8 Νοε 2011

«Φωτεινή» θεραπεία για τον καρκίνο


Το φως μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» στη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ στο Μέριλαντ έδειξαν, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», ότι ο συνδυασμός χρήσης ενός φαρμάκου καθώς και ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος φωτός μπορεί να αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικός, εξοντώνοντας τα καρκινικά κύτταρα και αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς γύρω τους.

Οι τρεις συμβατικοί θεραπευτικοί δρόμοι
Σήμερα οι θεραπείες ενάντια στον καρκίνο διαχωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στις ακτινοθεραπείες, στη χειρουργική αφαίρεση των όγκων και στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών για την «εξολόθρευση» των καρκινικών κυττάρων. Ολες οι υπάρχουσες θεραπευτικές στρατηγικές συνδέονται όμως με παρενέργειες και για τον λόγο αυτό οι ειδικοί αναζητούν πιο «στοχευμένες», αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα το οποίο στοχεύει ορισμένες πρωτεΐνες της επιφάνειας των καρκινικών κυττάρων. Προσέδεσαν ένα χημικό που ονομάζεται ΙR700 στο αντίσωμα και το οποίο ενεργοποιείται όταν πέσει επάνω του σχεδόν υπέρυθρο φως. Το συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός μπορεί να διεισδύσει σε βάθος αρκετών εκατοστών κάτω από το δέρμα.
Προκειμένου να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού «αντίσωμα-χημικό» οι επιστήμονες εμφύτευσαν κύτταρα ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος στην πλάτη ποντικών. Στη συνέχεια χορήγησαν στα πειραματόζωα το φάρμακο και τα εξέθεσαν σε σχεδόν υπέρυθρο φως.

Αύξηση της επιβίωσης
Οπως προέκυψε, με εφαρμογή της συγκεκριμένης προσέγγισης μειώθηκε το μέγεθος των όγκων των ζώων σε σύγκριση με άλλα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και επιμήκυνση της επιβίωσής τους. «Η επιλεκτική εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων ελαχιστοποιεί τις βλάβες στα υγιή γειτονικά κύτταρα», σημειώνεται στη μελέτη.
Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι ο συνδυασμός φαρμάκου και φωτός φαίνεται να αποτελεί μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου. Όπως λένε, μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί αντισώματα και φωτοδυναμική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο αλλά ξεχωριστά. Η συνδυαστική θεραπεία λοιπόν ίσως ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους.
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες της μεθόδου αναφέρουν ότι «αν και δεν παρατηρήσαμε τοξικότητα στα πειράματά μας, η μεταφορά της τεχνικής μας στην κλινική πράξη απαιτεί επίσημες μελέτες τοξικότητας».

Γιατί καταναλώνουμε junk food;


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στο πρόχειρο φαγητό, αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή, έχετε ποτέ σκεφτεί, τι είναι αυτό που πραγματικά σας οδηγεί στην κατανάλωση junk food;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια δοκίμασαν ένα περίεργο τεστ, αποδεικνύοντας ότι ο βασικός λόγος που τρώμε «πρόχειρο φαγητό» είναι γιατί το έχουμε συνδυάσει με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο μέρος.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρως ποπ κορν σχεδόν κάθε φορά που πηγαίνεις στον κινηματογράφο, ενώ σπανίως τρως ποπ κορν στο σπίτι σου ή όταν κάνεις μια βόλτα έξω;

Σε αυτό το ερώτημα βασίστηκε και μια πρωτότυπη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια, η οποία δείχνει ότι τελικά το junk food είναι κυρίως θέμα συνήθειας.

Οι ερευνητές σκηνοθέτησαν ένα πείραμα στο οποίο χώρισαν τους συμμετέχοντες σε αυτό σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που τρώνε ποπ κορν κάθε φορά που πηγαίνουν σινεμά και σε αυτούς που δεν τρώνε.

Τους συγκέντρωσαν, λοιπόν, όλους σε μια αίθουσα κινηματογράφου για να παρακολουθήσουν μια ταινία. Στην είσοδο της αίθουσας τους περίμεναν δύο κάδοι γεμάτοι ποπ-κορν, ο ένας με φρέσκο και ο άλλος με μπαγιάτικο.

Όπως παρατηρήθηκε από τους ερευνητές, όσοι δεν τρώνε τακτικά ποπ κορν προτίμησαν το φρέσκο κατά τη διάρκεια της ταινίας, ενώ, αντιθέτως, οι φανατικοί του δεν είχαν ιδιαίτερη προτίμηση και έφαγαν καλαμπόκι και από τους δύο κάδους.

Ο λόγος που οι πρώτοι δεν έφαγαν το μπαγιάτικο ήταν επειδή δεν είχε καλή γεύση, ενώ οι δεύτεροι -που δεν τους ένοιαζε και τόσο η γεύση- έφαγαν «ό,τι βρήκαν μπροστά τους», απλά επειδή έχουν συνδέσει το ποπ κορν με το σινεμά.

Ο επικεφαλής της έρευνας σημείωσε ότι «όταν καταναλώνουμε μια συγκεκριμένη τροφή στο ίδιο μέρος, τότε ο εγκέφαλος συνδέει το φαγητό αυτό με το περιβάλλον, τόσο θα υπάρχει έντονη και η ανάγκη για κατανάλωση αυτής της τροφής»।
Απο
Obelix's blog