, πότε θα ξυπνήσεις, μπορείς να τρως κάτι πρόχειρο το μεσημέρι από σαλάτα, φρούτο ή μακαρονάδα και το βράδυ μόνο να τρως έξω ανάλογα με τα κέφια σου ...
Τα ναύλα κλείνονται από Σάββατο 17:00 (το αργότερο) έως Σάββατο 09:00 και μπορούν να είναι εβδομαδιαία, 2βδόμαδα, 3βδόμαδα κ.α.
Η τιμή συμπεριλαμβάνει, το σκάφος σε άρτια κατάσταση, καθαρό, με πλήρη ιματισμό, μαγειρικά σκεύη, κουζίνα, ψυγείο, γεμάτο με καύσιμα και νερά, σωστικά μέσα, ασφάλεια και όλα τα θεωρημένα έγγραφα ενός αξιόπλοου σκάφους για να μπορέσει να πάρει απόπλου από την εκάστοτε μαρίνα ή λιμάνι.
 
http://www.4x4fun.gr/



Στο ίντερνετ υπάρχουν δεκάδες γραφεία όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για να ''κλείσετε'' ένα σκάφος στις ημερομηνίες που επιθυμείτε !!!

ΤΕΛΟΣ.. το γνωστό σε όλους μας camping! 


Ταξιδιωτικές Συμβουλές : ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
Αν εξαιρέσουμε ότι θα κοιμάστε σε υπνόσακο και όχι σε κρεβάτι, οι διακοπές σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ δεν διαφέρουν πολύ από το να κάνετε διακοπές σε ένα ξενοδοχείο με κοινόχρηστο μπάνιο. Τα οργανωμένα κάμπινγκ διαθέτουν τουαλέτες, ντουζιέρες, πλυντήρια, εστιατόριο, αλλά και mini-market, από όπου μπορείτε να κάνετε τις προμήθείες σας. Έτσι, το μόνο που χρειάζεστε για την παραμονή σας σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ είναι η σκηνή και τα προσωπικά σας είδη.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ:
Καθαριστικό και απολυμαντικό για τις τουαλέτες και τις ντουζιέρες. Βέβαια, οι υπάλληλοι των κάμπινγκ καθαρίζουν πολύ συχνά αυτούς τους χώρους, αλλά ένα μικρό «πέρασμα» με το δικό σας καθαριστικό δεν θα ήταν υπερβολικό.
Χαρτί τουαλέτας
Γκαζάκι, καφέ και ζάχαρη
Ένα μικρό φορητό ψυγείο
Ένα φακό
Ένα οργανωμένο φαρμακείο
Σακούλες σκουπιδιών


ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
Αν και το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται και, αν σας πιάσουν, μπορεί να πληρώσετε έως και 150ευρώ κατά κεφαλήν, είναι μία συναρπαστική εμπειρία και το προτιμούν όσοι αγαπούν τις διακοπές στη φύση. Μεγάλη σημασία έχει να διαλέξετε με προσοχή το μέρος όπου θα κατασκηνώσετε. Μπορεί μια απόλυτα έρημη παραλία να ακούγεται πολύ καλή ιδέα, αλλά επιλέξτε την μόνο εφόσον εξασφαλίσετε την επικοινωνία σας με τον υπόλοιπο κόσμο(αν δηλαδή έχετε σκάφος ή έχετε φθάσει στον προορισμό σας με μεταφορικό μέσο και δεν βρίσκεστε σε ένα απομονωμένο μικρό νησάκι, όπου περνάει καραβάκι δύο φορές την εβδομάδα, και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα «πιάνει» το κινητό σας).Επίσης, υπάρχουν απομονωμένες παραλίες στα νησιά που προσφέρονται για κάμπινγκ. Εκεί συνήθως σας μεταφέρει μία βάρκα από το νησί και συνεννοείστε να περνάει μία φορά την ημέρα για να σας φέρνει προμήθειες, αλλά και να ελέγχει ότι δεν έχει παρουσιαστεί κάποια έκτακτη ανάγκη. Το ελεύθερο κάμπινγκ προϋποθέτει μεγάλη οργάνωση και προνοητικότητα. Τα μικροπράγματα που πρέπει να σκεφθείτε να πάρετε μαζί σας είναι πολλά.
Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
Ένα φορητό ψυγείο και θερμός
Κάτι για να δημιουργήσετε σκιά(ψάθα, πανί ή οι ειδικές τέντες, που τις πουλάνε στα είδη κάμπινγκ)
Ένας πολύ-σουγιάς
Ένα γκαζάκι και ένα τηγάνι
Σπίρτα και αναπτήρες
Πλαστικά πιάτα, ποτήρια και πιρούνια
Μαχαίρι
Ένα-δύο πλαστικά μπολ
Απορρυπαντικό πιάτων
Χαρτί υγείας
Ένα οργανωμένο φαρμακείο
Ένας ισχυρός φακός
Εντομοαπωθητικά(σώματος και σπείρες).

ΤΡΟΦΙΜΑ
Νερό
Κονσέρβες ή έτοιμα γεύματα
Πατάτες ( ψήνονται πολύ εύκολα στην φωτιά )
Φρούτα
Καφές
Ζάχαρη
Φρυγανιές, κράκερ ή παξιμαδάκια
Κρουασάν ( χωρίς γέμιση ) ή μπισκότα

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ
Αν και τα παρεό και τα άνετα κοντομάνικα μπλουζάκια είναι τα αγαπημένα ρούχα όσων επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ, ο καθένας διαλέγει με βάση τις προτιμήσεις του τα ρούχα που θεωρεί πρακτικά. Αυτά πάντως που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν από το σάκο σας είναι ένα ελαφρύ μπουφάν, μία μακρυμάνικη μπλούζα, ένα μακρύ παντελόνι και ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια. 
www.gohalkidiki.com/gr

Επιλέγω σκηνή

Η σωστή επιλογή σκηνής είναι από τις βασικές επιλογές που πρέπει να κάνουμε και αυτή που σηκώνει την περισσότερη σκέψη και έρευνα. Καθώς διαμορφώνει ένα μεγάλο μέρος του budget που έχουμε να διαθέσουμε για τον εξοπλισμό μας και καθώς διαμορφώνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την εμπειρία μας στην εξοχή.

Σας παραθέτουμε 9 κριτήρια που πρέπει να υπολογίσουμε πριν αγοράσουμε την καινούργια μας σκηνή

  1. Τιμή: το χρηματικό αντίτιμο το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε σχετικά με την προμήθεια της καινούργιας μας σκηνής.
  2. Μέγεθος σκηνής: Πόσοι θα κοιμούνται σε αυτήν την σκηνή? Και πόσο εξοπλισμό θέλουν να αποθηκεύουν μέσα στην σκηνή. Συνήθως άμα υπολογίσουμε +1 άτομο για τον εξοπλισμό είμαστε καλυμμένοι. Δηλαδή, για δύο άτομα με το εξοπλισμό τους, παίρνουμε μία σκηνή 3 ατόμων,
  3. Άνεση: Διάφορα συμπληρώματα του σχεδιασμού της εκάστοτε σκηνής, έχουν την δυνατότητα να μας κάνουν την διαμονή μας στην φύση ποιο ευχάριστη. Όπως για παράδειγμα την ύπαρξη ή όχι κουνουπιέρας στις πόρτες, την χρήση προθαλάμου ή και τέντας κ.α.
  4. Οργάνωση: Η βοήθεια που μπορεί να μας δώσει μία σωστά σχεδιασμένη σκηνή είναι μεγάλη, διάφορες θήκες μικροαποθηκευτικού χαρακτήρα, D-rings για το κρέμασμα του φωτιστικού είναι θέματα που αξίζει να τα ζητήσει κανείς από μία σκηνή
  5. Συχνότητα χρήσης: ψάχνουμε για μία σκηνή για χρήση για κάθε σαββατοκύριακο? Όπου θα πρέπει να δώσουμε βάση στην ευκολία στησίματος της σκηνής (οι σκηνές τύπου pop-up είναι μία δημοφιλής επιλογή για αυτή την χρήση). Στην περίπτωση του trekking όπου σχεδόν καθημερινά στήνουμε την σκηνή θα πρέπει να βρούμε μία σκηνή που να στήνετε εύκολα αλλά και να μεταφέρετε εύκολα, οπότε συνιστάτε να αποφεύγουμε τις pop up σκηνές καθώς κλίνουν σε έναν άβολο, στην μεταφορά, δίσκο Για ένα δεκαήμερο τον Αύγουστο Όπου αξίζει να πάρουμε μία ποιο μεγάλη σκηνή για περισσότερη άνεση αφού θα την μεταφέρουμε και θα την στήνουμε μόνο μία φορά το χρόνο.
  6. Περίοδο χρήσης: Καλοκαιρινή σκηνή, σκηνή τριών εποχών ή χειμερινή σκηνή. Το ύψος, η αδιαβροχοποίηση και η αντοχή στους ανέμους είναι βασικές διαφορές για τον κάθε τύπο σκηνής.
  7. Περιοχή – Αέρας, Βροχή: εάν γνωρίζουμε που θα κατασκηνώσουμε τότε μπορούμε να βοηθηθούμε πολύ στην επιλογή της σκηνής σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Για την παραλία θα προτιμήσουμε ψηλές σκηνές με αντηλιακά πανιά ενώ για το βουνό κοντές σκηνές, για να αντέχουν στους ανέμους
  8. Ανθεκτικότητα: Η ποιότητα κατασκευής είναι βασικό στοιχείο για την αντοχή της. Αλλά επίσης και για την τιμή της. Εάν την θέλουμε μόνο για φέτος, μπορούμε να βολευτούμε με μία οικονομική λύση, για να μας κρατήσει κάποια χρόνια παραπάνω μάλλον θα πρέπει να επενδύσουμε κάποια χρήματα παραπάνω.
  9. Δοκιμαστική σκηνή: μπορεί να θέλετε να αγοράσετε μία σκηνή για πρώτη φορά και να μην είστε σίγουροι εάν θα συνεχίσετε να ασχολείστε με το  camping μετά την πρώτη χρήση. Θα σας πρότεινα να προσπαθήσετε να δανειστείτε κάποια σκηνή από κάποιον φίλο σας πριν προβείτε σε αγορά ή να αγοράσετε κάποια πολύ οικονομική σκηνή για να μην πετάτε τσάμπα χρήματα.
http://www.seaeverything.gr