26 Αυγ 2011

Καπνιστικός Τουρισμός


Οι διαφορές στις τιμές των προϊόντων καπνού από χώρα σε χώρα στην ΕΕ καθώς και η σταδιακή αύξηση της φορολογίας του καπνού σε πολλές χώρες, έχει ευνοήσει ένα νέο είδος τουρισμού, του καπνιστικού. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, οι Γάλλοι που αγοράζουν τσιγάρα από το Βέλγιο, οι Βρετανοί από το Καλέ της Βόρειας Γαλλίας, οι Γερμανοί από την Πολωνία και την Τσεχία, οι Πολωνοί από την Ουκρανία και οι Ιταλοί από το Μαυροβούνιο.

Όλο και περισσότεροι Γάλλοι καπνιστές ταξιδεύουν από το Παρίσι ή και την Ρουέν έως το Βέλγιο, για να αγοράσουν τσιγάρα σε φθηνότερες τιμές. Στο Βέλγιο, δεν υπάρχει ένα σύστημα έκδοσης αδειών πώλησης καπνού και έτσι οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει μαγαζί αγοράζοντας ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι σε ένα συνοριακό χωριό. Έτσι, οι τουρίστες βρίσκουν πρώην μισοερειπωμένα χωριά, όπως το Αντινκέρκε όπου έχουν ανοίξει χιλιάδες υπεραγορές καπνού με φωτεινές επιγραφές και ονομασίες όπως «η γωνιά του λαθρεμπόρου», «το σοκάκι του καπνού», «το καπνιστό ποτάμι».

Συχνά οι Γάλλοι επιστρέφουν με περισσότερα πακέτα από αυτά που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή όχι περισσότερα από 1.000 τσιγάρα (πέντε κούτες των διακοσίων). Σύμφωνα με υπολογισμούς της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco, περισσότερα από ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζονται σήμερα στη Γαλλία έχουν αγοραστεί εκτός των συνόρων αυτής.

Επίσης, οι διαφορές στις τιμές από χώρα σε χώρα έχει αναπτύξει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και την παράνομη διακίνησή τους μέσω Διαδικτύου. Χαρακτηριστικά, λαθρέμποροι εισάγουν στην Πολωνία φθηνά τσιγάρα από την Ουκρανία, σε απάντηση της σταδιακής αύξησης της φορολογίας καπνού που η Πολωνία εφαρμόζει μετά το 2004-έτος εισόδου της στην ΕΕ. Συνολικά, στις «μαύρες» αγορές ολόκληρης της υφηλίου, υπολογίζεται πως πωλούνται κάθε χρόνο 650 δισεκατομμύρια τσιγάρα, ποσότητα η οποία μεταφράζεται σε απώλειες ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις κυβερνήσεις.

Η εναρμόνιση της φορολογίας καπνού μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, είναι μία λύση που μοιάζει δύσκολη στην εφαρμογή της, καθώς ο φόρος ενός πακέτου 20 τσιγάρων ξεκινά από περίπου 90 λεπτά στη Βουλγαρία και φτάνει μέχρι τα 5 ευρώ στην Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου