27 Ιουν 2011

Πώς θα ξεχωρίσετε τις βρόμικες παραλίες


Για την προστασία των επισκεπτών των παραλιών, ο ΠΑΚΟΕ, εκτός από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, παρέχει και τον «Δεκάλογο του Λουόμενου», σχετικές δηλαδή οδηγίες για ασφαλείς βουτιές:

- Όταν η θάλασσα πρασινίζει, είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
- Όταν η επιφάνεια ιριδίζει, είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων.
- Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια, υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
- Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
- Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:

*Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
*Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
*Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
*Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
*Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
*Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.
*Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
*Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
*Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Οι κατάλληλες παραλίες αναλυτικά
Δείτε ονομαστικά ποιες παραλίες κρίθηκαν κατάλληλες και ποιες ακατάλληλες εδώ(http://content.yudu.com/Library/A1shp8/674062011/resources/index.htm?referrerUrl=http%3A%2F%2Fwww.yudu.com%2Fitem%2Fdetails%2F) . Στο δελτίο τύπου του ΠΑΚΟΕ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και χάρτες για να έχετε μια πλήρη εικόνα της καταλληλότητας των ακτών.

1 σχόλιο:

  1. Οι Ελληνες δεν εχουμε προβλημα οπου και να κολυμπησουμε,αφου ετσι και αλλιως μεσα στα σκατα κολυμπαμε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή