16 Αυγ 2011

Λεηλασία και στα ζωτικά μας όργανα!


Λεηλασία και στα ζωτικά μας όργανα!
Στον ορυμαγδό της κοινωνικής εξέγερσης κατά των νέων φορομπηχτικών μέτρων απαρατήρητη πέρασε η ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου 3984/27-62011, με τον οποίο καθιερώνεται το απάνθρωπο μέτρο της «εικαζόμενης συναίνεσης» στη δωρεά ζωτικών οργάνων από τον κάθε πολίτη. Η λεηλασία στη ζωή επεκτείνεται και στο θάνατο μας!

Ο Νόμος* προβλέπει τη δυνατότητα αφαίρεσης ζωτικών οργάνων ( ήπαρ, οφθαλμός, καρδιά, νεφροί κ.λ.π.) από υποψήφιο δότη, χωρίς να απαιτείται η δική του συναίνεση, ή η συναίνεση των συγγενών του! Για να μη γίνει η λεηλασία ο Νόμος επιβάλλει ο πολίτης, εν ζωή, να καταθέσει δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με την οποία να εκφράζει την άρνηση του να αφαιρεθούν τα ζωτικά όργανα του.

Η αρπαγή των ζωτικών οργάνων από τους πολίτες, με βάση την «εικαζόμενη συναίνεση», επιχειρήθηκε να ψηφιστεί στη Βουλή και όταν ήταν Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Τότε εξεγέρθηκαν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, άλλοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς και η διάταξη δεν πέρασε. Η άποψη όλων ήταν πως η δωρεά των οργάνων για τις μεταμοσχεύσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα της βούλησης του ελεύθερου ανθρώπου και επομένως, αντίθετα από την «εικαζόμενη συναίνεση», δότης πρέπει να είναι μόνο όποιος δηλώνει εν ζωή τη θέληση του αυτή. Επίσης, μετά θάνατο, κι εφόσον δεν έχει εκφράσει τη διάθεση του να είναι δότης, το λόγο έχουν οι συγγενείς του, στους οποίους απαιτείται σεβασμός στη θέληση τους.

Τη φορά αυτή στην ψήφιση του Νόμου οι αντιδράσεις ήσαν χλιαρές έως ανύπαρκτες. Από την Εκκλησία και την αρμόδια Επιτροπή Βιοηθικής δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση. Ο Πρόεδρος της, Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ως πρόσωπο, έγραψε τον περασμένο Απρίλιο ένα σύντομο άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα και πέραν τούτου ουδέν. Επίσης καμία αντίδραση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και από τις Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατρός, μέλος του ΙΣΑ, σχολιάζοντας την έλλειψη αντίδρασης στην ψήφιση του Νόμου μας είπε ότι, δυστυχώς, η ωφελιμιστική και μηχανιστική αντίληψη για τη ζωή και τον άνθρωπο φαίνεται ότι κυριαρχεί στην κοινωνία σήμερα και ότι ακόμη και όσοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις αποδέχονται σιωπηρά και μοιρολατρικά αυτή την πραγματικότητα.

Ο Νόμος 3984 δεν παραβιάζει μόνο τη θέληση του πολίτη και τη διάθεση των συγγενών του. Παρά τις δικλείδες ασφαλείας που λεκτικά βάζει ανοίγει παράθυρα στην εκμετάλλευση πτωχών και σε απόγνωση ευρισκόμενων ανθρώπων, στην εμπορία των οργάνων και στον αυθαίρετο προσδιορισμό των κριτηρίων, με βάση τα οποία ο δότης θεωρήθηκε νεκρός και του αφαιρέθηκαν το ή τα ζωτικά όργανα.

Ο ορισμός του θανάτου στηρίζεται σε απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ «περί διάγνωσης του εγκεφαλικού θανάτου» που ελήφθη το 1985 ( Απόφαση 9 της 21/21.3.1985), δηλαδή πριν από 26 χρόνια, όταν η Επιστήμη αυτά τα χρόνια έχει κάνει στον τομέα αυτό μεγάλα βήματα κι έχουν προκύψει πολλές αμφισβητήσεις στα τότε δεδομένα. Επίσης όσο κι αν γίνεται μια προσπάθεια αντικειμενικοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου, η ανάγκη ταχείας διάγνωσης και σύντομης διαδικασίας δίνει κεντρικό ρόλο στον γιατρό, που τον διαπιστώνει και στην επιστημονική ευθύνη, που τον συνέχει. Ακόμη η επέκταση της αφαίρεσης των οργάνων σε ΝΠΙΔ και σε ιδιωτικές κλινικές είναι ακόμη ένα ζήτημα για το πόσο εξασφαλίζεται η νομιμότητα και η δεοντολογία στις μεταμοσχεύσεις. Ένα τέτοιος προβληματισμός εκφράζεται σε Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναγνώστηκε στην 63η Παγκόσμια Συνέλευση του. Σ’ αυτήν εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζεται ότι η εικαζόμενη συναίνεση δίδει τη δυνατότητα σε ασυνείδητους γιατρούς να εγκληματίσουν και να οδηγήσουν στο θάνατο ασθενείς, για να πάρουν τα όργανα τους και να τα δώσουν σε δικούς τους ασθενείς, από τους οποίους θα έχουν πληρωθεί αδρά.

Προς αποτροπή τέτοιων εγκληματικών ενεργειών ο ΠΟΥ εξέδωσε Κύρια Κατευθυντήρια Γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι ιατροί που διαπιστώνουν το θάνατο ενός ασθενούς δεν πρέπει να είναι εκείνοι που θα παραλάβουν τα όργανα του και θα προβούν στη μεταμόσχευση. Αυτό αναγράφεται και στο Νόμο 3984, αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τη συνεννόηση…

Σημειώνεται ότι η «εικαζόμενη συναίνεση» στη Γαλλία, που έχει εφαρμοστεί, δεν έχει καθόλου θετικά αποτελέσματα. Ο βουλευτής Υβ Ντετραίν, σε ερώτηση του προς τη Γερουσία της Γαλλίας και προς την Υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι η δωρεά οργάνων δεν είχε τα αριθμητικά αποτελέσματα, που ανέμεναν οι εμπνευστές του μέτρου της εικαζόμενης συναίνεσης. Κατά την άποψη του βουλευτή η ανάπτυξη των δωρεών θα επιτευχθεί μόνο με τη σωστή πληροφόρηση της κοινής γνώμης και το σεβασμό της θέλησης του νεκρού και των συγγενών του, των οποίων οπωσδήποτε πρέπει να ζητείται η συναίνεση. Ακόμη και σε χώρες που τεχνολογικά είναι στην παγκόσμια πρωτοπορία, όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, δεν ισχύει παρόμοιο μέτρο, αλλά απαιτείται η συναίνεση του ιδίου του δότη ή των συγγενών του. Επίσης χώρες που δεν ισχύει η εικαζόμενη συναίνεση είναι όλες της Νότιας Αμερικής, η Δανία, και η Ιρλανδία. Εξάλλου από τις χώρες που έχει ψηφιστεί ο Νόμος για την «εικαζόμενη συναίνεση» η Ιταλία και η Ισπανία, στην πράξη λαμβάνουν υπόψη τη θέληση των συγγενών του δότη.

Ο Νόμος προβλέπει ότι η εφαρμογή του θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου 2013, «για να υπάρξει αρκετός χρόνος για την ενημέρωση των πολιτών».

Έως τότε η Εκκλησία και οι άλλοι φορείς οφείλουν να αγωνιστούν για την απόσυρση του Νόμου και παράλληλα να προβούν στη δική τους ενημέρωση προς τους πολίτες. Είναι μια ευκαιρία ακόμη για να δείξουν ότι ως ταγοί της κοινωνίας δεν έχουνε αυτοκαταργηθεί.
 πηγη:/www.tsantiri.gr

Απαγόρευση του ΕΟΦ σε εναλλακτικές θεραπείες


Απαγόρευση του ΕΟΦ σε εναλλακτικές θεραπείες

Απαγόρευση του ΕΟΦ σε εναλλακτικές θεραπείεςΣτην απαγόρευση διαφήμισης κάθε είδους συσκευής παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικού έντυπου, που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ), στο πλαίσιο της «προστασίας» της Δημόσιας Υγείας.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών. Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό του φαρμάκου (βάσει της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ όπως ισχύει) και η διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ».
Ο ΕΟΦ τονίζει ότι τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί έως σήμερα και επομένως, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις των προϊόντων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου με βάση τη νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και τις συναρμόδιες αρχές εξακολουθεί να διερευνά το ενδεχόμενο λήψης και επιπλέον μέτρων.
Σχόλιο: Άρχισε τελικώς και στην Ελλάδα η απαγόρευση των εναλλακτικών θεραπειών, όπως προβλεπόταν στη χάρτα της Λισσαβόνας (αυτό δεν σας το είπαν όταν την υπέγραψαν), και οτιδήποτε δεν δίνει κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες, όλως τυχαίως, είναι οι περισσότερες στην Γερμανία και στις ΗΠΑ…
www.tsantiri.gr

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου


 Απολυμαίνονται κάδοι σκουπιδιών και φρεάτια

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Απολυμαίνονται κάδοι σκουπιδιών και φρεάτια
Ψεκασμούς πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο Μαραθώνα.
Από τα 17 βεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη την Ελλάδα, τα τέσσερα αφορούν την Αττική και συγκεκριμένα την περιοχή του Μαραθώνα.
Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν λάβει οδηγίες για τον ψεκασμό από το δήμο. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, που βρίσκονται σε επιφυλακή, τονίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Συναγερμός έχει σημάνει και στις Διευθύνσεις Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος της χώρας μετά τα απανωτά κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να προχωρήσει άμεσα και στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.
Έτσι, και μετά την επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή την αναλυτική καταγραφή των κρουσμάτων και τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιτήρηση της λοίμωξης σε άλογα, τώρα τίθενται σε εφαρμογή και τα μέτρα της αιμο-επαγρύπνησης.
Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων. Το ΕΚΕΑ ζητεί να αρχίσει μοριακός έλεγχος του αίματος στο νομό Αττικής το ταχύτερο δυνατό. Σταδιακά, ο μοριακός έλεγχος θα επεκταθεί και στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης).
- Απαγόρευση χρήσης του αίματος που έχει ήδη συλλεγεί. Κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής, το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα και μόνο στα μεταγγιζόμενα περιστατικά.
- Απαγόρευση χρήσης του πλάσματος που συγκεντρώθηκε μέχρι και τις 15 Ιουλίου
- «Καραντίνα» 28 ημερών για τους αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων (Αττική, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη) συμπεριλαμβανομένων και των «πολύτιμων» εθελοντών αιμοδοτών του στρατού που εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος.
Παγίδες για κουνούπια
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος έχουν δημιουργηθεί 100 Κέντρα – Παρατηρητήρια σε όλη τη χώρα με ειδικές «παγίδες» για κουνούπια.
Οι παγίδες με τα κουνούπια αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα (εργαστήρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος που θα δείξει εάν είναι φορείς του ιού.
Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 37.000 κουνούπια.
Έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Πειραιά – Απολυμαίνονται κάδοι σκουπιδιών και φρεάτια
Έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού της πόλης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο δημαρχείο Πειραιά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τοπικού ιατρικού συλλόγου και του προέδρου του φαρμακευτικού συλλόγου.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του υπουργείου υγείας, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, να πλυθούν όλοι οι κάδοι σκουπιδιών του δήμου, να ψεκαστούν όλα τα φρεάτια, να κουρευτούν οι θάμνοι, το γρασίδι και οι φυλλωσιές, που μπορούν να αποτελούν εστίες μόλυνσης.
«Δεν χρειάζεται πανικός, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος και διευκρίνισε ότι η σαφής εντολή, που δόθηκε από τον δήμο ήταν να υλοποιηθούν όλες οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος. «Πριν απ΄όλα και πάνω απ΄όλα είναι η δημόσια υγεία. Γι αυτό θα απολυμανθούν όλα τα φρεάτια, θα κλείσουν όλα τα συντριβάνια και θα γίνει ό,τι άλλο χρειαστεί«, υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Από τον δήμο εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία υπενθυμίζεται στους Πειραιώτες να τοποθετούν σήτες, που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών, στα ανοίγματα των σπιτιών τους, να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά, να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά από κήπους και αυλές, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά και να κάνουν, όπου μπορούν, χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια) για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
πηγη:www.tsantiri.gr