13 Οκτ 2011

επιλογη:σωστο μαχαιρι



Με την απέραντη ποικιλία μαχαιριών στην αγορά, η επιλογή για ένα μαχαίρι που θα μας συντροφεύσει στις δραστηριότητες μας είναι λιγάκι πονοκέφαλος! Παρόλα αυτά ακολουθώντας μερικά βήματα μπορεί η επιλογή του μαχαιριού μας να γίνει ποιο απλή.

Βήμα ένα: Που θα χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι μας;
Κατά την αγορά ενός μαχαιριού το πρώτο που πρέπει να διερωτηθούμε είναι: που θα χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι μας; 

Παραδείγματος χάριν, θα είναι κάποιο μαχαίρι που θα χρησιμοποιηθεί για να ανοίγει συσκευασίες, να κόβει σχοινιά ή για άλλες καθημερινέ εργασίες;  Μας ενδιαφέρει η συλλογή μαχαιριών; Σε αυτή την περίπτωση, θα προσανατολιστούμε περισσότερο σε ειδικές εκδόσεις και κομμάτια μοναδικά ή ειδικά. Έχουμε ανάγκη για ένα μαχαίρι για τις βασικές υπαίθριες δραστηριότητες όπως η κατασκήνωση, η ορειβασία, η πεζοπορία; πραγματοποιούμε εξορμήσεις με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε συχνά στο ύπαιθρο; Αν ναι, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μαχαίρι που να καλύπτει την βασική διαβίωση στο ύπαιθρο και τις εργασίες που χρειάζονται να γίνουν σε αυτήν, προετοιμασία τεμαχισμό θηράματος, προετοιμασία πυράς, ακόμα και την κατασκευή ενός προχείρου καταφυγίου. Ή μήπως τελικά το μαχαίρι μας θα είναι αποκλειστικά κυνηγετικό η αλιευτικό; Η επιλογή μας για κάποιο τέτοιο μαχαίρι ίσως να είναι ποιο εύκολη, μιας και υπάρχει μεγάλη ποικιλία με μαχαίρια που κατασκευάζονται συγκεκριμένα για αυτές τις χρήσεις.

Βήμα δύο: Μαχαίρι με σταθερή λεπίδα η με αναδιπλουμένη;
Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσουμε εάν χρειαζόμαστε ένα μαχαίρι με σταθερή λεπίδα η ένα με αναδιπλούμενη (σουγιάς).

Ένα μαχαίρι με σταθερή λεπίδα μπορεί να είναι πολύ αξιόπιστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός διπλώματος για να σπάσει ή να δυσλειτουργήσει, αλλά δεν μπορούν να μεταφερθούν τόσο εύκολα όσο οι σουγιάδες. Οι σουγιάδες διαθέτουν συνήθως μια αναδιπλουμένη λεπίδα που κλειδώνει με ασφάλεια και μεταφέρονται ποιο εύκολα. Μερικοί διαθέτουν κάποιο χαρακτηριστικό στη λεπίδα τους που του επιτρέπει να ανοίξουν με το ένα χέρι.

Βήμα τρία: Από τι υλικά πρέπει είναι κατασκευασμένο το μαχαίρι μου;
Κατ' αρχάς, εξετάζουμε τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η λαβή. Μην ξεχνάμε θέλουμε ένα καλό ισχυρό πιάσιμο. Η άνεση επίσης θα πρέπει να είναι άλλο ένα κριτήριο. Έτσι λοιπόν ψάχνουμε, και περνάνε από τα χεριά μας διαφορά μαχαιριά μέχρι να καταλήξουμε. Κρατώντας ένα μαχαρι προσποιούμαστε τις εργασίες που θα κάνουμε με αυτό ώστε να τα «δούμε» στη λειτουργία του. Το μαχαίρι θα πρέπει να μην μας πιέζει στο κράτημα του αλλά συγχρόνως να το«νιώθουμε» καλά στο χέρι σας, έτσι ώστε ακόμα και μετά από μεγάλες περιόδους χρήσης να μην μας κουράζει.  Επίσης θα εξετάσουμε εάν η λαβή της είναι στεγανή ή όχι. Κύριο χαρακτηριστικό εάν η χρήση του μαχαιριού μας θα γίνει κατά κύριο λόγω στο ύπαιθρο. Έχουμε βεβαία και το αισθητικό κομμάτι. Εδώ τα πράγματα είναι γενικά. Το τι αρέσει στον καθένα δεν είναι υποχρεωτικό να αρέσει και τους άλλους. Οπότε εδώ η επιλογή είναι καθαρά προσωπική.
Τέλος η λεπίδα πρέπει να είναι από υλικό ικανό που να συντηρηθεί εύκολα μετά από την εκτεταμένη χρήση, να παρέχει προστασία εναντία στη διάβρωση, και να μπορεί να ακονιστεί εύκολα αλλά να μην χάνει το ίδιο εύκολα την κοφτερότατα της. Στη αγορά υπάρχουν διαφορά μαχαιριά που προσφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε διαφόρους βαθμούς, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφτούν όλες οι απαιτήσεις.

Τέλος και ο προϋπολογισμός μας είναι ακόμη ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά του μαχαιριού μας.  

Συμπέρασμα
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα αποκτήσουμε μια ποιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανάγκες όσο αφορά το θέμα μαχαίρι και σίγουρα κατά μεγάλο ποσοστό θα έχουμε μια σωστή επιλογή και κατά συνέπεια μια επιτυχημένη αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου