8 Νοε 2011
«Φωτεινή» θεραπεία για τον καρκίνο
Το φως μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» στη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ στο Μέριλαντ έδειξαν, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», ότι ο συνδυασμός χρήσης ενός φαρμάκου καθώς και ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος φωτός μπορεί να αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικός, εξοντώνοντας τα καρκινικά κύτταρα και αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς γύρω τους.
Οι τρεις συμβατικοί θεραπευτικοί δρόμοι
Σήμερα οι θεραπείες ενάντια στον καρκίνο διαχωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στις ακτινοθεραπείες, στη χειρουργική αφαίρεση των όγκων και στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών για την «εξολόθρευση» των καρκινικών κυττάρων. Ολες οι υπάρχουσες θεραπευτικές στρατηγικές συνδέονται όμως με παρενέργειες και για τον λόγο αυτό οι ειδικοί αναζητούν πιο «στοχευμένες», αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα το οποίο στοχεύει ορισμένες πρωτεΐνες της επιφάνειας των καρκινικών κυττάρων. Προσέδεσαν ένα χημικό που ονομάζεται ΙR700 στο αντίσωμα και το οποίο ενεργοποιείται όταν πέσει επάνω του σχεδόν υπέρυθρο φως. Το συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός μπορεί να διεισδύσει σε βάθος αρκετών εκατοστών κάτω από το δέρμα.
Προκειμένου να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού «αντίσωμα-χημικό» οι επιστήμονες εμφύτευσαν κύτταρα ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος στην πλάτη ποντικών. Στη συνέχεια χορήγησαν στα πειραματόζωα το φάρμακο και τα εξέθεσαν σε σχεδόν υπέρυθρο φως.
Αύξηση της επιβίωσης
Οπως προέκυψε, με εφαρμογή της συγκεκριμένης προσέγγισης μειώθηκε το μέγεθος των όγκων των ζώων σε σύγκριση με άλλα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και επιμήκυνση της επιβίωσής τους. «Η επιλεκτική εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων ελαχιστοποιεί τις βλάβες στα υγιή γειτονικά κύτταρα», σημειώνεται στη μελέτη.
Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι ο συνδυασμός φαρμάκου και φωτός φαίνεται να αποτελεί μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου. Όπως λένε, μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί αντισώματα και φωτοδυναμική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο αλλά ξεχωριστά. Η συνδυαστική θεραπεία λοιπόν ίσως ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους.
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες της μεθόδου αναφέρουν ότι «αν και δεν παρατηρήσαμε τοξικότητα στα πειράματά μας, η μεταφορά της τεχνικής μας στην κλινική πράξη απαιτεί επίσημες μελέτες τοξικότητας».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου