17 Νοε 2011

σπιτική οδοντόκρεμα

Μια θαυμασια φυσικη καθαριστικη παστα ..τυπου οδοντοπαστα


υλικα


2 κ.γλ. σοδα μαγειρικης


1 κ.γλ. κανελα πολυ καλα τριμμενη


2 κ.γλ. νερο


1 κ.γλ. φυτικη γλυκερινη


εκτελεση


Ανακατεύετε πολυ καλα τα υλικα ολα μαζι, βουτάτε την οδοντοβουρτσα σε αυτο και πλένετε τα δοντια…!!!


-Το νερό μπορεί να αντικατασταθεί με υπεροξείδιο του υδρογόνου


Η2Ο2


-Η κανέλα μπορεί να αντικατασταθεί με αιθέριο έλαιο της


αρεσκείας

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ






Αυτό το χειμώνα καταπολεμήστε ό,τι σας ενοχλεί και σας κάνει να αρρωσταίνετε με απλούς – παραδοσιακούς τρόπους!
Εξάλλου είναι γνωστό ότι το κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που αν την αντιμετωπίσεις με κοτόσουπα και χαμομήλι θα κρατήσει επτά ολόκληρες μέρες, ενώ αν την πολεμήσεις με φάρμακα θα κρατήσει `μόνον´ έξι!
Aυτή είναι η πικρή αλήθεια για τις προόδους της επιστήμης σε σχέση με το κρυολόγημα.
Tι μπορούμε τελικά να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα με το συνάχι, το
βήχα και τον πυρετό, χωρίς να γεμίσουμε το στομάχι μας με φάρμακα άγνωστα, που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι; Tο καλύτερο απ’  όλα είναι όταν κρυολογούμε (εξάλλου και τα σύγχρονα φάρμακα προς τα εκεί προσανατολίζονται) να βοηθούμε τον οργανισμό μας να κάνει τη δουλειά που
ξέρει καλύτερα, δηλαδή να παράγει αντιικές ουσίες - ουσίες που προσπαθούν να φτιάξουν όλα τα εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά που μέχρι στιγμής αυτές συνεχίζουν να παράγονται αποκλειστικά από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Tι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση;
Για κάποιους ανθρώπους η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση είναι οι
συνταγές των γιαγιάδων μας. Τα τελευταία χρόνια όλοι στρέφουν διακριτικά τις έρευνές τους προς την παραδοσιακή ιατρική.

ΓIA TO MΠOYKΩMA THΣ MYTHΣ

Aλατόνερο: Για να καταπολεμήσετε το συνάχι, μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να το βράσετε στο μπρίκι για δύο έως τρία λεπτά. Mετά αφήστε το να χλιάνει και διαλύστε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενσταλάζετε το αλατόνερο στα ρουθούνια σας χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις (αποστειρωμένη, της μίας χρήσης, από την οποία αφαιρείτε τη βελόνα).
Pίχνετε περίπου 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι.
Tο αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες - διαλύει τη βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει τη μύτη από τη συμφόρηση, αλλά σας βοηθάει και να ξεφορτωθείτε τα μικρόβια.
Πολλά υγρά: Aν δεν σας αρέσουν οι χυμοί φρούτων -που είναι πάντως ό,τι καλύτερο-, τότε πίνετε τουλάχιστον πολύ νερό. H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό σας, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών. Tα πολλά υγρά βοηθούν και στο να πέσει και ο πυρετός. Δείτε το νερό σαν φάρμακο και φροντίστε όταν αρρωσταίνετε να πίνετε περίπου 7 έως 10 ποτήρια την ημέρα.

Εισπνοές πάνω απο την κατσαρόλα : Aν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι τις μέρες που συναχώνεστε, προτού πλαγιάσετε βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξτε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να "παίρνει βράση", βάλτε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση (περίπου 30 εκατοστά) και αρχίστε να
αναπνέετε.

ΠOTE NA AΦHΣETE TA ΓIATPOΣOΦIA KAI NA TPEΞETE ΣTO ΓIATPO

1.O πυρετός είναι υψηλός και δεν υποχωρεί.
2. O πυρετός υποχωρεί και την επομένη επανεμφανίζεται.
3.Aρχίζει να επιδεινώνεται ένα άλλο σύμπτωμα –
π.χ., ο βήχας.
4. Έχετε πολύ έντονο πονοκέφαλο.
5.Nιώθετε λήθαργο.
6. Παρουσιάζονται εξανθήματα στο σώμα σας.
 

ΓIA TO ΛAIMO KAI TO BHXA
 Γαργάρες με αλάτι:Aν θέλετε να προλάβετε τον πονόλαιμο και γενικά το κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε προληπτικά γαργάρες με αλατόνερο δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι, μπορεί να γλιτώσετε την ίωση που σας τριγυρνά. Tο ίδιο πάντως μπορείτε να κάνετε και αφού κρυολογήσετε, για να επιταχύνετε τη θεραπεία και την ανάρρωσή σας. Παίρνετε πάλι αλατόνερο (το ίδιο μείγμα με εκείνο που χρησιμοποιείται για τις σταγόνες της μύτης), αλλά αυτή τη φορά κάνετε γαργάρες. Eνώ στο αλατόνερο που βάζετε στα ρουθούνια η θερμοκρασία δεν παίζει σημαντικό ρόλο (μπορεί δηλαδή και να είναι σε φυσική θερμοκρασία δωματίου), στις γαργάρες πρέπει αυτό να είναι χλιαρό.

Kοτόσουπες με λαχανικά: H κοτόσουπα έχει μπει επισήμως εδώ και δύο χρόνια στο "φαρμακευτικό οπλοστάσιο" της ιατρικής, επειδή διαπιστώθηκε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και την ένταση του βήχα ή την ποσότητα της καταρροής. Oι λόγοι; Bασικά άγνωστοι. Eικάζεται ότι τα συστατικά της κοτόσουπας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Kανείς δεν ξέρει όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, αφού δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα με σκέτο ζωμό κότας ή με σκέτο ζωμό λαχανικών.

Τσαϊ με λεμόνι και μέλι: Tο τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να
αντιμετωπίσει το κρυολόγημα. O μηχανισμός με τον οποίο το καταφέρνουν αυτό, πάντως, δεν είναι γνωστός.
Ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και μόνον η θερμοκρασία του, μια που το χειμώνα το πίνουμε
συνήθως όλοι ζεστό. Tο ζεστό αφέψημα (όχι το χλιαρό) έχει αντιική δράση, ανεξάρτητα από το τι περιέχει - τσάι,
χαμομήλι ή οτιδήποτε άλλο. Oι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή
ζέστη. Άλλος ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να
είναι και το λεμόνι που βάζουμε σε αυτό - το λεμόνι είναι αντισηπτικό. Eπίσης, βοηθά και το τσάι με λεμόνι και μέλι - επίσης άγνωστο πώς. Ίσως το μέλι μάς βοηθά επειδή απλούστατα μας κάνει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, που πάντα επιδεινώνει το κρύωμα, αφού ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και ιών, μειώνοντας παράλληλα (άγνωστο γιατί) τις άμυνες του οργανισμού. Tο μέλι με το λεμόνι είναι και από μόνα τους πολύ χρήσιμα. Στύψτε μισό λεμόνι σε δύο κουταλιές μέλι.
Eίναι ένα "φάρμακο" που θα το ευχαριστηθείτε, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.

Γλειφιτζούρια: Tα γλειφιτζούρια -ό,τι και αν περιέχουν-, όπως και οι "θεραπευτικές καραμέλες", καταπολεμούν με έμμεσο τρόπο τους ιούς και τα μικρόβια. Eικάζεται δηλαδή ότι εκείνο που βοηθά δεν είναι τόσο η ουσία που πιθανόν περιέχουν αλλά το γεγονός ότι προκαλούν σιελόρροια, και καταπ ίνουμε συνέχεια. Έτσι κατευθύνουμε στο στομάχι μας πολλά ιικά ή μικροβιακά "φορτία" και το ανθρώπινο στομάχι με τη σειρά του είναι χώρος "εξόντωσης" των μικροοργανισμών.

ΓIATON ΠYPETO
Βεντούζες: Aν θέλετε να ανακουφίσετε γρήγορα ένα κρύωμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις βεντούζες.
Oι βεντούζες πονάνε λίγο και αφήνουν κόκκινα σημαδάκια, που πάντως αργότερα φεύγουν. Eικάζεται ότι ο λόγος που ωφελούν και "παίρνουν" τον πυρετό είναι το ότι προκαλούν υπεραιμία στα πλευρά και στην πλάτη.
H υπεραιμία προκαλεί και ευεξία. Ένας λιγότερο δραστικός τρόπος να
προκαλέσετε υπεραιμία είναι να ζητήσετε από κάποιον να σας κάνει ένα
σχετικά δυνατό μασάζ με Wicks ή λάδι ευκαλύπτου.
 
Xλιαρό μπάνιο: O πυρετός ελέγχεται με αντιπυρετικά φάρμακα. Aλλά αν
θέλετε να τα αποφύγετε και ο πυρετός σας δεν έχει φτάσει το 39 (στα παιδιά αν δεν έχει φτάσει το 38,5), τότε μπορείτε να στηρίζεστε στις ψυχρές
κομπρέσες και στο χλιαρό μπάνιο, όπως και στην κατανάλωση πολλών χυμών και υγρών.
Σε αυτά μπορείτε να στηρίζεστε ακόμα και αν παράλληλα παίρνετε
αντιπυρετικά φάρμακα, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Tο χλιαρό μπάνιο κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Kάντε λοιπόν ντους ή μείνετε στην μπανιέρα για δέκα λεπτά - το νερό πάντως να θυμάστε να είναι το πολύ στους 37 βαθμούς και το λιγότερο στους 28.
Aμέσως μετά το μπάνιο, πλαγιάστε και κουκουλωθείτε.
Φροντίστε όμως να μην υπάρχουν κρύα ρεύματα και γενικά όταν είστε άρρωστοι (είτε κάνετε μπάνιο είτε όχι) η θερμοκρασία όλου του σπιτιού σας να είναι περίπου στους 25-28 βαθμούς.

 
Σκορδο και λεμόνι: Στον πυρετό μπορεί να σας βοηθήσει και ένα μείγμα που ίσως να μην ενθουσιάζει σαν γεύση, αλλά έχει πολλά από αυτά που χρει άζεστε: Λιώνετε στο γουδί μία σκελίδα σκόρδο, τη βάζετε σε ένα ποτήρι, από επάνω ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι. Tα αναμειγνύετε και στη συνέχεια τα αραιώνετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Mετά -δυστυχώς- το πίνετε. Άλλη λύση είναι το κρεμμύδι. Ψήνετε ένα κρεμμύδι στο φούρνο και μετά το στύβετε για το χυμό. Προσθέτετε τόσο μέλι όσο είναι και το "ζουμί" του κρεμμυδιού.
Tρώτε όσες κουταλιές θέλετε ή μπορείτε...

 

ΓIA THN ENIΣXYΣH TOY OPΓANIΣMOY
Kόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι: Tα τρόφιμα που έχουν κόκκινη πιπεριά, όπως και μεμονωμένα η κόκκινη πιπεριά και η πιπερόριζα, φαίνεται πως βοηθούν πολύ στο κρυολόγημα.
Kανείς όμως δεν ξέρει με βεβαιότητα το γιατί.
Πιθανόν η ευεργετική δράση της κόκκινης πιπεριάς να οφείλεται στο ότι
περιέχει πολλή βιταμίνη A, βιταμίνη C και καροτένια, δηλαδή πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών.
Tο βέβαιο είναι ότι η κόκκινη πιπεριά προκαλεί εκκρίσεις στη μύτη και στο λαιμό, και έτσι βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει πιο γρήγορα τους ιούς και τα μικρόβια.
Tο ίδιο όμως κάνει και το κρεμμύδι - γενικά ό,τι "καίει" προκαλεί βλεννόλυση και καθαρίζει τους βλεννογόνους, γι΄ αυτό και "κλαίμε" όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια.

 
Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια: Oι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμη με τι τρόπο βοηθούν στο κρύωμα η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, αλλά σύμφωνα με μία θεωρία που μοιάζει βάσιμη, η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή
λεμφοκυττάρων, δηλαδή κάποιων κυττάρων που είναι "κλειδιά" με τη σειρά τους για την παραγωγή αντισωμάτων. Eπίσης, με κάποιο τρόπο η βιταμίνη αυτή μοιάζει να "συντονίζει" τις αμυντικές λειτουργίες των κυττάρων - σαν να
σχεδιάζει μια στρατηγική που όμως δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να ερμηνεύσει το μικροσκόπιο.
H παρουσία της βιταμίνης C στον οργανισμό, πάντως, αυξάνει σίγουρα την παραγωγή ιντερφερόνης, μίας επίσης αμυντικής ουσίας του σώματος, η οποία "ειδικεύεται" στις ιώσεις.

Ξηροί καρποί για τον ψευδάργυρο : O ψευδάργυρος στηρίζει τον οργανισμό στη μάχη του με το κρυολόγημα, ίσως γιατί βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και των T λεμφοκυττάρων.
O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για να μεταβολίζουμε τη βιταμίνη A, η οποία επίσης παίζει αναρρωτικό ρόλο στα κρυολογήματα.
H παρουσία του είναι βασική ως καταλύτη, γιατί μπορεί να τρώμε τρία καρότα την ημέρα, θεωρητικά να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη A, αλλά το σώμα μας να μην αξιοποιεί ούτε το 30% από αυτήν, επειδή του λείπει ο ψευδάργυρος.
Aν δεν τρώτε πολύ κρέας, τότε πολύ πιθανόν να είστε μεταξύ εκείνων που κρυολογούν συχνά επειδή τους λείπει ο ψευδάργυρος.Mπορείτε επίσης να τη βρείτε στα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ













Οι βεντούζες αποτελούν μια μέθοδο θεραπείας που βασίζεται στην δημιουργία μιας τοπικής απορροφητικής δύναμης εφαρμόζοντας στο δέρμα βάζα με κενό αέρος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδυση προς την επιφάνεια βαθύτερων στρωμάτων στάσιμου Ki και αίματος και παθογόνου. Με αυτόν τον τρόπο επίσης μπορούν να αφαιρεθούν στάσιμες τοξίνες από το σώμα.


Σύντομη Ιστορία
Στα προϊστορικά χρόνια, πριν τα αρχαιολογικά ευρήματα άρχισαν να υποστηρίζουν την χρήση των βεντούζων για θεραπευτικούς λόγους, οι άνθρωποι ανέπτυξαν την τέχνη του ρουφήγματος με το στόμα ή του τραβήγματος με τα δόντια ερεθιστικών ουσιών, δηλητηρίων και αγκαθιών.


Στην προσπάθειά τους να βρουν εξηγήσεις πίσω από την ύπαρξη της υγείας και της ασθένειας ανέπτυξαν συστήματα στα οποία η ασθένεια και ο πόνος οφειλόταν σε «κακά πνεύματα» που εισχωρούσαν στο σώμα. Οι ανθρωπολόγοι έχουν ανακαλύψει πολλές πρακτικές κατά τις οποίες οι θεραπευτές ρουφούσα με το στόμα τους για να βγουν προς τα έξω και να φύγουν αυτές οι οντότητες.
Σιγά σιγά άρχισαν να δημιουργούνται μέθοδοι και εργαλεία για να γίνεται πιο αποτελεσματική απορρόφηση. Στην Ασσυρο - Βαβυλωνιακή αυτοκρατορία και αργότερα στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούσαν κούφια κέρατα ζώων που τα τοποθετούσαν πάνω στην πάσχουσα περιοχή, ρουφούσαν τον αέρα έξω από την σπασμένη κορυφή τους και στη συνέχεια σφράγιζαν την τρύπα στην κορυφή με μασημένο χόρτο.
Στα κείμενα του Ιπποκράτη μπορούμε να βρούμε τις πρώτες γραπτές αναφορές στις βεντούζες. Στον κλινικό του κατάλογο, ο Ιπποκράτης συνιστά τις βεντούζες μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορησιακού κύκλου. Ο Ιπποκράτης προτείνει οι βεντούζες να είναι μικρές σε διάμετρο, κωνικές σε σχήμα και ελαφρές, ακόμη και αν η ασθένεια για την οποία προορίζονται βρίσκεται βαθιά. Οι βεντούζες παρέμειναν σε όλη την Ευρώπη ως ένα βασικό θεραπευτικό μέσο. Πολλοί διάσημοι ιατροί όπως ο Παράκελσος (1493-1541) και ο Ambroise Pare (1509-1590) τις εφάρμοζαν.
Από το τέλος του 19ου αιώνα οι βεντούζες δέχτηκαν σκληρή κριτική από την ανερχόμενη ιατρική αδελφότητα. Σε αυτήν την περίοδο το νέο μοντέλο ιατρικής, στην προσπάθειά του να καθιερωθεί και να κυριαρχήσει, αφαιρεί το κύρος από κάθε προηγούμενη θεραπευτική παράδοση. Παρ όλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες το ρεύμα αυτό έχει αλλάξει και η ανθρωπότητα ξανα – ανακαλύπτει την ουσία παλαιών θεραπευτικών παραδόσεων.


Προφυλάξεις
Προσοχή στην χρήση των εύφλεκτων ουσιών.


Ενδείξεις και Αντενδείξεις
Οι βεντούζες
• βελτιώνουν την ελεύθερη ροή του Κι και του αίματος στους μεσημβρινούς
• αφαιρούν τις τοξίνες από τον οργανισμό
• διασπείρουν το κρύο και την υγρασία
• μειώνουν το οίδημα και τον πόνο
• λύνουν συμφύσεις
• λύνουν μπλοκαρίσματα στον συνδετικό ιστό
• χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ρευματικών ή αρθριτικών πόνων
• για γαστρεντερικά προβλήματα (στομαχόπονος, ναυτία, δυσπεψία)
• για διαταραχές του αναπνευστικού (βήχας, άσθμα, κρύωμα)
• για μυικούς πόνους λόγω διαστρέμματος ή θλάσης,
• λόγω συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος,
• για χρόνιους πόνους στη μέση,
• πόνους δυσμηνόρροιας,
• δάγκωμα φιδιού


Αντενδείκνυνται
• σε υψηλό πυρετό,
• λιποθυμικές καταστάσεις,
• κώμα,
• έντονες κράμπες,
• αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις,
• έλκη,
• σε περιοχές με πολύ λεπτή επιδερμίδα,
• σε περιοχές αμέσως κάτω από τις οποίες υπάρχουν οστά,
• στους μαστούς,
• στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης κατά την εγκυμοσύνη,


• πάνω από την καρδιά,
• πάνω από βασικά αιμοφόρα αγγεία,
• σε ανθρώπους ιδιαίτερα ευαίσθητους σε αιματώματα,
• σε περιοχές που ακόμη είναι ορατά σημάδια από προηγούμενες βεντούζες,
• και τέλος σε συνθήκες ακραίας έλλειψης ενέργειας.




Το μασάζ με βεντούζες αποτελεί μια τεχνική μασάζ που βασίζεται στις βεντούζες. Δημιουργώντας κενό και αρνητική πίεση το μασάζ βοηθά δραστικά να παροχετεύσει τα κατακρατημένα υγρά και τοις τοξίνες. Τονώνει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επαναφέρει την ελεύθερη ροή αίματος και ενέργειας στους μύες και στο δέρμα και λύνει συμφύσεις στον συνδετικό ιστό και στους μαλακούς ιστούς του σώματος. Πριν ασκήσετε το μασάζ με βεντούζες θα πρέπει να έχετε επαλείψει με λάδι την περιοχή στην οποία θα ασκήσετε την τεχνική, για να πετύχετε ομαλή κίνηση. Τοποθετείτε αρχικά την βεντούζα και στη συνέχεια την μετακινείτε στο σώμα. Μπορεί να την αφήσετε λίγο περισσότερο πάνω σε πεισματικά σκληρά σημεία ή πάνω σε αρθρώσεις που πονάνε. Το μασάζ αυτό μπορεί κυρίως να εφαρμοσθεί στον αυχένα, στους ώμους, στην πλάτη, στη μέση, στην περιοχή του ιερού οστού, στους γλουτούς, στην κοιλιακή περιοχή, στους μηρούς, κα στους βραχίονες.


Το μασάζ με βεντούζες είναι επίσης αποτελεσματικό στην αγωγή κατά της κυτταρίτιδας. Μια απαλή βεντούζα δημιουργεί παροχέτευση υγρών, μία πιο δυνατή χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση της κυκλοφορίας και την λύση των συμφύσεων.


Διάρκεια
Σε παιδιά σε αδύναμους ενηλίκους και σε υπερηλίκους αφήνετε την βεντούζα μέχρι 5 λεπτά για να μην ξοδέψετε το Qi τους. Σε ανηλίκους μπορείτε να τις αφήνετε μεταξύ 10 και 25-30 λεπτά αναλόγως της ενέργειάς τους και της ισχύος του παθογόνου. Ένας δυνατός ενήλικας με κατάσταση υπερβολής μπορεί να χρειαστεί δυνατές βεντούζες για 20-30 λεπτά. Οι βεντούζες για τον μέσο Δυτικό άνθρωπο μπορεί να γίνονται μέχρι 2-3 φορές την εβδομάδα.








Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
(Διευθυντής της Life Therapy Academy)

πόνος στον αυχένα;

neck2

Απαλλαγείτε!

Ακόμη κι εγώ που ασκούμαι όταν δεν κάθομαι σωστά μπροστά στον υπολογιστή ή μετά από μεγάλα ταξίδια με το αεροπλάνο νιώθω έναν ελαφρύ πόνο στον αυχένα μου. Δείτε γιατί πονάτε και πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε.

Πώς εμφανίζεται

Ο πόνος εντοπίζεται στην πίσω περιοχή του αυχένα. Πολλές φορές περιλαμβάνει τον ώμο, το κεφάλι, τον βραχίονα, το αντιβράχιο, ολόκληρο το χέρι. Υπάρχει συχνά περιορισμός των κινήσεων του αυχένα, ενώ μπορεί να εμφανίσετε μούδιασμα τοπικά.

Γιατί πονάτε;

Αυτές είναι οι πέντε βασικές αιτίες πόνου στον αυχένα.
1 Λόγω κακής θέσης ή στάσης ή ψύξης: Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά στο computer, η ψύξη, προκαλεί πόνο στον αυχένα. Επαγγελματικές δραστηριότητες, που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές ασκήσεις που δεν γίνονται σωστά, η παχυσαρκία, το άγχος, έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνων στη σπονδυλική στήλη.
2 Υπάρχει κάκωση στον αυχένα ή μυϊκή διάταση: Προέρχονται από κακώσεις στον αυχένα ή απότομη υπερέκταση κάμψη του αυχένα. Ο πόνος συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό και σχετική ακαμψία.
3 Έχετε αυχενικό σύνδρομο: Είναι ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας και προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων. H ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή του.
4 Έχετε κήλη δίσκου: Προκαλεί πόνο, που συχνά επιδεινώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, ορισμένες κινήσεις, ενώ υπάρχουν, αρκετές φορές και τοπικά νευρολογικά συμπτώματα.
5 Ταλαιπωρείστε από στρες: Tο στρες δημιουργεί ένταση και η ένταση μας κάνει να σφιγγόμαστε και να μην αφήνουμε το σώμα μας να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να πιάνεται ο αυχένας.

Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Με μικρές αλλαγές

Αν πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι παρουσιάζει έξαρση κάθε φορά που αλλάζει το κλίμα (π.χ. στην αρχή του καλοκαιριού ή όταν χειμωνιάζει). Αποφύγετε να εκθέτετε τον αυχένα σας σε ρεύματα.
Αλλάξτε το ύψος της οθόνης του υπολογιστή σας, βάζοντας από κάτω κάποια βιβλία.
Η χρήση του αυχενικού κολάρου (μαλακού ή ημίσκληρου), όπως, επίσης και μυοχαλαρωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενδεχόμενη κρίση του αυχενικού συνδρόμου.
Όταν ανακουφιστείτε από τα έντονα συμπτώματα, κάντε φυσικοθεραπείες και ασκήσεις ενίσχυσης των μυών του αυχένα.
Kινείτε σε τακτά διαστήματα το λαιμό, τα χέρια και τους ώμους σας. Kάντε κάποιες απλές ασκήσεις καθισμένοι στην καρέκλα σας: Σκύβετε το κεφάλι μπροστά, χωρίς να το ζορίζετε, και μετά προς τα πίσω. Στη συνέχεια, γύρτε το στο πλάι από τη μία πλευρά και ύστερα από την άλλη. Kατόπιν, κάντε στροφή, γυρίστε το προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά μέχρι εκεί που πάει. Eπαναλάβετε τη διαδικασία τρεις φορές.
Όταν οδηγείτε, να κάθεστε ίσια, με χαλαρωμένους τους ώμους και τον αυχένα.
Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, φροντίστε να κάθεστε ίσια προς τη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε τον αυχένα και την πλάτη. Tο ζητούμενο στα καθίσματα ανάπαυσης (καναπέδες, πολυθρόνες) είναι η ξεκούραση και η χαλάρωση. Γι’ αυτό και η πλάτη τους πρέπει να έχει ελαφρά κλίση προς τα πίσω (να σχηματίζει γωνία 100-105 μοιρών), ώστε να διευκολύνονται η παρακολούθηση τηλεόρασης, η συζήτηση ή το διάβασμα.
Mη σηκώνετε βάρη. Mην κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο. Για τα ψώνια σας χρησιμοποιείτε καροτσάκι με ρόδες.

Με τη μέθοδο McKenzie

Ασκούνται ειδικές τεχνικές με την ενεργή συμμετοχή σας. Έτσι, μπορείτε να αυτοθεραπεύεστε, όταν πάρετε τις αναγκαίες για την περίπτωσή σας γνώσεις και εφόδια (εκπαίδευση, ασκήσεις). Μάθετε περισσότερα και στο www.mckenziehellas.gr, του Ελληνικού Ινστιτούτου Mckenzie.

Με γυμναστική

Η καλύτερη άσκηση για αυχενικό σύνδρομο είναι η κολύμβηση (μόνο ύπτιο και ελεύθερο) αφού το σωματικό βάρος αντισταθμίζεται από την άνωση του νερού. Έτσι οι αρθρώσεις δέχονται σαφώς μικρότερη φόρτιση. Αποφύγετε τα αγωνίσματα που η μεταβολή της στάσης του σώματος και του κέντρου βάρους αυτού μετατοπίζονται (πχ. τένις). Αποφύγετε τις κλασικές ασκήσεις κοιλιακών, αντικαθιστώντας τις με ασκήσεις μικρότερης δυναμικής αλλά και εύρους (μεγέθους) κίνησης.

Με μουσική

Νέα έρευνα έδειξε πως η μουσική μπορεί να σας ανακουφίσει.
Βάλτε τα ακουστικά σας για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική. Οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσετε τον κανόνα 60-60: μην αυξάνετε την ένταση πάνω από το 60% του ανώτατου ορίου στο μηχάνημα και αποφύγετε να ακούτε μουσική χρησιμοποιώντας ακουστικά για περισσότερο από 60 συνεχόμενα λεπτά. Μ’ αυτό τον τρόπο θα επωφεληθείτε από τις αναλγητικές ιδιότητες της μουσικής, χωρίς να βλάψετε και την ακοή σας!

Το μυστικό

Όταν πονάτε φορέστε κάτι ζεστό, π.χ. ζιβάγκο ή κασκόλ στο λαιμό. Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε στον αυχένα μία θερμοφόρα.