19 Νοε 2011

20 οδηγίες για την ασφάλεια των οικόσιτων φίλων μας τα Χριστούγεννα

20 οδηγίες για την ασφάλεια των οικόσιτων φίλων μας τα Χριστούγεννα

-Μειώστε την ένταση που μπορεί να αισθανθεί ο σκύλος σας, διατηρώντας την καθημερινή του ρουτίνα σίτισης και άσκησης.
-Τοποθετήστε τις μυστηριώδεις συσκευασίες σε μέρη, που δεν μπορεί να φτάσει. Οι σκύλοι που θα μυρίσουν φαγητό σε κάποιο δέμα, είναι γνωστό ότι θα το σκίσουν και θα το ανοίξουν. Θυμηθείτε ότι τα τρόφιμα είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους σκύλους στις γιορτές. Τα παχιά και λιπαρά τρόφιμα που εμείς τρώμε, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στα έντερα ενός ζώου.
-Πείτε στους καλεσμένους σας να μην ταΐσουν το σκύλο σας με φαγητά που σερβίρετε στο δικό σας γεύμα. Να θυμάστε ότι το δέρμα των πουλερικών, οι παχιές γαρνιτούρες, οι πλούσιοι ζωμοί, και οι βουτυρώδεις σάλτσες μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης εμετού, διάρροιας, ή ακόμα χειρότερα, απειλή για την ίδια του τη ζωή, προκαλώντας ερεθισμό στο πάγκρεας.
-Κρατήστε τα οινοπνευματώδη ποτά μακριά από τα ζώα σας. Ακόμη και 30 γραμμάρια αλκοόλ μπορούν να ρίξουν ένα μικρό σκυλί σε κώμα.
-Συμμαζέψτε τα ζαχαρωτά, τις σοκολάτες και τα μπισκοτάκια μακριά από την εμβέλειά τους. Τα σοκολατάκια είναι το πιο κοινό κέρασμα των γιορτών, πολύ τοξικά όμως για τους σκύλους. Μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Ενώ μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία, δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, ακόμα και θάνατο.
-Ασφαλίστε τα απορρίμματα μέσα στους κάδους, κλείνοντας ερμητικά τα καπάκια τους. Ένας σκύλος μπορεί να μασήσει οτιδήποτε πετάξουμε τώρα τα Χριστούγεννα και να υποστεί εντερική διάτρηση ή έμφραξη.
-Αγοράστε μόνο διακοσμητικά προϊόντα (συντηρητικό νερού για ζωντανές συνθέσεις και τεχνητό χιόνι) που οι ταμπέλες τους δηλώνουν ότι είναι "μη τοξικά".
-Απομακρύνετε τα παιχνίδια των παιδιών μετά το άνοιγμά τους. Μπορεί η κατάποσή τους να προκαλέσει πνίξιμο ή εντερική απόφραξη και συνήθως πρέπει ν' αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.
-Στερεώστε τα μεγάλα δέντρα στον τοίχο για ν' αποφύγετε την ανατροπή τους.
-Στομαχικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε ποπ-κορν και μικρά ζαχαρωτά όπως μάσμελος και ραντεβουδάκια. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε φαγώσιμα αυτού του είδους για διακόσμηση.
-Κρεμάστε με ασφαλή τρόπο όλα τα στολίδια του δέντρου, βάζοντας τα πιο εύθραυστα προς την κορυφή. Αν οι σκύλοι μασήσουν τέτοια αντικείμενα θα υποστούν κοψίματα στη στοματική κοιλότητα.
-Μαζέψτε τα χαρτιά και όλα τα υλικά περιτυλίγματος των δώρων σε ασφαλές μέρος αφού τελειώσατε με το ξεπακετάρισμά τους.
-Όταν φτιάχνετε κατασκευές στο σπίτι παρέα με τα παιδιά ή μόνοι σας, σιγουρευτείτε ότι τις μπογιές και τα άλλα τοξικά ή επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιείτε, δεν μπορεί να τα φτάσει το κατοικίδιό σας. Σκουπίστε και καθαρίστε κάθε υπόλειμμα, αμέσως μόλις τελειώσετε.
-Μην τοποθετείτε τα χριστουγεννιάτικα φυτά σε προσιτά σημεία και σκουπίζετε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα. Η ποϊνσέττια (αλεξανδρινός) μπορεί να προκαλέσει σιελόρροια, στοματικό πόνο και εμετό. Ο ιξός (γκι) προκαλεί εμετό, δύσπνοια, σοκ και θάνατο από καρδιακή ανακοπή. Όταν τα ζώα φάνε τις βελόνες από αληθινά ή τεχνητά δέντρα μπορεί επίσης να τους συμβούν εντερικά προβλήματα.
-Φιγουράρετε τα κηροπήγιά σας στα ψηλά ράφια, για ν' αποφύγετε επίπονα εγκαύματα και καψαλισμένα μουστάκια.
-Σιγουρευτείτε ότι δεν μπορούν να φτάσουν τα καλώδια και τα σχοινιά που τα στερεώνουν. Ακόμη καλύτερα καλύψτε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια με ελαστική μονωτική προφύλαξη. Τα κουταβάκια και τα γατάκια μασούν οτιδήποτε κινούμενο εντοπίσουν, ακόμα κι αν είναι ηλεκτροφόρο.
-Συμπεριλάβετε και τα κατοικίδια στο πρόγραμμα διάσωσης από τη φωτιά που έχετε στο σπίτι.
-Φέρτε μέσα τα κατοικίδιά σας, όταν η θερμοκρασία φτάσει στον -1 βαθμό Κελσίου. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να πάθουν κρυοπαγήματα στα αυτιά, τη μύτη και τα πόδια, αν μείνουν έξω. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να λειώσουν το χιόνι στα πεζοδρόμια μπορούν να ενοχλήσουν τα πόδια των κατοικίδιων ζώων. Μην χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα, αν έχετε ζώα που μένουν έξω, όπως τα άλογα.
.