8 Νοε 2011

Γιατί καταναλώνουμε junk food;


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στο πρόχειρο φαγητό, αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή, έχετε ποτέ σκεφτεί, τι είναι αυτό που πραγματικά σας οδηγεί στην κατανάλωση junk food;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια δοκίμασαν ένα περίεργο τεστ, αποδεικνύοντας ότι ο βασικός λόγος που τρώμε «πρόχειρο φαγητό» είναι γιατί το έχουμε συνδυάσει με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο μέρος.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρως ποπ κορν σχεδόν κάθε φορά που πηγαίνεις στον κινηματογράφο, ενώ σπανίως τρως ποπ κορν στο σπίτι σου ή όταν κάνεις μια βόλτα έξω;

Σε αυτό το ερώτημα βασίστηκε και μια πρωτότυπη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια, η οποία δείχνει ότι τελικά το junk food είναι κυρίως θέμα συνήθειας.

Οι ερευνητές σκηνοθέτησαν ένα πείραμα στο οποίο χώρισαν τους συμμετέχοντες σε αυτό σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που τρώνε ποπ κορν κάθε φορά που πηγαίνουν σινεμά και σε αυτούς που δεν τρώνε.

Τους συγκέντρωσαν, λοιπόν, όλους σε μια αίθουσα κινηματογράφου για να παρακολουθήσουν μια ταινία. Στην είσοδο της αίθουσας τους περίμεναν δύο κάδοι γεμάτοι ποπ-κορν, ο ένας με φρέσκο και ο άλλος με μπαγιάτικο.

Όπως παρατηρήθηκε από τους ερευνητές, όσοι δεν τρώνε τακτικά ποπ κορν προτίμησαν το φρέσκο κατά τη διάρκεια της ταινίας, ενώ, αντιθέτως, οι φανατικοί του δεν είχαν ιδιαίτερη προτίμηση και έφαγαν καλαμπόκι και από τους δύο κάδους.

Ο λόγος που οι πρώτοι δεν έφαγαν το μπαγιάτικο ήταν επειδή δεν είχε καλή γεύση, ενώ οι δεύτεροι -που δεν τους ένοιαζε και τόσο η γεύση- έφαγαν «ό,τι βρήκαν μπροστά τους», απλά επειδή έχουν συνδέσει το ποπ κορν με το σινεμά.

Ο επικεφαλής της έρευνας σημείωσε ότι «όταν καταναλώνουμε μια συγκεκριμένη τροφή στο ίδιο μέρος, τότε ο εγκέφαλος συνδέει το φαγητό αυτό με το περιβάλλον, τόσο θα υπάρχει έντονη και η ανάγκη για κατανάλωση αυτής της τροφής»।
Απο
Obelix's blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου