21 Ιουν 2012

Μετακόμιση-Πακετάρισμα γρήγορα & έυκολα !!!!

Αν και στην πραγματικότητα η μετακόμιση είναι μια διαδικασία κουραστική και μερικές φορές επίπονη, μπορεί να γίνει πολύ πιο ευχάριστη και εύκολη αν την αντιμετωπίσετε σαν μια νέα αρχή και οργανωθείτε σωστά βήμα-βήμα!
  • 1Εν αρχή είναι η οργάνωση
    Για να προετοιμαστείτε καλύτερα, φτιάξτε από νωρίς μία λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν εν όψει της μετακόμισης. Χωρίστε τις δουλειές σε αυτές που πρέπει να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια, και αμέσως μετά τη μετακόμιση. Ακόμη, οργανώστε από πριν τις αρμοδιότητες κάθε μέλους της οικογένειας ώστε να διεξαχθούν όλα πιο εύκολα και συντονισμένα.
    Επιπλέον, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε όλους τους ενδιαφερόμενους (φίλους, συγγενείς, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες) για την αλλαγή της διεύθυνσής σας και να κινήσετε όλες τις απαραίτητες χρονοβόρες διαδικασίες το συντομότερο για διακοπή/ μεταφορά/ έναρξη παροχών (τηλέφωνο, ηλεκτρικό ρεύμα, κ.λ.π) από την παλιά στη νέα σας κατοικία.
    Αν έχετε παιδιά ή/ και κατοικίδια, είναι πολύ σημαντικό να μεριμνήσετε ώστε τη μέρα της μετακόμισης να είναι ασφαλή. Το καλύτερο θα ήταν την ημέρα εκείνη να την περάσουν σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή να τα πάνε μια βόλτα για μερικές ώρες ώστε να κάνετε τις πιο βαριές δουλειές και να μπορέσετε με μεγαλύτερη άνεση να τελειώσετε πιο γρήγορα. Σε περίπτωση όμως που τα έχετε μαζί σας, απασχολείστε τα παιδιά με τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή ανάλογα με την ηλικία τους ζητήστε να σας βοηθήσουν σε μικρές δουλειές στο καινούργιο τους δωμάτιο για να κρατηθούν απασχολημένα και να αισθανθούν χρήσιμα. Φροντίστε μόνο να τηρήσετε τα ωράρια φαγητού και ύπνου για να μην έχετε γκρίνιες. Ενώ, μπορείτε να απομονώστε σε κάποιο δωμάτιο τα κατοικίδιά σας μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.
  • 2Διαχωρισμός παλιών & άχρηστων αντικειμένων
    Ακόμη και αν το καινούργιο σας σπίτι είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο ή έχει περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, το Α και το Ω της μετακόμισης είναι το ο διαχωρισμός των πραγμάτων σας σε χρήσιμα και άχρηστα. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, αυτή τη διαδικασία καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγές στο σπίτι σας. Μπορείτε να αλλάξετε πράγματα που πάντα είχατε στο μυαλό σας και να κάνετε διαλογή εκείνων που δεν σας είναι πια χρήσιμα. Είτε σπασμένα είτε φθαρμένα, ένα σωρό πράγματα που χρειάστηκαν κάποτε αλλά δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε ξανά και δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρονται άδικα.
    Παράλληλα βέβαια, σκεφτείτε ότι κάτι που εσείς δεν θα χρειαστείτε πια, όπως παλιά ρούχα, φθαρμένα έπιπλα, παλιά παιδικά παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσης, μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο συνάνθρωπο. Μην τα πετάξετε αμέσως αλλά ρωτήστε στη γειτονιά, σε κάποια εκκλησία ή απλά αφήστε τα έξω από κάποιο κάδο απορριμμάτων.
  • 3Λειτουργικότητα νέου σπιτιού
    Πριν μεταφέρετε τα πράγματά σας, ελέγξτε αν στο καινούργιο σας σπίτι λειτουργούν τα πάντα στην εντέλεια.
    Τι να ελέγξετε: Εάν λειτουργούν όλα τα φώτα του σπιτιού και οι πρίζες (κυρίως αυτές στις οποίες θα μπουν το πλυντήριο, το ψυγείο, η τηλεόραση, τα πορτατίφ). Μην ξεχνάτε και το κουδούνι της εξώπορτας και του θυροτηλεφώνου. Επιπλέον, λειτουργείστε την κεντρική θέρμανση ακόμη και αν δεν την χρειαστείτε τους πρώτους μήνες της διαμονής σας.

    Πιο συγκεκριμένα:
    • Μπάνιο: Ελέγξτε τις βρύσες, το καζανάκι, το θερμοσίφωνα ή γενικότερα την παροχή ζεστού νερού, την παροχή νερού του πλυντηρίου καθώς και την αποχέτευση και αν επαρκούν τα πιαστράκια για τις πετσέτες γιατί μπορεί να χρειαστεί να τρυπήσετε.
    • Κουζίνα: Ελέγξτε την βρύση, την παροχή ζεστού νερού και την αποχέτευση εάν έχει βουλώσει. Βεβαιωθείτε εάν χωράει το ψυγείο και η κουζίνα σας στον καινούργιο χώρο και εάν επαρκούν οι πρίζες για τις μικροσυσκευές. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τη σωστή λειτουργία του απορροφητήρα.
    • Μπαλκόνια ή αυλή: Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι χαλασμένες ή βουλωμένες υδρορροές. Και επειδή όλα συμβαίνουν όταν δεν πρέπει να συμβούν, φροντίστε να τσεκάρετε και αυτό το μέρος του σπιτιού πριν την μετακόμιση των επίπλων. Εάν έχετε μικρά παιδιά, τοποθετείστε τα προστατευτικά κάγκελα ή την σήτα στο μπαλκόνι πριν πάτε τα παιδιά στο σπίτι.
    • Τζάκι: Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι, ανάψτε το και ελέγξτε την καλή λειτουργία του εγκαίρως.
    • Χωρητικότητα δωματίων: Σχεδιάστε το νέο σας σπίτι πριν πάτε. Με χαρτί, μολύβι και μια μεζούρα περάστε μια μέρα μετρώντας και τοποθετώντας πρώτα στο χαρτί τα πράγματά σας. Έτσι θα δείτε αμέσως και πριν ξεκινήσει η μετακόμιση τα πιθανά προβλήματα, π.χ. εάν ένα έπιπλο δεν χωράει εκεί που το θέλετε, οι ντουλάπες δεν είναι αρκετές, το σαλόνι δεν έχει αρκετές πρίζες κλπ. Βλέποντας όλα αυτά τα ζητήματα από πριν, θα βρείτε και τις λύσεις, οπότε η μετακόμισή σας θα γίνει πιο απλή.
  • 4Καθαριότητα
    Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της σωστής μετακόμισης είναι η καθαριότητα. Καθαρίστε με κάθε λεπτομέρεια όλο το καινούργιο σας σπίτι προτού φέρετε τα πράγματα στον χώρο και αφήστε όσο το δυνατόν πιο καθαρό το παλιό σας. Σίγουρα, όταν ένας χώρος είναι καθαρός, η τοποθέτηση των αντικειμένων γίνεται πολύ πιο γρήγορα και φυσικά ξεκούραστα.
    Επίσης σημαντικό είναι και τα αντικείμενα που θα πάτε στο καινούργιο σας σπίτι να είναι και αυτά καθαρά ώστε να μπορείτε να τα τοποθετήσετε άμεσα.
  • 5Πακετάρισμα-Μεταφορά
    Τα σωστά εργαλεία: Για να ξεκινήσετε, εδώ είναι μια βασική λίστα των υλικών που θα χρειαστείτε για το πακετάρισμα:
    • Κούτες διαφόρων μεγεθών από χαρτόνι (για γενική χρήση):
      Προμηθευτείτε κούτες σε διάφορα μεγέθη για να καλύψετε όλες σας τις ανάγκες. Οι κούτες πρέπει να είναι γερές, σε καλή κατάσταση και να κλείνουν καλά ώστε να μπορείτε να τις κολλήσετε με ταινία. Προμηθευτείτε χαρτόνια για χωρίσματα και χρησιμοποιήστε χαρτιά για να συσκευάσετε τα εύθραυστα αντικείμενα μέσα στις κούτες. Οι κούτες αποθηκεύονται εύκολα σε μία άκρη, αν τις ανοίξετε και τις διπλώσετε μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε. Αποφύγετε τις εφημερίδες σε είδη που δεν θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε έπειτα χωρίς να τα πλύνετε πρώτα (π.χ. πιάτα-ποτήρια).
    • Σακούλες-τσάντες μεταφοράς:
      Η συγκεκριμένη επιλογή αποθήκευσης θα σας φανεί χρήσιμη για αντικείμενα τα οποία πιθανότατα δεν επιθυμείτε να στοιβάξετε σε κούτες και είναι μια καλή εναλλακτική για παν ενδεχόμενο.
    • Βαλίτσες / σακ βουαγιάζ (για ρουχισμό, προσωπικά & λευκά είδη):
      Αξιοποιήστε κάθε βαλίτσα ή σακ βουαγιάζ που διαθέτετε στο σπίτι για να μεταφέρετε τα προσωπικά σας ή λευκά είδη με μεγαλύτερη προσοχή και ασφάλεια ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αντικείμενα του σπιτιού.
    • Ταινίες συσκευασίας:
      Επιλέξτε αυτοκόλλητες ταινίες συσκευασίας που να μην ξεκολλούν εύκολα. Η κλασική καφέ χαρτοταινία που μας έρχεται πρώτη στο μυαλό, κυκλοφορεί σε πολλές ποιότητες. Και δεν είναι όλες οι ποιότητες το ίδιο ανθεκτικές. Πάρτε πολλά τεμάχια, ειδικά αν οι κούτες σας χρειάζονται κλείσιμο και από τις δυο μεριές. Όταν κλείνετε τις κούτες προσπαθήστε να κολλάτε ταινίες πάνω στις ενώσεις της κούτας ή εκεί που συναντιούνται τα «καπάκια» σε σχήμα σταυρού ώστε η κούτα να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια της μετακόμισης.
    • Μαρκαδόροι / ετικέτες:
      Θα σας χρειαστούν χοντροί μαρκαδόροι σε έντονα χρώματα για ευανάγνωστη σήμανση στις κούτες.
    • Προστατευτική μεμβράνη με φυσαλίδες:
      Χρήσιμη για προστασία εύθραυστων αντικειμένων και συσκευασία επίπλων.
    • Εφημερίδες / χαρτί / πανιά:
      Φροντίστε να έχετε αρκετά από αυτά τα υλικά για την συσκευασία όσων αντικειμένων χρειάζονται προστασία και διαχωρισμό μέσα στις κούτες.
    • Βασικά εργαλεία όπως ψαλίδι, μετροταινία, σφυρί, κατσαβίδια, πένσα, καρφιά:
      Μπορούν να σας φανούν χρήσιμα ανά πάσα στιγμή, τόσο κατά το πακετάρισμα όσο και κατά την τοποθέτηση και τακτοποίηση στο νέο χώρο.
    Αρχίστε νωρίς: Μην περιμένετε την τελευταία βδομάδα για να πακετάρετε. Δωμάτια όπως η αποθήκη ή το πατάρι μπορούν να πακεταριστούν εβδομάδες πριν από τη μετακόμιση, όπως επίσης και τα ρούχα της άλλης εποχής (π.χ. αν μετακομίζετε χειμώνα, τα καλοκαιρινά μπορούν να πακεταριστούν σε κούτες αρκετά νωρίτερα). Ακόμα κι αν πακετάρετε 2 κούτες τη μέρα, σε μία βδομάδα θα έχετε έτοιμες 15 περίπου κούτες.
    Πακετάρετε σωστά και με σειρά: Όλες οι κούτες που θα πακετάρετε δεν είναι ανάγκη να ανοιχθούν αμέσως μόλις φτάσετε στο καινούργιο σας σπίτι. Μαρκάρετε τις κούτες που περιέχουν είδη πρώτης ανάγκης, βάζοντας κάποιο χαρακτηριστικό σημάδι με μαρκαδόρο έξω από την κούτα ώστε όταν φτάσετε να έχετε πρόχειρα όλα τα απαραίτητα είδη. Προτιμήστε να πακετάρετε όλα τα περιεχόμενα κάθε δωματίου πριν πάτε στο επόμενο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να πάνε τα πράγματα στο κατάλληλο δωμάτιο στο ξεφόρτωμα θα μειωθεί δραστικά.
    Οι πολύ μεγάλες κούτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύονται πιο ελαφριά και ογκώδη αντικείμενα, όπως είδη οικιακής χρήσης-μαγειρικά σκεύη. Κανονικού μεγέθους ή μικρότερες κούτες είναι καλύτερες για συμπαγή και πιο βαριά αντικείμενα για ευκολία στη διαχείριση. Σε κάθε κούτα τα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος και τα πιο ελαφριά στην κορυφή. Μπορείτε να αφήνετε ένα μικρό χώρο στην κορυφή κάθε κούτας ώστε να τον καλύπτετε με μια πετσέτα ή μαξιλάρι εάν είναι απαραίτητο. Προσέξτε να μην παραγεμίζετε τις κούτες, ώστε να σφραγίζονται, να στοιβάζονται σωστά και ακολούθως να μεταφέρονται εύκολα.
    Χρησιμοποιήστε άφθονη προστατευτική μεμβράνη, εφημερίδες, χαρτί ή πανιά (ανάλογα με την περίπτωση) για να τυλίξτε αιχμηρά ή εύθραυστα αντικείμενα, και να τα αποτρέψετε από την κίνηση κατά τη μεταφορά. Τυλίξτε τα αντικείμενα ξεχωριστά και τοποθετήστε τα μέσα σε κούτες που έχετε πρώτα τοποθετήσει κάποιο από τα παραπάνω προστατευτικά είδη γι μεγαλύτερη αντοχή και ασφάλεια. Αντικείμενα όπως πιάτα θα πρέπει να στοιβάζονται το ένα μέσα στο άλλο, ενώ άλλα όπως ποτήρια θα πρέπει να τοποθετούνται σε όρθια θέση.
    Μαρκάρετε ότι συσκευάζετε: Με ένα χοντρό μαρκαδόρο (ή ακόμη καλύτερα με ετικέτες) μαρκάρετε όλες τις κούτες. Γράψτε κάτι που να σας βοηθά αμέσως να καταλάβετε που πάνε τα πράγματα που περιέχει η κούτα, όπως το δωμάτιο, το σημείο του δωματίου και τα είδη (π.χ. «Κουζίνα, πάνω ντουλάπια, πιάτα»). Προτιμήστε να σημειώνετε στις πλαϊνές πλευρές τις πληροφορίες αυτές και να επισημαίνετε έντονα κούτες που περιέχουν εύθραυστα αντικείμενα. Έτσι, θα μπορέσει ακόμη και κάποιος άλλος εκτός από εσάς τους ίδιους να τα βολέψει γρήγορα, σωστά και να εξοικονομήσετε χρόνο.
    Αντικείμενα πρώτης ανάγκης: Σκεφτείτε τι θα χρειαστείτε άμεσα την πρώτη μέρα και νύχτα που θα μείνετε στο καινούργιο σας σπίτι. Νερό, καφές, πρόχειρο φαγητό, μια αλλαξιά ρούχα ή πιτζάμες, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, ένα φακό, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτί υγείας και ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Έτσι, θα έχετε ανά πάσα στιγμή τα απαραίτητα τη στιγμή της μετακόμισης.
  • 6Κατά την τακτοποίηση στο νέο σπίτι
    Πρώτα τα χρηστικά: Δώστε προτεραιότητα στα χρηστικά ή τα μεγάλα σε όγκο αντικείμενα και μετά στα υπόλοιπα. Τακτοποιήστε πρώτα τα έπιπλα στους κατάλληλους χώρους και μετά ξεπακετάρετε τα αξεσουάρ και τα προσωπικά σας αντικείμενα.
    Ένα δωμάτιο: Τακτοποιήστε ΕΝΑ δωμάτιο του καινούργιου σας σπιτιού όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα δωμάτιο χωρίς κούτες όπου θα μπορείτε να ξεκουραστείτε για λίγο. Προτιμήστε το υπνοδωμάτιο. Αμέσως μόλις τα έπιπλα μπουν στην κρεβατοκάμαρα, βάλτε τα στη θέση τους και στρώστε το κρεβάτι. Όταν έρθει η ώρα να πάτε για ύπνο, το έτοιμο κρεβάτι σας θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση.
    Κάντε την πρώτη νύχτα ιδιαίτερη: Μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, κακομάθετε και τον εαυτό σας και την οικογένειά σας κάνοντας κάτι όμορφο. Παραγγείλετε το αγαπημένο σας φαγητό και γλυκό, ώστε όλοι σας να χαλαρώσετε μετά από μία δύσκολη μέρα.
    Μα το πιο σημαντικό απ’ όλα: Όπως και να γίνει η μετακόμιση, διατηρήστε την καλή σας διάθεση και δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση.
    Καλή δύναμη και καλή σας επιτυχία!