13 Ιουλ 2011

δροσερό σπίτι το καλοκαίρι






Τις ζεστές ημέρες, τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού, το όνειρο κάθε Αθηναίου, και δη εκείνου που δεν ζει δίπλα σε …κήπο και πισίνα, είναι το δροσερό σπίτι.

Αν ψάχνετε τρόπους να νικήσετε τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν έχετε την τύχη να ζείτε σε βιοκλιματικό σπίτι, ακολουθήστε μικρές συμβουλές, που θα μετατρέψουν τον χώρο σας σε μικρή όαση, στο τσιμέντο της πόλης.

Τα αιρ κοντίσιον είναι αποτελεσματικά, αλλά δεν αγαπούν το περιβάλλον. Οι ανεμιστήρες οροφής θεωρούνται ιδανική λύση, καθώς μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά 6-7ο Κελσίου, και εξοικονομούν ενέργεια μέχρι και 70%.

Το κόστος τους δεν είναι μεγάλο, υπολογίζεται ότι ακόμη και ο πιο δυνατός ανεμιστήρας θα σας στοιχίσει περίπου 10€ μηνιαίως στην έσχατη περίπτωση της χρήσης 12 ώρες την ημέρα, καταναλώνει περίπου την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας.

Μην υποτιμάτε τους ανεμιστήρες δαπέδου, κάνουν και αυτοί δουλειά, καθώς η ήπια κίνησή τους ρίχνει κατά 3-4ο τη θερμοκρασία.

Αν παρόλα αυτά επιλέγετε το κλιματιστικό, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η χρήση του ενδέχεται να αυξήσει τον λογαριασμό του ρεύματος μέχρι και 50%. Φροντίστε να τοποθετήσετε την εξωτερική μονάδα του κάτω από σκιά_ έτσι, χρησιμοποιεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Προσπαθήστε να μειώσετε την εσωτερική υγρασία του σπιτιού, προκαλεί ζέστη. Μπορείτε να το επιτύχετε είτε μέσω αφυγραντήρα, είτε αποφεύγοντας το μαγείρεμα, το πλυντήριο, ακόμη και το μπάνιο το μεσημέρι.

Η δροσιά... φυτεύεται

Είναι αυτονόητο: δεν υπάρχει όαση χωρίς δέντρα. Οι θερμοκρασίες σε πράσινες γειτονιές μπορεί να κυμανθούν κατά 3-6ο χαμηλότερα.

Φυτέψτε πρασινάδα, σε όποια μορφή προτιμάτε, το όφελος είναι και οικονομικό, καθώς ελάχιστα και μόνον δέντρα μπορούν να σας γλιτώσουν από δαπάνη της τάξης των 200 ευρώ, τόσο σε ψύξη, όσο και σε θέρμανση τον χειμώνα.

Τα φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά, όπως η κληματαριά, ο παρθενόκισσος, η μπουκαμβίλια, βοηθούν ιδιαίτερα τα διαμερίσματα που …πυρακτώνονται Ιούλιο - Αύγουστο.

Σκιάστε όσα περισσότερα παράθυρα μπορείτε. Τοποθετήστε λευκά στόρια, κουρτίνες ή περσίδες, έτσι ώστε να αντανακλούν την θερμότητα μακριά από το σπίτι_ δέον είναι να τα κρατάτε κλειστά όσες ώρες πέφτει ο ήλιος προς τη μεριά τους.

Κρατήστε τη ζέστη έξω

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, είναι να κρατήσετε τη ζέστη έξω.

Την ημέρα πρέπει τα παράθυρα να μένουν κλειστά, ώστε να διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου, που είναι χαμηλότερη από την εξωτερική.

Αντιθέτως το βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, ωφελεί το άνοιγμα των παραθύρων και ο διαμπερής αερισμός.

Βάψτε τους εξωτερικούς τοίχους σε ανοικτά χρώματα. Αν έχετε μονοκατοικία, προτιμήστε το λευκό για την ταράτσα. Στην Ελλάδα, οι ακτίνες του ήλιου είναι κατά κύριο λόγο κάθετες, με αποτέλεσμα να «χτυπούν» απευθείας τις οροφές των σπιτιών.

Επιχειρήστε μόνωση του οικήματος. Η αύξηση της μόνωσης από 5 σε 20 εκατοστά μπορεί να μειώσει το κόστος ψύξης κατά 10%.

Κλείστε όσο το δυνατό περισσότερα φωτιστικά ή οικιακές συσκευές, παράγουν θερμότητα. Επίσης, μην τοποθετείτε φωτιστικά, τηλεόραση ή άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα δίπλα στον θερμοστάτη, «αναγκάζετε» το κλιματιστικό να δουλεύει πιο δυνατά χωρίς ουσιαστικό λόγο.
 
πηγη:http://www.tovima.gr

11 Ιουλ 2011

καλες διακοπες σε ολους!!!

 Καλές διακοπές σε όλους και μήν ξεχνάτε : .... όχι σκουπίδια-όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτες για να χαιρόμαστε για πολλά χρόνια τις καθαρές μας θάλασσες..

4 Ιουλ 2011

πρώτες βοήθειες-Σε δηλητηριασμένο ζώο

Πρώτες βοήθειες σε δηλητηριασμένο ζώο

Τι δηλητήρια χρησιμοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα
Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας.
Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι.
Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.
Πώς θα καταλάβετε εάν ένα ζώο είναι δηλητηριασμένο
Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη): Σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.
Θεραπεία: Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες:
1. Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 –60cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή την στιγμή τις βρίσκουμε δύσκολα στην Ελλάδα.
Προειδοποίηση: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, μην προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία εξ εισροφήσεως. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
2. Κάνετε ένεση ατροπίνης: (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.
Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο)
Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για 2 - 3 μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Η βαρφαρίνη καταστρέφει τον μηχανισμό πήξεως του αίματος και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό, όπως και εσωτερικά.
Θεραπεία: Κονάκιον (Βιταμίνη K) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου.
Τριμμένα Γυαλιά
Η πιο θανατηφόρα μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.
Σημαντικό: Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη βαρφαρίνη. Επειδή όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι, κατά την μεταφορά σε κτηνίατρο, να έχετε το ζώο, σκεπασμένο ήσυχο και άνετο.
Εάν το ζώο έχει πεθάνει, μπορείτε ακόμα να κάνετε κάτι γι αυτό;
- Νόμος 1197/1981: «…όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα».
- Νόμος 3617/1992: «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες.
Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του». Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία).
Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάνετε μήνυση κατ’ αγνώστων.
Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο.
Να επιμένετε επίσης να καταγραφεί το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.

πρώτες βοήθειες-Φαρμακείο





Αδιαμφισβήτητα η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, είναι κάποιες φορές η υγεία και η ανθρώπινη ζωή μπορεί να διαφυλαχθεί από τους απλούς πολίτες, προτού λάβουν δράση οι ειδικοί. Κάποιες φορές η δική μας παρέμβαση μπορεί να σταθεί καταλυτική και σωτήρια. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τη γνώση παροχής πρώτων βοηθειών, απαραίτητος  κρίνεται και ο άρτιος εξοπλισμός ενός φαρμακείου πρώτων βοηθειών.

Το φαρμακείο αυτό, πρέπει να περιέχει τα εξής:



ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

•    Σφυγμομανόμετρο (όργανο μετρήσεως και καταγραφής της αρτηριακής πιέσεως και του ανά λεπτό αριθμού των σφυγμών)

•    Θερμόμετρο


•    Ψαλίδι

•    Αιμοστατικές ταινίες

•    Αποστειρωμένες γάζες

•    Επιδέσμους

•    Σύριγγες

•    Ταινίες micropore

•    Ράμματα αυτοκόλλητα (steri-strip)

•    Φακός

•    Εξεταστικά γάντια

•    Σκληρό αυχενικό κολλάρο

•    Μάσκα τσέπης για τεχνητή αναπνοή



ΦΑΡΜΑΚΑ

(από του στόματος)

•    Αναλγητικά

•    Αντιβιοτικά

•    Αντιδιαρροϊκά

•    Αντιεμετικά

•    Αντιϊσταμινικά

•    Ηρεμιστικά

•    Ασπιρίνη

•    Αντιφλεγμονώδη

( ενδομυικά)

•    Υδροκορτιζόνη

•    Αδρεναλίνη

(εισπνεόμενα)

•    Σαλβουταμόλη (ασθματική κρίση)

•    Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ασθματική κρίση)



ΠΡΟΣΟΧΗ:  Η χορήγηση οιουδήποτε φαρμάκου από το φαρμακείο Α΄ Βοηθειών,  απαιτεί προηγουμένως την επικοινωνία και την έγκριση από ιατρό.

www.e-hospital.g

πρώτες βοήθειες-Θερμοπληξία

O άνθρωπος έχει την ιδιότητα της ομοιοθερμίας, δηλαδή διατηρεί τη θερμοκρασία του σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται με μηχανισμούς που συντονίζονται από το θερμορυθμιστικό κέντρο που εδράζεται στον υποθάλαμο.

Η θερμότητα του σώματος παράγεται από χημικές αντιδράσεις στους μύες και στο ήπαρ και αποβάλλεται κατά κύριο λόγο με ακτινοβολία και κατά δεύτερο με την εξάτμιση του ιδρώτα και με την άδηλο αναπνοή. Έτσι, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, το σώμα αποβάλλει θερμότητα με την διαστολή των μικρών αγγείων (διά του αίματος μεταφορά θερμότητας στην επιφάνεια του σώματος και απώλεια διά ακτινοβολίας), αύξηση της εφίδρωσης και του ρυθμού όπως και του βάθους της αναπνοής.

Η θερμοπληξία είναι μια λειτουργική διαταραχή του οργανισμού. Παρουσιάζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή και η σχετική υγρασία άνω του 70%, οπότε παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα. Το τελικό αποτέλεσμα, είναι η παρεμπόδιση της αποβολής της θερμότητας του σώματος.

Η θερμοπληξία, είναι μιά εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία ιδιαίτερα για κάποιες ευπαθείς ομάδες, όπως τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι.

Οι ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο είναι:

•    Ηλικιωμένοι

•    Βρέφη

•    Παχύσαρκοι

•    Πάσχοντες από καρδιακή, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια

•    Χρήστες αιθυλικής αλκοόλης

•    Χρήστες νευρολογικών φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικών, βενζοδιαζεπιών, αντιπαρκινσονικών

•    Αθλητές

Τα συμπτώματα που θέτουν την υποψία της θερμοπληξίας είναι:

•    Κεφαλαλγία

•    Ατονία

•    Αδυναμία

•    Ζάλη

•    ναυτία

•    Τάση για έμετο

•    Έμετος

•    Πυρετός

•    Διάρροια

•    Ταχυκαρδία

•    Εφίδρωση

•    Διανοητική σύγχυση

•    Κώμα



ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει υποστεί θερμοπληξία, απαιτούνται τα εξής βήματα:

•    Μεταφορά του πάσχοντα σε δροσερό περιβάλλον.

•    Άμεση αφαίρεση του πλεονάζοντος βαρέος ρουχισμού.

•    Ραντισμός του σώματος με δροσερό νερό.

•    Τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων στις μασχαλιαίες κοιλότητες, στους βουβώνες και στην κεφαλή (μέτωπο).

•    Χορήγηση δροσερού νερού ή κρύου τσαγιού, εφ΄όσον βέβαια ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του και είναι σε θέση να καταπιεί. Απαγορεύεται η χορήγηση υγρών πλούσιων σε θερμίδες (π.χ. σακχαρούχα υγρά, χυμοί φρούτων, κ.λ.π.)

•    Ταχεία ειδοποίηση του κέντρου Α΄βοηθειών.

Πέραν της αντιμετώπισης, είναι σημαντική η γνώση βασικών μέτρων πρόληψης της θερμοπληξίας. Αυτά είναι:

•    Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

•    Ελαφρύ ντύσιμο και αποφυγή ρουχισμού σκούρου χρώματος.

•    Παραμονή σε δροσερά και κλιματιζόμενα μέρη.

•    Λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερού και τσαγιού. Αποφυγή σακχαρούχων υγρών.

•    Ελαφρύ φαγητό.

•    Πολλά δροσερά λουτρά στη διάρκεια της ημέρας.

•    Αποφυγή βαριάς σωματικής άσκησης.

•    Σε περίπτωση παραμονής σε εξωτερικό χώρο, απαραίτητη κρίνεται η χρήση γυαλιών και καπέλου.
.e-hospital.gr

πρώτες βοήθειες-Δάγκωμα φιδιού

Στην Ελλάδα ο κίνδυνος θανάτου από δήγμα (δάγκωμα) δηλητηριώδους φιδιού, είναι γενικά περιορισμένος. Σε αντίθεση βέβαια με άλλες περιοχές του πλανήτη, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία (ιδίως Ινδίες), Αυστραλία, Αφρική, Αμερική.  Αυτό διότι, το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι που απαντάται στην Ελλάδα, είναι η έχιδνα (οχιά).
Το άτομο που υπέστη δήγμα έχιδνας, μπορεί από την δράση του δηλητηρίου να εμφανίσει:
•    Διαταραχές πήξεως και αιμορραγίες, λόγω βλαπτικής επιδράσεως επί των πηκτικών και αιμοστατικών μηχανισμών του οργανισμού.
•    Δυσλειτουργία και ανεπάρκεια από τους πνεύμονες, την καρδιά και τους νεφρούς.
Σε περίπτωση δήγματος (δαγκώματος) φιδιού, πρέπει κατ΄ αρχήν να ευρεθεί και να αναγνωρισθεί το υπεύθυνο φίδι, ώστε να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για δηλητηριώδες δάγκωμα ή όχι. Στο δήγμα έχιδνας, αναγνωρίζονται χαρακτηριστικά δύο οπές (τρύπες), από τα πρόσθια δόντια της. Εάν η εύρεση του φιδιού είναι αδύνατη ή δύσκολη, και το κυριότερο θέτει σε κίνδυνο και άλλα άτομα, τότε εκλαμβάνεται το υφιστάμενο δήγμα ως δηλητηριώδες και αρχίζουν οι προσπάθειες αντιμετωπίσεως (Α΄βοήθειες). Ταυτόχρονα κάποιος άλλος παριστάμενος, θα πρέπει άμεσα να προβεί σε κλήση των υγειονομικών υπηρεσιών, για την κατά το δυνατό ταχύτερη μεταφορά του θύματος σε Θεραπευτήριο.
Κατ΄ αρχήν το θύμα ξαπλώνεται, απαγορεύονται οι μετακινήσεις του (μυϊκή δραστηριότητα και κυκλοφορία του αίματος), ενθαρρύνεται και του συστείνεται ψυχραιμία και ηρεμία. Η περιοχή του τραύματος (δήγματος), πιέζεται περιμετρικά, ώστε να απομακρυνθεί από την περιοχή η μέγιστη δυνατή ποσότητα αίματος με το εμπεριεχόμενο δηλητήριο. Η διαδικασία απομυζήσεως (ρουφήγματος) του τραύματος ή εγχαράξεως με κάποιο τέμνον όργανο (π.χ. μαχαίρι), δεν έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν ιδιαιτέρως και έχουν εγκαταλειφθεί.
Εν συνεχεία, το τραύμα εκπλένεται με καθαρό νερό και σαπούνι (εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο άλλο αντισηπτικό διάλυμα εκπλύσεως).
Εάν το σημείο του δήγματος εντοπίζεται σε κάποιο μέλος του σώματος (χέρι ή πόδι), τότε με έναν ελαστικό επίδεσμο ή έστω με ένα ελαστικό ύφασμα ή ακόμη και με λωρίδες υφάσματος ή κάποιου ρούχου, επιχειρείται η περίδεση του μέλους 3-4 δάκτυλα κεντρικότερα του δήγματος (πάνω από σημείο του δαγκώματος). Η περίδεση αποσκοπεί στην μείωση της φλεβικής επανόδου (της φλεβικής κυκλοφορίας προς το κέντρο του σώματος), ούτως ώστε να εγκλωβισθεί το δηλητήριο στην περιφέρεια και να μην υποστούν βλάβες τα κεντρικά ζωτικά όργανα του σώματος. Δυστυχώς, η αποτελεσματικότητα της περίδεσης δεν είναι εξαιρετική, διότι αφ΄ ενός μία ποσότητα δηλητηρίου κινείται και διά της λεμφικής οδού (μικρά λεμφαγγεία), αφ΄ ετέρου η άσκηση ισχυρής περίδεσης για την ουσιαστική ανάσχεση της φλεβικής κυκλοφορίας οδηγεί σε συμπίεση και των αρτηριακών στελεχών, οπότε ανακύπτουν άλλα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την αιμάτωση και την βιωσιμότητα του σκέλους. Έτσι, δεν θα πρέπει να παραλείπεται μετά την περίδεση, η απόπειρα ψηλαφήσεως σφυγμού περιφερικότερα. Εάν ο σφυγμός απουσιάζει ή είναι εξαιρετικά αδύναμος, η περίδεση θα πρέπει να χαλαρώνει σχετικά.
Εάν υπάρχει πόνος, μπορεί να δοθεί στο θύμα κάποιο κοινό αναλγητικό. Απαγορεύεται όμως η χορήγηση οινοπνευματωδών ποτών, δεδομένου ότι το οινόπνευμα προκαλεί αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας την διασπορά του δηλητηρίου.
Είναι απαραίτητη η παραμονή και η συμπαράσταση στο θύμα, μέχρι να καταφθάσει η υγειονομική βοήθεια για την μεταφορά του σε θεραπευτήριο.
Για περιπτώσεις εκτός Ελλάδος, θα πρέπει να γίνεται περιγραφή των χαρακτηριστικών του φιδιού, ώστε να προσεγγίζεται από τους αρμοδίους ο τύπος του και να χορηγείται ο αντίστοιχος αντιοφικός ορός, πέραν των λοιπών υποστηρικτικών θεραπευτικών μέτρων (ενδοφλέβια χορήγηση κρυσταλλοειδών διαλυμάτων, ρύθμιση ηλεκτρολυτών, αντιβιοτική και αντιτετανική κάλυψη, χορήγηση οξυγόνου, παρακολούθηση καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας, κ.λ.π.).  Πάντως, η χορήγηση αντιοφικού ορού, γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα, αφού συχνά εμπλέκεται με σοβαρές αλλεργικές εκδηλώσεις.

πρώτες βοήθειες-Εγκαύματα

Τα εγκαύματα, είναι βλάβες του δέρματος, που προκαλούνται από θερμότητα, χημικές ουσίες, ηλεκτρισμό ή ακτινοβολία. Έτσι αντίστοιχα διακρίνονται σε θερμικά, χημικά, εγκαύματα από ηλεκτρισμό και ακτινικά. Ομότιμες δερματικές βλάβες μπορεί να προκληθούν και κατά την επαφή με υλικά πολύ χαμηλής θερμοκρασίας.
Η βαρύτητα ενός εγκαύματος, προσδιορίζεται:
•    Από το βάθος της εγκαυματικής βλάβης
•    Από την έκταση που καταλαμβάνει η βλάβη
Όσον αφορά το βάθος, τα εγκαύματα κατά μία παλαιότερη κατάταξη, διακρίνονται σε τρείς βαθμούς.
1ου βαθμού. Η βλάβη αφορά μόνο την επιδερμίδα. Εμφανίζονται ως επώδυνο ερύθημα. Ο πόνος είναι ήπιος και υποχωρεί σε διάστημα 2-3 ημερών. Είναι τα συχνότερα και τα ελαφρύτερης προγνώσεως εγκαύματα. Τα ηλιακά εγκαύματα του καλοκαιριού, που δεν συνοδεύονται από φυσαλίδες, αποτελούν το γνωστότερο παράδειγμα. Επουλώνονται χωρίς να εγκαταλείπουν ουλή («σημάδι»). Ο απαιτούμενος χρόνος ιάσεως, είναι περίπου μία εβδομάδα.
2ου βαθμού. Η βλάβη επεκτείνεται στο υποκείμενο χόριο. Προκαλούν έντονο και χαρακτηριστικό πόνο. Εμφανίζονται ως περιοχές έντονης ερυθρότητας, στις οποίες μπορεί να αναπτύσσονται φυσαλίδες, με διαυγές υγρό περιεχόμενο. Επουλώνονται σε διάστημα 10-15 ημερών. Εφ΄ όσον δεν μολυνθούν και εντοπίζονται στις ανώτερες στοιβάδες του χορίου, δεν εγκαταλείπουν ουλή («σημάδι»)
3ου βαθμού. Είναι τα βαθύτερα και χειρότερης προγνώσεως εγκαύματα. Η βλάβη επεκτείνεται στον υποδόριο ιστό και παρουσιάζεται ως καφεοειδής ή μελανή περιοχή. Είναι ανώδυνα, παρά τη βαρύτητά τους, λόγω της τοπικής καταστροφής των δερματικών νευρικών ινών. Επουλώνονται σε διάστημα 30-45 ημερών ή και περισσότερο. Εγκαταλείπουν δύσμορφες σκουρόχρωμες ουλές.
Νεότερες κατατάξεις, περιγράφουν τα εγκαύματα ως:
•    Μερικού πάχους
•    Ολικού πάχους
Η βαρύτητα ενός εγκαύματος και ο κίνδυνος που δημιουργείται για την ζωή του θύματος, αποτελούν συνδυασμό του βάθους και της έκτασης του εγκαύματος.  Έτσι, διακρίνονται σε ήπια, μέτρια και βαριά εγκαύματα.
Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει, εάν κάποιος βρίσκεται σε έναν φλεγόμενο χώρο και καίγονται τα ρούχα του, είναι να κατασβεσθεί η φωτιά από τα ρούχα. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό, καλύπτεται το θύμα με ένα σεντόνι ή με μια κουβέρτα για να σβήσει η φωτιά. Εάν ούτε αυτά είναι διαθέσιμα, το θύμα κυλίεται πάνω στο δάπεδο. Εν συνεχεία μεταφέρεται αμέσως στον καθαρό αέρα. Του αφαιρούνται δακτυλίδια, κοσμήματα, ρολόϊ και γενικά κάθε μεταλλικό αντικείμενο, που μπορεί να διατηρεί θερμότητα. Εάν ο εγκαυματίας δεν αναπνέει (λόγω εισπνοής καπνού, κ.λ.π.), θα πρέπει κάποιος γνώστης Α΄ βοηθειών να ξεκινήσει αναζωογόνηση («φιλί της ζωής»). Εάν αναπνέει, διαβρέχονται οι εγκαυματικές επιφάνειες με άφθονο δροσερό νερό. Αφαιρούνται τα ρούχα. Κατά την αφαίρεσή τους απαιτείται προσοχή, διότι υπάρχουν περιπτώσεις ενσωματώσεως του υφάσματος πάνω στην εγκαυματική επιφάνεια («κολλάνε τα ρούχα στο δέρμα»). Τότε σχίζεται με προσοχή ή κόβεται με ένα ψαλίδι το ύφασμα και εγκαταλείπεται το τμήμα του πάνω στην εγκαυματική επιφάνεια. Εφ΄ όσον το θύμα διατηρεί τις αισθήσεις του και καταπίνει ελεύθερα, μπορεί να του δοθεί νερό να πιεί και κάποιο διαθέσιμο παυσίπονο για την αντιμετώπιση του πόνου. Μεταφέρεται σε Θεραπευτήριο για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασής του και αντιμετώπιση.
Σε περίπτωση ηλιακών εγκαυμάτων, απαγορεύεται η επενέκθεση στη θερμική ηλιακή ακτινοβολία, μέχρι να υποχωρήσει η κατάσταση. Στην προσβεβλημένη περιοχή, γίνεται επάλειψη με ανακουφιστικές υδατικές κρέμες.
(από το βιβλίο του γεν. χειρουργού κ. Κων/νου Στρατή «Ιατρική Μέριμνα»)
.e-hospital.gr

πρώτες βοήθειες-δάγκωμα ζωου



Τα συχνότερα δαγκώματα ζώων, προέρχονται από τα κατοικίδια ζώα.  Από αυτά, τα δαγκώματα σκύλων είναι τα περισσότερα. Όμως, από τα δαγκώματα των κατοικιδίων ζώων, της γάτας είναι τα μολυσματικότερα.
Εάν το δάγκωμα είναι επιπόλαιο και αβαθές, απαιτείται η έκπλυσή του με άφθονο καθαρό νερό και σαπούνι και ενε συνεχεία η περιποίησή του, με αντισηπτικά διαλύματα (οξυζενέ και betadine). Ακολούθως το τραύμα θα καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα. Η τακτική ανά ημέρα περιποίησή του, θα βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωσή του.
Εάν το δάγκωμα είναι βαθύ και έχει προκληθεί διάσχιση ιστών και αιμορραγία, απαιτείται κατ΄ αρχήν σταμάτημα της αιμορραγίας με άμεση πίεση επί του τραύματος. Εάν πρόκειται για τραύμα κάποιου μέλους (πόδι, χέρι), τότε ανυψώνεται το μέλος και συγκρατείται σε λοξή θέση. Στη συνέχεια καθαρές στεγνές γάζες τοποθετούνται στην περιοχή του τραύματος με τις οποίες ασκείται πίεση πάνω σ’ αυτό. Εάν η γάζα «γεμίσει» με αίμα, μία νέα στεγνή γάζα εφαρμόζεται επάνω από τη μουσκεμένη και συνεχίζεται η άσκηση πιέσεως. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται κάθε φορά που γεμίζει με αίμα η επιπλέον γάζα (όρα αντιμετώπιση αιμορραγίας). Μετά το σταμάτημα της αιμορραγίας, ακολουθεί η έκπλυση και η περιποίηση του ταύματος.
Τα τραύματα από δαγκώματα ζώων δεν συρράπτονται, ως κατ΄ εξοχήν μολυσμένα. Η χορήγηση αντιβιώσεως, θα αποφασισθεί από τον ιατρό που θα εξετάσει το τραύμα σε δεύτερο χρόνο. Πάντως, κρίνεται χρήσιμη στα βαθειά και ρυπαρά τραύματα.
Οφείλει να ελεγχθεί η αντιτετανική κάλυψη του τραυματία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει αντιτετανικός ορός και η επαναληπτική δόση του αντιτετανικού εμβολίου.
Τέλος, θα πρέπει να ενημερωθεί ο κτηνίατρος αναφορικά με την κατάσταση του ζώου και να ακολουθηθούν οι οδηγίες του.

e-hospital.gr