14 Νοε 2011

Φτιάξε φωτιστικό απο φυσικό σπάγκο


Για εσάς που σας αρέσουν οι φυσικοί τόνοι και το natural look και θέλετε να υιοθετήσετε ένα λιτό και πρωτότυπο στιλ για το χώρο σας, έχουμε μία έξυπνη DIY λύση για να φτιάξετε ένα χαριτωμένο φωτιστικό οροφής από σπάγκο.
Το κόστος του project δεν θα ξεπεράσει τα 10€!
DIY φωτιστικό από σπάγκο - 2
Τι θα χρειαστείτε;
• Ένα ανθεκτικό μπαλόνι και προσοχή μιλάμε εκ πείρας, να είναι αντοχής. Καλύτερα να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα που πουλάει μπαλόνια για εκδηλώσεις, ή σε κάποιο ανθοπωλείο όπου επίσης τα χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις.
• Φυσικό σπάγγο σε απόχρωση της αρεσκείας σας. Το πάχος του σπάγγου καλό θα είναι να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο, για να μπορέσει να το «πιάσει» η κόλλα (θα καταλάβετε βλέποντας το Video), αλλά ούτε και πολύ λεπτό, για να αποφύγετε να τυλίγετε για πολλές ώρες.
• Λίγο σύρμα.
• Ένα set ντουί με καλώδιο το οποίο θα το προμηθευτείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό.
• Κόλλα διάφανη και ανθεκτική σε θερμοκρασίες που μπορείτε να βρείτε σε σκόνη σε ένα χρωματοπωλείο.
• Και από Εργαλεία, ένα κοπτάκι για το σύρμα, ένα ψαλίδι για να κόβετε τον σπάγγο, ένα μπωλ για να φτιάξετε την κόλλα και ένα πινέλο για να την τοποθετήσετε.
Τα βήματα που θα ακολουθήσετε:
1. Φουσκώστε το μπαλόνι πάνω στο οποίο θα κατασκευάζετε το φωτιστικό.
Φουσκώστε το μέχρι να αποκτήσει το μέγεθος που θέλετε, προσέχοντας να μην το παρακάνετε -μιλάμε εκ πείρας- και το ζορίσετε πολύ, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να σας σκάσει στην πορεία των εργασιών σας!
DIY φωτιστικό από σπάγκο - 3
2. Προετοιμάστε την υποδοχή του ντουί και το κάτω άνοιγμα του φωτιστικού.
Χρησιμοιώντας το σύρμα, θα πρέπει να φτιάξετε δύο στεφανάκια - ένα για το πάνω μέρος του φωτιστικού και ένα για το κάτω άνοιγμα, από το οποίο θα μπαίνει η λάμπα.
Μετρήστε με το σύρμα σας την περίμετρο του ντουί και διαμορφώστε το πρώτο σας στεφανάκι.
Στη συνέχεια, ανάλογα με το άνοιγμα που θέλετε να έχει το φωτιστικό σας, κόψτε και το δεύτερο στεφανάκι, το οποίο θα πάρει θέση ουσιαστικά στο κάτω μέρος του μπαλονιού.
Τώρα, θα πρέπει να «ντύσετε» με σπάγγο το μεγάλο (κάτω) στεφανάκι.
Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο!
DIY φωτιστικό από σπάγκο - 4
3. Στερεώστε προσεκτικά τα στεφανάκια στην κορυφή και τη βάση του μπαλονιού και δημιουργήστε τη βάση της κατασκευής.
Στερεώστε το πάνω στεφανάκι στο στόμιο του μπαλονιού. Χρησιμοποιώντας 4 κομμάτια σπάγγου, στην ουσία κρεμάστε το κάτω στεφανάκι από το πάνω κάνοντας μικρούς κόμπους. Κόψτε στη συνέχεια το σπάγγο που προεξέχει.
Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό για να μη βγει στραβό το φωτιστικό σας (και σε αυτή την περίπτωση σας μιλάμε εκ πείρας)!
Είναι αρκετά πιθανόν να χρειαστεί να επιστρατεύσετε και λίγο σελοτέιπ για να το στερεώσετε. Προσέξτε όμως να χρησιμοποιήσετε πολύ μικρές λωρίδες σελοτέιπ και σε max 1-2 σημεία, γιατί στη συνέχεια της κατασκευής, θα χρειαστεί να περνάτε το σπάγγο ανάμεσα στο στεφανάκι και το μπαλόνι, και είναι πιθανόν τραβώντας το σελοτέιπ, να σκάσετε το μπαλόνι (ειδικά αν αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό).
DIY φωτιστικό από σπάγκο - 5
4. Ξεκινήστε να τυλίγετε το σπάγγο γύρω από το μπαλόνι και τα στεφανάκια σας.
Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι σπάγγο και κάντε ένα μικρό κόμπο στο κάτω στεφανάκι σας. Αρχίστε να τυλίγετε τυχαία το σπάγγο γύρω από το μπαλόνι για να καλύψετε την επιφάνειά του.
Εμείς επιλέξαμε να δουλεύουμε με κομμάτια σπάγγου για να μην μας ταλαιπωρεί στην περιστροφή, αλλά αυτό σημαίνει ότι σε αρκετά σημεία θα χρειαστεί να κάνετε μπαλώματα και να ενώστε το κομμάτι του σπάγγου που χρησιμοποιείτε με μία προέκταση ενός νέου κομματιού.
Αναπόφευκτα, σε αρκετά σημεία θα βλέπετε το σπάγγο να μετακινείται και να χαλαρώνει. Μη σας φοβίσει αυτό - μπορείτε να «μαζέψετε» το χαλαρό σπάγγο περνώντας γύρω του σε μία επόμενη γύρα την προέκτασή του και συνεχίζοντας να τυλίγετε προς αντίθετη κατεύθυνση.
Είναι αρκετά σημαντικό, και θα το διαπιστώσετε στην πορεία, να περνάτε αρκετές φορές το σπάγγο κάθετα ή διαγώνια ανάμεσα από τα δύο στεφανάκια για να κάνετε πιο σταθερή την κατασκευή.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη οδηγία... θα το βρείτε και μόνοι σας καθώς το κάνετε!
Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή υπάρχουν κενά, ή δεν κάθεται καλά ο σπάγγος. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα τύλιγμα, αλλά σταδιακά τα κενά θα κλείσουν και θα διαμορφώσετε μία πιο ομαλή επιφάνεια γύρω από το μπαλόνι.
Σκεφθείτε ότι εμάς μας πήρε το βράδυ, γιατί έσκασε το πρώτο μας μπαλόνι και αναγκαστήκαμε να το κάνουμε από την αρχή!
Όταν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο του project!
DIY φωτιστικό από σπάγκο - 6
5. Εφαρμόστε την κόλλα στην επιφάνεια τους καπέλου του φωτιστικού.
Ξεκινήστε με την παρασκευή της κόλλας (εξαρτάται βέβαια και από το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε)! Η δική μας κόλλα ήταν σε σκόνη. Για την παρασκευή του μείγματος χρειαστήκαμε 1 μπολάκι κόλλα και 5 μπολάκια νερό. Ανακατεύοντας προσεκτικά, προέκυψε ένα παχύρευστο ημιδιάφανο μίγμα.
Στρώστε φύλλα περιοδικών, και ακουμπήστε πάνω το επενδεδυμένο με σπάγγο μπαλόνι για να μην λερώσετε την επιφάνεια εργασία σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το πινέλο, ξεκινήστε να εφαρμόζετε την κόλλα στην επιφάνεια του σπάγγου, φροντίζοντας να φτάσει παντού!
Μην ξεχάσετε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή γύρω από τα στεφανάκια.
6. Κρεμάστε το φωτιστικό για να στεγνώσει.
Όταν έχετε τελειώσει με την κόλλα, κρεμάστε ένα κομμάτι σχοινί από το πάνω στεφανάκι και τοποθετήστε το φωτιστικό σας σε ένα σημείο για να στεγνώσει. Θα σας προτείναμε να τοποθετήσετε κάτω από αυτό εφημερίδες γιατί είναι αρκετά πιθανόν να στάξει η κόλλα.
Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 24 ώρες - μέχρι να στεγνώσει τελείως η κόλλα.
7. Σκάστε το μπαλόνι και εγκαταστήστε το ντουί.
Αφού περάσουν οι 24 ώρες, σκάστε το μπαλόνι σας και θαυμάστε το αποτέλεσμα!
Είστε σχεδόν έτοιμοι! Πάρτε το ντουί, ξεβιδώστε τε το κάτω μέρος του και περάστε το από το πάνω στεφανάκι. Στη συνέχεια, βάζοντας το χέρι σας μέσα από το στεφανάκι της βάσης, βιδώστε τη ροδέλα και στερεώστε το ντουί.
Τοποθετήστε μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας  και το φωτιστικό σας είναι έτοιμο για κρέμασμα!
DIY φωτιστικό από σπάγκο - 7
Tip!
Μπορείτε να δημιουργήσετε 2-3 φωτιστικά σε διαφορετικά μεγέθη, ακόμα και χρησιμοποιώντας διαφορετικό είδος σπάγγου, και να τα κρεμάσετε συνδυαστικά σε ένα δωμάτιο  -πχ. πάνω από ένα τραπέζι στην τραπεζαρία, ή το κρεβάτι της κρεβατοκάμαράς σας- για να επιτύχετε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον διακοσμητικό αποτέλεσμα!


πηγη

φτιαξτε χαλακι,σουπλα η συνθεση για τον τοιχο


Δε θα χρειαστείτε τίποτε άλλο παρά σκοινί, ψαλίδι  και πιστόλι θερμοκόλλησης…
το στρίβετε σε σπέιρες άλλοτε μικρότερες κι άλλοτε μεγαλύτερες κολώντας το ταυτόχρονα…
ή δημιουργείτε άλλα, δικά σας,  παρόμοια κυκλικά σχέδια….
και μετά τα “δένετε¨,   πάλι με κόλλα,  μεταξύ τους..
Το πως θα το χρησιμοποιήσετε τώρα είναι δική σας δουλειά…
Καλή επιτυχία!!!
Εγω πάντως σκέφτομαι να φτιάξω δύο μικρά χαλάκια για την κρεβατοκάμαρά μου!!

Πώς να φτιάξεις αυγά τηγανιτά σε σχήμα λουλουδιού

                                                               
Υπάρχουν και τα ανοξείδωτα καλούπια, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πιο όμορφοι και ανέξοδοι, όπως αυτός που
βρήκα εδώ και μου άρεσε πολύ! Κόβεις μια φέτα από πιπεριά και στο κέντρο της σπας το αυγό. Σκεπάζεις το τηγάνι και μαγειρεύεις σε χαμηλη θερμοκρασία. Αν χρησιμοποιήσεις πιπεριές σε διαφορετικά χρώματα το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό!

πρωτότυπη διακοσμητική ιδέα για τοίχο
























φτιάξε σπορεία-μικρά γλαστράκια από εφημερίδες

Ουσιαστικά παίρνουμε 5-6 φυλλά εφημερίδας και τα κόβουμε σε ισοϋψείς λωρίδες. Τις τιλύγουμε όλες μαζί γύρω από ένα κυλινδρικό αντικείμενο, πχ. κονσέρβα με πάστα ντομάτας, για να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα και κολλάμε τα πλάγια με ταινία. Αφήνουμε και λίγη εφημερίδα να εξέχει από την κονσέρβα ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε τον πάτο της γλάστρας, πιέζοντας προς τα μέσα τις εξοχές της εφημερίδας. Προσπαθούμε ώστε ο πάτος να γίνει όσο πιο επίπεδος γίνεται και χωρίς κενά, για να μην φεύγει το χώμα. Κολλάμε πάλι με ταινία κι έτοιμη η γλάστρα. Τη γεμίζουμε με χώμα, τοποθετούμε τους σπόρους της αρεσκείας μας και ποτίζουμε.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Το χαρτί διατηρείται νωπό κι έτσι δεν αφυδατώνεται. Επίσης, οι ρίζες καθώς θα αναπτύσσονται θα διαπεράσουν το χαρτί-πράγμα φυσιολογικό- και τότε ήρθε η ώρα να μεταφυτέψουμε το φυτό. Το καλύτερο σημείο είναι ότι μπορούμε να το φυτέψουμε κατευθείαν μέσα στο χώμα, γιατί η εφημερίδα ανακυκλώνεται! Συνεπώς, με τα χάρτινα σπορεία συνεισφέρουμε και στη λιγότερη κατανάλωση του πλαστικού!!

φτιάξε το δικό σου αεροστόπ

DSC01775Το αεροστόπ πόρτας είναι αυτό το μακρόστενο μαξιλαράκι που βάζουμε στην χαραμάδα της πόρτας για να μην μπαίνει το κρύο. Φτιάξαμε και σου δείχνουμε πως να φτιάξεις και εσύ ένα με περισσεύματα υφασμάτων.
.

Βήμα - Βήμα


Θα χρειαστείς αρκετά κομμάτια υφάσματος ώστε το τελικό σου ύφασμα να έχει μήκος 1,10 και πλάτος 22 εκατοστά (πριν το ράψεις σαν σωλήνα). Εγώ χρησιμοποίησα 14 κομμάτια διαφορετικού μήκους αλλά ίδιου πλάτους. Για την ακρίβεια ξεκίνησα με 25 εκατοστά πλάτος ώστε μετά το "ίσιωμα" που του έκανα μου έμειναν 22.

Αφού αποφασίσεις την διάταξη των κομματιών (βγάλε και μια φωτογραφία γιατί με τα ραψίματα μπορεί να μπερδευτούν τα κομμάτια) καρφίτσωσέ τα καλή με καλή πλευρά και ράψε τη μία πλευρά τους.

Καρφίτωσε και πάλι τα καινούργια κομμάτια και ράψε τις άκρες τους μέχρι να έχεις ένα ενιαίο κομμάτι. Σιδέρωσε την ανάποδη πλευρά και άνοιξε τις ραφές ώστε να κάτσουν καλύτερα.

Δίπλωσε το κομμάτι στην μέση και "ίσιωσέ" το, κόψε δηλαδή το ύφασμα που περισσεύει ώστε οι δύο άκρες να ευθυγραμμιστούν.

Ράψε τις 2 άκρες κατά μήκος (ανάποδη με ανάποδη πλευρά) ώστε να δημιουργήσεις ένα σωλήνα και σιδέρωσε και πάλι τις ραφές.

Υπάρχουν διάφορα υλικά με τα οποία μπορείς να γεμίσεις το αεροστόπ, εγώ χρησιμοποίησα αφρό τυλιγμένο σε ρολό, το οποίο έσπρωχνα καθώς γύριζα τον σωλήνα στην καλή του πλευρά.

Αφού γεμίσεις το αεροστόπ ράψε τις 2 άκρες του και καμάρωσέ το! Καλό χειμώνα!