20 Σεπ 2011

τί τρώμε στα fast food



Το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, δαπανάται για την αντιμετώπιση, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, καρκίνου και παχυσαρκίας, ασθένειες που χτυπούν τους έλληνες εξαιτίας της κακής διατροφής και των fast food.
Κοντά στα 3,5 δις ευρώ δηλαδή περίπου το 15% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού που διατίθεται για την υγεία και σήμερα ξοδεύεται για την αντιμετώπιση ασθενειών που προκύπτουν κυρίως από την κακή διατροφή, επιχειρεί να εξοικονομήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας  έχει καταγράψει μια δραματική αύξηση στα ποσοστά τόσο της παιδικής όσο και της ενήλικης παχυσαρκίας με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας και ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρύνονται με το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος που επιφέρει η αντιμετώπιση των χρόνιων μη-μεταδιδόμενων ασθενειών (πχ ο σακχαρώδης διαβήτης). Χαρακτηριστικό είναι ότι, τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες, η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση θερμίδων, σημείωσε μια σταθερή άνοδο και από 2912  θερμίδες το 1961-1963 ανήλθε στις 3666 θερμίδες το 2003. Η αύξηση αυτή της μέσης κατά κεφαλή κατανάλωσης θερμίδων συνοδεύτηκε από  τον υπερδιπλασιασμό της κατανάλωσης ζάχαρης και μια δραματική άνοδο στη μέση ημερήσια κατά κεφαλή διαθεσιμότητα θερμίδων από κρέας και γαλακτοκομικά (περίπου 43%). Παράλληλα από το 1984 μέχρι το 2000 υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού κατά 956% ενώ το μέγεθος της μερίδας αυξήθηκε δραματικά αυξάνοντας αντιστοίχως και την ενεργειακή πρόσληψη.
Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μειώσει κατά τουλάχιστον 15% τις δαπάνες υγείας που προκύπτουν από τις κακές συνήθειες των Ελλήνων και να κερδίσει φυσικά πάνω από 3 δις ευρώ (εν μέσω κρίσης πάντα), ξεκινά εκστρατεία για στροφή των ελλήνων στη σωστή διατροφή και την άθληση.
Στόχος είναι εκτός των άλλων να μειωθούν δραστικά οι τεράστιες κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση νοσημάτων, που οφείλονται σε κακή διατροφή και ελλιπή σωματική άσκηση.
Δείτε το βίντεο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου