17 Μαΐ 2011

Ψάχνοντας το Νέμο



   Το χόμπι του ενυδρείου είναι εύκολο και διασκεδαστικό, αλλά και ηρεμιστικό και διδακτικό μαζί. Είτε ασχοληθείτε με τα ψάρια του γλυκού νερού, του θαλασσινού ή τα χρυσόψαρα, είναι όλα πανέμορφα. Είναι επίσης ωφέλιμα για την υγεία σας.
   Πρόσφατες πανεπιστημιακές μελέτες στις ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι η φροντίδα και η παρακολούθηση των ψαριών σε ενυδρείο, ελαττώνουν την υψηλή πίεση στο αίμα και το stress.
   Ποιο άλλο χόμπι θα σας έδινε την ευκαιρία να αποκτήσετε γνώσεις για το φυσικό περιβάλλον, να διακοσμήσετε το σπίτι σας και να απολαύσετε τα όμορφα τροπικά ψάρια, ταυτόχρονα ;
   Το αρχικό στήσιμο ενός ενυδρείου δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως αρχικά νομίζετε. Εάν αρχίσετε με τον σωστό εξοπλισμό και ακολουθήσετε κάποιες βασικές οδηγίες, θα είναι σίγουρα επιτυχημένο και θα σας χαρίσει ατέλειωτες ώρες χαράς και ικανοποίησης. Καθώς θα προοδεύετε στο χόμπι, τα εξειδικευμένα καταστήματα για τα ενυδρεία θα σας καθοδηγήσουν με τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες και τον πιο εξελιγμένο εξοπλισμό, ώστε να αυξήσετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας στα τροπικά ψάρια

Η ΕΠΙΛΟΓΗ & Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ 

 Ένα από τα πρώτα μελήματα κάθε νέου ενδιαφερόμενου για απόκτηση ενυδρείου, πρέπει να είναι η επιλογή του μεγέθους του. Τα πολύ μεγάλα, στενά ή πολύ βαθιά ενυδρεία είναι δύσκολο να τα χειριστεί ένας «αρχάριος», ενώ τα πολύ μικρά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των συνθηκών του νερού.


   Αποφασιστικής σημασίας είναι ο διαθέσιμος χώρος στο σπίτι αλλά και ο επιθυμητός αριθμός ψαριών (υπάρχει μια πρακτική αντιστοιχία : 1 lt νερού για κάθε 1 cm ψαριού).         
  Το ενυδρείο θα πρέπει να έχει μια επιφάνεια έδρασης τουλάχιστον 60 cm x 35 cm.
  Η καλύτερη επιλογή για αρχή είναι ένα ενυδρείο 50-100 λίτρων που προσφέρει μεγαλύτερη επιφάνεια νερού και λιγότερο βάθος.
   Όσον αφορά τη μορφή του ενυδρείου, πέραν των κλασσικών ορθογωνίων, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τριγωνικά ή πολυγωνικά ενυδρεία, καθώς και οποιασδήποτε άλλης μορφής, που μπορούν να κατασκευαστούν κατά παραγγελία.
   Οι τύποι των ενυδρείων που συνήθως κυκλοφορούν στην αγορά είναι οι ακόλουθοι:
·          Ενυδρεία από κομμάτια τζαμιών: τα κομμάτια των τζαμιών είναι κολλημένα μεταξύ τους με σιλικόνη. Δεν περιβάλλονται από κάποιο πλαίσιο και είναι ανθεκτικά στα χτυπήματα (γι’ αυτό ίσως έχουν και μεγαλύτερη απήχηση).   
·          Ενυδρεία με μερικό πλαίσιο: σε αυτόν τον τύπο ενυδρείου υπάρχει στην επάνω και στην κάτω περίμετρό του ένα μεταλλικό πλαίσιο, συνήθως αλουμινίου. Στην περίπτωση αυτού του τύπου, θα πρέπει να επιλέγονται ενυδρεία που το πλαίσιο είναι κολλημένο στο τζάμι και όχι απλώς το περιβάλλει .
·          Ενυδρεία με πλήρες πλαίσιο: σε αυτόν τον τύπο ενυδρείου, όλες οι ενώσεις των τζαμιών είναι τοποθετημένες μέσα σε μεταλλικό πλαίσιο (συνήθως αλουμινίου) που τις προστατεύει. Για το λόγο αυτό είναι και ο ανθεκτικότερος τύπος ενυδρείου στα χτυπήματα.
·          Χυτά ενυδρεία από γυαλί: σε αυτόν τον τύπο υπάρχει το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποσότητες νερού μεγαλύτερες από 20 λίτρα. Επίσης, επειδή τα πλευρικά τους τοιχώματα δεν είναι τελείως επίπεδα, προκαλούν οπτικές παραμορφώσεις, καθιστώντας τα εύχρηστα κυρίως για ειδικούς σκοπούς (π.χ. εκτροφή νεαρών ψαριών, καραντίνα ασθενών ψαριών κλπ.)
   Μετά την επιλογή του ενυδρείου απαραίτητος είναι ο έλεγχος της στεγανότητάς του. Το ενυδρείο θα πρέπει να γεμίσει με αργό ρυθμό και να παραμείνει γεμάτο νερό για τουλάχιστον μερικές ώρες, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει διαρροή.
   Ο αρχικός καθαρισμός του ενυδρείου, πρέπει να γίνει με καυτό νερό και πανί ή σφουγγάρι που δεν αφήνουν χνούδι, ούτε είναι εμποτισμένα με απορρυπαντικά. Εκτός  από το νερό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά σκευάσματα και όχι κοινά καθαριστικά ή απορρυπαντικά, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης τους. Για παράδειγμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί καθαριστικό τζαμιών, ούτε καν στις εξωτερικές επιφάνειες, γιατί είναι πολύ εύκολο να καταλήξει ελάχιστη ποσότητα απ΄αυτό, εντός του ενυδρείου. Καλό είναι τόσο για τον αρχικό όσο και για τους μετέπειτα περιοδικούς καθαρισμούς, να χρησιμοποιούνται μέσα με αποκλειστική χρήση, το ενυδρείο (π.χ. κουβάδες, σφουγγάρια κλπ.).
   Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι η σωστή τοποθέτηση του ενυδρείου. Κατ΄ αρχήν η τοποθέτηση πρέπει να γίνει πάνω σε ειδικές βάσεις. Αν δεν επιθυμείτε κάτι τέτοιο θα πρέπει να προσέξετε το έπιπλο ή η βάση που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι γερή και να βρίσκεται σε τελείως οριζόντια θέση. Κάτω από το ενυδρείο θα πρέπει να τοποθετηθεί ειδικό υλικό που θα προστατεύει το γυαλί από τις καταπονήσεις ή ακόμα και τις ρωγμές.
   Ο χώρος που θα βρίσκεται το ενυδρείο πρέπει να είναι μακριά από καλοριφέρ ή άλλα θερμαντικά σώματα, παράθυρα, ή σε μέρη που υπάρχει άμεσο ηλιακό φως και ρεύματα αέρος. 

το ειδαμε εδω : http://www.kortzis-pet.gr/enidria.html