28 Μαΐ 2011

Ακτινοβολία: Μετρήσεις σε συσκευές

Είναι πραγματικά τρομακτική η ποσότητα της ακτινοβολίας που δεχόμαστε καθημερινά από συσκευές που τις έχουμε μέσα στο σπίτι μας.
Η  μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ.  Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας.
Το όριο  ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές  των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην  ακτινοβολία είναι διαρκής.
Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ  είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands  free!
Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.
07.15 Κινητό τηλέφωνο
365 φορές πάνω από το όριο!
Συνήθως  η ημέρα μας αρχίζει μ’ ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6  μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!)  μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε,  όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας! Να σημειώσουμε ότι στη δική  μας μέτρηση η απόσταση μετρητή - κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ  όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η  απόσταση μηδενίζεται.
Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση  κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη  φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς,  μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο  έντονα να «πιάσει» σήμα.

09.30 Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)
Μην ξεχνάτε να το κλείνετε
Η  ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική,  ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη  πιο δημοφιλή.
Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές  στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου,  συχνά δίπλα  στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην  κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι  τοποθετημένο σ’ ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20  μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην  κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του  ορίου)!
Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router  παραμένει αναμμένο – ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη  λαμβάνετε συνεχώς.

14.00 Ασύρματος back server
Μακριά του όσο λειτουργεί
Πρόκειται  για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας  και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες  τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.
Και οι δύο αυτές  θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις  φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας  ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει,  καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή,  μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.

16.00 Φούρνος μικροκυμάτων
Από μακριά κι αγαπημένοι
Μεσημέρι  έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις  σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε  για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα,  προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό.
Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του  βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί  στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53  μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 – 30 εκατοστών.
Εν  ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι  να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που  εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και  σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

20.50 Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά
Την  πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή  βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για  να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει  το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η  μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του  ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το  μηδέν.
Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα  ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το  τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές  αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη  απόσταση τους ήχους.

23.05  Ασύρματο τηλέφωνο
Η ύπουλη ακτινοβολία
Στα  περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο  δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του  καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες  της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το  ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση.
Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε  τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο  φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Σκεφτείτε  ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της  συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!

Πηγή: Αληθινά-Ψέμματα

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μεταλλαγμένα στα Ζωικά Προϊόντα

Είναι τα τρόφιμα που εσείς επιλέγετε να φάτε. Με κόκκινα γράμματα τα μεταλλαγμένα και μάλιστα από την greenpeace.

Οι εταιρίες παραγωγής ζωικών προϊόντων κατατάχθηκαν σε τρεις (3) κατηγορίες βάσει των γραπτών απαντήσεων και των εγγυήσεων που προσκόμισαν:

√ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (Π √): Εταιρείες που προχώρησαν σε πιστοποίηση από διαπιστευμένους διεθνείς ή ελληνικούς οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, που αποδεικνύουν πως χρησιμοποιούν αποκλειστικά μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

ΠΡΑΣΙΝΟ (Π)
: Εταιρίες οι οποίες εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς και προσκομίζουν συστηματικά πιστοποιητικά για την καθαρότητα των χρησιμοποιούμενων ζωοτροφών.

ΚΟΚΚΙΝΟ (Κ):


Εταιρίες που:δήλωσαν εγγράφως ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς, χωρίς όμως να προσκομίζουν τα σχετικά πιστοποιητικά.
- έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις.
- δεν απάντησαν καθόλου στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace

ΑΒΓΑ

Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή - Αβγά (Π)
Βλαχάκης - Αβγά(Π)
Μέγα Φαρμ Συσκευασμένα Aβγά - (Κ)
Χρυσά Αυγά Συσκευασμένα Αβγά (Κ)

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ

HQF Aγ.Iωάννης - Κοτόπουλα, Μιμίκος Κοτόπουλα (Π)
,
Αγγελάκης -Κοτόπουλα (Π),
Αγροζωή -Κοτόπουλα (Π),
Αφοί Κλημέντζου-Πλεσιώτη - Κοτόπουλα Μεσογείων (Π),

Αφοί Παπαμικρούλη -Fresh Κοτόπουλα (Κ),
Γαλανός Κοτόπουλα Μεσημερίου - Κοτόπουλα (Κ),
Γεννάδιος ΑΒΕΕ -Κοτόπουλα(Π),
Καραγιαννάκης Ανδρέας Α.Ε. -Κοτόπουλα(Κ),
ΚΟΤΙΝΟ ΑΕΒΕ -Κοτόπουλα(Κ),
Λειβαδίτης -Κοτόπουλα (Κ),
Μαζαράκι ΑΒΕΕ - ΒΟΚΤΑΣ -Κοτόπουλα(Π),
Νιτσιάκος - Κοτόπουλα(Π)Πίνδος - Κοτόπουλα (Π)
Πτηνοπαραγωγή - Κοτόπουλα(Π)
Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας - Κοτόπουλα(Π)

Σαραμούρτση - Κοτόπουλα(Κ)

ΦΡΕΣΚΟΤ - Κοτόπουλα (Κ)
Χ. ΛΙΟΓΚΑΣ & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ -Κοτόπουλα (Κ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ...Ελληνικό Γραφείο Ιούλιος 2008

ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ

Nestlé - Φρέσκο γάλα (Κ) Αγνό -Φρέσκο γάλα (Π √) Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή - Φρέσκο γάλα(Π) Βέρο Κρητικό - Φρέσκο γάλα (Π) ΔΕΛΤΑ - Φρέσκο γάλα√ (Π √) ΔΩΔΩΝΗ - Φρέσκο γάλα(Κ) Ευρωτροφές ΑΒΕΕ - Φρέσκο γάλα √ (Π √) Εβροφάρμα - Φρέσκο γάλα(Κ) Κρι-Κρι - Φρέσκο γάλα √ (Π √) ΜEΒΓΑΛ - Φρέσκο γάλα √ (Π √) Μακεδονική Φάρμα - Φρέσκο γάλα(Π) ΝΕΟΓΑΛ (Δράμας)- Φρέσκο γάλα(Κ)
Όλυμπος - Φρέσκο γάλα√ (Π √) Ροδόπη - Φρέσκο γάλα (Κ) ΣΕΡΓΑΛ - Φρέσκο γάλα √ (Π √) ΤΥΡΑΣ ΑΕ - Φρέσκο γάλα(Κ) ΦΑΓΕ - Φρέσκο γάλα(Κ) ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ - Φρέσκο γάλα(Π)


ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Arla - Βούτυρο (Κ)
Danone - Γαλακτοκομικά (Κ) Friesland - Νουνού Γάλα, γιαούρτι(Κ)

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ – ΚΡΕΑΣ

Creta Farm - Ζαμπόν, Παρίζα, Σαλάμι Αέρος, Λουκάνικα, Γαλοπούλα, Μπέικον (Π) Dianik - Λουκάνικα, Μορταδέλα, Μπέικον(Κ) Primo - Λουκάνικα, Μορταδέλα, Σαλάμι (Κ) Αλλαντικά Μακεδονίας - Λουκάνικα, Παριζάκι, Σαλάμι(Κ) Β.Ι.Κ.Η - Μπέικον, Παριζάκι, Σαλάμι(Κ) Βέκκα - Γαλοπούλα, Λουκάνικα, Σαλάμι, Xoιρομέρι(Κ) Έδεσμα ΑΕΒΕ - Λουκάνικα, Παρίζα, Σαλάμι(Κ) Ζλάτης - Αλλαντικά (Κ) Θράκη - Παριζάκι, Πικ-Νικ, Χοιρινό (Κ) Κάρνικα - Αλλαντικά (Κ) ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ - Κρέας (Π) Νίκας - Λουκάνικα, Παρίζα, Σαλάμι(Κ) Πασσιάς - Λουκάνικα, Παριζάκι, Σαλάμια (Κ) Υφαντής ΑΒΕΕ - Λουκάνικα, Μπέικον(Κ) Φάρμα Μητσόπουλος - Χοιρινό Κρέας(Π)

Ελληνικό Γραφείο Ιούλιος 2008

ΨΑΡΙΑ (τυποποιημένα)

ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ)
Νηρεύς - Λαυράκι, Συναγρίδα, Τσιπούρα (Π)
Ερωτηματολόγια της Greenpeace στάλθηκαν στα παρακάτω ιχθυοτροφεία. Τα περισσότερα από τα ιχθυοτροφεία δεν έχουν επώνυμα προϊόντα στην αγορά.
Lion Iχθυοκαλλιέργειες - (Κ) Neptunus - (Π) Sea Farm Ionia - (Π) Sparfish Υδατοκαλλιέργειες - (Π) Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες - (Π) ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες - (Π) Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες - (Π) Ιχθυοκαλλιέργειες Σύμης - (Π) Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς - (Π) Σελόντα - (Π)