16 Αυγ 2011

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου


 Απολυμαίνονται κάδοι σκουπιδιών και φρεάτια

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Απολυμαίνονται κάδοι σκουπιδιών και φρεάτια
Ψεκασμούς πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο Μαραθώνα.
Από τα 17 βεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη την Ελλάδα, τα τέσσερα αφορούν την Αττική και συγκεκριμένα την περιοχή του Μαραθώνα.
Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν λάβει οδηγίες για τον ψεκασμό από το δήμο. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, που βρίσκονται σε επιφυλακή, τονίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Συναγερμός έχει σημάνει και στις Διευθύνσεις Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος της χώρας μετά τα απανωτά κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να προχωρήσει άμεσα και στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.
Έτσι, και μετά την επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή την αναλυτική καταγραφή των κρουσμάτων και τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιτήρηση της λοίμωξης σε άλογα, τώρα τίθενται σε εφαρμογή και τα μέτρα της αιμο-επαγρύπνησης.
Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων. Το ΕΚΕΑ ζητεί να αρχίσει μοριακός έλεγχος του αίματος στο νομό Αττικής το ταχύτερο δυνατό. Σταδιακά, ο μοριακός έλεγχος θα επεκταθεί και στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης).
- Απαγόρευση χρήσης του αίματος που έχει ήδη συλλεγεί. Κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής, το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα και μόνο στα μεταγγιζόμενα περιστατικά.
- Απαγόρευση χρήσης του πλάσματος που συγκεντρώθηκε μέχρι και τις 15 Ιουλίου
- «Καραντίνα» 28 ημερών για τους αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων (Αττική, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη) συμπεριλαμβανομένων και των «πολύτιμων» εθελοντών αιμοδοτών του στρατού που εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος.
Παγίδες για κουνούπια
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος έχουν δημιουργηθεί 100 Κέντρα – Παρατηρητήρια σε όλη τη χώρα με ειδικές «παγίδες» για κουνούπια.
Οι παγίδες με τα κουνούπια αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα (εργαστήρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος που θα δείξει εάν είναι φορείς του ιού.
Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 37.000 κουνούπια.
Έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Πειραιά – Απολυμαίνονται κάδοι σκουπιδιών και φρεάτια
Έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού της πόλης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο δημαρχείο Πειραιά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τοπικού ιατρικού συλλόγου και του προέδρου του φαρμακευτικού συλλόγου.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του υπουργείου υγείας, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, να πλυθούν όλοι οι κάδοι σκουπιδιών του δήμου, να ψεκαστούν όλα τα φρεάτια, να κουρευτούν οι θάμνοι, το γρασίδι και οι φυλλωσιές, που μπορούν να αποτελούν εστίες μόλυνσης.
«Δεν χρειάζεται πανικός, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος και διευκρίνισε ότι η σαφής εντολή, που δόθηκε από τον δήμο ήταν να υλοποιηθούν όλες οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος. «Πριν απ΄όλα και πάνω απ΄όλα είναι η δημόσια υγεία. Γι αυτό θα απολυμανθούν όλα τα φρεάτια, θα κλείσουν όλα τα συντριβάνια και θα γίνει ό,τι άλλο χρειαστεί«, υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Από τον δήμο εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία υπενθυμίζεται στους Πειραιώτες να τοποθετούν σήτες, που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών, στα ανοίγματα των σπιτιών τους, να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά, να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά από κήπους και αυλές, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά και να κάνουν, όπου μπορούν, χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια) για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
πηγη:www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου