2 Μαΐ 2014

Υπερτροφές

Οι υπερτροφές ή αλλιώς superfoods είναι τροφές με υψηλή συγκέντρωση πολλών , υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών - είναι τροφές με υψηλή διατροφική αξία και πολλές φυσικές βιταμίνες.Οι «υπερτροφές» είναι  φυσικές τροφές , χαμηλές σε θερμίδες στην συνιστώμενη δοσολογία και περιέχουν 80-200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Ασκούν προληπτική και προστατευτική δράση έναντι νοσημάτων όπως η υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, εκφυλιστικές αθένειες, καρκινογένεση. Αυτό όταν συμβαίνει γίνεται κυρίως μέσω της πληθώρας των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν και που δρουν παράλληλα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα στις υπερτροφές είναι οι βιταµίνες A,C και Ε, τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, το Β-καροτένιο, ο ψευδάργυρος, τα διάφορα είδη λυκοπενίων, αλβουµίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, συνένζυµο Q10, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυστείνη, ψευδάργυρος, ανθοκυανίνες, φαινόλες και άλλες πολλές. Στην κορυφή των υπερτροφών βρίσκονται το Goji berry, το μύρτιλλο, η αρώνια, η σπιρουλίνα, το ιπποφαές, σπόροι Chia, κρόκος (σαφράν), χλωρέλλα, πρόπολη κ.α.Άλλες  τροφές που έχουν ερευνηθεί και έχουν χαρακτηριστεί ως υπερτροφές λόγω της θρεπτικής τους πυκνότητας είναι ενδεικτικά το ρόδι, το μπρόκολο, το σπανάκι, το κακάο, η βρώμη, το πράσινο τσάι, το σκόρδο, οι πιπεριές, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, οι σαρδέλες, τα δαμάσκηνα, , το μούρο Ακάι, αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο, σημειώνοντας ότι το χαμηλό ενεργειακό φορτίο σε αυτή την ομάδα δεν ισχύει πάντοτε . Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε συστηματικά τέτοιες τροφές, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι σούπερ τροφές μπορούν να αποτελέσουν μια έξυπνη επιλογή σνακ ή να ενταχθούν σε πιάτα που ήδη καταναλώνουμε, ενισχύοντας το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα σας μια-δύο κουταλιές λιναρόσπορο ή μούρα στο γιαούρτι σας.Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ευεργετικές ιδιότητες των υπερτροφών για την υγεία είναι ευθέως συγκρίσιμες με εκείνες πολλών φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για φυσικές τροφές.
Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούνται τόσο για την αντιμετώπιση, όσο για την πρόληψη της εμφάνισης πληθώρας ασθενειών. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σωστή κατανάλωσή τους, αυξάνει την ενέργεια, αναζωογονεί το σώμα και το οπλίζει απέναντι στις πιο συχνές παθήσεις.
Οι υπερτροφές είναι συνήθως βιολογικής καλλιέργειας και αποτελούν προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας, γι'αυτό και είναι ακριβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου