4 Ιουλ 2011

πρώτες βοήθειες-δάγκωμα ζωου



Τα συχνότερα δαγκώματα ζώων, προέρχονται από τα κατοικίδια ζώα.  Από αυτά, τα δαγκώματα σκύλων είναι τα περισσότερα. Όμως, από τα δαγκώματα των κατοικιδίων ζώων, της γάτας είναι τα μολυσματικότερα.
Εάν το δάγκωμα είναι επιπόλαιο και αβαθές, απαιτείται η έκπλυσή του με άφθονο καθαρό νερό και σαπούνι και ενε συνεχεία η περιποίησή του, με αντισηπτικά διαλύματα (οξυζενέ και betadine). Ακολούθως το τραύμα θα καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα. Η τακτική ανά ημέρα περιποίησή του, θα βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωσή του.
Εάν το δάγκωμα είναι βαθύ και έχει προκληθεί διάσχιση ιστών και αιμορραγία, απαιτείται κατ΄ αρχήν σταμάτημα της αιμορραγίας με άμεση πίεση επί του τραύματος. Εάν πρόκειται για τραύμα κάποιου μέλους (πόδι, χέρι), τότε ανυψώνεται το μέλος και συγκρατείται σε λοξή θέση. Στη συνέχεια καθαρές στεγνές γάζες τοποθετούνται στην περιοχή του τραύματος με τις οποίες ασκείται πίεση πάνω σ’ αυτό. Εάν η γάζα «γεμίσει» με αίμα, μία νέα στεγνή γάζα εφαρμόζεται επάνω από τη μουσκεμένη και συνεχίζεται η άσκηση πιέσεως. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται κάθε φορά που γεμίζει με αίμα η επιπλέον γάζα (όρα αντιμετώπιση αιμορραγίας). Μετά το σταμάτημα της αιμορραγίας, ακολουθεί η έκπλυση και η περιποίηση του ταύματος.
Τα τραύματα από δαγκώματα ζώων δεν συρράπτονται, ως κατ΄ εξοχήν μολυσμένα. Η χορήγηση αντιβιώσεως, θα αποφασισθεί από τον ιατρό που θα εξετάσει το τραύμα σε δεύτερο χρόνο. Πάντως, κρίνεται χρήσιμη στα βαθειά και ρυπαρά τραύματα.
Οφείλει να ελεγχθεί η αντιτετανική κάλυψη του τραυματία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει αντιτετανικός ορός και η επαναληπτική δόση του αντιτετανικού εμβολίου.
Τέλος, θα πρέπει να ενημερωθεί ο κτηνίατρος αναφορικά με την κατάσταση του ζώου και να ακολουθηθούν οι οδηγίες του.

e-hospital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου