3 Ιουν 2011

Φτιάξτε το δικό σας Gatorade!

Πρόκειται για ζαχαρόνερο με ηλεκτρολύτες! Δείτε πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας:

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (3,5 gr),
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (2,5 gr NaHCO3),
8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (40 gr),
240 ml χυμός πορτοκάλι (1,5 gr KCl),
αραιομένα με νερό 1 λίτρου.

Θα δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο ένα υπότονα σακχαρούχο διάλυμα, ιδανικό να αναπληρώσει τις απώλειες ύδατος και υλεκτρολυτών κατά την άσκηση.


Τεχνητή&Ταχεία ωρίμανση στα φρούτα εισαγωγής!

 Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς τα φρούτα απο άλλες χώρες φτάνουν στο ψυγείο μας φρέσκα και λαχταριστά?Είμαστε σίγουροι οτι δεν θα σας αρέσει καθόλου αυτό που θα διαβάσετε.Αλλος ενας λόγος λοιπόν για να προΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ..

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Το στάδιο ωρίμανσης είναι το τελικό στάδιο της ζωής των καρπών το οποίο οδηγεί και στο θάνατο του. Η ωρίμανση χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές οι οποίες προσδίδουν στον καρπό επιθυμητά για τον καταναλωτή χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα όμως αυτές οι αλλαγές είναι ανεπιθύμητες στα στάδια μεταφοράς και μάρκετινγκ, καθώς όχι μόνο μειώνουν τη διάρκεια αποθήκευσης τους, αλλά επίσης, καρποί οι οποίοι ωριμάζουν φυσικά, συνήθως δεν ωριμάζουν ομοιόμορφα, αφού πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ωρίμανσή τους.

ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι κύριες βιοχημικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την ωρίμανση ενός καρπού οφείλονται στην παραγωγή διαφόρων χημικών ενώσεων οι οποίες δρουν καταλυτικά. Οι βιοχημικές αλλαγές οι οποίες λαμβάνουν χώρα είναι:
α. Αποπρασινισμός:
Ο αποπρασινισμός οφείλεται στη διάσπαση της χλωροφύλλης και - σε μερικές περιπτώσεις - στη σύνθεση διαφόρων άλλων χρωστικών ουσιών, οι οποίες δίνουν στον καρπό το γνωστό του χρώμα. Τέτοιες χρωστικές ουσίες είναι η καροτίνη (πορτοκαλί χρώμα), ξανθοφύλλη (κίτρινο), ανθοκυανίνη (κόκκινο).
β. Αύξηση σακχαρότητας:
Κατά την ωρίμανση ενός καρπού παρατηρείται αύξηση της ποσότητας σακχάρων στους καρπούς και ταυτόχρονη μείωση του αμύλου τους ως αποτέλεσμα της δράσης αμυλολυτικών ενζύμων. Αυτή η αλλαγή μειώνει τη θρεπτική αξία του καρπού.
γ. Μείωση Οξύτητας:
Πολλά οξέα διασπώνται από διάφορα ένζυμα, με αποτέλεσμα η γεύση των καρπών να μεταβάλλεται από όξινη σε πιο ουδέτερη.
δ. Μείωση Σκληρότητας:
Οι πεκτίνες - βασικά συστατικά των κυτταρικών τοιχωμάτων - διασπώνται, με αποτέλεσμα οι καρποί να μαλακώνουν.
ε. Παραγωγή Αρωματικών Ενώσεων:
Διάφορες μεγάλες οργανικές ενώσεις διασπώνται, με αποτέλεσμα την παραγωγή αρωματικών ενώσεων, οι οποίες χαρακτηρίζουν διάφορους καρπούς (π.χ. μπανάνα, αχλάδι).

Εικ. Μούρα σε διάφορα
στάδια ωρίμανσης.

Οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις βιοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν στην ωρίμανση ενός νωπού προϊόντος είναι οι ακόλουθοι:
α. Θερμοκρασία:
Αύξηση της θερμοκρασίας συνεπάγεται και ανάλογη αύξηση του ρυθμού βιοχημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα κατά την ωρίμανση (π.χ. αποπρασινισμός). Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι για μεγάλες περιόδους αποθήκευσης και/ή μεταφοράς οι καρποί θα πρέπει να διατηρούνται σε όσο γίνεται χαμηλότερες θερμοκρασίες, έτσι ώστε οι βιοχημικές αντιδράσεις να λαμβάνουν χώρα σε αργούς ρυθμούς. Αντιθέτως, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στους καρπούς (σχίσιμο της σάρκας, αλλοίωση της γεύσης κ.λ.π.). Γι' αυτό οι καρποί δεν θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από κάποια συγκεκριμένη. Η κατώτερη αυτή θερμοκρασία ποικίλει ανάλογα με τη διάρκεια της αποθήκευσης και/ή μεταφοράς.
β. Υγρασία:
Όταν η υγρασία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε χυμοί εκρέουν από τον καρπό, με αποτέλεσμα ο καρπός να συρρικνώνεται, η σάρκα να ξεραίνεται, κ.λ.π. Έτσι οι καρποί θα πρέπει να διατηρούνται σε όσο γίνεται υψηλότερα επίπεδα σχετικής υγρασίας ώστε να αποφευχθούν τέτοια συμπτώματα.
Αντιθέτως, αν η σχετική υγρασία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τότε οι καρποί είναι ευαίσθητοι σε προσβολές από διάφορους μύκητες, οι οποίοι ευνοούνται από αυτές τις συνθήκες.
γ. Συγκέντρωση αιθυλενίου (C2H4):
Η χημική αυτή ένωση παράγεται από τους καρπούς κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και πολλές φορές δρα ως καταλύτης στις διάφορες αντιδράσεις που οδηγούν σε αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα αιθυλενίου στην ατμόσφαιρα της αποθήκης ή του container μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ωρίμανση των καρπών.
Έτσι, κατά την αποθήκευση και/ή μεταφορά, οι καρποί θα πρέπει να διατηρούνται σε χώρους στους οποίους το αέριο αιθυλένιο απομακρύνεται, ενώ αντιθέτως, οι καρποί μπορούν να εκτίθενται σε αιθυλένιο πριν την προώθηση τους στον καταναλωτή, έτσι ώστε να αποπρασινιστούν ομοιόμορφα.
δ. Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2):
Εάν το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο παράγεται από τους καρπούς δεν απομακρύνεται από τους χώρους αποθήκευσης και/ή μεταφοράς, τότε η υψηλή συγκέντρωσή του προκαλεί την παραγωγή ζυμωτικών υποπροϊόντων στους καρπούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιοτική τους αξία (π.χ. ξυνίζουν). Αντιθέτως, εάν η απομάκρυνσή του είναι υπερβολική, τότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των αντιδράσεων ωρίμανσης με κίνδυνο την πρόωρη ωρίμανση των καρπών.
Συμπερασματικά, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να διατηρείται σε τέτοια επίπεδα ώστε να εμποδίζει τη δράση του αιθυλενίου, αλλά και παράλληλα να μην προκαλεί ζυμωτικές αντιδράσεις.


ΤΑΧΕΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗ - ΑΠΟΠΡΑΣΙΝΙΣΜΟΣ

Η μετασυλλεκτική ωρίμανση των φρούτων είναι μια αναγκαία διεργασία που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και μπορεί να εφαρμοστεί σε προϊόντα που συλλέγονται πρώιμα ή σε κανονική συλλεκτική περίοδο. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες από πρακτική άποψη επιτρέπουν σε κάποιον να επιτύχει ομοιόμορφη ωρίμανση των φρούτων σε σύντομο χρόνο, αποκτώντας έτσι σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα.
Στην πραγματικότητα, και για πρακτικούς λόγους (για παράδειγμα, να αποφευχθεί η πρώιμη και αντικανονική πτώση των καρπών, να διασφαλισθεί η συντηρησιμότητά τους, να αποφευχθούν παρασιτικές και φυσιολογικές ασθένειες, να γίνει η επεξεργασία του προϊόντος χωρίς μώλωπες και πληγές, κλπ.), τα φρούτα και τα λαχανικά συλλέγονται πριν τη φυσική τους ωρίμανση (ωρίμανση εμπορικής συλλογής).
Η επιθυμητή από πλευράς καταναλωτή ωρίμανση - η οποία δε συμπίπτει πάντα με τη φυσική ωρίμανση - επιτυγχάνεται με το χρόνο, κατά τη διάρκεια δηλαδή της συντήρησης και/ή της εμπορικής διανομής. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να τονισθούν οι παρακάτω όψεις του προβλήματος:
• τα φρούτα σπάνια συλλέγονται στο στάδιο της φυσικής ωρίμανσης
• τα φρούτα συλλέγονται σε τέτοιο επίπεδο ωρίμανσης (ωρίμανση συλλογής) που να μπορούν αυτόνομα να φτάσουν αργότερα τη φυσική ωρίμανση, ή, για να το πούμε καλύτερα, την καταναλωτικά αποδεκτή ωρίμανση.
Από όσα έχουν αναφερθεί ως τώρα, γίνεται φανερό πως τα φρούτα τη στιγμή της συλλογής δεν έχουν, γενικά, τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (χρώμα, χυμό, άρωμα, γεύση) για την κατανάλωσή τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτυγχάνονται κατά τη συντήρηση και/ή εμπορική τους διανομή. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν είδη που δύσκολα αποκτούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, είτε λόγω φυσικών (τυπικών για κάθε είδος), είτε τεχνικών λόγων. Πρέπει επίσης να τονισθεί πως τα φρούτα μετά τη συλλογή τους έχουν πολύ διαφορετικό χρώμα, χυμό, γεύση και άρωμα.
Η ΤΑΧΕΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗ είναι η ωρίμανση ενός προϊόντος που επιτυγχάνεται έστω κι αν έχει συλλεγεί πρώιμα, εφ' όσον διαθέτει εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ώστε να φθάσει αυτόνομα στην πλήρη βιολογική ωρίμανση.
Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ προσδιορίζει τον τύπο της ωρίμανσης που λαμβάνει χώρα σε προϊόντα που δεν έχουν φθάσει σε φυσική ανάπτυξη τέτοια που να επιτρέπει την αυτόνομη βιολογική ωρίμανση.
Στις περισσότερες χώρες επιτρέπεται η Ταχεία Ωρίμανση και απαγορεύεται η Τεχνητή Ωρίμανση.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Οι παράγοντες αυτοί, επιταχύνουν τη διαδικασία της ωρίμανσης.Επίσης, επιτρέπουν σε πολλά φρούτα να συλλέγονται πριν την φυσική ωρίμανσή τους,κτ που βοηθά στη σωστή μεαφορά τους.Για παράδειγμα, οι μπανάνες συλλέγονται πράσινες και ωριμάζουν αφού ψεκαστούν με αιθυλένιο. Μια παρόμοια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε περιοχές της Ασίας είναι να ψεκάζουν τα φρούτα με Calcium carbide (CaC2) και να τα σκεπάζουν με πλαστικές σακούλες. Η υγρασία της ατμόσφαιρας αντιδρά με το CaC2 και απελευθερώνει ακετυλένιο, που προφανώς έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το αιθυλένιο.
©fitness-town.org
Το CaC2 χρησιμοποιείται για την ωρίμανση των καρπών τεχνητά σε ορισμένες χώρες. Η Βιομηχανική παραγωγή το CaC2 μπορεί να περιέχουν ίχνη αρσενικού και φωσφόρου και, ως εκ τούτου τη χρήση του για το σκοπό αυτό είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Επίσης το ακετυλένιο που παράγεται πιστεύεται ότι επηρεάζει το νευρικό σύστημα μειώνοντας την παροχή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, ωστόσο πρακτικά κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει τους καταναλωτές.

Αυτόματα και ημι-αυτόματα συστήματα αποπρασινισμού και ταχείας ωρίμανσης διατίθενται σήμερα στην Ελληνική αγορά, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στους κατόχους τους. Τα συστήματα αυτά ελέγχουν και ρυθμίζουν και τους πέντε ουσιώδεις παράγοντες που επηρεάζουν τον αποπρασινισμό και την ταχεία ωρίμανση.

Πλεονεκτήματα τεχνητής ωρίμανσης:
α. Ποιοτικά.
• Απώλεια βάρους: με τα συστήματα αυτά τα φρούτα δεν υπόκεινται πλέον σε αφυδάτωση. Τέτοια φαινόμενα συνέβαιναν κάποτε έντονα και σε τέτοιο εύρος που αποτελούσαν μια πολύ σοβαρή οικονομική απώλεια. Τώρα πια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων σχετικής υγρασίας, η οποία κρατείται σταθερή στο θάλαμο, και του σύντομου χρόνου της επεξεργασίας.
• Γενική κατάσταση φρεσκάδας: Αντίθετα με παλιότερες διεργασίες ωρίμανσης, δεν απαιτούνται πια ιδιαίτερες συνθήκες διάθεσης των φρούτων, ούτε ακόμη και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην αγορά.
• Χρώμα φρούτων: Φαίνεται λαμπερό εξαιτίας της απόλυτης έλλειψης οξειδωτικών παραγόντων, δείχνουν δηλαδή τα φρούτα να έχουν το ίδιο χρώμα με αυτά που ωριμάζουν στο φυτό. Το χρώμα δε είναι ομοιόμορφο.
• Πρέπει να τονισθεί τέλος πως εξαιτίας αυτών των συστημάτων και των παραπάνω αναφερομένων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, το κοτσάνι του φρούτου μετά τον αποπρασινισμό συνεχίζει να είναι φρέσκο και να διατηρεί το φυσικό του χρώμα.
β. Οικονομικά. Τα συστήματα αποπρασινισμού και τεχνητής ωρίμανσης επιτρέπουν στον κάτοχό τους να
• Προλαβαίνει τη σεζόν, αποκτώντας το προνόμιο να εισάγει στην τοπική και τις διεθνείς αγορές ποιοτικά φρούτα (πρώιμα), πριν τους ανταγωνιστές, σε πολύ κερδοφόρες τιμές.
• Περιορίζει τα μετεωρολογικά (καιρικά) ρίσκα και τις φυσικές παθολογικές καταστάσεις (ασυνήθιστη πρόωρη ωρίμανση και πτώση των καρπών), επιτρέποντας ευκολότερη επεξεργασία και προετοιμασία του προϊόντος ώστε να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί υπερώριμων προιόντων.

Μερικά φρούτα (Climacteric) (όπως μήλα, αχλάδια, μάνγκο, μπανάνες, ροδάκινα, ακτινίδια, αβοκάντο, νεκταρίνια, σύκα, δαμάσκηνα) είναι σε θέση να συνεχίσουν την ωρίμανσή τους (φυσικά) αφού συλλεγούν, διαδικασία επιτυγχάνεται με το αιθυλένιο. Άλλα (non-climacteric) ωριμάζουν μόνο στο δέντρο και έτσι έχουν σύντομη διάρκεια ζωής (όπως ανανάς, πορτοκάλι, φράουλες, κεράσια, σταφύλι).

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Η τεχνολογία SmartFresh επιτρέπει τη διατήρηση νωπών των φρούτων και των λαχανικών.Η 1-methylcyclopropene (1-MCP 0,14%) επιβραδύνει σημαντικά την παραγωγή αιθυλενίου αποτρέποντας την υπερ-ωρίμανση.


Ripening
Ωρίμανση και Αποπρασινισμός

Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου;

Ο όρος «πλύση εγκεφάλου» μπήκε στο λεξιλόγιό μας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τότε, στον μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρχε ανάμεσα στη Δύση και στις κομμουνιστικές χώρες, διάφορες ιστορίες διέρρεαν κατά καιρούς για εκτελεστές σταλμένους από τη Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι είχαν αποστολή να σκοτώσουν δυτικούς πολιτικούς. Οι εκτελεστές αυτές ήταν, υποτίθεται, καθημερινοί άνθρωποι τους οποίους είχαν απαγάγει μυστικές υπηρεσίες του σιδηρού παραπετάσματος, τους είχαν υπνωτίσει και κατά τη διάρκεια του υπνωτισμού τους είχαν λάβει τις μυστικές τους εντολές. Αγνοώντας οι ίδιοι τις εντολές, ξυπνούσαν χωρίς να θυμούνται τίποτε, ωσότου ένα προκαθορισμένο σήμα τούς μεταμόρφωνε σε αδίστακτες φονικές μηχανές. Αυτές ακριβώς οι ιστορίες έδωσαν την έμπνευση για τη διάσημη ταινία της δεκαετίας του 1960 «Τhe Manchurian Candidate», με πρωταγωνιστή τον Λόρενς Χάρβεϊ. Πόσο όμως επιστημονικά εφικτό θα μπορούσε να είναι αυτό; Και, ίσως το σημαντικότερο: Μήπως ζούμε σήμερα υπό την επήρεια μιας μαζικής πλύσης εγκεφάλου; Μήπως σκοπός αυτής της πλύσης δεν είναι η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων αλλά η κοινωνική υπακοή και η κατανάλωση προϊόντων που τις πιο πολλές φορές δεν χρειαζόμαστε; Πόσο ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι είμαστε τελικά; Σε μια εποχή όπου ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί καθημερινά νέους ανθρώπους να γίνονται κομάντο αυτοκτονίας, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ο ανθρώπινος νους, όταν χάσει την κριτική του σκέψη, μεταμορφώνεται σε ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να υπάρξει στον κόσμο.                                                              πηγη:focus

Οδηγός Επιβίωσης για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού


1. Προσέξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας
 
Χαλαρώστε, ντυθείτε ελαφρά, πιείτε πολύ νερό και φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας τις ημέρες του καύσωνα και μην καταπονείτε τον οργανισμό σας με άσκοπες διαδρομές τις πιο ζεστές ώρες και υπερβολική εργασία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι πιο ευπαθείς ομάδες (έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι).
Περάστε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Αντί να κάθεστε στο σαλόνι σας παρέα με το κλιματιστικό, καλέστε τους φίλους σας και δροσιστείτε παρέα. Θα έχετε αποτρέψει τη λειτουργία των κλιματιστικών που θα είχε χρησιμοποιήσει η παρέα σας.
Νυχτερινές εξορμήσεις στην παραλία. Αν δεν ονειρεύεστε να περάσετε την υπόλοιπη ημέρα σας μετά τη δουλειά στον καναπέ του σπιτιού σας βλέποντας τηλεόραση μέχρι να αποκοιμηθείτε, υπάρχουν πολλές κοντινές παραλίες που σας περιμένουν. Επισκεφτείτε μία από αυτές. Όταν θα γυρίσετε σπίτι το βράδυ, η θερμοκρασία θα είναι πια αισθητά μειωμένη και εσείς θα έχετε περάσει ένα δροσερό βράδυ.

2. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες της φυσικής δροσιάς
 
Πόσες πηγές θερμότητας έχετε στο σπίτι σας; Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (κοινοί γλόμποι), η ηλεκτρική κουζίνα, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές αυξάνουν σημαντικά τη θερμοκρασία στους χώρους που ζείτε.Σβήνετε τις συσκευές που δε χρειάζεστε πραγματικά (να τις σβήνετε τελείως, μην τις αφήνετε στο standby!).
Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα. Προσαρµόστε τα ανάλογα µε τον προσανατολισµό δηλαδή οριζόντια σκίαστρα για τα νότια ανοίγµατα και κατακόρυφα για τα ανατολικά και τα δυτικά.
Αερίστε τα δωµάτια τη νύχτα. Ανοίξτε το βράδυ τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού, ούτως ώστε να κάνει «ρεύμα». Κατεβάστε τις τέντες σας την ημέρα και ανεβάστε τις τη νύχτα για τον καλύτερο αερισμό του χώρου σας. Το διαµπερές νυχτερινό δρόσισμα µπορεί να µειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου µέχρι 80%! Αυτό πρακτικά καθιστά άχρηστη τη λειτουργία κλιµατιστικού.
Εγκαταστήστε ανεμιστήρες οροφής. Η χρήση των ανεµιστήρων οροφής ενισχύει τον αερισµό µε ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρασινίστε το σπίτι σας. Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, κήπους, πεζοδρόµια, ακάλυπτους χώρους. Αφήστε αναρριχώµενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους και γεμίστε τις ταράτσες με φυτά. Θα έχετε περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.
Προτιµάτε ανοιχτά χρώµατα για το βάψιµο των εξωτερικών σας τοίχων. Αποµακρύνουν τη ζέστη.


3. Τι πρέπει να προσέχετε με τα κλιματιστικά
Μην υπερβάλλετε. Το σπίτι σας δε χρειάζεται να έχει πολικές θερμοκρασίες. Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας σε μία λογική θερμοκρασία, όχι χαμηλότερη από 27 – 28oC, πάντα σε συνδυασμό με ανεμιστήρες. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.
Εσείς τι κλιματιστικό αγοράσατε; Το πιο φθηνό ή το πιο οικονομικό; Τα κλιματιστικά είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού σας. Όταν αγοράζετε κλιματιστικό, επιλέξτε κάποιο με ενεργειακή κλάση Α. Χωρίς να είναι απαραίτητα πιο ακριβό, καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.
Μην πιστεύετε όσα σας λένε οι εταιρίες κλιματιστικών. Δεν υπάρχουν οικολογικά κλιματιστικά στην Ελλάδα. Όσα διαφημίζονται ως οικολογικά απλώς χρησιμοποιούν ψυκτικά που δεν καταστρέφουν το όζον. Αυτό όμως δεν είναι παρά συμβατική υποχρέωση των εταιριών, που απορρέει από τη διεθνή νομοθεσία. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σε αυτήν ακριβώς τη νομοθεσία αντιτίθεντο επί πολλά χρόνια. Ωστόσο, τα ψυκτικά μέσα που διαθέτουν τα κλιματιστικά είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου (έως και 23.900 φορές ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα) που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα κλιματιστικά καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνονται όχι μόνο για τα μπλακ-άουτ, αλλά και για τις εκπομπές εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.


 
11 τρόποι για να καταπολεμήσετε τον καύσωνα


Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία στην Ελλάδα κυμαίνεται ήδη σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα ήταν 33οC την περίοδο 1961-1990. Στην ίδια έρευνα, εκτιμάται ότι αν δεν φροντίσουμε άμεσα να αποτρέψουμε την αλλαγή του κλίματος, τότε, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα, τον Ιούλιο, μπορεί να φτάσει τους 41οC την περίοδο 2071-2100.
Το κακό είναι πως αν συνεχίσουμε να επιμένουμε στη χρήση ρυπογόνων καυσίμων (λιγνίτης, λιθάνθρακας, πετρέλαιο) για την παραγωγή ηλεκτρισμού, τότε θα γίνουμε μέλη ενός φαύλου κύκλου: Αύξηση της θερμοκρασίας στο μέλλον σημαίνει μεγαλύτερη δυσφορία των πολιτών, μεγαλύτερες ανάγκες για ψύξη, μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρισμού, περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, διόγκωση της κλιματικής αλλαγής, αύξηση της θερμοκρασίας.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν λύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και, ταυτοχρόνως, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σειρά μέτρων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών, με ορίζοντα το 2020. Εμείς οι πολίτες, όμως, δεν πρέπει να περιμένουμε έως τότε, αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μερικές παρεμβάσεις που θα κάνουν δροσερότερη τη ζωή μας, και ταυτόχρονα θα περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας:
1.      Εάν η θερμοκρασία του αέρα δεν υπερβαίνει τους 35ο C, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα αντί του κλιματιστικού.
2.      Εάν η θερμοκρασία του αέρα υπερβεί τους 35ο C και ανήκετε στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τότε ρυθμίστε το θερμοστάτη του κλιματιστικού σας σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από 26-27ο C.
3.      Εάν σκοπεύετε να βάψετε το σπίτι σας, κάντε το με τα λεγόμενα «ψυχρά χρώματα», που αποτρέπουν τη συσσώρευση θερμότητας, σε σχέση με τα παραδοσιακά χρώματα.
4.      Αποφεύγετε να κυκλοφορείτε με το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, γιατί εκτός του ότι καταναλώνετε τεράστια ποσά ενέργειας και χρήματος για τον κλιματισμό σας, συντελείτε στη διόγκωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, δηλαδή βοηθάτε στην παγίδευση της θερμότητας στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή όσων κατοικούν στο κέντρο.
5.      Επιλέξτε να μαγειρεύετε το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Έτσι βοηθάτε στην αποφυγή μπλακ άουτ, και ταυτόχρονα αποφεύγετε την υπερθέρμανση του σπιτιού σας.
6.      Εάν δεν το έχετε ήδη πράξει, εγκαταστείστε ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι. Μπορείτε έτσι να δροσίζεστε κάνοντας γρήγορα ντους, χωρίς να καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια.
7.      Με την πρώτη ευκαιρία, καταφύγετε στην πλησιέστερη παραλία ή στο πλησιέστερο δάσος (χρησιμοποιώντας αν είναι δυνατό τα μέσα μαζικής μεταφοράς). Θα καταλάβετε πόσο πιο δροσερά είναι εκεί, και θα συνειδητοποιήσετε ακόμα περισσότερο τη σημασία των καθαρών θαλασσών και των «ζωντανών» δασών για την ευημερία των πολιτών.
8.      Εάν ζείτε στην Αθήνα, προστατεύστε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν στην πρωτεύουσα ασκώντας πιέσεις για τη διατήρηση και τη δενδροφύτευσή τους. Ελεύθεροι χώροι σημαίνει οάσεις δροσιάς στην πόλη.
9.      Προχωρήστε σε μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής ταυτότητας του σπιτιού σας, όπως π.χ στη μόνωση του σπιτιού. Επιπλέον, οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορούν να εφαρμοστούν και σε υφιστάμενες κατοικίες, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ρωτήστε γι’ αυτό ειδικούς αρχιτέκτονες.
10.  Οι πράσινες ταράτσες είναι ακόμα μια καινοτόμος εφαρμογή για τη μείωση της θερμότητας που παγιδεύεται στο κτίριο. Η φύτευση του δώματος σε μια πολυκατοικία θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το σύνολο του κτιρίου. Σε περίπτωση, που δεν μπορείτε όμως να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους παρέμβαση, σκεφτείτε να αυξήσετε τον αριθμό των μεγάλων φυτών που έχετε στο μπαλκόνι σας (αρκεί να επιλέξετε φυτά με μικρές σχετικά ανάγκες σε νερό).
11.  Αν είστε διατεθειμένοι να απολαμβάνετε χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι σας το καλοκαίρι, με σχεδόν ελάχιστη κατανάλωση θερμότητας, τότε σκεφτείτε να εγκαταστήσετε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, που αξιοποιούν τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους (17-18οC) για να ψύχουν το σπίτι, και μάλιστα με απόλυτα φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. Η γεωθερμία είναι ανεξάντλητη, δεν εκπέμπει ρύπους και βοηθά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.


Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί την συμβολή όλων μας. Εφαρμόζοντας μερικές ή όλες από τις παραπάνω συμβουλές, είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιώσετε τη θερμική σας άνεση και θα βοηθήσετε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ευχές για καλό καλοκαίρι.